Skocz do zawartości

Zdjęcie

Enterprise - Sezon 1 i 2

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#21 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 15.01.2005 - |20:25|

Może ktoś inny teraz przejmie odnas pałeczkę

Nie widzę chętnego , a ze mam dostęp do kolejnych odcinków , to postaram się kolejno coś o nich napisać :)

2x03 Minefield - zaczyna się spokojnie od spotkania Archera z Reedem na śniadaniu , które przerywa wiadomość o odnalezieniu planety klasy M (Ziemia też jest klasy M ).
Podczas wejścia na orbitę planety , coś wybucha na zewnętrznym pancerzu statku i nieco później okazuję się że przykleiła się do nich mina . Tylko że dla załogi statku , nic tam wcześniej nie było - miny mają system maskowania .
Po uruchomieniu latarni kwantowych (tych co zostały zbudowane w Shockwave ) okazuję się że znajdują się w środku pola minowego . Reed stwierdza że spróbuje ją rozbroić .
Po wyjściu na zewnątrz i po rozbrojeniu jednego z zapalników aktywuje się trzeci zaczep magnetyczny który przebija nogę (i tym samym przybijają co do pancerza statku ) .
W tym momencie pojawia się obcy statek , który przesyła jaką informację w Audio i ponownie kryje się pod kamuflażem . Niestety , jako że Hosi jest w ambulatorium i translator nie chwyta języka - nie potrafią zrozumieć o co chodziło obcym .
Archer decyduje się wyjść na zewnątrz i pomóc Reedowi w rozbrojeniu miny (w między czasie kazał przygotować się do odłączenia tego kawałka poszycia statku .
Po jakimś czasie Hosi (która dostała zapis wiadomości) , stwierdza ze jest to ostrzeżenie i nakaz opuszczenia obszaru , bo należy on do Romulańskiego imperium .
Tymczasem na zewnątrz Archer prowadzi przyjacielską pogaduszkę z Reede (przy okazji rozbrajając minę ).
Po pewnym czasie pokazują się już 2 romulańskie okręty i teraz normalnie rozmawiając (Hosi wprowadziła język do translatora ) T`Pol stara się wynegocjować trochę czasu na rozbrojenie miny , Romulanie nakazują odstrzelenie płata poszycia (bo ich skany wykryły że jest to już możliwe ) i ponownie znikają .
Tymczasem w głowie Archera rodzi się ryzykowny plan ( po tym ja się okazało że miny nie da się rozbroić i trzeba będzie odstrzelić poszycie ).
Po ustaleniu że właz od promu wytrzyma taką siłę eksplozji (z miny ) Archer bierze dwa ze sobą ( nie wiedziałem że włazy są na wynos :D ) , przecina chwytak - czym aktywował zapalnik miny- i chowają się za właz . Po eksplozji miny , Enetrpise szuka kapitana i na jego szczęście odnajdują go w ostatnim momencie - tuż przed tym jak 2 romulańskie statki wyszły z maskowania i miały strzelić .
Ocena : 6 na 10
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#22 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 17.01.2005 - |21:35|

2x04 Dead Stop - Akcja rozpoczyna się zaraz po wydarzeniach z Minefield . Enterprise jest ciężko uszkodzony , tak że co najwyżej uda mu się rozwinąć prędkość Warp 2 (raptem 10 lat podróży do domu ) , nie mają odpowiednich materiałów , więc postanawiają wysłać S.O.S w nadziei że ktoś im odpowie .
No i kurcze mieli strasznego farta , bo dostali odpowiedz (od jednostki będącej na maksymalnym zasięgu radia podprzestrzennego) . Dostali współrzędne stacji naprawczej.
Po przybyciu na miejsce (kilka godzin później - jaki fart że byłą tak blisko :D ) , przy próbach nawiązania łączności , zostali przeskanowani , po czym w stacji powiększył się dok (tak by się NX-01 zmieścił) i atmosfera zmieniła się na tlenową . Na pokład stacji wszedł Archer z Tripem , gdzie w centrum zobaczyli wyświetlony hologram statku z zaznaczonymi uszkodzonymi sekcjami (nawet tam gdzie był tylko lakier zadrapany ) i nogę Reeda . Po ustaleniu kosztu naprawy (stacja chciała niewiele ) , zaczęły się roboty naprawcze . Można by pomyśleć że to wszystko , ale nasi bohaterowie poczuli troszeczkę nudy , wiec Trip z Reedem postanowili że zwiedzą stację (chodząc szybami wentylacyjnymi ) , przyczym ich wycieczka szybko się skończyła , ponieważ zostali przeniesieni z tunelu na mostek statku .
W miedzy czasie , Travis zostaje wezwany przez "kapitana" do hangaru 1 , gdzie ginie .
W sumie to by się zdawało że zginał , i pewnie by tak zostało , gdyby nie doktor , który chwaląc się jaką lekką miał śmierć , doszedł do wniosku że Travis to nie Travis ,(bo jego szczepionka nie żyje ) .
Następnie Acher wraz z T`Pol postanawia też zwiedzić stację i poszukać Travisa (przy okazji biorąc sobie za przewodnika Reeda :D) . Oczywiście , znajdują zaginionego załoganta , który już dorabia na boku jako komponent komputera :D .
Wycieczka zakończyła się zniszczeniem stacji . Ale czy na pewno ....

Ocena 7 na 10
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#23 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 19.01.2005 - |11:52|

2x05 A Night in Sickbay - Odcinek przede wszystkim o Psie . Polecam miłośnikom animals .
Ocena : 5 na 10 .

2x06 Marauders - Planete , osada - najazd kamery - widzimy że osada jest lekko podniszczona , w oddali widać już zbliżający się prom z opisem NX-01 . Prom ląduje .
Do osady "producentów " deuteru przybył Archer , Trip i T`Pol , chcą kupić trochę deuteru , bo ich zapasy się kończą . Jednak pojawia się problem , kiedy "kierownik" mówi im że niema (chociaż jest ) . Co prawda udaję się im namówić na sprzedaż 200 litrów , za dosyć duża cenę . Nieco później (gdy grupa jest jeszcze na planecie ) w warp wychodzi statek klingonów (to już 3 spotkanie ) . Okazuje się że górnicy są przez nich okradani - tak się dzieje od 7 lat . Po odlocie niezadowolonych klingonów (bo okazało się że nie mają wystarczającej ilości deuteru , i obietnicy że wrócą za 4 dni) , Archer postanawia się że się wtrąci w tą sprawę ( a T`Pol mu przytakuje ) .
W ten sposób pojawia się "PLAN " pomocy , tylko jeszcze muszą przekonać górników , żeby dali sobie pomóc .Co się udaje .

Plan zadziałał w 100% ( wbrew prawom Murphego )

Ocena 6 na 10 .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#24 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 08.02.2005 - |18:03|

No , dawno mnie tu nie było , wiec czas to nadrobić ( a jest co :D ) .

2x07 The Seventh - zaczyna się całkiem niewinnie , od wymiany standartowej poczty pomiędzy Enterprise a dowóctwem GW . Bo przy okazji przychodzi wiadomość do T`Pol i przy okazji prośba do Archera aby pomógł jej w pewnym zadaniu .
Następnie okazuje się że T`Pol wcześniej (dawno, dawno temu ) pracował dla Ministerstwa Informacji (czyli wywiadu ) , no i obecna wiadomość to "prośba " o dokończenie nieskończonego pierwszego zadania . Już miałem się dziwić że odcinek będzie bez heroicznego , odważnego acz skromnego kapitana Archera , ale no przecież nie można zawieść widzów i T`Pol decyduje się na pewną niesubordynację zapraszając na misję samego kapitana - który na jej pużniejsze szczęście robi za kregosłup decyzyjny .
Co do samego odcinka - pomysł niezły , wykonanie kiepskie , zachowanie T`Pol jakieś takie nie Wolkańskie (natomiast Archer nalegał by się ściśle trzymać rozkazów - w jego przypadku to raczej dziwne ) .
Ocena : 4 na 10 .

2x08 The Communicator - Kolejna wycieczka po obcej planecie ( w stadium Prewarp ) , kończy się nieszczęśliwie dla Reeda - okazuje się że w czasie zwiedzania knajpy zgubił komunikator (oj, mocno było :) ) . I zamiast zgodnie olać ten problem , to Archer decyduje się powrócić na planetę w nadziei że uda im się go znaleźć . W ten sposób lądują w tej samej knajpie gdzie byli wcześniej , i też zupełnie "przypadkowo" zostają aresztowani przez wojsko . Tak się nieszczęśliwie stało , że kraj w którym wylądowali jest w stanie zimnej wojny ( a czemu nie ) z innym i zostali oni wzięci za szpiegów mających za zadanie zabicie Gubernatora ( czy jakoś tak - za szybko wyleciało mi z głowy ) . Po dokładnym przeszukaniu , przy więźniach znaleziono jeszcze kilka innych zabawek (między innymi fazer ) .
No i znowu mamy tutaj bohaterską postawę kapitana , który stwierdził że lepiej zginąć niż "skażić kulturę " informacją że nie są sami (o rany , jak ja bym chciał aby jacyś obcy tak nas skazili ) . Tymczasem na statku Trip wraz z T`Pol wpadają na genialny pomysł ( bo oczywiście słyszeli część rozmowy , gdzie to kapitan stwierdził że jest genetycznie zmodyfikowanym szpiegiem wroga ) i postanawiają uruchomić statek Suliban oraz dokonać akcji ratowniczej - co im się udaje .
Co prawda Reed z Archerem byli już prawie na stryczkach , ale jak to mówią , co ma wisieć nie utonie .
Ocena 6 na 10 .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#25 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 16.02.2005 - |18:44|

2x09 Singularity - Załoga Enterprise postanawia zbadać jeden z najbardziej tajemniczych zjawisk kosmosu - mianowicie czarną dziurę . Niestety , lot na odległość pozwalającą na dokonanie dokładnych badań będzie trwał około 24 h na silnikach impulsowych (silna grawitacja zabuża podprzestrzeń wiec nie można podlecieć w Warp ). W czasie zbliżania do obiektu , załoga zaczyna się coraz dziwniej zachowywać , ulegając dziwnym , czasem mało istotnym obsesją (bo jak nazwać próby ugotowania doskonałego posiłku przez Hoshi ) , czasem nawet bardzo groźnym (Phlox i jego praktyki w celu wyleczenia bólu głowy u Travisa ) , do w sumie ważnych (Reed i jego alarm ) . Tym dziwnym obsesją nie podaje się T`Pol - jak potem tłumaczy Phlox - wolkanie mają inne unerwienie . W końcu okazuje sie że statek pozbawiony dowóctwa i pilota , najpewniej ulegnie zniszczeniu w osobliwości , wiec T`Pol wsadza Archera po prysznic i jak się okazuje zimna woda i w tym przypadku ma doskonałe właściwości lecznicze :D.
Ocena : 5 na 10

2x10 Vanishing Point - podczas badania ruin na obcej planecie , zwiad zostaje zmuszony do porzucenia promu i powrotu na pokład przy pomocy Trasportera . Niestety , Hosi (która wraca jako druga ) nie rematerlizuje się , pozostając w buforze , gdzie przeżywa dziwną przygodę .
Ocena : 4 na 10

2x11 Precious Cargo - Załoga przypadkowo napotkanego statku prosi o pomoc mechanika. Okazuje się jednak, że w jego ładowni przewożona jest zahibernowana piękna kobieta. Wedle tego co mówią obcy , wiozą ją do domu , jednak w momencie kiedy hibernator ulega awarii i śpiąca się budzi , to statek obcych zaczyna uciekać Okazuje się że śpiąca jest przedstawicielką rodzinny królewskiej i została porwana . Dzielny Tucker w końcu ją ratuje , przy okazji nawiązując dosyć bliską znajomość .

Ocena : 3 na 10
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#26 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 17.02.2005 - |20:18|

2x12 The Catwalk - W czasie badania obcej planety , do Enterprise podlatuje obcy statek z 3 "badaczami" którzy informują Archera o nadciągającej burzy plazmowej .
Okazuje się że burzy towarzyszy bardzo silne promieniowanie , które jest zabójcze dla ludzi , a Enterprise nie jest tak szybkie żeby jej uciec . Więc po długich przemyśleniach postanawiają się schronić w wyłączonych gondolach Warp . Po kilku godzinnym przenoszeniu załoga znajduje się w gondolach i było by wszystko ładnie i pięknie gdyby obcy (których Archer zaprosił na pokład ) nie odstawiali szopki . Ale to nie wszystko , bo po kilku godzinach trwania burzy , nagle cewki Warp zaczęły się nagrzewać . Oznacza to tylko jedno - ktoś włącza silnik Warp (przy w pełni działającym silniku temperatura wewnątrz gondoli wynosi około 400 C ). Wiec Archer decyduje się że ktoś wyjdzie w kombinezonie ( czas 30 minut) i sprawdzi co się dzieje - wybór trafia na Tripa . Okazuje się że na pokładzie statku są obcy . Teraz do akcji wchodzi Archer ( bo Trip nie może iść , był za długo wystawiony na promieniowanie ) i postanawia że odbije statek z rąk obcych . No i oczywiście udaje mu się to (bo jakby inaczej ) .
Ocena : 6 na 10

2x13 Dawn - Nowy system planetarny , coś nowego w promie - testuje Trip(magnes) , nowy wróg (Wolkanom znany ) . No i zakończyło się bardzo przewidująco - prom został zestrzelony , ale i obcy musiał lądować na planecie . Jak na złość okazuje się że na obydwóch statkach zepsuła się jeszcze łączność , no i chłopcy bawią się w zakładnika i tego z bronią (tak na przemian ) plus Trip próbuje z znalezionych części złożyć prosty nadajnik .
Ocena : 4 na 10

2x14 Stigma - T`Pol i jej choroba . No i Phlox próbujący wyciągnąć informacje od lekarzy Wolkańskich :).
Ocena : 5 na 10
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#27 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 29.07.2006 - |20:48|

Kiedyś oglądałem na TVN voyagera bodajże a jeszcze epokę wcześniej chyba na polsacie DS9. Teraz wracam do tego uniwersum ogladając pierwszy sezon Entka i przyznać muszę, że jest naprawdę świetny. Jeszcze pare tygodni temu ST kojarzył mi sie tylko z naiwnością z dzieciństwa, kiedy to lubiło się ogladać sci fi z dużą ilościa niezrozumiałego bełkotu i fajnymi fazerami:). Teraz zaczynam sobie przypominać dlaczego jako dzieciak tak lubiłem Treki. Aż brak mi tchu. Wciągnęlo mnie na amen tak jak kiedyś SG1. Tylko skąd ja wezmę płytki na resztę:)?
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#28 greco

greco

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 345 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 30.07.2006 - |09:49|

Kiedyś oglądałem na TVN voyagera bodajże a jeszcze epokę wcześniej chyba na polsacie DS9. Teraz wracam do tego uniwersum ogladając pierwszy sezon Entka i przyznać muszę, że jest naprawdę świetny. Jeszcze pare tygodni temu ST kojarzył mi sie tylko z naiwnością z dzieciństwa, kiedy to lubiło się ogladać sci fi z dużą ilościa niezrozumiałego bełkotu i fajnymi fazerami:). Teraz zaczynam sobie przypominać dlaczego jako dzieciak tak lubiłem Treki. Aż brak mi tchu. Wciągnęlo mnie na amen tak jak kiedyś SG1. Tylko skąd ja wezmę płytki na resztę:)?

Uwazaj co mowisz, bo cie maniacy ST zjedza :P Nie wiem dlaczego ten serial zebral taka krytyke, jak dla mnie jest on bardzo dobry (gorszy od DS9, ale o niebo lepszy od TOS, czy Voyagera). Ja wiem, ze pierwsze dwa sezony, sa troszke naiwne (przeciez tak bylo w przypadku kazdego treka), ale 3 i 4 sa naprawde swietne, rozkrecaja bardzo akcje. Niestety w najlepszym momencie ktos wpadl na glupi pomysl zdjecia serialu :|
  • 0

#29 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 30.07.2006 - |10:39|

Ja sie zjedzenia nie obawiam. Narazie to jest jedyny ST jaki mam, ale nie narzekam a skoro będzie już tylko lepiej, to tylko powód dla mnie by się jeszcze bardziej cieszyć na kolejne sezony:).
  • 0

#30 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 30.07.2006 - |16:30|

Ja tam maniakiem ST nie jestem i na te 3 serie co widziałem : DS9 , Voyager ,Enterprise to nie uważam aby Entek jakoś specialnie od nich odstawał. Mówie to jako ZWYKLY widz nie fan ST :P
W każdym z nich można wskazac cos lepszego i gorszego a to,że zarzuca sie Entkowi iż namieszał w uniwersum ST to co z tego? Nie czyni to odrazu automatycznie z niego badziewia i nie wszystko music byc według kanonu.
Obecnie sobie z przyjemnością oglądam na AXNie 3 sezon Enterprise i czekam na jesień i zapowiadane na AXN SCI-FI inne serie Star Treka.

Pozdrawiam wszystkich widzów i fanów ST. :D
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#31 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 30.07.2006 - |20:22|

Sezon 1 i 2 drugi mial kilka fajnych odcinkow glownie ze watkami temporalnymi - reszta odcinkowto takie [beeep]ki ktore nie mialy ani fabuly ani klimatu nie wspominajac o "absurdach". 3 sezon natomiast mial juz konkretna fabule, zaczal robic klimat serialu, absurdow juz nie zauwazalem :).
Totalna porazka to zakonczenie motywu ze Xindi (alien-nazisci), potem kilka odcinkow fajnych (o genitach czy o Volkanach) ale totalna porazka to ostatni odcinek.
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#32 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 30.07.2006 - |22:01|

Najbardziej nie kumam odejscia z ostatnigo odcinka pewniej osoby. Chyba przez wszytkich lubianej. Nie pisze specjalnie o kogo chodzi by nie psuc ogladania. Najwiekszy nonsens tego serialu :/
  • 0

...:::Son of Anarchy:::...

#33 greco

greco

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 345 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 31.07.2006 - |10:05|

Najbardziej nie kumam odejscia z ostatnigo odcinka pewniej osoby. Chyba przez wszytkich lubianej. Nie pisze specjalnie o kogo chodzi by nie psuc ogladania. Najwiekszy nonsens tego serialu :/

Ostatni odcinek to porazka w sposob w jaki odchodzi ta osoba jest najbardziej absurdalny. Ja osobisice mialem wrazenie ze ten odcinek zostal stworzony mniej wiecej w taki sposob:
Scenarzysci opracowali kolejny odcinek majacy dac poczatek 5 sezonu, jednak na 2 dni przed nagrywaniem nadchodzi informacja o zdjeciu serialu i na szybko tworza tandetny odcinek.
Ale to jest moje odczucie i osobiscie uwazam, ze ostatni sezon powinien byc pozbawiony tego odcinka, lepiej zakonczyc ogladanie z jednym odcinkiem brakujacym i miec dobre wrazenia.
  • 0

#34 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 03.08.2006 - |16:57|

A mnie to rybka, fakt nie jest to jakiś genialny trek, ale tak czy siak jest obowiązkowy dla fana tej sagi, a tak poza tym to fajnie oglądało by się poprzednie treki z takimi efektami jakie miał entek.
  • 0

#35 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 03.08.2006 - |17:39|

Jesli chodzi o efekty to na pocieszenie pozostaje fakt, że szykuje się jedenasty film.
  • 0

#36 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 19.09.2006 - |20:59|

Niektórzy fanatycy universum Star Treka twierdzą, że Roddenderry przewraca się w grobie z powodu tego serialu. Zapewne nie wiedzą, że jego prochy zostały wyniesione w kosmos razem z jednym z satelitów, ale to taki szczegół. :-D

Siebie uważam, za fana Star Treka i oglądałem Następne pokolenie, Voyagera, DS9 i Enterprise.
Za młodych lat nie widziałem pierwszych odcinków Następnego Pokolenia i chyba dobrze, bo gdybym je obejrzał zapewne nigdy bym się do niego nie przekonał. Niedawno je zobaczyłem i nie mogłem wyjść z podziwu jak bardzo w ciągu kilku lat ten serial "się wyrobił". W pierwszych odcinkach gra aktorska wyglądała jak w szkolna akademia w podstawówce, ale później to już był majstersztyk.

Wiele osób przyzwyczajonych do kanonu Treka było zbulwersowanych wywróceniem wszystkiego do góry nogami w Enterprise. Ja jakoś nie poczułem się zbyt dotknięty innowacjami nowego "starego" Enterprise. Można oczywiście czepiać się, że NX-01 wygląda nowocześniej niż NCC-1701A a dzieli je przecież przeszło 100 lat. Można się czepiać, że NX to oznaczenia serii nowych statków - rówieśników Enterprise D i E. Można się czepiać, że Archer to kowboj a nie odkrywca jak Picard. Że NX-01 lata i wszędzie szuka guza. Że nie zgadzają się daty wydarzeń z Enterprise z tymi opisanymi w bazie danych Gwiezdnej Floty (patrz na przykład data pierwszego kontaktu ludzi z Klingonami). ITP, ITD. Przykłady można mnożyć w nieskończoność, ale jaki to ma sens? Takie same sprzeczności (może nie tak dużo) znajdzie się pomiędzy pozostałymi serialami i filmami, choć w ogóle całość jest bardzo spójna.

Enterprise dzieje się przed wydarzeniami z czasów Kirka, czy Picarda jednak technika (nasza - rzeczywista) posunęła się tak do przodu, że nie można od scenarzystów wymagać żeby mostek NX-01 składał się z szaf z tysiącem światełek i wyglądał gorzej niż ten z TOSa. Trzeba po prostu zgodzić się na pewne zmiany w imię racjonalności. Statkiem nie może sterować komputer wielkości ładowni, kiedy my mamy komputery mieszczące się w neseserze. Niestety wiele osób miało i ma do tej pory pretensję do tego serialu. Muszą to być prawdziwi fanatycy. Moim zdaniem jest to jednak złe podejście.

W serialu są też ukłony w stronę następnych (czasowo) produkcji Trekowych. Porucznik Reed - zbrojmistrz na Enterprise wyraża zdziwienie na temat torped fotonowych na statku obcych - NX-01 ich nie ma. Zamiast nich są torpedy przypominające nasze rakiety. Torpedy fotonowe pojawiają się dopiero później. Po co na NX-01 harpun? Dlatego, że nie mają wiązki holowniczej. Poza tym wloką się z prędkością warp 5 a Trip robi wszystko co możliwe i więcej, żeby statek się przy tym nie rozpadł. Najlepszym przyjacielem mechanika jest "śrubokręt" a nie deflektor, który rozwiązuje wszystkie problemy jak u Scotty'ego.

I to jest właśnie w tym serialu piękne i to wyróżnia go spośród pozostałych treków. W żadnym poprzednim serialu nie było tej magii pionierstwa i zagrożenia na każdym kroku. Nie ma Federacji Zjednoczonych Planet, każdy orze jak może, Wolkanie nie są tacy cacy jak Spock czy Tuvok. Mają swoje słabości a serial pokazuje jak się zmieniają. To samo tyczy się ludzi. W tym serialu widać Ziemię i ludzi. Można się dowiedzieć o ich mentalności i obawach. W innych serialach tego nie było. Zawsze był tylko kosmos i załoga statku a ludzkość to tylko wspomnienia Picarda.

Jak dla mnie serial był rewelacyjny i nie mogę pojąć jak doszło do tego, że spadła jego oglądalność. Może Amerykanie przestali rozumieć o co chodzi, bo oni już tak mają. Może też przyczynił się do tego 4 sezon, który w porównaniu z 3 był bardzo spokojny.

Scenarzyści w połowie sezonu dowiedzieli się, że serial zostaje zdjęty z anteny i mieli niewiele czasu aby jakoś zamknąć wątki. Dlatego właśnie taki był ostatni odcinek. Łatwiej było opowiedzieć tę historię z takiego punktu widzenia niż z normalnego i myślę, że scenarzyści dobrze wybrnęli z sytuacji w jakiej ich postawiono.

Pozostaje jeszcze chyba najbardziej sporna kwestia: potraktowanie jednego z bohaterów w tym odcinku. Jeżeli mnie pamięć nie myli, to w jednym ze wcześniejszych odcinków Enterprise była mowa o tym co się stanie. Nie sądziłem jednak, że to zobaczę.

Dla ciekawości. Moja przyjaciółka - fanka Star Treka twierdzi, że wydaje jej się, że w Star Trek TNG była kiedyś mowa o niejakiej T'Pol, która wiele lat później zdradziła Federację. Nie wiem na ile jest to prawdą a na ile jej fantazją, jednak zagadnienie jest ciekawe i nasuwa na myśl wiele pytań związanych z samym Enterprise jak i dalszą historią Federacji. Niestety nie udało mi się nigdzie znaleźć na ten temat informacji.

Zobaczymy co powiedzą fanatycy Star Treka na temat 11 filmu z tej serii. Ciekawe czy w filmie wszystko będzie wyglądało jak w czasach przed-Kirkowych, czy też scenarzyści puszczą wodze fantazji.

Niestety obecnie nie ma "na rynku" serialu S-F, który choć w zarysie przypominałby Enterprise. Można tutaj wspomnieć o Battlestar Galactica, ale to już nie to samo. To już zupełnie inna bajka.

Pozdrawiam wszystkich fanów Star Treka.
  • 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#37 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 31.12.2009 - |20:51|

Z braku laku, przerwy świątecznej i wysokiego poziomu sadomasochizmu skończyłem s1 Entka.

Droga przez mękę!!!

Star Treki robione są tak koszmarnie, drętwo i bełkotliwie że szkoda gadać.

Mam nadzieję że czasy kiedy tak robiło się SciFi odeszły nieodwołalnie w niepamięć.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#38 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 31.12.2009 - |21:06|

Enterprise już taki był. Dopiero od 3 sezonu coś konkretnego się zaczęło dziać. Ten serial akurat ogląda się najlepiej w telewizji jeden góra dwa odcinki i przerwa. Maratony są wycieńczające :)
  • 0
don't try

#39 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 31.12.2009 - |22:29|

W tym samym czasie przeczytałem absolutnie powalające tom 1 i 2 Pan Lodowego Ogrodu , Jarosław Grzędowicz i to nawet nie jest przepaść.
To dwa inne światy : BEŁKOT i utopia głównie socjalistyczna vs anty-bełkot, sens, cynizm, brutalność, erotyzm i anty-socjalizm.

Szkoda że elity na zachodzi są tak lewicowe bo niestety wypacza to bardzo ich dzieła zwłaszcza te starsze jak Star Trek.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#40 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 11.12.2013 - |15:09|

Obejrzałem pierwsze 4 odcinki. Na razie bez żadnego wow, ale nie jest źle. Trochę taki jest infantylny. Zobaczymy co przyniosą kolejne.

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 11.12.2013 - |15:11|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych