Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 006 - S01E05 - The First Commandment

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (92 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (6 głosów [7.14%])

Procent z głosów: 7.14%

2. 9.5 (1 głosów [1.19%])

Procent z głosów: 1.19%

3. 9 (2 głosów [2.38%])

Procent z głosów: 2.38%

4. 8.5 (5 głosów [5.95%])

Procent z głosów: 5.95%

5. 8 (8 głosów [9.52%])

Procent z głosów: 9.52%

6. 7.5 (3 głosów [3.57%])

Procent z głosów: 3.57%

7. 7 (17 głosów [20.24%])

Procent z głosów: 20.24%

8. 6.5 (10 głosów [11.90%])

Procent z głosów: 11.90%

9. 6 (4 głosów [4.76%])

Procent z głosów: 4.76%

10. 5.5 (3 głosów [3.57%])

11. 5 (10 głosów [11.90%])

Procent z głosów: 11.90%

12. 4.5 (3 głosów [3.57%])

13. 4 (6 głosów [7.14%])

Procent z głosów: 7.14%

14. 3.5 (2 głosów [2.38%])

15. 3 (2 głosów [2.38%])

16. 2.5 (1 głosów [1.19%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (1 głosów [1.19%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 02.12.2003 - |20:05|

THE FIRST COMMANDENT
Sezon 1, odcinek 5

Moja ocena: 6,5/10
Scenariusz: Robert C. Cooper
Reżyseria: Dennis Berry

1 Opis
Dowódca jednej z drużyn SGC podaje się za Boga na innej planecie, jednak nie cała drużyna patrzy na to obojętnie i postanawia o tym poinformować dowództwo. SG-1 zostaje wysłane w celu rozpoznania sytuacji.

2 Dobre punkty
Ciekawy wstęp
Dobrze zrobiony wstęp. Ciemności, atmosfera tajemniczości, dramatyczna ucieczka naszych żołnierzy przed tubylcami i na koniec odkrycie że dowodzi nimi też wojskowy z Ziemi.
Poznajemy Sam
Kolejny odcinek w którym scenarzyści postanowili przybliżyć nam postać Sam. Dowiaduje się że miała chłopaka którego rzuciła. Jonas Hanson zawsze lubił władzę i był fanatykiem co w tym odcinku zostało jeszcze bardziej spotęgowane. Ciekawe jest to że Sam potrafiła przyłożyć z pięści broniąc innego ale sama już nie mogła tego zrobić na Hansonie.
Podawanie się za Boga
Ciekawie przedstawiona sytuacja w której jeden fanatyk może zawładnąć tłumem. Odcinek udowadnia że nie ma cudów i nie należy posłusznie bez pytania wierzyć innemu człowiekowi który może wykorzystać nasze zaufanie do własnych fanatycznych celów. W odcinku ciekawie wyglądały wrota położone na ziemi i scena buntu w której wrzucono Hansona do "wrót".

3. Złe punkty
Coś jest nie tak!
Ciekawi mnie parę takich szczegółów. Na przykład interesujące jest że Ziemia nie utrzymywała kontaktów z jedną ze swoich drużyn będącej na obcej planecie przez miesiąc. Ciekawe jest to że w nocy całe SG1 plus jeden z SG9 siedzą skierowani w jednym kierunku nie zważając na to że może akurat ktoś od tyłu się podkrada. Ciekawe jest w jakim tempie mogli tak szybko postawić wrota ponownie w pionie nie niszcząc drzew, ani okolicznej trawy.

4. Spostrzeżenia
- Drzewa... drzewa... wszędzie drzewa (Goa'uldowie przerobili planety na wizerunek Ziemi).
- Danielowi wszystko smakuje jak kurczak
- Jonas? Jonas Queen? Nie! Jonas Hanson.
- Teal'c daje popis rysowania i uśmiechania się
- Jack za dobrze nie zna się na przykazaniach

5. Ship raport
Sam przeciwstawiająca się rozkazom Jacka oprócz na koniec trochę bardziej prywatna rozmowa ze swego rodzaju morałem odcinka opartym na jednym z przykazań. Warto zwrócić uwagę też na szybką zgodę Sam na uruchomienie urządzenia gdy Jonas zaczął grozić śmiercią Jackowi.

6. Podsumowanie
Odcinek może być, chociaż trudno mi go nazwać nawet dobrym. Ma ciekawą historię, w niektórych momentach staranne wykonanie, ale ma tez parę wpadek. Nie przepadam szczególnie za tym odcinkiem, dlatego tylko: 6,5/10
Log65: Happy camper

#22 no13

no13

Szeregowy

• Użytkownik
  • 40 postów
  • MiastoGłogów

Napisano 26.12.2003 - |17:56|

Taki średni odcineczek. Mało akcji jak dla mnie. Oceniam go na 6/10.
  • 0
pozdrawiam: no13

#23 Delphi

Delphi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 145 postów

Napisano 15.03.2004 - |00:47|

5,5/10. Bardzo przecietny odcinek. Obejrzalem, ale raczej do niego nie wroce. Mialem wrazenie, ze to jakas nie specjalnie udana podroba SG1. Czekalem na koncowe napisy jak na zbawienie. Klimat bardzo sztuczny.
  • 0

#24 Gość_martinez_*

Gość_martinez_*
  • Gość

Napisano 23.03.2004 - |00:22|

bez cienia wątpliwości : 7,5

+ za uśmiech Teal.ca
+ umiejętne bufowanie nastroju

- gust Carter
  • 0

#25 koziu

koziu

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoCzestochowa

Napisano 30.04.2004 - |10:52|

odcinek rewelacyjny to niebyl ale najgorszy tez nie odemnie 5.5
(ale fajny kolorek nieba byl)
  • 0
"... jak nie ma tego tutaj, to jest gdzieś indziej i tam tego poszukam ..." K.Puchatek

#26 loar

loar

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 30.04.2004 - |13:28|

Podpłacony odcinek - ewidentan reklama Fanty ;) ale kolorek trzeba przyznać całkiem przyjemny i tylko za to 7-eczka B)
  • 0

#27 Tinamou

Tinamou

Szeregowy

• Użytkownik
  • 34 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 12.06.2004 - |18:14|

7/10 za uśmiech Teal'ca :] a tak to na tle innych odcinków średnio
  • 0
i pomyślec że NFZ zapłaciło 15000 zł za to że wszczepili mi w kręgodsłup coś co może być Goau'ldem ;)

#28 rafip

rafip

Szeregowy

• Użytkownik
  • 38 postów

Napisano 18.06.2004 - |15:07|

Ja dla mnie odcinek dobry i tylko tyle, biorac pod uwage ze uwielbiam serial spodziewalem sie czegos duuuzooo lepszego :) ale dalo sie obejrzec. A myslalem ze tylko polskim poslom wladza uderza do glowy, jak dopchaja sie do koryta, a tu prosze :D .
Zapomnialbym, Teal'c rewelacyjnie rysuje ;)
Pozdrawiam
  • 0
"Miej odwagę być mądrym..."

#29 Pedro Alvarez

Pedro Alvarez

Szeregowy

• Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 18.06.2004 - |17:29|

Bardzo spodobał mi się ten odcinek, ze względu na nawiązanie do "Czasu Apokalipisy" (a właściwie to do "Jądra Ciemności"). Ciekawa intryga, zwrot akcji z powodu niesubordynacji pani kapitan, tylko zakończenie takie jakoś mało efektowne. Widać kontakt z Goa'uldami wpoił pare cech robali i w "naszych"., a może to tylko udar słoneczny. Plusem jest dużo humoru (uśmiechy, rysunki, przykazania...)

Moment: Uśmiech Teal'ca.... charyzmy to mu tylko pozazdrościć.

Ocena: 8

Użytkownik Pedro Alvarez edytował ten post 18.06.2004 - |17:30|

• 0

#30 XaM

XaM

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 15.08.2004 - |15:00|

Dla mnie 5/10
Dokładnie średni odcinek nic dodać nic ująć.
  • 0

#31 Miriell

Miriell

Szeregowy

• Użytkownik
  • 64 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 21.04.2005 - |12:10|

Odcinek był pierwszym i mam nadzieję ostatnim średniakiem....
Wszystko było przeciętne - choć uśmiech Teal'c'a był powalający... Za ten uśmiech 5 pkt.
  • 0
Ci, którzy poszukują jedności,znajdą wszystko, czego szukają.

Ja już znalazłam!!!

#32 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 17.09.2005 - |19:12|

Wynudziłem się przy tym odcinku jak rzadko w przypadku SG1. Widać nawet po ocenach i komentarzach innych, że jest to jeden z gorszych odcinków. Po prostu zanudzał potwornie. Ale odcinek trzeba było oglądnąć ;) Oceniam na 5,5
  • 0
VeeDee

#33 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 23.09.2005 - |17:41|

Wynudziłem się przy tym odcinku jak rzadko w przypadku SG1. Widać nawet po ocenach i komentarzach innych, że jest to jeden z gorszych odcinków. Po prostu zanudzał potwornie. Ale odcinek trzeba było oglądnąć ;) Oceniam na 5,5

Przesada. Nikt nie zmusza do oglądania. Od czego jest przycisk przewiń? :P
Ale odcinek rzeczywiście nie jest powalający, ale też nie usypiający. Chyba podczas drugiego razu zaczynam wpatrywać się w myśl przewodnią odcinka. To, co jest dla mnie takie istotne - to pokazanie (troche inaczej niż choćby w Apokalipsie) jak władza wpływa na człowieka, i że często nastepuje to po przegrzaniu głównego naszego kompa - mózgu :> .
Czasami mam takie wrażenie, jak niechcący obejrzę obrady sejmowe.
Władza dziwnie zmienia ludzi - to tylko małe ostrzeżenie :hyhy: .
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#34 San-Rall

San-Rall

Kapral

• Użytkownik
  • 172 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 23.03.2006 - |20:41|

Ocena 4,5 odcinek poniżej przeciętnej.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dorwałem swoje SG-1 oglądam jeszcze raz :D tego odcinka jeszcze raz oglądać mi sie nie chciało :(
  • 0

#35 Hakson

Hakson

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 86 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 23.03.2006 - |22:47|

Całkiem przyjemny odcinek.

Pokazujący nam że nie trzeba wcale Goa'ulda aby niektórzy ludzie tak samo jak Goa'uldowie wykorzystywali mniej rozwinięte istoty (w tym momencie równiez ludzi) udając bogów.
  • 0

#36 Tanith

Tanith

The Queen

• Grupa Hatak
  • 160 postów

Napisano 24.03.2006 - |06:50|

Tylko 3.5. Niestety momentami straszne dłużyzny, a do tego wydaje mi się mało prawdopodobne by ktoś tak pokręcony (i to ewidentnie od lat) został wysłany jako dowódca drużyny na inną planetę. Chyba mają w SGC jakiś personel medyczny, psychiatrów na przykład. A poza tym trudno uwierzyć, by Sam mogła mieć taki zły gust :) Dobrze, że jej przeszło.
  • 0
"People are stupid; given proper motivation, almost anyone will believe almost anything. Because people are stupid, they will believe a lie because they want to believe it’s true, or because they are afraid it might be true."

#37 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 29.04.2006 - |15:56|

Odcinek słaby, nie będę się zagłębiać w szczegóły, po prostu nudny i tyle. 5/10, gdyby nie uśmiech Teal'ca to byłoby 4.5.
  • 0

#38 Dooku

Dooku

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoPrzeźmierowo

Napisano 13.05.2006 - |22:39|

Jak do tej pory czytając wasze komentarze do odcinków, to wszystkie są słabe (no może poza pilotem). Każdy narzeka, że to najsłabszy odcinek pierwszej serii (o każdym to samo :P). A mi się one podobają. Na razie żadnego nie nazwałbym słąbym złym. Być może wynika to z faktu, że oglądam serial po raz pierwszy (nie licząc wyrywkowego oglądania podczas emisji na tvn-ie). Robicie mi wielką nadzieję na przyszłe odcinki, mówiąc o każdym następnym że był najsłabszy z sezonu ;).

Co do samego odcinka był ok. Wszystko to, czego oczekuję się w nim znalazło. A więc tajemnica, nowe plemiona i zwyczaje, nowe użądzenia Gou'ldów. Czego chcieć więcej?
  • 0
Don't tell me, what I can't do!

#39 wasylek

wasylek

Szeregowy

• Email
  • 66 postów
  • Miasto100-LICA

Napisano 21.05.2006 - |17:32|

Oglądałem ale niestety nie przyciąga do ekranu! Daję 5
  • 0

#40 MySzk