Skocz do zawartości

Zdjęcie

Seriale - co nas czeka?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
129 odpowiedzi w tym temacie

#21 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 08.10.2005 - |03:08|

mysle ze troche przesadzasz, serial bądź co bądź mozna podciągnąć pod sci-fi...

a co się tyczy mnie... narazie oglądam 4 seriale (raczej 3 bo the 4400 ma teraz przerwe), na wiecej niestety czasu brakuje....

1. Lost
2. 4400
3. Threshold
4. Supernatural

Wyświetl post

To topic o ocenie nowości serialowych, a Lost i 4400 do nowości raczej nie należą...
  • 0

#22 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 13.10.2005 - |22:45|

Nie wiedziałem gdzie to umieścić, ale jako że jest temat o nowościach to wyszło jak wyszło.

Otóż pojawiają się informacje o ilości odcinków jakie będą miały te seriale.
Ghost Whisperer - cały sezon 20-24 odcinki
Invasion - BRAK DANYCH
Supernatural - cały sezon 20-24 odcinki
Surface - BRAK DANYCH
Threshold - 3 dodatkowe scenariusze, łącznie 16 odcinków

Threshold na razie jest w zawieszeniu, może dostać CANCEL, albo następny sezon, zależy to pewnie od wyników oglądalności. Co do Supernaturala i Ghosta, to że dostały pełne sezony dobrze wróży na przyszłość i jest dobrym prognostykiem tego czy dostaną drugi sezon.
  • 0

->1019<-

#23 Hakson

Hakson

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 86 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 14.10.2005 - |01:07|

Po informacji odnośnie Threshold to już kompletnie nie rozimiem producentów.

Jak można już zawiesić serial zastanawiając się czy go dalej produkowac zaledwie po 4 odcinkach wyemitowanych. Jeśli dobrze pamiętam co wyczytałem w sieci to ma on przecież niezłą oglądalnoś no i tym bardziej nie mogę zrozumieć skoro jest to dobry jak na razie serial z szansą na bycie jeszcze lepszym.

A co do rankingu nowych seriali to wygląda to u mnie tak:

1. Surface (3 odc) - jak dla mnie wymiata,
2. Threshold (4 odc) - serial naprawdę dobry, ciekawy, wszystko się powolutku rozkręca.
3. Invasion (3 odc) - serial robi się coraz ciekawszy i możliwe że zdobędzie jeszcze większą moją sympatię.
4. Supernatural (4 odc) - serial dobry, ciekawy, ale jednak na tle powyższych minimalnie słabszy

Co do Night Stalkera, obejrzałem dopiero 1 więc cięzko coś prorokować, ale pilot był ekstra i coś czuję że będzie to konkretny seriall.

Btw. z niecierpliwością oczekuję na Master of Horrors - mam nadzieję że będzie to coś pożadnego.

Generalnie muszę przyznać że każdy z pośród nowych 5 seriali prezentuje się dobrze i mam nadzieję, że nie zostanie zbyt wcześnie zdjęty z anteny, w końcu były gorsze seriale któe potrafiły się kilku sezonów doczekać.

Użytkownik Hakson edytował ten post 14.10.2005 - |16:34|

• 0

#24 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 14.10.2005 - |11:44|

Co do oglądalności Threshold to owszem zła nie jest ale mimo wszystko myślę że CBS liczyło na więcej.

Najgorsze jest to że dobry serial (bo takim w mojej ocenie jest Threshold) chcą skasować a takie badziewie (jakim w mojej ocenie jest Ghost...) dostaje pełny sezon i zapewne 2 sezon też będzie. Eh, co za naród z tych Amerykańców ;).
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#25 haszek

haszek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 15.10.2005 - |17:46|

1. Night stalker, Prison break

dlugo dlugo nic...
  • 0

#26 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 16.10.2005 - |12:37|

Jedna dodatkowa sprawa o której zapomniałem wcześniej wspomnieć. Te 3 dodatkowe scenariusze nie oznaczają, że sezon będzie miał 16 odcinków, tylko to, że stacja rozważa podniesienie ilości odcinków do 16. Na razie tylko 13 jest zaklepanych, los pozostałych 3 jest niepewny.
  • 0

