Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porównanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#21 blaine

blaine

Szeregowy

• Użytkownik
  • 48 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 07.06.2007 - |19:38|

ja ogladam 4:3 na panoramie. ale nic nie rozciagam, mam dwa czarne paski, ale z boku. ;>
  • 0

#22 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 07.06.2007 - |20:39|

ok ty nie rozciagasz ale zauwaz u wiekszosci ludzi tak oni robia ze obraz jest rozciagniety . a to paskudnie wyglada
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#23 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 07.06.2007 - |20:45|

ssstrasznie. ktos znajomy kupil sobie ostatnio duzy telewizor LCD i mi chcial zaszpanowac - jeeej, wszyscy na ekranie byli grubsi ode mnie :D
a z drugiej strony, ogladalam kiedys u kogos film rozciagniety "na wysokosc", tzn zlikwidowal te czarne pasy z gory i z dolu - taka sama kaszana, jakby film o anorektykach ogladac.
moim zdaniem to nie ma najmniejszego sensu, deformuje sie obraz...
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#24 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 07.06.2007 - |20:49|

i wlasne jak tu zaszpanowac
:)

paskudnym obrazem? nie znajomoscia albo heheheh ignorancja? hmmmm nie wiem jak to nazwac. jak juz sie cos kupuje to wykorzystuje tak jak ma byc a nie oj wiecie co nie wiem jak to nazwac takie zachowanie poprostu brak slow.
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#25 blaine

blaine

Szeregowy

• Użytkownik
  • 48 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 07.06.2007 - |20:49|

wiadomo ze nie ma.
w koncu nie po to kreca filmy w formacie szerokoekranowym, zeby pozniej je ucinac.
  • 0

#26 annka15

annka15

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 07.06.2007 - |20:51|

hmmm

wszystkim zainteresowanym wyjasniam ze plazmy, lcd-ki i inne bajery nie kupuje sie dla jakosci oglądania tylko dla SZPANU...

fajnie wygladaja i wogole szpan we wsi. A ze obraz troche zniekształcony? Kto by sie tym przejmował :-D
  • 0

#27 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 07.06.2007 - |20:52|

Nie byłoby problemu gdyby telewizja nadawała obraz trzymając się przyjętych standardów. Wówczas odbiornik panoramiczny sam przełączyłby się w odpowiedni tryb wyświetlania. Dla odbiorników 4:3 nie byłoby różnicy, chyba że obraz byłby nadawany anamorficznie czyli rozciągnięty w pionie, jak kiedyś dawno temu westerny w telewizji. W takim wypadku nowe odbiorniki zmieniłyby tryb synchronizacji pionowej zwężając obraz w pionie i wyświetlając na kineskopie 4:3 a odbiorniki panoramiczne rozciągnęły go na boki. W przypadku czarnych pasów odbiorniki panoramiczne są w stanie wykryć to i odpowiednio wyświetlić obraz. Potrafią też same rozpoznać obraz 4:3 i wyświetlać go tak jak trzeba. Problem jest w tym, że stacje nadają audycje nie przejmując się standardami nadawania. Przez to ludzie na panoramicznych włączają sobie na stałe proporcje 16:9 i tak oglądają wszystko jak leci. Z czasem ludzie się do tego przyzwyczajają i próbując zaszpanować wychodzą na lamerów.

Póki co telewizory panoramiczne nadają się jedynie do współpracy z dekoderami telewizji cyfrowej HD i nowych konsol do gier. Jeżeli ktoś myśli, że na 40 calowym LCD fajnie się ogląda mecz w TVP2 to równie dobrze siłą rzeczy musi lubić filmy kręcone kamerą w kinie. Przy tradycyjnym sygnale analogowym telewizory HD jedynie mnożą zakłócenia. Jeżeli sygnał nie jest idealnie czysty, to wygląda gorzej niż na starym radzieckim Rubinie.

Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 07.06.2007 - |20:57|

• 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#28 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 07.06.2007 - |20:58|

hmmm

wszystkim zainteresowanym wyjasniam ze plazmy, lcd-ki i inne bajery nie kupuje sie dla jakosci oglądania tylko dla SZPANU...

fajnie wygladaja i wogole szpan we wsi. A ze obraz troche zniekształcony? Kto by sie tym przejmował :-D

moze u was... :)
bez przesady, teraz LCD to juz norma, tez mamy w domu stary telewizor, kolory siadaja, wiadomo ze w sierpniu kupimy sobie LCD 36 cali bo nic innego nie ma sensu brac. do tego zestaw kina domowego, bo jak juz sie ma dobry TV z HD, to glupio by przy nim wygladalo 10cioletnie video... (tylko jeszcze tysiaczka brakuje, zeby nie trzeba bylo na raty brac ;) )
ale obrazu rozciagac nie bedziemy, bo jestesmy w miare normalni...

inna sprawa, ze polskie stacje nie wszystkie nadaja w HD, przynajmniej na razie .. no ale za pare lat sie to zmieni i bedzie git :)
  • 0

#29 blaine

blaine

Szeregowy

• Użytkownik
  • 48 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 07.06.2007 - |21:03|

jak narazie to chyba zadna polska stacja w HD nie nadaje.
jedyne programy HD w Polsce to o ile mi wiadomo sa na tej platformie cyfrowej 'n', ale chyba tylko jakies zagraniczne. ;)
  • 0

#30 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 07.06.2007 - |21:04|

Żeby stacje nadawały w HD muszą całkowicie zmienić system emisji. Swego czasu stosowano system PALplus, który miał być wersją PAL w wysokiej rozdzielczości w epoce telewizji analogowej. Niestety polskie stacje nie trzymają się tego standardu. Teraz nadeszła era telewizji cyfrowych i żadna stacja nie będzie inwestowała w rozwój PALplus.

Sam posiadam odbiornik Grundig 4:3 i ma on opcję oglądania normalnie i w 16:9 oraz tryb automatycznego wykrywania standardu. Póki co tylko dwa razy przełączył się w tryb 16:9 i to o dziwo na TVP Kultura kiedy obraz był nadawany anamorficznie.

Elam
Telewizor HD (full HD) pracuje w ponad dwukrotnie wyższej rozdzielczości niż standard DVD, więc oglądanie filmu na DVD na takim telewizorze wiele nie zmienia. Jedynie obraz jest większy ze względu na wielkość ekranu. Zresztą póki co królują telewizory HD Ready a to kaszana takim czymś się chwalić. To jak pokazywać komuś Malucha ze spojlerami.

Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 07.06.2007 - |21:05|

• 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#31 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 07.06.2007 - |21:08|

ja sie tam na tym nie znam, tylko tatusiek cos opowiada o jakims sony bravia czy jakos tak .
no i nad 'n' sie zastanawia (czyli ostro probuje mnie naciagnac na oplacanie abonamentu :P )
  • 0

#32 Liki

Liki

Szeregowy

• Użytkownik
  • 67 postów

Napisano 13.09.2007 - |09:44|

HD w Polsce na razie jest niewarte uwagi. Za te kilka kanałów trzeba dużo płacić, a i telewizory są kiepskie. Za kilka lat jak będzie można kupić w przyzwoitej cenie telewizor z pełnym HD obecne telewizory HDready staną się przestarzałe. Póki co wolę oglądać seriale na moim 19" monitorze, który potrafi nawet wyświetlić rozdzielczość pełnego HD. W internecie jest dużo rzeczy dostępnych w rozdzielczości 720p i 576p, dlatego wolę zaczekać trochę czasu niż robić za królika doświadczalnego przy rozwoju polskiego HD.

Ja swego czasu obejrzałem jeden odcinek Jericho na AXN i od tej pory nawet nie myślę, aby oglądać jakiś serial w TV, który mógłbym obejrzeć sobie z napisami i w 16:9. Wolę oglądać go na małym monitorze z czarnymi pasami, niż na dużym TV i słuchać lektora.
  • 0

#33 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 08.10.2007 - |19:12|

Przykro mi to mówić, ale w naszej telewizji następuje coś więcej...
Po pierwsze mamy cenzurę i to nie tylko słowną, ale także i obrazową - to co nie odpowiada politykom i władzom jest wycinane...

Tak, oczywiście. Jarosław Kaczyński obejrzał w oryginale Herosów i pomyślał, że postać Parkmana z przyszłości to taki dis na Maciarewicza, dlatego zakomenderował tajnym dekretem aby przycięto w scenach z nim jak najwięcej rogów, brzeszków i innych pierdzioszków.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#34 Inuki

Inuki

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoLeszno

Napisano 01.05.2009 - |12:03|

Nie będę zakładać nowego tematu dlatego napiszę to tutaj.

Od wtorku 5 maja TVP1 powtarza pierwszy sezon "Herosów". W każdy wtorek będą po 2 odcinki serialu; o 20.20 i 21.10. A po zakończeniu serii pierwszej dostaniemy serię drugą, również we wtorki :lol: Teraz tylko trzeba przekonać TiM żeby zrobił reedycję sezonu pierwszego i wydał kolejne :P

Użytkownik Inuki edytował ten post 01.05.2009 - |12:04|

• 0

#35 pawlaka160

pawlaka160

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoZabrze

Napisano 01.05.2009 - |14:30|

dzienks za info wręcz kwiaty ślę
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0