Skocz do zawartości

Zdjęcie

Star trek - Enterprise - sezon 4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
131 odpowiedzi w tym temacie

#21 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 08.08.2004 - |08:05|

Powiem coś co pewnie wielu zaskoczy i dlatego nie czytać poniższego postu jak coś jecie ;)...

...stane w obronie Entka . Każdy Trek był bardzo nudny z początku, Voyager, DS9, nie wspominając o uważanym za ideał - TNG. Prawdą jest, że Voy sie rozkręcił jak dodali Borga, DS9 sie rozkręciło dopiero jak Worf sie pojawił na stacji i Dominium, tak jest z Entkem jedynie przeraża mnie ta "alternatywna linia czasowa z niemcami". Sezon 3 był świetny (w skali Entkowej), oczywiscie nie ustrzegł sie buraków, mniejszych i większych - moja opinia jest znana na ten temat. Jedno jest denerwujące w Entku - każda seria to bedzie chyba opowiadać o czym innym, miałem nadzieje, że watek z Xindi pociągną troszke dłużej niz jedną serie.
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#22 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 08.08.2004 - |08:32|

Na tym właśnie polega katastrofaność tego serialu. Nie wiem czy oglądałeś inne seriale Treka, ale jeśli tak, to sam musisz przyznać, że poziom Enterprise jest delikatnie mówiąc niewysoki. W 3 sezonie coś jakby drgnęło, "temporalna zimna wojna" to jest jakiś pomysł, ale całość prezentuje się słabo. Ilość "buraków" w tej serii jest porażająca. Jestem szczerym fanem Treka i nie jestem odosobniony w opinii, że coś nie gra (nawet właściciele praw autorskich się połapali, bo zerwali kontrakt z realizatorami). Każdy, nawet świetny pomysł, można łatwo rozłożyć na łopatki (vide X-Files), a później odzyskać zaufanie widowni (i inwestorów przy okazji :)) jest bardzo trudno. Dlatego właśnie tak krytykuję Entka, bo boję sie, że może to być gwóźdź to trumny Star Treka w ogóle, a tego chyba nikt by nie chciał.

Oglądałem kiedyś ale nie wszystkie odcinki jak leciało w telewizji polskiej (aktualnie oglądam od początku), i muszę powiedzieć że Entek bardziej mi się podoba bo ma jakąś główną fabułę której się trzyma i wokół której kręcą się wszystkie odcinki. Dzięki niej akcja jest bardziej dynamiczna i nie można się doczekać następnego odcinka. Po prostu Entek jest kręcony w nowym stylu, a inne Treki w starym (typu TOS, w każdym odcinku coś innego) i moim zdaniem starym Trekowcom się to nie podoba, ale jak to mówią przyszłość należy do młodych. Od razu zaznaczam, że nie mówię, że stare Treki mi się nie podobają :)
  • 0
Zawsze po grudzie

#23 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 16.08.2004 - |08:26|

Powiem coś co pewnie wielu zaskoczy i dlatego nie czytać poniższego postu jak coś jecie ;)...

No to mnie zaciekawiło! Odłożyłem sztućce :D

...stane w obronie Entka .

Łuuup...
To przeszło moje wszelkie oczekiwanie i spadłem z krzesła...

jedynie przeraża mnie ta "alternatywna linia czasowa z niemcami".

Już spesze Cię poinformowac, że z przecieków z planu filmowego wynika, że o tym będą tylko dwa pierwsze odcinki

Sezon 3 był świetny (w skali Entkowej),

ŁUUUP...
Znowu! Jesteś bezlitosny :lol: Nie mogłeś ostrzec wcześniej?

Jedno jest denerwujące w Entku - każda seria to bedzie chyba opowiadać o czym innym, miałem nadzieje, że watek z Xindi pociągną troszke dłużej niz jedną serie.

Niestety wygląda na to, że każdy sezon będzie opowiadał o czym innym.
Będziemy się musieli do tego przyzwyczaić (w 6 i 7 sezonie to już będzie "normalka" :lol: :lol: )

Użytkownik psjodko edytował ten post 16.08.2004 - |08:27|

::. GRUPA TARDIS .::

#24 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 17.08.2004 - |13:17|

Oglądałem kiedyś ale nie wszystkie odcinki jak leciało w telewizji polskiej (aktualnie oglądam od początku), i muszę powiedzieć że Entek bardziej mi się podoba bo ma jakąś główną fabułę której się trzyma i wokół której kręcą się wszystkie odcinki. Dzięki niej akcja jest bardziej dynamiczna i nie można się doczekać następnego odcinka. Po prostu Entek jest kręcony w nowym stylu, a inne Treki w starym (typu TOS, w każdym odcinku coś innego) i moim zdaniem starym Trekowcom się to nie podoba, ale jak to mówią przyszłość należy do młodych. Od razu zaznaczam, że nie mówię, że stare Treki mi się nie podobają :)

Ekhm... Co do fabuly wielosezonowej w ENT'cie, to powiem jedno: prawdziwa fabula wielosezonowa, rozciagajaca sie na wszystkei sezony praktycznie /no, moze oprocz 1 sezonu i wiekszosci drugiego/, byla w Deep Space Nine i dlatego ta seria jest tak wspaniala. I tak naprawde to w DS9 pierwszy raz takie rozwiazanie zastosowali, a nie w ENT'cie. Idac dalej tym tokiem myslenia, to wlasnie od DS9 zaczal sie ten 'nowy styl' krecenia, jak to nazwales ;]
W ENT'cie zauwaz, ze fabula 'wielosezonowa' raptem rozciaga sie od konca 2 sezonu, przez caly trzeci i nie wiadomo jak dlugo dalej pociagnie. Zauwaz, ze pierwszy sezon i wiekszosc drugiego to bylo wlasnie za kazdym odcinkiem co innego.. bez stawiania czola konsekwencjom czynow popelnionych w poprzednich odcinkach.
Wiec po prostu w ENT'cie nie mzona mowic zbyt mocno o wielosezonowej fabule, bo on jest w trakcie rozwijania sie /chcialbym, aby ta wielosezonowa fabula pociagnela jak dlugo sie da, na wzor tej z DS9, bo jest wtedy mozliwosc ciekawszego rozwiniecia samych postaci chociazby, nadania im glebii i stwarza to wiele ciekawych mozliwosci ogolnie/.
To tak w ramach 'pouczenia' ;P

Co do Enterprise, to musze powiedziec, ze jednak jest tam troche burakow.. Ale mimo to serial oglada mi sie dobrze. Nie jestem maniakiem, ktory siedzi z tech manualem w lapach i oglada odcinek klatka o klatce wylapujac wszelkie najdrobniejsze niedociagniecia. Moim zdaniem to jest wlasnie przesada. Enterprise jest niezly. Moglby byc lepszy, miejscami nawet duzo lepszy, ale jest ok, mnie sie dobrze go oglada.
Za to nie rozumiem ludzi, ktorzy proponuja zdjecie serialu z TV.. Ten serial juz sie wpisal w historie treka, jest rozpoznawalny, kojarzony z Trekiem.. Jest uznawany za Treka, mimo wszelkich niedociagniec. gdyby go teraz zdjac z anteny, wcale nei zmieniloby to tego wszystkiego, tego co wniosl, tego co pokazal etc.
Fakt faktem zas, ze chetnie obejrzalbym nowa serie trekowa /ktora, mam nadzieje, nastapi wogole/ osadzona w czasach TNG, DS9, VOY, opowiadajaca o dalszych losach ludzkosci etc.
W kazdym razie 4 sezon ENTa zapowiada sie calkiem ciekawie, mysle, ze co najmniej kilka epizodow bedzie bardzo fajnych /opieram sie na spoilerach ze stratrek.com/ i czekam na ten serial ;]
  • 0

#25 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 23.08.2004 - |12:34|

Pojawiło sie troche nowych wiadomośći na temat 3 odcinka 4 serii ENTka.

SPOJLER

Odcinek ten staje "prawdziwym" zamknięciem 3 sezonu. Jest tryumfalny powrót na Ziemię i fanfary ale
kcja dzieje się głównie na Vulcanie, poznajemy matke T'Pol, jest oczywiście ślub a co z nich wyniknie to zobaczymy....
Pojawia sie kolejny aktor z TOSa - Jack Donner (The Enterprise Incident) tam grał Romulanina tu Vulkana !
Kapitanem nowego NX-02 Columbia zostaje kobieta - kapitan Erika Hernandez, dawna "miłość" Archera co zapowiada pewnie nowe pole dla shipow...
Nowy statek wymaga nowych uniformów - tylko nie wiem po co? Ale to też kanon Treka :lol:

Wyglada poza tym na to, że będziemy w 4 serii świadkami mocnego "łączenie" Entka z TOSem.
Pojawią sie pewne urządzenia wykorzystywane "później" przez Kirka, wiele widoków będzie renderowanymi widokami z TOSa lub ST The Motion Pictures.
Kolejny odcinek serii (4x04) będzie nawet podstawą do działań, które rozgrywały sie w kilku odcinkach TOS (The Cage i The Menagerie)

Miejmyi nadzieje, że tak ukochany przez wszystkich "kanon" Treka zostanie zachowany i znacząco wzbogacony.
:D

#26 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 06.09.2004 - |07:20|

Terminy emisji i znane tytuły odcinków IV serii Entka:

1. Storm Front, part 1 - 08.10.2004
2. Storm Front, part 2 - 15.10.2004
3. Home - 22.10.2004
4. Borderland - 29.10.2004
5. Cold Station 12 - 05.11.2004
6. tytuł nieznany - 12.11.2004
7. The Forge - 19.11.2004

Spojler

O ocinkach 1 i 2 juz pisałem. TUTAJ parę zdjęć z tych odcinków.
Odcinki 4,5 i 6 będą miniserią opowiadającą o walkach na pograniczu - w rejonie Oriona i będą "przyczynkiem" do kilku odcinków TOSa.
Odcinek 7 to początek tworzenia Federacji, i "przymiarka" do wojny z Romulanami.

Zapowiada się nieźle.

Użytkownik psjodko edytował ten post 06.09.2004 - |07:43|

#27 Arckthos

Arckthos

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów
  • MiastoSiemianowice Śląskie

Napisano 06.09.2004 - |20:27|

Ja mam pytanie:

Spojler

Gdzies czytalem, ze w entku ma byc pokazana wojna domowana Wolkanie - czy to prawda?

• 0

#28 Tecza

Tecza

Szeregowy

• Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 06.09.2004 - |23:59|

Spojler:

W Pathfinderze są opisane zmiany w entku jakie zajedą w czwartym sezonie jest tam mowa o rewolucji na Wulkanie, ale porównuje sie ją do reformy Suraka, więc chyba nie będzie krwawo :rolleyes: .

Ps jaki kolor odpowiada za spoiler space
Ps 2 przy cytowaniu wyskakuje mi błąd: Zaczekaj 24 godziny przed ponownym napisaniem posta albo edytuj swojego ostatniego posta w tym temacie

Użytkownik Tecza edytował ten post 07.09.2004 - |00:01|

• 0

#29 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 07.09.2004 - |08:05|

Ja mam pytanie:

SPOILER

Tak. Odcinek The Forge to początek wojny domowej. Wysadzenie w powietrze ambasady Ziemi na Volcanie. Ginie Ambasador Forrest (czyżby dotychczasowy dowódca Gwiezdnej Floty?).
Atcher wkracza do akcji i spotyka się z przywódcą opozycji.

PS. Za spoiler odpowiada kolor "spoiler" :D

Użytkownik psjodko edytował ten post 07.09.2004 - |12:28|

#30 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 07.09.2004 - |10:28|

Entek dzieje się teraz w 2154, a wojna wybuchła z Romulanami w 2156. Więc to jeszcze dwa lata będzie trwało. W 2160 jest bitwa pod Cheron (powinno to się stać w 9 sezonie entka, o ile taki będzie), FZP utworzona jest w 2161 (czyli w 9 lub 10 sezonie). Chyba, żeby się okazało, że po tym cofnięciu w czasie, wrócą, ale np. dwa lata do przodu. Gdzie konflikt będzie już bardzo ostry. (być może to Romulanin był faszystą w ostatnim odcinku 3 sezonu) I wtedy wojna wybuchła by w końcówce 4 sezonu, a bitwa pod Cheron w 7, a utworzenie ZFP w ostanich odcinkach 7 sezonu.

PS Do tecza: chyba chodzi o to, że chciałeś pod swoim już istniejącym postem napisać drugi swój post. Tutaj tak się nie robi. Zapomniałeś coś dopisać, to edytuj swój post.

Użytkownik VeeDee edytował ten post 07.09.2004 - |12:24|

• 0
VeeDee

#31 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 07.09.2004 - |10:53|

ROŻWAŻANIA I PRÓBA USYSTEMATYZOWANIA SPOJLERÓW Z CZASEM AKCJI ENTKA:

SPOILER

1. Vosk ("obcy" faszysta) raczej nie jest Romulaninem. Były takie dyskusje na różnych listach, ale z przecieki z planu filmowego tego nie potwierdzają.
Tak na prawdę to brak jest przecieków dotyczących sposobu zakończenia Temporalnej Zimnej Wojny.
2. ENTek nie "przeskoczy" tych 2 lat. Dlatego pisałem, że odcinek The Forge będzie jedynie "przyczynkiem" do późniejszej wojny jak również "początkiem" tworzenia Federacji.
Jak na razie nie wiadomo czy wojna z Roumlananmi będzie wogóle pokazana w Entku.
Raczej na zakończenie Entka dostaniemy film kinowy m.in. o wojnie z Romulananmi - taki pomysł juz pojawiał się kilka miesięcy temu.

Zwracam uwagę, że ja opisuje przecieki z odcinków już nakręconych bądź wlaśnie kręconych, w związku z tym sa to juz w miarę "pewne" informacje.

Na temat planowanych odcinków jest tak dużo "szumu informacyjnego", że trudno jest dyskutować.
Tym niemniej wydaje się pewne (podpisano już umowe w sprawie wysokości wynagrodzeń), że wystąpi Shatner (oczywiście jako przodek Kirka).

Przy okazji dzęki za przypomnienie chronologii. Przyda mi się.

Użytkownik psjodko edytował ten post 07.09.2004 - |12:27|

#32 VeeDee

VeeDee

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 07.09.2004 - |11:08|

ciąg dalszy

1. Od samego początku myślałem, że w serialu pojawi się wojna z romulanami i utworzenie federacji. I wciąż tak myślę i na to liczę.
2. To była tylko taka swobodna myśl z tym cofnięciem o dwa lata.
3. Co do Voska, sam jestem ciekaw kim jest. Może miał babkę Wolkankę, drugą Kilnognkę, dziadka człowieka, drugiego dziadka romulana i dlatego go trudno przypisać którejś rasie. (to kolejna moja swoboda myśl)
4. Jeżeli Entek, chcę być star trekiem to wojna z romulanami musi być. I entek musi w nim walczyć, w końcu jest jedym z najlepszych okrętów federacji. (poza tym wojna przyciaga widzów)

Użytkownik VeeDee edytował ten post 07.09.2004 - |12:23|

• 0
VeeDee

#33 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 07.09.2004 - |12:06|

Jak widzę w poście jedno słowo , a potem reszte musze podświetlać by przeczytać to szlag mnie trafią . Jest wiadome że jeżeli rozmawiamy o 4 sezonie , to spodziewamy się wielu spoilerów (kto niechce to nie czyta ) wiec używanie koloru Spoiler jest trochę dziwne. Dlatego proponuję by tygo nie robić .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#34 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 07.09.2004 - |12:39|

I bardzo słusznie Obi.
Miałem zamiar juz przestac ukrywac posty bo dyskusja poszła juz mocno "do przodu" i dyskutujemy juz o odcinkach, ktore chcielibysmy obejrzeć a nie o tych "realnych".

VeeDee

Nie sądze aby realne było ukazanie w Entku samej wojny z Romulanami. Juz wczesniej pokazałeś, że musiałoby to byc gdzieś koło 10 sezonu. A to powtarzam raczej niemożliwe.
Podejrzewam, że zobaczymy dokładnie rozpisane przyczyny wybuchu wojny (pewnie spowoduje ją sam "główny" bohater - Archer :D .)
Raczej należy się spodziewać filmu kinowego i ewentualnie nowej serii Star Treka.
Dzięki temu znów rozwinie się uniwersum ST. :clap:

Co do "nowoczesności" Entka to spieszę przypomnieć, że w odcinku Home ujrzymy NX-02 dowodzony przez kapitan Hernandez - dawną miłość Archera.
A więc Entek straci prymat najnowocześniejszego okrętu. Tym bardziej, że już na początku trzeciej serii widzieliśmy jak admirał Forrest mówi, że w NX-02 wprowadzane są zmiany i unowocześnienia "zdobyte" przez Archera.

Skoro jednak budowa jednego okrętu trwa ok. 2 lat to jakie okręty będą walczyć w wojnie z Romulanami? Przyspieszając nieco produkcję możemy się spodziewac jakis 10 okrętów.
Coś to jak dla mnie zbyt mało, żeby bitwy na ekranie były efektowne.
A poza tym co z tą "cieżką i długotrwałą" wojną? 10 statkami?

Użytkownik psjodko edytował ten post 07.09.2004 - |12:43|

#35 Arckthos

Arckthos

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 07.09.2004 - |12:43|

4. Jeżeli Entek, chcę być star trekiem to wojna z romulanami musi być. I entek musi w nim walczyć, w końcu jest jedym z najlepszych okrętów federacji. (poza tym wojna przyciaga widzów)

To nie jest pierwotna koncepcja ST, to nie sa Gwiezdne Wojny, zeby pokazywac ciagle wojny.
  • 0

#36 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 07.09.2004 - |12:56|

To nie jest pierwotna koncepcja ST, to nie sa Gwiezdne Wojny, zeby pokazywac ciagle wojny.

Bardzo słuszna uwaga. To potwierdza jedynie moje zdanie, że ukazanie całej wojny jest mało realne.

Jednak musze tez zwrócić uwagę na to, że od czasu powstania pierwszych odcinków StarTreka zmieniła się koncepcja seriali telewizyjnych (nie tylko ST) i zapotrzebowanie widowni.
Teraz serial tego typu nie mający jakis scen batalistycznych szybko zniknie z ekranów telewizorów w Stanach (a o ten rynek walczą wytwórnie).
Sam ST z serialu mocno "filozoficznego" powoli przechodzi na strone serialu czysto przygodowego gdzie ideologia zostaje zminimalizowana lub wręcz zapomniana. Troche szkoda... ale tylko trochę. Taki TNG dla mnie był zbyt przeintelektualizowany i czasami wręcz niemożliwy do oglądania.
W ENTku widzimy silne naleciałości teraźniejszości (spraw którymi żyją amerykanie) i jeżeli wojna z terroryzmem będzie jeszcze trwała lub co bardzo prawdopodobne będzie sie rozwijac w serialu również możemy spodziewać się odzwierciedlenia tego faktu.

#37 Arckthos

Arckthos

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 07.09.2004 - |14:59|

ciach

Ja nie chce ogladac terroryzmu w treku i tych wojen jest ich za duzo w rzeczywistosci, serial jest fikcja i gdy bedzie zbyd duzo nalecialosci z terazniejszosci, ludzie go nie beda ogladac bo bedzie przewidywalny. Ja nie mowie zeby wywalic wszystkie sceny batalistyczne, ale na moj gust jest ich troche za duzo - tak jakby tworcy nie mieli co pokazac i daja walke.
  • 0

#38 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 07.09.2004 - |15:39|

Ja nie chce ogladac terroryzmu w treku i tych wojen jest ich za duzo w rzeczywistosci, serial jest fikcja i gdy bedzie zbyd duzo nalecialosci z terazniejszosci, ludzie go nie beda ogladac bo bedzie przewidywalny. Ja nie mowie zeby wywalic wszystkie sceny batalistyczne, ale na moj gust jest ich troche za duzo - tak jakby tworcy nie mieli co pokazac i daja walke.

Nie liczy sie zdanie takich ludzi jak ty , po prostu w USA chcą zobaczyć jak ci dobrzy dokopią złym i tyle . Bo w świecie rzeczywistym nie zawsze tak się udaje .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#39 VeeDee

VeeDee

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 09.09.2004 - |13:54|

Pojawiły się już pierwsze zapowiedzi odcinków 4 sezonu. Ściągnięcie je z www.startrek.pl

Przeczytajcie jak (jeśli) obejrzycie zapowiedzi

Plany inwazji na USA i biały dom z flagami hitlerowców mnie wgięły. Nie wiem, czy gdziekolwiek widziałem pomysł potoczenia się wojny na odwrót. Tzn. Niemcy desantują się na USA.

Użytkownik VeeDee edytował ten post 09.09.2004 - |13:58|

• 0
VeeDee

#40 Arckthos

Arckthos

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 09.09.2004 - |14:00|

Przeczytajcie jak (jeśli) obejrzycie zapowiedzi

Plany inwazji na USA i biały dom z flagami hitlerowców mnie wgięły. Nie wiem czy gdziekolwiek widziałem pomysł potoczenia się wojny na odrót. Tzn. Niemcy desantują się w USA.

W jednym filmie(tytulu nie pamietam) byl przedstawiony siat po SWW gdzie III Rzeszaw wygrala, a Hitler przezyl.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych