Skocz do zawartości

Zdjęcie

Farscape sezon 3 (mini recenzja)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
54 odpowiedzi w tym temacie

#21 Tomciak

Tomciak

Organizator

• VIP
  • 398 postów
  • MiastoWszechświat - Nasza galaktyka - Układ słoneczny - Ziemia - Europa - Polska - Śląsk - Gliwice - mój fotel

Napisano 24.09.2003 - |21:36|

3x05

Odcinek bardzo dobry, totalnie bez elementów komediowych, co wychodzi mu na dobre (Jool nie liczę - jest koszmarna). Rewelacyjne zakończenie. Jak widać przyszłość nie zawsze układa się tak jakbyśmy chcieli. Porównując z poprzednimi 2 odcinkami - niebo a ziemia...
8.5/10

3x06

Ten odcinek, też jest niezły, słabszy od poprzedniego, ale ciągle spoko. Niezły klimat panuje na tamtym statku, no i to zakończenie.
Cytat odcinka: "Teraz przemoc nie jest już ci obca..." :P
7.5/10

3x07

Fajny odcinek, po raz pierwszy Jool się na coś przydaje, no i nie awanturuje się cały czas. Poza tym wątek z matką Aeryn, Rygel jako negocjator pokazuje się z dobrej strony, a Stark zachowuje się prawie normalnie...
Cytat odcinka: "Moja strona, twoja strona..." :D
8/10

3x08
Kolejny spoko odcinek, czepiłbym się tylko braku Chiany... Stark wyjątkowo znośny (tylko raz panikuje), no i poznajemy ciemną stronę osobowości Talyna.
Cytat odcinka: "Matka mówiła mi, że zginę przez niekompetencję... Teraz wiem co miała na myśli..." :lol:
8/10

Użytkownik Tomciak edytował ten post 26.09.2003 - |22:50|

• 0
Tom

T.O.M.C.I.A.K.: Transforming Obedient Machine Calibrated for Infiltration and Accurate Killing

Czuję, że budzi się we mnie zwierzę... Ale obawiam się, że to leniwiec...

#22 Tomciak

Tomciak

Organizator

• VIP
  • 398 postów
  • MiastoWszechświat - Nasza galaktyka - Układ słoneczny - Ziemia - Europa - Polska - Śląsk - Gliwice - mój fotel

Napisano 29.09.2003 - |19:55|

3x09

Średniak, paradoksalnie (jak to już mówił Castor) najlepiej wypadają kawałki ze Scorpiusem. Poza tym, sporo Chiany (która zachowuje się ciekawie... ;) ). Jool prawie normalna, brakowało mi Rygela i reszty załogi, ale cóż nie można mieć wszystkiego...
Cytat odcinka: "Zrobimy jak w Star Treku..."
6.5/10

3x10
A ten odcinek jest bardzo dobry. Świetny wątek z matką Aeryn, rewelacyjny duet Rygel i Stark, piękne zakończenie. Podobnie jak w poprzednim odcinku, brakuje reszty załogi...
Cytat odcinka: "Więc dlatego przyszyłeś mi tunikę do piersi! Miałeś halucynacje!!" :lol:
8.5/10

Użytkownik Tomciak edytował ten post 29.09.2003 - |20:59|

• 0
Tom

T.O.M.C.I.A.K.: Transforming Obedient Machine Calibrated for Infiltration and Accurate Killing

#23 Tomciak

Tomciak

Organizator

• VIP
  • 398 postów

Napisano 13.10.2003 - |15:19|

3x11
Świetny odcinek, sporo dowiadujemy się o Scorpiusie, trochę o Scarranach. Mimo, że prawie nie ma w nim akcji, ogląda się znakomicie. Nigdy nie sądziłem, że Scorpiusowi można współczuć, czy kibicować, a tu taka niespodzianka. ;)
Cytat odcinka: "Ciekawe, czy klony osobowości idą do nieba?"
9/10

3x12
Odcinek bardzo dobry (poza Starkiem, ale to normalka). Dużo się dzieje (zwłaszcza w wątku Aeryn/John). Świetne są dialogi i gra aktorska (to na pewno wpływ tego gazu ;) ). Kolejny raz brak Moyi, ale do tego już się zaczynam przyzwyczajać. (Wydaje mi się, jakby odcinki na pokładzie Talyna były ciekawsze od tych z Moyi, ale ocenę końcową wyrażę po zakończeniu wątku).
Cytat odcinka: "Przestań mnie rozpraszać..."
8.5/10

3x13
Mocno zjechaliście ten odcinek (jak do tej pory 3, 5 i 6) a mi on się podoba. Ciekawa narracja (fajny pomysł) i spoko fabuła (sporo śmiesznych momentów). Sam pomysł z feromonami, nie jest może rewelacyjny, ale wykonanie już jest spoko. Klimatyczne są kłótnie D'Argo i Crichtona...
Cytat odcinka: "Może byś się tak ubrał i dał im popalić, słodziutki?" - D'Argo do Crichtona :D
7.5/10

Użytkownik Tomciak edytował ten post 13.10.2003 - |21:50|

• 0
Tom

#24 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 23.10.2003 - |21:42|

Loosing time - znowu będę twierdził iż scenażysta sięupalił , i to porządnie :D
Into The Lions Den - ciekawy , wciągająca akcja , możliwość dokładnego obejżenia krążownika ( ciekawe iż tak wcale się nie nazywa ) .
Different destinations - Już wiemy że i farscape zdażają się manipulacje czasem ,i to nie wychodzi na zdrowie nikomu .
Icubator - Chistoria życia Scorpiusa , niestety jest on owłądnięty rządzą zemsty na Scarranach .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#25 Tomciak

Tomciak

Organizator

• VIP
  • 398 postów

Napisano 24.10.2003 - |10:35|

3x14
Początek dwuodcinkowca, spokow prowadzenie, po drugiej części spodziewam się podobnej jakości. Sporo akcji, Aeryn uczy się angielskiego, Rygel okazuje się urodzonym kanonierem ;) , Stark biadoli, ale mniej niż zwykle. Mamy powrót Starożytnych (właściwwie jednego), Furlow no i na horyzoncie pojawiają się Scarranie. Odcinek jak dla mnie bardzo dobry...
Cytat odcinka: "Furlow... tak, jest sexy, doskonała, by ją zabrać do domu i przedstawić rodzicom..." :D
8.5/10

3x15
Rewelacyjny odcinek, świetne ukoronowanie historii z poprzedniego odcinka. Jak dla mnie 1 z 5 najlepszych kawałków w calym serialu. Super zakończenie, sporo akcji w środku, po prostu miodzio.
Cytat odcinka:
John: Nie można myśleć tylko o kasie...
Furlow: A jest coś jeszcze?
9.5/10

Użytkownik Tomciak edytował ten post 24.10.2003 - |21:19|

• 0
Tom

#26 Merlin

Merlin

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 127 postów

Napisano 26.10.2003 - |17:46|

pora odrobić zaległości :)

3x05 Different destinations
dobry odcinek, kucharz bohaterem ;) dużo akcji, zakończenie - siostry :) podobały mi sie działania naszych ulubieńców pod presją. najfajniejsze były ich efekty czyli zmiany planety - widoczne na Moyi, zwłaszcza ostania, hehe :)
7,5/10

3x06 Eat me
Odcinek mi sie niepodobał, troche za bardzo schizofreniczny. Przez dłuższy czas nie wiadomo co się naprawde dzieje. Plus za Chiane, ale odcinke i tak jest nudny
moge dać najwyżej 5/10

3x07 Thanks forsharing
John, a właściwie Johny wymiatają, dobrze pokazał się znów Rygel - przynajmniej jako dyplomata i negocjator jest cos warty :) zapowiada sie ciekawy wątek z matką Aeryn!
ale i tak moja ocena to 8,5/10

3x08 Green eyed monster
ciekawy pomysł, ale jedak nie do końca wykorzystany. w środku akcja wlecze się niemiłosiernie, plus to konflikt między Johnem&Aeryn&Craisem&Talyn który omal nie kończy się śmiercią J. Koncówka jakaś taka tkliwa... chociaz dobrze ze sytuacja wyjasnia sie na koncu. Minusem jest także rozdzielenie załogi, zwłaszcza brakuje Chiany :(
stad tylko 7/10
  • 0

#27 Tomciak

Tomciak

Organizator

• VIP
  • 398 postów

Napisano 26.10.2003 - |19:17|

3x16
Odcinek w konwencji kreskówkowej. Dosyć mi się podobał, chociaż miał też swoje słabe fragmenty. Śmiesznych kawałków było sporo, rysunki ładne, wszystko utrzymane jak dla mnie w konwencji Strusia Pędziwiatra, ale ja lubię tą bajkę :D
Cytat odcinka (było sporo fajnych, ale po namyśle wybrałem):
"Thats all folks" :D
7.5/10
  • 0
Tom

#28 Merlin

Merlin

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 127 postów

Napisano 27.10.2003 - |23:07|

3x09 Loosing time
odcinek zupełnie mi się niepodobał, jakoś nie lubie energetycznych postaci ... i odcinków z nimi. Nie rozumiem po co wątek z Scorpiusem przplata się z główną akcją na Moyi, zresztą chyba tylko po to żeby było poco umieszczać aktora w czołówce. odcinek mnie rozczarował wiec i niska ocena 4/10

3x10 Relativity
Interakcje pomiędzy Critonem, a Craisem są świetne. Podobała mi się także postać Xhelax. tak naprawde nie wiadomo co się z nią stało... czy zobaczymy ją jeszcze?? Dużo dynamiki, i zwrotów akcji, tajemnica Craisa. Wykorzystanie sceneri podczas poszukiwań przypomina mi nieodparcie Predatora - zwłaszcza pomysł Critona.
ogólnie daję 8,5/10
  • 0

#29 Tomciak

Tomciak

Organizator

• VIP
  • 398 postów

Napisano 28.10.2003 - |15:22|

3x17
Odcinek dziwny... Jak dla mnie strasznie deliryczny i nierzeczywisty. Aeryn, Xalax, Crichton, jasnowidze i inni wróżbici... Niezbyt mi się podobał
Cytat odcinka: "Na tej planecie żyją same Starki!"
5.5/10

3x18
W porównaniu z poprzednim odcinkiem, niebo a ziemia. Niezły motyw z więźniami, Jool prawie normalna, sporo akcji. Dodatkowo D'Argo pierwszy raz używa swojego nowego stateczku - wygląda, że pomimo wieku to niezła maszynka. SPOILER szkoda mi tylko tych wszystkich więźniów, po jaką cholerę wszystkich ich trzeba było wybić?? EOS
Cytat odcinka: "Bulit wpadł mi do oka..." :D
8/10

3x19
Fajny odcinek, motyw z Rygelem, D'Argo i Scorpiusem jajcarski, na Moyi za to śmiertelnie poważnie... Trochę się dzieje, układ został zawarty. Dobre kino.
Cytat odcinka: "Jeśli znokautujesz następnego... nie zostanie żaden żołnierz by ich odnieść na statek..."
8.5/10

Użytkownik Tomciak edytował ten post 28.10.2003 - |17:51|

• 0
Tom

#30 Merlin

Merlin

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 127 postów

Napisano 28.10.2003 - |21:16|

3x11 Icubator
Odcinek o Scropiusie, poznajemy jego przeszłość
motywy obecnych działań. Wygląda na to że Scorpi nie jest aż taki zły jak sie wydawał wcześniej. Scaranie to dopiero bandziory! B)
Dobrze by go zcharakteryzowało określenie - Ciemny Jedi :D
Pytanie czy uda sie mu teraz rozwiązać tajniki podrózy przez wormhole?!
Dużo nowych informacji, wątek poboczy na Moyi prawie wogole nieistotny, cały czas czekałem na Scorpiego - co będzie dalej...
mimo braku akcji, odcinek trzyma w napięciu stąd i moja ocena
9/10

3x12 Meltdown
Na początku bardzo mi się nie podobał, ale potem....
te teksty po prostu rozwalają, uśmiałem się do łez
"Korzystasz z jakieś głupiej|książki z cytatami dla kosmitów?"
"Ognisty chłopcze, przegrywasz!"
"[John:] Mogę ręcznie odpalić działo.|- [Ayeryn:] Z chęcią to zobaczę." buaahaha :lol: nie wpsominając o Rygelu i Craisie "I'm your captain" i reakcji innych... hehe :) Stark pilotem no nie!! badziej komiczny byłby tylko Rygel jako pilot. Podsumowując nieprzeciętny humor i mimo, że fabuła kuleje to i tak daję
8/10
ps. ciekawe co ukrywa Crais ??
ps. dajcie mi troche tego gazu ... :)
  • 0

#31 Merlin

Merlin

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 127 postów

Napisano 29.10.2003 - |23:15|

3x13
Powiem tak scenarzysta musial byc ostro nacpany... i taki jest ten odcinek. bardzo chaotyczny i o niczym. raczej nie bedzie mial zadnego wplywu na dalszą akcje...,
nie podobał mi się 3/10
  • 0

#32 Tomciak

Tomciak

Organizator

• VIP
  • 398 postów

Napisano 30.10.2003 - |23:49|

3x20 & 3x21

Dwuodcinkowiec w starym stylu. Akcja, akcja i jeszcze raz akcja. Świetne kino. Dużo się dzieje, poznajemy Grayze, widać wyraźnie, że Skorpius nie jest tak potężny jakby sam chciał, oraz, że w dowództwie PK są spore różnice w poglądach. Crais zrobił coś, o co totalnie bym go nie posądzał, podobnie ten naukowiec od bram. Jak widać pozory mylą. Cytatu nie zamieszczę, bo tym odcinkom daleko do komedii...
9/10
  • 0
Tom

#33 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 31.10.2003 - |15:21|

3x20 & 3x21

Dwuodcinkowiec w starym stylu. Akcja, akcja i jeszcze raz akcja. Świetne kino. Dużo się dzieje, poznajemy Grayze, widać wyraźnie, że Skorpius nie jest tak potężny jakby sam chciał, oraz, że w dowództwie PK są spore różnice w poglądach. Crais zrobił coś, o co totalnie bym go nie posądzał, podobnie ten naukowiec od bram. Jak widać pozory mylą. Cytatu nie zamieszczę, bo tym odcinkom daleko do komedii...
9/10

odcienk rewelka, ukazuje jak juz to ktoś wczesniej na tym forum napisał jaki honorowy jest Scorpius, idzie na dno razem ze statkiem
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#34 Tomciak

Tomciak

Organizator

• VIP
  • 398 postów

Napisano 31.10.2003 - |16:31|

odcienk rewelka, ukazuje jak juz to ktoś wczesniej na tym forum napisał jaki honorowy jest Scorpius, idzie na dno razem ze statkiem

Hmm nie wiem, czy to kwestia honoru. Wydaje mi się, że on zdaje sobie sprawę z tego, że jest skonczony. Wie, że ma wrogów w dowództwie (vide Grayza) i, że po takiej porażce SPOILER strata statku, rozwalone badania itp EOS nie ma już szans. Woli więc uratować resztki honoru i odejść wraz ze statkiem...

Troszke OT, miała to być recenzja, a ja tu polemiki wypisuje, sorki, ale nie zdzierżyłem ;)
  • 0
Tom

#35 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 31.10.2003 - |17:29|

Hmm nie wiem, czy to kwestia honoru. Wydaje mi się, że on zdaje sobie sprawę z tego, że jest skonczony. Wie, że ma wrogów w dowództwie (vide Grayza) i, że po takiej porażce SPOILER strata statku, rozwalone badania itp EOS nie ma już szans. Woli więc uratować resztki honoru i odejść wraz ze statkiem...

Troszke OT, miała to być recenzja, a ja tu polemiki wypisuje, sorki, ale nie zdzierżyłem ;)

Ktoś taki jak Scorpius jest na tyle przebiegły iz nawet jeśli całe Naczelne Dowódctwo PK chciało by jego śmierci pewnie by znalazł sposób na wywinięcie się z zaistniałej sytuacji. Scorpius to koleś który zawsze ale to zawsze ma jakiegoś asa w rękawie - Tomciak Scorpius jeszcze nie raz Cię zadziwi w 4. serii :)
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#36 Tomciak

Tomciak

Organizator

• VIP
  • 398 postów

Napisano 01.11.2003 - |19:05|

Pewnie masz rację Mmisiek, dowiem się w 4 serii...

3x22
Odcinek jak dla mnie bardzo dziwny - cmentarzysko lewiatanów, szalony statek, starucha, wizje (bo jak to inaczej nazać...). Totalna delirka. Na plus działa zakończenie (świetne :D ), pokazówka w wykonaniu statku D'Argo i Chiana w sukience ;) Ogólnie średniak, ale wyróżniający się
6.5/10
  • 0
Tom

#37 Merlin

Merlin

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 127 postów

Napisano 29.12.2003 - |23:44|

3x14 3x15 Infinite Possibilities
za takie odcinki kocham Farscape!! :D
akcja,akcja,akcja - cały czas coś się dzieje. napięcie w koncówce 1 częsci wbija w fotel! Rygel trafiony... Harvey pokonujacy Critona... Scenarzysci Farka przyzwyczaili nas juz do takich koncówek. Mimo to druga koncowka jest jeszcze lepsza. Niesamowite zakonczenie... SPOILER Motyw z napromieniowaniem bardzo przypominał mi Meridian ;) .John uzyskał wiedzę o wormholach, jednoczesnie zliżają się tak blisko z Aeryn, ze jak drizzt juz zauważył musieli go usmiercic, bo innaczej serial by sie skonczyl. pytanie jak sobie teraz poradzi Aeryn?? EOS

3x16 Reavangin Angel
odcinek nie przypadl mi do gustu, przez dluzszy czas nie wiedzialem o co wogole chodziło - czy moze bardziej po co ta walka we wnetrzu Critona. ratuja go tylko rewelacyjy motyw z kreskowkami. ale sie usmialem hehe :lol: john pedziwiatr, kojot da'rgo...
  • 0

#38 Merlin

Merlin

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 127 postów

Napisano 15.01.2004 - |23:47|

3x20 Into The Lions Den pt1

akcja powoli sie rozkreca, ale wraz z pojawieniem sie nowej zlej bohaterki nabiera niesamowitego tempa. no i tak koncowka !! Ziemia moze by zagrozona. Meya-on Grayza to jakby calkowite przeciwienstwo Scorpiusa, ktorego chce sie pozyc za wszelka cene. Przebiegla, ale ignorantka --> wormhole. rozejm ze Scaranami?? to jakies nieporozumienie. Poznajemy tez blizej mentalnosc Rozjemcow. no i jestem zawiedziony - megalomani, zadufani w swjej potedze technologinej faszysci...
"Braca jestes skonczonym Rozjemca" ;) 9/10

3x21 Into The Lions Den pt2

czesc druga jest fantastyczna. upokazajaca Scorpiego przemowa Craisa! Gdy krazownik rozpada sie, swietnie ukazana jest panika na statku i rozpacz Scorpiusa, caly jego swiat wali sie. wrazenie poteguje genialna muza!! Poswiecenie Craisa budzi szacunek, jak John w 3x15 oddaje zycie aby wyrafinowana technologia/bron nie wpadla w rece zla. Wydaje mi sie ze podziwial Johna za jego czyn. Ale najwazniejsze: Scorpius zostaje pokonany - pytanie czy zwyciezony ? jak dla mnie 10/10 !!

3x22 dog with two bones

Scorpius został pokonany, bohaterowie moga wreszcie powrocic do swoich spraw, ale najwazniejsze jest to co dzieje sie z Johnem. odcinek koncentruje sie na tej postaci, jego marzeniach, obawach i lekach. Criton musi podjac decyzje czy wracac na Ziemie, zostac na Moyi czy leciec Aeryn.
Widzimy jego wyobrazenie, co by bylo po powrocie na Ziemie. btw: Aeryn w sukni wyglada bosko!! :)
scena z Aeryn i Johnem jest niesamowita, burza uczuć i smutek roztania.
ostatnia scena z wormholem przejmujaca ale i zabawna:) "Chyba sobie jaja robicie" ...
  • 0

#39 RaNdaLL

RaNdaLL

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 104 postów

Napisano 29.02.2004 - |13:56|

Właśnie skończyłem oglądać sezon 3. Według mnie najlepsze odcinki to:

1. Infinite Possibilities
2. Into the Lion's Den
3. Dog with Two Bones

Teraz zabieram sie 4 sezon. :P
  • 0

#40 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 14.06.2006 - |11:53|

A teraz to juz mnie wkurzyliscie.

Gdy napisalem ze mi sie ten serial nie podoba (po zobaczeniu pierwszych 2 sezonow) uslyszalem na forum ze prawdziwa akcja to sie zaczyna od 3 sezonu.
No i zobaczylem to gow*o zasypiajac co chwila bo nudny ten sezon byl jak flaki z olejem. To juz 2ka byla lepsza. W 3 sezonie zastanawialem sie w ogole po co kolejne odcinki, serial na takim poziomie ze mozna go smialo nadawac na TVP3 nad ranem.
Sorry ale nie kumam tych Waszych entuzjazmow i pochwal wobec czegos co nie jest godne zainteresowania. :(
  • 0
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych