Nie widzę chętnego , a ze mam dostęp do kolejnych odcinków , to postaram się kolejno coś o nich napisaćMoże ktoś inny teraz przejmie odnas pałeczkę
2x03 Minefield - zaczyna się spokojnie od spotkania Archera z Reedem na śniadaniu , które przerywa wiadomość o odnalezieniu planety klasy M (Ziemia też jest klasy M ).
Podczas wejścia na orbitę planety , coś wybucha na zewnętrznym pancerzu statku i nieco później okazuję się że przykleiła się do nich mina . Tylko że dla załogi statku , nic tam wcześniej nie było - miny mają system maskowania .
Po uruchomieniu latarni kwantowych (tych co zostały zbudowane w Shockwave ) okazuję się że znajdują się w środku pola minowego . Reed stwierdza że spróbuje ją rozbroić .
Po wyjściu na zewnątrz i po rozbrojeniu jednego z zapalników aktywuje się trzeci zaczep magnetyczny który przebija nogę (i tym samym przybijają co do pancerza statku ) .
W tym momencie pojawia się obcy statek , który przesyła jaką informację w Audio i ponownie kryje się pod kamuflażem . Niestety , jako że Hosi jest w ambulatorium i translator nie chwyta języka - nie potrafią zrozumieć o co chodziło obcym .
Archer decyduje się wyjść na zewnątrz i pomóc Reedowi w rozbrojeniu miny (w między czasie kazał przygotować się do odłączenia tego kawałka poszycia statku .
Po jakimś czasie Hosi (która dostała zapis wiadomości) , stwierdza ze jest to ostrzeżenie i nakaz opuszczenia obszaru , bo należy on do Romulańskiego imperium .
Tymczasem na zewnątrz Archer prowadzi przyjacielską pogaduszkę z Reede (przy okazji rozbrajając minę ).
Po pewnym czasie pokazują się już 2 romulańskie okręty i teraz normalnie rozmawiając (Hosi wprowadziła język do translatora ) T`Pol stara się wynegocjować trochę czasu na rozbrojenie miny , Romulanie nakazują odstrzelenie płata poszycia (bo ich skany wykryły że jest to już możliwe ) i ponownie znikają .
Tymczasem w głowie Archera rodzi się ryzykowny plan ( po tym ja się okazało że miny nie da się rozbroić i trzeba będzie odstrzelić poszycie ).
Po ustaleniu że właz od promu wytrzyma taką siłę eksplozji (z miny ) Archer bierze dwa ze sobą ( nie wiedziałem że włazy są na wynos ) , przecina chwytak - czym aktywował zapalnik miny- i chowają się za właz . Po eksplozji miny , Enetrpise szuka kapitana i na jego szczęście odnajdują go w ostatnim momencie - tuż przed tym jak 2 romulańskie statki wyszły z maskowania i miały strzelić .
Ocena : 6 na 10