->1019<-

#27 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 16.10.2005 - |13:52|

hmm jestem po kolejnych odcinach i teraz mój ranging wyglada tak:

1.Invasion (4)
2.Supernatural (4)
3.Surface (3)
4.Threshold (2)
5.Night Stalker (1)

Oczywiscie z seriali co teraz sa emitowane 1 jest Lost a 2 Smallville :]
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#28 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 16.10.2005 - |16:26|

Jedna dodatkowa sprawa o której zapomniałem wcześniej wspomnieć. Te 3 dodatkowe scenariusze nie oznaczają, że sezon będzie miał 16 odcinków, tylko to, że stacja rozważa podniesienie ilości odcinków do 16. Na razie tylko 13 jest zaklepanych, los pozostałych 3 jest niepewny.

Może chodzi o to że jak serial ostatecznie dostanie 2 sezon to będzie tylko 13 odcinków w 1 sezonie, a jeśli jednak dostanie cancel to dokręcą 3 dodatkowe odcinki które zakończą opowieść?
  • 0

#29 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 16.10.2005 - |19:26|

Raczej nie. Nikt nie przejmuje się tym czy serial jest dokończony czy nie, patrz Firefly czy ostatnio Point Pleasent. Jak nie zostanie skasowany to dokręcą te 3 odcinki, tak żeby zakończenie sezonu miało ręce i nogi i można było z niego wyjść do kolejnego sezonu.
  • 0

->1019<-

#30 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 17.10.2005 - |10:30|

Raczej nie. Nikt nie przejmuje się tym czy serial jest dokończony czy nie, patrz Firefly czy ostatnio Point Pleasent.

Zakończenia Point Pleasant jak narazie jeszcze nie znamy ;).
  • 0

#31 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 17.10.2005 - |10:50|

A Fireflya to może znamy?:> A swoją drogą to ja napisałem, że znamy? :>

PP skasowano nie bacząc na to czy widzowie poznają zakończenie historii czy nie. Miał za małą oglądalność więc go zdjęto z anteny. Jak skasują Thresholda to nikt nie będzie się martwił tm czy opowieść będzie "kompletna", nikt nie będzie tobie dokręcał 3 dodatkowych odcinków tylko po to, żeby serial z małą oglądalnością był zakończony z sensem.
O tyle dobrze, że odcinki PP były nakręcone już wcześniej i zobaczymy je na DVD. Z Threshold to nie jest już takie pewne ;)

http://www.tvweek.co...cms?newsId=8735

Tak więc Surface też będzie miała plus minus 20 epków :]

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 17.10.2005 - |11:15|

• 0

->1019<-

#32 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 17.10.2005 - |15:01|

A Fireflya to może znamy?:> A swoją drogą to ja napisałem, że znamy? :>

Sorry zapomniałem dopisać że Fireflaya też zakończenia nie znamy. A chodziło mi o to (zwłaszcza przy PP, bo nie wiem jak z Fireflay) że od początku PP (oprócz pilota) nie miał najlepszych rankingów i raczej pewne było to że go skasują więc zakończenie pierwszego sezonu mogli nakręcić takie że kończy całą opowieść w jakiś miarę dobry sposób. A przy Threshold którego losy mogą się jeszcze przez jakiś czas ważyć mogą nie zakończyć opowieści w 13 odcinku. Ale tak jak piszesz, kogo to obchodzi.

PP skasowano nie bacząc na to czy widzowie poznają zakończenie historii czy nie. Miał za małą oglądalność więc go zdjęto z anteny. Jak skasują Thresholda to nikt nie będzie się martwił tm czy opowieść będzie "kompletna", nikt nie będzie tobie dokręcał 3 dodatkowych odcinków tylko po to, żeby serial z małą oglądalnością był zakończony z sensem.

A czy ja piszę że tak zrobią :)? To były tylko moje domysły. A jeśli chodzi o oglądalność to jednak Threshold ma dużo większą niż PP. No ale widać dla CBS to też za mało. Zwłaszcza jeśli porównać oglądalność Threshold z Ghost Whisperer, który jest emitowany przed Threshold a ma o wiele większą oglądalość :wacko: .

Użytkownik Pawel edytował ten post 17.10.2005 - |15:02|

• 0

#33 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 18.10.2005 - |05:07|

Po kolejnych odcinkach chce ciut zmienić swój ranking (w nawiasie ile widziałem odcinków) + mini komentarz:
1. My name is Earl (4) - huh serial wypas;
2. Surface (4) - na dziś najlepszy z nowości i nadal staje się coraz lepszy!
3. Threshold (5) - jakby zaczął się z lekka psuć i słabnąć;
4. Invasion (4) - takie sobie, sam nie wiem co sądzić, zaczyna nudzić i ta cholerna kameralność;
5. Supernatural (5) - totalne dno i porażka, poza tym to nie SciFi, a horror - których nie znoszę bo usypiam.
Do obejrzenia - Night Stalker.

Oczywiscie ze starszych seriali co teraz sa emitowane z nowymi sezonami
1 Alias (3) - rewelacyjne wejście w 5 sezon, tak trzymać;
2 Smallville (3) - 5 sezon zaczął się spox i zanosi się bardzo dobrze;
3. LOST - jakoś się ta historia nijako i za wolno kręci, ale spox!

Generalnie nowe sezony starszych seriali biją na łeb i szyję nowości. Tylko Surface i może trochę Treshhold trzyma poziom.
  • 0

#34 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 18.10.2005 - |09:26|

Nie umiem zrozumieć, dlaczego Threshold u części usób dostaje takie wysokie notowania, ja oglądając 6 odcinków na 5 zasnąłem (tylko nr 4 trzymał w napięciu i miał ciekawy pomysł).

Ja się w ogóle nie dziwię że serial dostaje CANCEL (ta istna kopia "Kuli" w pierwszym odcinku [ciekawe czy zakupili prawa do tego?]) Do tego ewidentna niezgodność między tym co mówią a tym co robią (nie mówię że serial ma i musi być pozbawionych wszelkich błędów, ale SPOILER DO 6 Wirus przesyła sie z komórki na komórkę, po nr telefonu ze skrzynki z pamięci telefonu, a infekcja zostaje powstrzymana przez EMP tylko nad jednym miastem, toż to absurd totalny, a wystarczyło powiedzieć że prznosi się na najbliższe telefony i wszystko by grało End of spoiler

Co do Supernatular które też ogllądam, to miło jest zobaczyć mity i legendy w akcji :) Serial ma poza tym potencjał X-files, także jest szansa że wyjdzie z tego coś więcej niż "potwór tygodnia". Poza tym twórcy przykładają się tu do realizacji i każdy odcinek trzyma w napięciu do samego końca.

słówko podsumowania Superntural jest o wiele lepszy niz Threshold. Reszty nowości jeszcze nie znam, ale pewno w niedługim czasie nadrobie.

#35 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 18.10.2005 - |10:14|

No ja stawiam na nieśmiertelne moim zdaniem SG1 i SGA oraz BGS. W pierwszej piątce mieści się także Taken. A po obejrzeniu dwóch seirali ( po kilka odcinków) wysokie miejsce póki co zajmują także Surface i Night Stalker.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#36 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 18.10.2005 - |10:37|

Nie umiem zrozumieć, dlaczego Threshold u części usób dostaje takie wysokie notowania, ja oglądając 6 odcinków na 5 zasnąłem (tylko nr 4 trzymał w napięciu i miał ciekawy pomysł).

Każdemu sie podoba co innego. Ja się dziwię że tak wielu osobom w USA podoba się np. Ghost Whisperer, z którego ja zrezygnowałem po pierwszych dwóch odcinkach.
Tak na marginesie, widocznie Tobie się Threshold nie podoba z tego względu że ciągle na nim spałeś :D i przez to nie mogłeś za dużo go pooglądać :hyhy: .

Dla mnie Threshold miało naprawdę dobry początek ale niestety już w 5 odcinku zaczyna się robić nieciekawie (widać "kunszt" pana Bragi ;) ). A po pierwszych 4 odcinkach uważałem ten serial za najlepszy sposród tego sezonowych nowości. Teraz już w moim rankingu "number one" z nowych seriali jest Invasion, Threshold spadło na 2 miejsce.

Czy mnie dziwi że ten serial dostaje "cancel"? Śledzę oglądalność seriali na bierząco i jednak trzeba powiedzieć że co kolejny odcinek to mniej widzów. Tak więc z tego powodu na pewno to nie jest dziwne.
Ale moja opinia na o tym serialu jest taka, że jakby ktoś inny wziął sie za ten serial niezmieniając początku (bo pomysł naprawdę dobry) to można by ten serial pociągnąć spokojnie na kilka sezonów.

Natomiast Supernatural to jak dla mnie dno, ale poczekam bo w przeciwieństwie do Ghost ten serial rokuje jeszcze jakoś na przyszłość.

Użytkownik Pawel edytował ten post 18.10.2005 - |10:40|

• 0

#37 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 18.10.2005 - |22:44|

Nom dla mnie też Treshold w 5ym odcinku siadł straszliwie na pupie. Do 4go uważałem go za spox nowość. A teraz jak go skasują to nie będę bardzo płakał - na tyle mnie 5ty odcinek zirytował i znudził.

A co do kolegi który broni SuperNatural,..
Widzisz wydaje mi się, że różni nas 1 rzecz. Mówimy o innych rzeczach i dlatego tylko zapewne mamy różne zdanie. Otóż:

Ja na tym forum urzęduję bo lubię fantastykę. Być może ją nawet kocham i to od dziecinstwa. Składa się na to masa lektur od Lema po Tolkiena przez Strugackich czy Zajdla i tak dalej... Dlatego jak dziecko cieszył mnie Babylon 5 czy Farscape lub STarGate SG-1/SGA. Dlatego czasem stękając i ciut czasami porzewijając oglądam mężnie StarTreki kolejne - teraz kończę DS9 3ci sezon/. Interesują mnie nowe technologie, podróże w nieznane w czasie i przestrzeni, inne rasy i wizje kontaktów z obcymi etc... Po prostu interesuje mnie tylko fantastyka jako podstawa fabuł i choćby tło dla psychologii czy sensacji.

SuperNatural zdaje się być propozycją nie SciFi tylko familijnym hororem przygodowym skierowanym do 12-17 latków i pomyślanym na porę wyświetlania tak do 18-ej czyli w paśmie dla nastolatków. Choćby z racji budżetów potrzebnych na SciFi to taniej i łatwiej pokazać upiorka na ziemi niż walkę BattleStarów w kosmosie. DLatego kręci się więcej takich rzeczy jak SuperNatural, niż BSG-2004 i jej podobnych. Ja to wszystko rozumiem - ostatecznie sam jestem księgowym oraz żyję z liczenia pieniędzy innym ludziom.

Nie zmienia to faktu, że branża SciFi ma z SuperNatural niewiele wspólnego. Hatak i to forum pochodzi z fascunacji niewątpliwym i czystym SciFi w postaci serialu StarGate. Uważam, że SUperNatural to dno i porażka JAKO SERIAL SCIFI.
Poza branżą SciFi to zapewne dobry i atrakcyjny serial jeśli ktoś lubi klimaty, że z wody/piwnicy/strychu duch wyskoczy, czy że ktoś kogoś goni z siekierą/piłą lub zjedzą go jakieś robaki czy tam ptaki czy potworki z jeziora - choćby zmutowane lokalnie na ziemi. Jest na pewno dobry, ale nie jako SciFi tylko jako horror.

I o to mi tu chodzi, że ja oceniam nowości jako seriale SciFi, a nie filmy czy seriale w ogólności. My name is Earl to rozwalająca i bardzo specyficzna komedia i jako taka może być przerywnikiem w całości fantastycznego sosu. ALe SuperNatural to tylko horror podszywający się leciutko pod klimat SciFi, a de facto to nowoczesna wersja koszmarów z ulicy wiązowej czy 13go w Piątek etc...
  • 0

#38 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 19.10.2005 - |01:03|

Gaj masz obsolutnie rację (odnośnie supernatural) tylko że to chyba w ogóle nie zahacza o Sci-fi.

#39 slaweeek

slaweeek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 86 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 19.10.2005 - |11:03|

wydaje mnie się, że fantastyka to w gruncie rzeczy dość pojemny worek :) stąd nie rozumiem zarzutów w stosunku do Suprnatural, że to horror. mnie się wydaje, że orgumentem powinno być jak się to ogląda a nie jaką kategorię fantastyki serial reprezentuje.

Rozumiem, że przez niektórych sci-fi jest utożsamiane z produkcjami typu SG czy BSG wrto jednak pamiętać, że istnieją różne nurty: typu space opera, fantasy, political fiction, horror itp. Nie wspominając o produkcjach, które to mieszają. każda ma swoich zwolenników.

wracając do Threshold. Mnie serial sie podoba i to bardzo. Ciekawy klimacik, pomysł i uważam, że ze wszystkich nowości ma największy potencjał na przyszłość. W zależności jak się rozkręci może być albo "średnim" serialikiem albo naprawdę może coś stworzyć. Zresztą nie rozumiem "grzebania" serialu po kilku odcinkach :( Na ten przykład cały pierwszy sezon Babylon 5 był taki sobie. Serial zaczął się rozkręcać od drugiego a po zakończeniu stał się kultowym. Nie twierdzę, że w przypadku Threshold tak będzie :) ale nie miał bym nic przeciwko :) Threshold trochę mi przypomina ( sam nie wiem dlaczego) Earth Final Conflict, którym byłem w swoim czasie mocno zafascynowany. (i przy okazji proszę szacownego hataka o napisy do nieprzetłumaczonych sezonów EFC )

wydaje mi się że wiele negatywnych emocji wprowadza osoba Bragi. Że niby Enterprisa schrzanił. Właśnie kończę wszystkie zezony Entka, jestem przy końcówce czwartego sezonu i uważam serial za obsolutną czołówkę. od drugiego sezonu jest super. Końcówka trzeciego jest genialna a w czwartym te kompozycje trzyodcikowe wymiatają. Jak bym miał porównywać z Voyagerem to Entek wygrywa. Ale cóż to kwestia gustu i mody środowiskowej.

Supernatural - horror na mięko czyli buffy w wersji braterskiej. Nie jest to film oferujący prawdy objawione ale też i nie tego od niego wymagam. Ogląda się dobrze, myśleć nie trzeba czyli jest ok :)

Sufrace - podoba mi się ale mam mieszane uczucia. Ale jest dobry. Nie ma jednak tak wielu potencjalnych możliwości na rozwinięcie się przyszłości jak Threshold. choć dobrze się go ogląda :)

Invasion - pomyłka - skrzyżowanie pożerazy ciał z mydlaną operą. nic odkrywczego, nic nowego i kameralne do bólu. Żeby chociaż momenty były :D

Night Stalker - Supernatural tylko inaczej :) nie wiem ale widziałem tylko 1 odcinek więc się jeszcze nie wypowiadam.

Użytkownik slaweeek edytował ten post 19.10.2005 - |11:53|

• 0

#40 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 19.10.2005 - |11:25|

slaweeek ==> Niestety z Threshold raczej niewiele będzie. W USA liczą się tylko "słupki" oglądalności a z odcinka na odcinek Threshold ma je coraz słabsze.
Co do Bragi, to ja przed obejrzeniem pierwszych odcinków przez jego osobe podchodziłem do tego serialu sceptycznie. Jednak jak się okazało początek tego serialu był naprawdę świetny. Teraz jednak faktycznie odcinki 5 i 6 nie są najlepsze, ale moim zdaniem nie są też najgorsze. Zresztą IMHO to narazie tylko dwa słabsze odcinki tego serialu. No ale niestety ta przeklęta oglądalność :angry: . A szkoda bo już wiele dobrych seriali zostało przez to pogrzebanych.

A i jeszcze słówko o Supernatural. Ja w przeciwieństwie do kolegi o ksywce Gaj lubię także horrory. I gdy obejrzałem jeszcze DVDScreenera pilota Supernatural twierdziłem że może to być naprawdę ciekawy serial. Jednak narazie te polowania na potwora tygodnia jakoś niezabardzo przypadają mi do gustu. Ale czekam i oglądam bo telewizja WB na której "leci" ten serial wyprodukowała już wiele innych dobrych seriali sci fi więc mogę poczekać. W końcu Smallville też na początku nic wielkiego (IMO) nie prezentowało.

Użytkownik Pawel edytował ten post 19.10.2005 - |11:28|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych