Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kod Leonardo Da Vinci Dana Browna

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
77 odpowiedzi w tym temacie

#21 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 11.02.2005 - |18:37|

To co napisalem bylo do tego kogos co to napisał,wiadomo ,że ty tego nie napisales :]
a co do Bibli....biorąc ja dosłownie :
- człowieka stworzono ot tak. ....wiec nie pochodzimy od Małp ..tylko była pewna istota i stworzyła człowieka :]
-2 najbanalniejszy przykład----dinozaury nie istniały

Wyświetl post

Żeby nie rozpoczynać dyskusji, ale dać do myślenia: Jak mi udowodnisz, że nie powstałeś sekundę temu? Że niby masz wspomnienia? A skąd pomysł, że są one twoje? Cały prąd filozoficzny dotyczy tego przypadku: jak udowodnisz, że nie powstałeś sekundę temu? :P
  • 0

#22 Loki

Loki

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoCiechanów/Płock

Napisano 11.02.2005 - |18:54|

A ty uważasz że pochodzisz od małpy??? Kto ci takich bzdur naopowiadał?
Pan Darwin powiedział, że mamy wspólnych przodków z małpami... tego przynajmniej uczą na biologii w liceum. Zostało powiedziane, że świat został stworzony przez Boga w siedem dni... Jak dla mnie wszystko OK, bo skąd wiesz ile dla Boga trwa jeden dzień? Te siedem dni, to równie dobrze może być siedem miliardów lat. Biblia, to nie jest książka traktująca dokładnie o dziejach ludzkości, ich historii, lecz jest to jakby filozoficzny przewodnik, jak człowiek ma postępować. Pokazuje, jak wyglądało życie ludzi, którzy zasługiwali na miano człowieka. W Biblii widzimy różne przykłady, jak trzeba czynić, jak nie można czynić. Obecnie powstaja różne książki traktujące, jak żyć, żeby być szczęsliwym. Powstają coraz nowsze, które dezaktualizują te starsze. Biblia jest aktaualna od prawie 20 wieków i będzie jeszcze długo. Uwieżcie mi, że błędów nie ma, bo gdyby miała, to dawno przestała by byc bestselerem...
  • 0
ISTNIEJĄ TRZY STRONY KAŻDEJ KWESTII:
-TWÓJ PUNKT WIDZENIA,
-JEGO PUNKT WIDZENIA i
-DO DIABŁA Z TYM WSZYSTKIM

#23 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 11.02.2005 - |18:54|

hehe "Szczfane" pytanie :hyhy:
Nie powstalem sekunde temu...bo mam wsomnienia tyczace sie mnie i widze w myslach siebie w tych wspomnieniach :huh: i mam zdjecia ze swoja postacia -_- :o
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#24 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 11.02.2005 - |19:08|

Wow Bibllia Bestsellerem??
Chyba dla Braci Chrześcijańskiej :wacko:
i ta fantastyka ma stałe i wielki Lobby w postaci Ksieży ,
Dla mnie Biblia jest porównywlna z Tora , Koranem, nie jest niczym niezwykym a szczególnie jakas wskazówka jak mam zyć .

Pozdrawiam Michał antyklerykał

Ps. moze jestem arogantem...ale cóz nie zmienie sie

Użytkownik Michał edytował ten post 11.02.2005 - |19:09|

• 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#25 Loki

Loki

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoCiechanów/Płock

Napisano 11.02.2005 - |20:02|

Biblia jest bestsellerem wszechczasow... zostala wydana w prawie wszystkich jezykach swiata, a liczba sprzedanych egzemplazy jest... ogromna.
Dla ciebie Koran, Tora i Biblia sa porownywalne? Nie przeczytales zadnej z tych ksiazek, wiec skad ta twoja gleboka mysl? To tak jakbym powiedzial, ze Wladca pierscieni i Przygody Kubusia Puchatka sa porownywalne, bo to fantastyka... (a na dodatek ani tego, ani tego nie przeczytalem)

Użytkownik Loki edytował ten post 11.02.2005 - |20:04|

• 0
ISTNIEJĄ TRZY STRONY KAŻDEJ KWESTII:
-TWÓJ PUNKT WIDZENIA,
-JEGO PUNKT WIDZENIA i
-DO DIABŁA Z TYM WSZYSTKIM

#26 pastor

pastor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 18.03.2005 - |13:06|

Ja napisze tylko tyle książka świetna,ciekawa,dobra akcja ,wciąga polecam.
  • 0

#27 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 23.03.2005 - |21:41|

Przeczytałem książkę. Jest naprawdę bardzo wciągająca. Sam nie wiem gdzie zaciera się prawda z fałszem w tej książce, dlatego podchodze do niej z przymrużeniem oka ;) Aczkolwiek zmieniła ona mój punkt widzenia na pewne sprawy:

1. Pentagramy i wszystkie diabelskie symbole, okazują się nie być diabelskimi.
2. Seks pozwala nam wzbogacić się duchowo, a kościół zrobił z tego grzech.
3. Dowiedziałem się wielu bardzo ciekawych rzeczy... symbole... fi... leonardo... zabytki
4. No i ciekawa alternatywa życia Jezusa... hmm

Bez wątpienia Brown wspaniale wkomponował fabułe w rzeczywistość...

PS. A z Disneyem to prawda, że umieszczał ukryte symoble i znaczenia :)
  • 0
VeeDee

#28 wojtek

wojtek

Zagubiony

• VIP
  • 359 postów
  • MiastoZielona Góra, Ośno Lub.

Napisano 24.03.2005 - |09:14|

ksiazka jest swietna :clap: nic wiecej nie musze pisac :P
polecam ja kazdemu
  • 0

#29 Kali1

Kali1

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 18.05.2005 - |13:02|

Ksiązka jest naprawdę wciągająca :)

A co do Graala i Zakonu Syjonu to polecam:
Święty Graal, Święta Krew
.....
Tą pierwszą wspomina zresztą w posłowiu do "Kodu..." jakiś profesorek.

Jest o niej również mowa w samej książce :)
  • 0

#30 Jack Gryffin

Jack Gryffin

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 18.05.2005 - |13:09|

Wczoraj czytalem bardzo ciekawy artykul, swiadczacy o tym ze ksiazka jest plagiatem. Jak tylko znajde gazete w ktorej to czytalem to zaraz zacytuje.

Użytkownik Yoek edytował ten post 18.05.2005 - |13:09|

• 0
Mamy dokładnie tyle wolności ile jesteśmy wstanie sobie wywalczyć i dokładnie tyle ile jesteśmy w stanie obronić!!!

#31 kimera

kimera

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 274 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 23.05.2005 - |10:55|

Ten materiał ukazał się w "Angorze" nr 21 z 22 maja.
Artykuł Doroty Salus "Zemsta zakonu" na podstawie NYT, News, Scotman.com

Dziennikarka dowodzi, że powieść "Kod Leonarda da Vinci" jest plagiatem czerpiącym przede wszystkim z książki Lewisa Perdue "Spadek da Vinci" 1983 i "Córka Boga" 2000. Jednym z ważniejszych argumentem jest obecność błędów faktograficznych, które występują tylko w powieści Perdue - do czego autor się szczerze przyznaje - oraz właśnie w książce Dana Browna, co świadczy o tym, że przynamniej część danych żywcem przepisał z innej sensacyjnej powieści, zamiast poszukać w źródłach. Do tego dochodzą duże podobieństwa postaci głównych bohaterów, jak również ich przygody.

Niezależnie od wyniku rozprawy - Lewis Perdue podał Dana Browne'a do sądu, domagając się odszkodowania za naruszenie jego praw autorskich - autor "Spadku da Vinciego" zyska wystarczający rozgłos, aby przełożyło się to na materialną korzyść w postaci dochodów ze zwiększonej sprzedaży jego powieści.
  • 0

#32 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 21.09.2005 - |12:55|

Książka niczego sobie. Pomysł na akcję - graniczący z obraża religijną - to po prostu pomysł na kasę. Nic tak nie rusza jak sięganie po korzenia religijne i atak na podstawowe dogmaty kościoła. Stąd pewnie taka popularność.
Ale pomijając tę otoczkę - okazuje się, że akcja i jej rozwój są określone wegług klasycznych reguł. Rozwój akcji, gdzie sojusznik okazuje się być wrogiem, a wróg przyjacielem - to też pewien standart.
W każdym razie - mimo nietrzymania się faktów historycznych i pewnego rodzaju plagiatu - jest to ciekawa pozycje i rzeczywiście wciągająca. Sam przeczytałem ją w ciągu trzech dni, wwięc wiem coś o tym :D
POlecam - oczywiście jako książkę rozrywkową, a nie jako podręcznik historyczny.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#33 darth_MiRa

darth_MiRa

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów
  • MiastoTarnów

Napisano 29.09.2005 - |17:20|

Ciekawa książka ale film na pewno nie będzie lepszy!
  • 0

#34 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 06.10.2005 - |23:07|

Nie czytałem książki. Natomiast sądze,że film, kiedy powstanie, będzie równie płytki jak ten z Nicholasem Cage'em - Skarb Narodów. Niby ciekawy temat światowego spisku, skarbu templariuszy. A film miałki i w sumie marny. Daleko mu do lekko ironicznego Indiany Jonesa (stare dobre czasy, ech...).

Rayden
  • 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#35 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 28.11.2005 - |20:24|

Czy wiecie, ze "Kod(...)" jest plagiatm?
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#36 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 29.11.2005 - |09:57|

Nie wierzę że to plagiat
Taka ludzka natura, jęsli coś sie dobrze sprzedaje to potem zgłaszaja sie inni że im to ukradziono... ehh ten kapitalizm....

BTW, świetna ksiązka, ostatnio mam sporo wolnego czasu i zabrałem sie za czytanie jej:)
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#37 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 29.11.2005 - |12:18|

Ano "Kod..." okazał się w jakiejś mierze plagiatem. W jakiejś bo podjął temat poruszany już przez kogoś innego. Pewnie dlatego odbywa się sprawa w sądzie. Ale swoją drogą, za gapiostwo się płaci :)))
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#38 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 29.11.2005 - |18:07|

Miałem niewątpliwą przyjemność przeczytanie jednej z książek, na których oparł się Brown. Z tego co wiem było ich bodajże 3. Podobno nawet przepisał te same błędy merytoryczne, które popełnili jego poprzednicy. Jak nie wierzycie to moge zdobyć szersze info, ale nie dziś, bo musze program pisac.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#39 psycholafey

psycholafey

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 16.01.2006 - |13:12|

...w tym roku (okolo wakacji) bedzie film na podstawie ww ksiazki... flowne role tom hanks + ta klientka co grala w ameli :) (andre totu czy jakos tak...)
  • 0

#40 IjonTihy

IjonTihy

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów
  • MiastoToruń

Napisano 29.01.2006 - |19:42|

Brown ma fantastyczną umiejętność ciągnięcia wartkiej akcji i gmatwania fabuły, choc przy jego któej książce zaczynamy siędomyślać że ten na którego wszysktie poszlaki wskazuja jest niewinny.
a co do Marii czy Grala: "Nie wierzą w żadną sensację dopóki jej oficjalnie nie zdementują". To tak jak przy "Aniołach i demonach" (dużo lepszych zresztą) gdzie Polska byłą jedynym krajem w którym pojawiło się wyjaśnienie od wydawcy o Opus Dei.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych