Taaaak... w końcu odświeżyłem pamięć że miałem ponownie opisać odcinki :>
EMANCIPATIONSezon 1, odcinek 3Moja ocena: 5/10
Scenariusz: Kathryn Powers
Reżyseria: Jeff Woolnough 1. OpisSG-1 na jednej z planet spotyka się z ludźmi którzy mają zupełnie inny stosunek do kobiet, czemu musi stawić czoła kapitan Carter.
2. Dobre punkty- Strój - Niewątpliwie przyłożyli się do wystroju tych wszystkich Mongołów. Wystrój ludzi, szałasów musiał na pewno pochłonąć masę czasu i robota została przez nich dobrze wykonana. Tak na osobności trzeba przyznać. Wystrój Sam był wspaniały!
- O Sam - Kapitan Carter jest nową postacią w serialu więc bardzo miło ze strony twórców że od razu na starcie postanowili pokazać jej osobę nowym widzą.
3. Złe punkty- Podejrzane zgranie - SG-1 wygląda jakby chodziło na planety od przynajmniej roku. Rutynowo już zbierają materiały na lekki, gdy w następnym odcinku dopiero jest mowa o zezwoleniu na badania naukowe. Okazuje się że SG-1 było już nawet na innej planecie i wątpię by to była tylko jedna planeta. Odcinek jako że nie żadnego nawiązania do wątku głównego równie dobrze można było wyemitować później.
- Wydarzenia - Same wydarzenia nie są aż tak bardzo wciągające i ciekawe. Nigdy mnie nie ciągnie do obejrzenia akurat tego odcinka ponownie.
- Tak się dać? - Ciekawi mnie jakim cudem Carter mogła się dać tak złapać temu Abu, fakt że nie mogła uciec.
- Muzyka - Osobiście mi nie pasowała, a nawet raziła uszy.
4. Spostrzeżenia- Kathryn Powers która napisała ten odcinek, napisała też inne mało interesujące odcinki dla mnie takie jak Crossroads, Enigma, Family.
- Reżyser, ktokolwiek to jest, tylko raz ten odcinek zrobił i potem na szczęście znikł.
5. Ship raport- Jack wspomniał o tym że Sam była pijana na innej planecie i się rozbierała przed nimi. Widać komu się to najbardziej spodobało. (Abu: "To kobieta!" Jack: "O taaak")
Jack chce ratować za wszelką cenę członka swojego zespołu (Sam) za wszelką cenę. Ilekolwiek by to kosztowało, i było wbrew tutejszej kulturze
6. PodsumowanieOdcinek można pochwalić jedynie za stworzone stroje i ogólnie że poświęcili temat nowej postaci - Sam. Jednak oprócz tego nie widzę zbyt wielu ciekawych rzeczy dla mnie w tym odcinku. Wybierając 20 odcinków z 21 z tego sezonu do obejrzenia ten odcinek by się do nich nie zaliczył. Bardzo niska ocena: 5/10
Użytkownik SGTokar edytował ten post 16.05.2007 - |16:18|