Skocz do zawartości

Zdjęcie

Next (2007)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#21 typcio

typcio

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • Miasto

Napisano 09.09.2007 - |21:07|

Jak ten film może zniszczyć opinię o Dicku ?
Tam jedyne co jest wzięte z Dicka to pomysł o przewidywaniu przyszłości. Kto normalny na tej podstawie może negatywnie opiniować pisarstwo Dicka ;)

Poza tym film był całkiem niezły w porównaniu z Ghost Raiderem
  • 0

#22 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 524 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 09.09.2007 - |21:16|

Jak ten film może zniszczyć opinię o Dicku ?
Tam jedyne co jest wzięte z Dicka to pomysł o przewidywaniu przyszłości. Kto normalny na tej podstawie może negatywnie opiniować pisarstwo Dicka ;)

Zawsze się znajdzie człowiek który rzadko czyta coś większego niż recenzja filmu w programie TV i będzie wygłaszał tez że autor opowiadania musiał być na haju jak to pisał (co w przypadku Dicka jest w większości prawdą :lol: ). Spotkałem już wielu niezbyt inteligentnych ludzi w swoim życiu i wiem że głupota ludzka nie zna granic (i nie mówię tutaj o sejmie :))
  • 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#23 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 09.09.2007 - |21:19|

W pewnym sensie rozumiem Mormana. Jeśli film reklamuje się, że powstał na podstawie Phillipa K. Dick'a choć w rzeczywistości nie ma on praktycznie nic wspólnego z jego twórczością, to jest to lekkie przegięcie. Ludzie spodziewają się opowiadania w jakimś stylu a nie wizji scenarzysty powstałej na podstawie praktycznie jednego zdania. Kto czytał opowiadanie Złoty Człowiek wie o co chodzi.
Osobiście bardzo zawiodłem się na tym filmie i jeśli mam oglądać bajki, to zamiast NEXT wolę Ghost Ridera. Tam nie mam jakichś wygórowanych wymagań. Zawód widza jest największym, co może spotkać producenta filmu.
  • 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#24 robercik

robercik

Plutonowy

• Użytkownik
  • 393 postów
  • MiastoWLKP

Napisano 10.09.2007 - |11:01|

jak dla mnie to strasznie plytki i malo porywajacy...
  • 0

mieć wszystko to za mało

DOBRY ZE MNIE CHŁOPAK

#25 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 30.09.2007 - |18:01|

Bardzo dobry film.
Świetne wykorzystanie motywu widzenia przyszłości.
Świetna obsada czyli Cage, Jessica :D i Julianne.
Bardzo dobra realizacja.

Podsumowując bardzo dobre lekkie kino paranormal oparte na opowiadaniu Dicka
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#26 Sharak

Sharak

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów
  • MiastoNasielsk

Napisano 27.01.2008 - |00:34|

Film nie wyjaśnia żadnego z wątków a tym samym jego oglądanie nie ma żadnego sensu.
Jeśli ktoś lubi Nicolasa Cage'a to niech obejrzy, lecz jeśli równocześnie lubi kino sensowne, niech omija ten film.

A kto powiedział że w każdym filmie wszystko ma być wyjaśnione i podane na talerzu. Ja tam w tym filmie widzę sens i bardzo mi się spodobał, polecę go każdemu. Narzekanie że nic nie wiadomo, skąd terroryści, jakie motywy, ale co to nas obchodzi, fakt jest taki, że ma być zamach, a FBI stara się zwerbować głównego bohatera. Film nie opowiada o zamachu bombowym, tylko o umiejętności bohatera. Gdyby na koniec znaleźli bombę film skończył by się jak większość amerykańskich produkcji z terrorystami, wszyscy wyłapani, USA całe, a Cage w ostatniej scenie całuje nową dziewczynę i żyli długo i szczęśliwie. Albo jakby trwał 30 minut dłużej i też by powstrzymali atak, taki sam efekt, nie o to chodzi. Narzekacie też że się urywa przed prawdziwą akcją. Prawdziwa akcja i popis umiejętności jasnowidza był na statku. No chyba że ktoś pod hasłem prawdziwa akcja rozumie "proszę o jak najwięcej strzelania, jeszcze, jeszcze..." to przepraszam bardzo. Wrócę do filmu, opowiada o tym co potrafi Cadillac, ze swoją umiejętnością widzi że nie uda mu się uciekać wiecznie przed FBI, że wszystko tylko się skomplikuje, dlatego wybiera taką drogę, w której będzie mógł kontrolować sytuację, a nie uciekać

Oczywiście to opowiadanie ma się tak do filmu jak by powiedzieć, że na podstawie opowiadania Sentinel Clarke'a nakręcono 2001 Odyseję Kosmiczną. Oczywiście producenci wykorzystają każdy chwyt żeby tylko opchnąć film, nawet jeśli rzeczywistość filmowa mija się z prawdą opowiadania.

Jakby filmy na podstawie opowiadań miały być ich czystą adaptacją, scenarzyści nie mieliby co robić. Czasami opowiadanie może być tylko inspiracją do filmu, ale wtedy i tak kulturalnie należy wspomnieć skąd się wziął pomysł. Trylogia Borne'a też ma z książką nie dużo wspólnego, ale dla mnie i jedno i drugie jest genialne, pod warunkiem że ich do siebie nie porównujemy.

Jeszcze do filmu, Jessica Biel piękna. Co do efektów, beznadziejnie jak spadają po zboczu samochód, zbiornik i potem drzewa, a świetnie kiedy Cage przeszukuje statek
8,5/10

Użytkownik Sharak edytował ten post 27.01.2008 - |00:42|

• 0
Bursztyn & Perła

#27 Alinoee

Alinoee

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 146 postów

Napisano 15.02.2008 - |13:55|

Zgadzam sie z opinią Lucas_Alfa, film jest kiepski. Warto go jedynie obejrzeć dla efektów specjalnych i sposobu w jaki przedstawioną umiejętność głównego bohatera. Płytka fabuła, beznadziejne zakończenie, w ogóle nie ma o czym pisać i do tego ten Nicolas Cage...
  • 0
I've been waiting a long time for this...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych