Ja bym to opisał inaczej
1.Syler zabił zabił Claire (i może koleżanke również. Bo wątpie, by Claire mogła ucieci Sylerowi, uciekła bo Peter jej pomógł).
2. Peter nie ma mocy Claire i nie spotyka Claude (gdyby spotkał to by zginał). Sam odnalazł droge na kontrolowanie swoich mocy, ale nie ma ich wiele.
3. Ojciec Claire jest zdruzgotany smięrcia Claire i postanawia pomagać ludziom z extraordinary abilities
Ad 4. Tutaj może tak być, ale nie musi. Nigdy nic nie wiadomo.
5. Hiro uderza Sylera mieczem.
6. Ale ten sie regeneruje i wybucha (Graphic Novel #30)
7. Wybuch NY - Syler wybucha
Teraz zabawa w zmiane czasu
1. Future Hiro cofa sie w czasie i mowi Peterowi, aby ten uratował Cheerleaderke
2. Wtedy Future Hiro sie cofa, ale nie wie co się stało, bo NY ciagle jest zniszczony
3. Okazuja się, że uratowanie cheerleaderki spowodowało zmiane bomby i tym razem jest to Peter, a nie Syler,
4. Claire przezyła i teraz też sie ukrywa, ale mało osób o tym wie (jedynie Bennet)
Moim zdaniem to działa w ten sposób: Hiro zmienił przeszłosc i ona wpłyneła na teraźniejszosc Hira, ale nie w spobób jaki by on chciał. Zmiana przeszłosci mogła uchronić NY przed wybuchem, ale z drugiej strony nie musiała. Ratujac Claire Hiro zmienił przeszłosc, teraźniejszosc i przyszłosc kazdej osoby, która miała kontakt z Claire, oraz osób, które miały kontakt z osobami, którzy mieli kontakt z Claire itd.
Ale również może być tak, że Syler jednak nie zabija Claire, bo Bennet, Haitian i ta babka uratowały ją
Ale mi się bardziej podoba moja teoria, bo więcej z nia mozna zrobić.