Skocz do zawartości

Zdjęcie

Technologia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
529 odpowiedzi w tym temacie

#361 Sauron44

Sauron44

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 24.01.2004 - |23:38|

Zasada działanie jest niby prosta, jednak pomysł z uduszeniem jest trafny :D
Co do noza itp to sądzę że pole jest ustawione na niereagowanie na ciała stałe o zbyt małej energii kinetycznej- teoretycznie mozliwe.
A odbicie każdego ciała i energii jest niemozliwe z prostej przyczyny- pole samo pobiera energię-jesli ktoś uderzy większą energią to pole nie wytrzyma
, mozna je po prostu " złamać" fizyczna, brutalną przewagą energii kinetycznej, cieplnej itp........ .
  • 0

#362 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 25.01.2004 - |00:19|

Obi - musi działać i og góry, bo inaczej to można na łeb rzucić coś i zabić, a co do działania kilkusekundowego - jakby to była zasada trzecia, to wystarczyłoby piaskiem przez kilka minut obsypywac i zadusiłby się.

gulus
  • 0

#363 Tebulot

Tebulot

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 25.01.2004 - |00:42|

Nie wiem czy zwróciliście uwagę, że zasada działania pola, tzn przepuszczanie obiektów wolnoporuszających się, została celowo lub tylko przypadkiem skopiowana z Diuny, tam również Atrydzi mieli własne pola ochronne przepuszczające wolne przedmioty, zresztą nawet szkolili się do walki uwzględniając tą właściwość pola.

Użytkownik Tebulot edytował ten post 25.01.2004 - |00:47|

• 0

#364 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 25.01.2004 - |10:18|

W odcinku "Seth" ten "walec" był zakończony kopułą. A więc od góry też chroni. Mnie ciekawi czy chroni od dołu. Na wypadek, gdyby Gauldzik wszedł sobie na minę. :D
Jeśli Ribon Device pobiera naquda z użytkownika, to jestem ciekaw jak to się odbywa. Wiadomo, że skóra przewodzi bodżce elektryczne i po przeż dotyk można sterować urządzeniami. Ale czy można je tak zasilać? Nie zabardzo sobie wyobrażam jak cząsteczki naqudah przenikają przez skórę do Ribon. No chyba że mają nano-rozmiar. Druga możliwość. Użytkownik- reaktor. Ribon Device razem z impulsami sterującymi pobiera impulsy zasilające. Tylko czy samo n. może być żródłem energii? W połączeniu z potasem to tak. Ale jak taki "reaktor" by to wytrzymał?
  • 0

#365 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 25.01.2004 - |11:25|

tylko przypadkiem skopiowana z Diuny, tam również Atrydzi mieli własne pola ochronne przepuszczające wolne przedmioty, zresztą nawet szkolili się do walki uwzględniając tą właściwość pola.

Po pierwsze w Diunie nie tylko Atrydzi posiadali pola - mieli je wszyscy dlatego był zakaz używania lanc laserowych - fuzja . A zresztą pola tylko na pocżatku przepuszczały wolno poruszające się obiekty.

W odcinku "Seth" ten "walec" był zakończony kopułą. A więc od góry też chroni. Mnie ciekawi czy chroni od dołu. Na wypadek, gdyby Gauldzik wszedł sobie na minę. 
Jeśli Ribon Device pobiera naquda z użytkownika, to jestem ciekaw jak to się odbywa. Wiadomo, że skóra przewodzi bodżce elektryczne i po przeż dotyk można sterować urządzeniami. Ale czy można je tak zasilać? Nie zabardzo sobie wyobrażam jak cząsteczki naqudah przenikają przez skórę do Ribon. No chyba że mają nano-rozmiar. Druga możliwość. Użytkownik- reaktor. Ribon Device razem z impulsami sterującymi pobiera impulsy zasilające. Tylko czy samo n. może być żródłem energii? W połączeniu z potasem to tak. Ale jak taki "reaktor" by to wytrzymał?

Skoro jest zakończony kopółą od góry to napewno od dołu też jest takowe zabezpieczenie - tu przy okazji Setha pojawia się kolejne pytanie , bo jeśli jest prawdą to co T`ealc mówił i Apophis ma takie użądzonko od niedawna , to skąd u diabła znalazło się u Setha który niekntaktował się z innymi Goa`uldami od kilkuset lat lub nawet dłóżej . Co do syntezy z potasem to niewiem , ponieważ jak pamiętam to taka reakcja może być troszeczkę gwałtowna w przebiebu , więc to raczej była by energia wytważana przez same Naqada , lub może pole magnetyczne Hosta jest wzmacniane i trasformowane na energię - taka sobie teoria . Chociaż jak wiemy ciało ludzkie produkuje pewne ilości energi elektrycznej i Naqada akumuluje ją w organiżnie przez oewien czas i dopiero jest wyzwalana energia w potrzebnym momęcie do zasilenia Ribon device - druga teoria , trochę lepsza .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#366 Lustro

Lustro

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów
  • MiastoKraków

Napisano 05.02.2004 - |12:54|

Myślę, że to odpowiednie miejsce na ten post.

Ostatnio zacząłem się zastanawiać nad następującym problemem:
SG1 i inne drużyny uganiają się po całym wszechświecie, aby znaleźć broń do walki z gould’ami. Z wielu dyskusji można wysnuć że co do walk naziemnych (ludzie przeciw ludziom lub raczej jaffa) przewagę mają raczej ludzie. Szybowce śmierci, jeśli nie zostaną wyposażone w pola siłowe, też nie stanowią wielkich problemów (7x01 - Fallen). Problemem są Ha’tak’i wyposażone w pola siłowe. SG 1 nie posiada jeszcze broni pozwalającej ją przebić - czy na pewno? W wspomnianym już odcinku 7x01 – Fallen - O’Nill i Sam przeskakują pole siłowe wchodząc w nadprzestrzeń. I problem rozwiązany.
Można nawet określić kilka metod niszczenia Hat’aków:
1. Najbardziej prymitywna metoda to japońskich kamikadze. X-302 przenosi głowicę jądrową, wychodzi z nadprzestrzeni poza polem i pilot naciska guzik detonacji.
2. X-302 dolatuje do Ha’taka, otwiera okno, wystrzeliwuje głowicę atomową, a sam skręca. Bombka wybuch wewnątrz pola (6x01 - Redemption Part 1).
3. Głowice wystrzeliwane z ziemi (lub np. z X-303) przechodzą w nadprzestrzeń jeszcze w atmosferze (6x02 -Redemption Part 2) i pojawiają się w ułamku sekundy wewnątrz pola lub nawet wewnątrz statku - i pa pa HA’ta… :D :D

Co o tym myślicie?

Użytkownik Lustro edytował ten post 05.02.2004 - |13:01|

• 0

#367 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 05.02.2004 - |14:44|

Mam wrazenie ze juz o tym mowilismy - ale co tam :D Przesledz topic zwiazny z aspektem wojskowym bo to chyba tam podobna propozycja padla :D - mam tu na mysli punkt 3.

Wypowiem sie natomiast co do punktu numer 1 i 2.

Punkt 1 jest niepraktyczny - Ha'tak';ow moze byc wiele - a my jak na razie mamy prototym jedynie, poza tym nie jest on tani - nie mamy materialow wszystkich do produkcji w duzej ilosci. No i dochodzi sprawa pilota samobojcy - wskaz mi prosze oficera lotnictwa gotowego popelnic samobojstwo - malo tego - jeden to za malo - ich musialoby byc duzo.

Punkt 2 - to juz bardziej sensowne - przypomina mi to osobiscie atak bombowca nurkujacego lub torpedowego (WW II), tylko znowu jest problem - trzeba X-302 szybko ewakuowac z miejsca eksploatacji :D no i znowu - mamy ich za malo troszke.

Poza tym zakladasz brak reakcji ze strony wezykow i kopletny brak ich aktywnosci - a przeciez pamietajmy iz na jednym Ha'taku miesci sie wiele Gliderow i co najmniej kilka Al'kesh'ow :D - jak myslisz Goa'uld'dowie beda sie spokojnie przygladac jak niszczymy im po kolei statki?? :D

Punk 3 moglby byc bronia ostateczna - ale jak juz pisalem - dyskusja na ten temat byla juz prowadzona - nie ma sensu sie powtarzac :D
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#368 Lustro

Lustro

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów
  • MiastoKraków

Napisano 05.02.2004 - |17:10|

Hmm.. Przeczytałem topic aspekt wojskowy.., i nie ma w nim mowy o użyciu techniki nadprzestrzeni do niszczenia Ha’taków. Może na poprzednim forum, niestety wtedy jeszcze go nie czytałem. :D

Punkt 1 jest niepraktyczny

– oczywiście, to miał być coś jakby żart. :D

Punkt 2 - to juz bardziej sensowne

– miała to być ewolucja Punktu 1.

Punk 3 mógłby być bronią ostateczną

– przecież o to chodzi. „Zagłada gould’ów” tym razem skuteczna.

Poza tym zakladasz brak reakcji ze strony wezykow i kopletny brak ich aktywnosci - a przeciez pamietajmy iz na jednym Ha'taku miesci sie wiele Gliderow i co najmniej kilka Al'kesh'ow  - jak myslisz Goa'uld'dowie beda sie spokojnie przygladac jak niszczymy im po kolei statki?? 

Chodziło mi raczej o broń, którą moglibyśmy wykorzystać do obrony Ziemi. Mówimy o kilku – kilkunastu rakietach, wyposażonych w silniki nadprzestrzeni które mogły by być użyte w razie ataku Ha’taków na Ziemię.
„Jakiś gould atakuje mniej rozwiniętą Zimię ;) , wysyła 10 Ha’taków czyli znacznie więcej niż jest potrzebne do zniszczenia Ziemian. Ha’taki zajmują pozycję do ostrzału z orbity największych miast ziemi i w tym momencie odpalane są rakiety które przechodzą na ułamek sekundy w nadprzestrzeń pojawiają się w wewnątrz pola, statku i eksplodują. Ciekawe czy zdążyłby się zorientować co zniszczyło jego flotę. ;)
  • 0

#369 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 05.02.2004 - |17:40|

Chodziło mi raczej o broń, którą moglibyśmy wykorzystać do obrony Ziemi. Mówimy o kilku – kilkunastu rakietach, wyposażonych w silniki nadprzestrzeni które mogły by być użyte w razie ataku Ha’taków na Ziemię.
„Jakiś gould atakuje mniej rozwiniętą Zimię ;) , wysyła 10 Ha’taków czyli znacznie więcej niż jest potrzebne do zniszczenia Ziemian. Ha’taki zajmują pozycję do ostrzału z orbity największych miast ziemi i w tym momencie odpalane są rakiety które przechodzą na ułamek sekundy w nadprzestrzeń pojawiają się w wewnątrz pola, statku i eksplodują. Ciekawe czy zdążyłby się zorientować co zniszczyło jego flotę. ;)

a czy my wogole mamy technologie do produkcji napedow podprzestrzennych? bo mi sie wydaje ze nie, tzn napedy mamy ale z innych statkow o ile dobrze pamietam.
a pomysl ogolnie pewnie jest dobry i by dzialal. troche dziwne ze zadna rasa go nie wykorzystala
  • 0
My jsme Borgove. Budete asimilovani. Odpor je marny.

#370 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 05.02.2004 - |20:06|

przecież o to chodzi. „Zagłada gould’ów” tym razem skuteczna.

Teraz ja powiem ze mnie o cos innego chodzilo :D - nie pamietam gdzie ten temat byl poruszany ale byl. W wielkim skrocie doszlismy wtedy do wniosku ze lepiej dla ziemi jest aby tego typu broni nie stosowac. Dlaczego??? Jak myslisz ile czasu zajeloby Goa'uld'dzikom wykonczypowianie dlaczego ich statki dziwnie znikaja??? Zwlaszcza ze zawsze jakies szczatki zostalyby, poza tym jakis Al'kesh moglby umknac zniszczeniu :D No to skoro wezyki pokapowalyby sie co to za bron - jak myslisz - jak szybko zrobiliby swoja wersje???? No a co wtedy??? - przed taka bronia nie ma skutecznej obrony :D - To normalne podczas wojny ze obie strony dochodza w koncu do tych samych technologii i zabawek - popatrz na druga wojne swiatowa - Niemcy tez mieli radary :D Tez pracowali nad bomba atomowa - amerykanie byli po prostu szybsi. Prowadzac wiec wojne - nawet jesli ma ona charakter obronny - z Goa'uld'ami musimy sie mocno pilnowac, raczej prowadzic jak dotad wojne partyzancka - skutecznie torpedowac przygotowywane ataki zanim sie rozpoczna - inaczej po nas. :D

#371 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 05.02.2004 - |20:21|

W wielkim skrocie doszlismy wtedy do wniosku ze lepiej dla ziemi jest aby tego typu broni nie stosowac. Dlaczego??? Jak myslisz ile czasu zajeloby Goa'uld'dzikom wykonczypowianie dlaczego ich statki dziwnie znikaja??? Zwlaszcza ze zawsze jakies szczatki zostalyby, poza tym jakis Al'kesh moglby umknac zniszczeniu :D No to skoro wezyki pokapowalyby sie co to za bron - jak myslisz - jak szybko zrobiliby swoja wersje???? No a co wtedy??? - przed taka bronia nie ma skutecznej obrony :D - To normalne podczas wojny ze obie strony dochodza w koncu do tych samych technologii i zabawek - popatrz na druga wojne swiatowa - Niemcy tez mieli radary :D Tez pracowali nad bomba atomowa - amerykanie byli po prostu szybsi. Prowadzac wiec wojne - nawet jesli ma ona charakter obronny - z Goa'uld'ami musimy sie mocno pilnowac, raczej prowadzic jak dotad wojne partyzancka - skutecznie torpedowac przygotowywane ataki zanim sie rozpoczna - inaczej po nas. :D

pierwszy raz w zyciu slysze o strategii ochrony tajnej broni poprzez nierozwijanie jej.

no wlasnie dzieki temu ameryka wygrala wojne, bo (m.in.) pierwsza wymyslila bombe atomowa. mysle ze gdyby byla taka rzeczywista sytuacja to wojsko by produkowalo bron wogole nie patrzac na to ze goauldowie sa bardziej zaawansowani technicznie. zreszta powininsmy produkowac chocby dla obrony - nikt nie karze nam od razu latac i strzelac.

ale czy ktos moglby mnie uswiadomic - mi sie wydaje ze w sgc wcale nie wymyslono w jaki sposob produkowac naped podprzestrzenny, a wszystkie silniki sa sciagniete z innych statkow. dobrze pamietam?
  • 0

#372 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 05.02.2004 - |20:31|

Zdaje się że napoczeby X-302 (F-302) radzą sobie sami. Jest gotowa eskadra tych maszyn na Prometeuszu. I są wyposarzone w silniki hiperprzestrzenne. Od Goauldów przejąc ich nie mogli. Oni nie wyposażają szybowców w taki napęd.
Co do rakiet z takim napędem to masz rację. Coś takiego by się sprzydało. Lepiej mić coś do obrony jak Goauldowie przylecą.
Katharn też ma rację. Ten temat był już poruszany. :D

Użytkownik M.M edytował ten post 05.02.2004 - |20:33|

• 0

#373 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 05.02.2004 - |22:41|

pierwszy raz w zyciu slysze o strategii ochrony tajnej broni poprzez nierozwijanie jej.
(....)
zreszta powininsmy produkowac chocby dla obrony - nikt nie karze nam od razu latac i strzelac

Zauwaz ze ja nic takiego nie napisalem :D - rozwija nikt nam nie zabrania - lecz jak nazwalem to - w przypadku pojawienia sie pociskow sterowanych opartych na takiech technologii bedzie to bron ostateczna - uzyjemy jej i zaczniemy oczekiwac dzialan odwetowych przy zastosowaniu takiej samej broni lub jeszcze gorszej :D

no wlasnie dzieki temu ameryka wygrala wojne, bo (m.in.) pierwsza wymyslila bombe atomowa.

Powiedz mi - w jakim stopniu nasza sytuacja przypomina II Wojne Swiatowa??? To tak jak zabawa zapalkami w magazynie pelnym prochu i sztucznych ogni. Jak na razie Wezyki traktuja nas jako karalucha ktory jest moze czasem uciazliwy ale nie warto go zabic. Po wykorzystaniu takowej broni uznaja nas za powazne zagrozenie - karaluch przemieni sie we wscieklego psa. A wscieklego psa zabija sie.

Ja wcale nie nawoluje do nie prowadziena badan - prowadzmy je - ale nie odslaniajmy wszystkich kart - takie rozwiazanie moze byc uzyte wedlug mnie w przypadku gdy inne sposoby obrony zawioda.

#374 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 05.02.2004 - |23:07|

Zauwaz ze ja nic takiego nie napisalem :D - rozwija nikt nam nie zabrania - lecz jak nazwalem to - w przypadku pojawienia sie pociskow sterowanych opartych na takiech technologii bedzie to bron ostateczna - uzyjemy jej i zaczniemy oczekiwac dzialan odwetowych przy zastosowaniu takiej samej broni lub jeszcze gorszej :D

ok - tzn ja zinterpretowalem post "lustro" (lustra? ;)) wlasnie jako rozwijanie w celu obrony a nie aktywnego ataku i w tym sensie go bronilem. jesli tak to zatem sie zgadzmy

II wojna no jest faktycznie roznica - tylko jak juz napisalem - myslalem ze chodzi ci o wogole niestosowanie i nierozwijanie tego typu broni. azle zdaje sie ze sie zgadzamy - obrona na wypadek ataku. testy tez powinny byc przeprowadzone.

aha - jeszcze sie powtorze - naprawde dziiiwne ze zadna rasa jeszcze na to nie wpadla ;)
  • 0

#375 Lustro

Lustro

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów
  • MiastoKraków

Napisano 06.02.2004 - |10:24|

ok - tzn ja zinterpretowalem post "lustro" (lustra? ;)) wlasnie jako rozwijanie w celu obrony a nie aktywnego ataku i w tym sensie go bronilem. jesli tak to zatem sie zgadzmy

:D Ja też nie miałem na myśli budowy takiej broni w celach agresji, lecz tylko w celu obrony. W tej chwili Ziemia (w serialu i w rzeczywistości ;) ) jest bezbronna w przypadku ataku jakiegoś np. Goauld'a. Jeżeli jakiś z nich stwierdzi że układ z Asgardem go nie obowiązyje, a SG1 nadepneła mu na odcisk, to może stwierdzić że trzeba zniszczyć tę planetke. Niech Thor będzie gdzieś tam zajęty to kto nas obroni? Noxowie? Będziem patrzyć w niebo i czekać jak rozwalają nam planete. Myśle że w takim momencie to już nie ma dużego wyboru. Zyskali byśmy trochę czasu i może następny Gould by się trochę zastanowił :( .

aha - jeszcze sie powtorze - naprawde dziiiwne ze zadna rasa jeszcze na to nie wpadla ;)

A to już inna sprawa. Może właśnie dlatego nie wprowadzili tego rodzaju broni, bo nie ma przed nią obrony. Równie dobrze można wysłać dużą rakietę aby eksplodowała w jądrze jakiejś planety.
  • 0

#376 Zar-an

Zar-an

Kapral

• Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 06.02.2004 - |10:28|

Zauważyłem że ślizgacze gouldow nie są az tak dobre w walce atmosferycznej jak sie wydaje. Skoro zwykle reczne wyrzutnie rakiet sa zdolne do ich zeszczelenia to co dopiero np. F-18 z Sindviderem na pokladzie naprowadzanym radarowo. Zaryzykowałbym bym nawet ze wspołczesne mysliwce mogłyby stanac do walki z ślizgaczami. Ziemskiemysliwce sa bardziej zwrotne chociaz moga byc wolniejsze, chociaz z tego co zauwazylem slizgacze nie osiagaja z bynnio wielkich predkosci podczas ataków atmosferycznych. System obrony przeciwlotniczej spokojnie moglby je zeszczelic, chyba ze slizgacze maja zaklocanie radaru w co watpie bo sa normalnie przez nie wykrywane. Co na ten temat sadzice?
  • 0

#377 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 06.02.2004 - |12:10|

Ze temat by się spokojnie zmieścił w Technologii, albo Aspekcie wojskowym serialu. Ale do rzeczy.
Chyba piszesz o Death Gliderach. Tak tu się zgadzam. Jedno co odróżnia je od typowego ziemskiego myśliwca to pochodzenie i zdolność do lotów poza atmosferą. Ziemskie środki obrony przeciw lotniczej i lotnictwo wojskowe świetnie nadają się do walki z szybowcami. Przynajmniej do póki nie zostaną wyposażone w osłony.
Piszesz że osiągi tych maszyn nie zrobiły na tobie wrażenia. Piloci na ogół atakowali bezbronne cele naziemne, więc nie musieli śmigać po niebie. Po za tym głównym celem Szybowców jest zastraszanie prymitywnych społeczeństw. Więc ataki nie muszą być przeprowadzane przy prędkościach kilku Machów. W tedy nikt by nie wiedział co się dzieje. Niech ludzie widzą te wielkie ptaki zesłane przez boga za karę. To wymusi posłuszeństwo. Myślę że Glidery dorównują pod względem prędkości współczesnym maszynom wojskowym. Co najmniej. No i trzeba wziąć pod uwagę realia filmowe. Gdyby śmigały tak szybko jak byś chciał, to miałbyś marne szanse zobaczyć je w ataku. A to jest takie widowiskowe. Bardziej niż ludzie biegający w poszukiwaniu schronienia.

Użytkownik M.M edytował ten post 09.02.2004 - |18:26|

• 0

#378 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 06.02.2004 - |12:31|

Zyskali byśmy trochę czasu i może następny Gould by się trochę zastanowił

Tutaj się nie zgodzę. Wiemy że Goauldowie walczą między sobą, ale jeśli pojawi się ktoś z zewnątrz kto zagrozi jednemu z nich to jednoczą siły. Po pokonaniu Apofisa Goauldowie postanowili wspólnie zaatakować Ziemię.
Co do tego rozwiązania to nie boję się ze Goauldowie mogli by je użyć przeciwko nam. Przecież my nie mamy osłon! To już bym się prędzej martwił np. o takich Serrakinów. Zdaje się że już raz pobili Goauldów. Więc teraz Goauldowie mogli by wykorzystać taką technologię przeciwko nim. Tylko co nas (pentagon) to obchodzi? Po za tym Goauldowie mogli próbować już to stosować, ale cywilizacje o wyższej technice mogły stworzyć osłony chroniące w podprzestrzeni.

No. Teraz powinno być lepiej. :D

Użytkownik M.M edytował ten post 09.02.2004 - |18:28|

• 0

#379 Zar-an

Zar-an

Kapral

• Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 06.02.2004 - |12:54|

Piloći naogół atakowali bezbronne cele naziemne, więc nie musieli śmigać po niebie. :D Po za tym głównym celem Szybowców jest zastraszanie prymtywnych społeczeństw.

Dziwi mnie jednakt fakt ze Tollanie tak zaawansowana rasa polegała tylko na swojich dzialach jonowych. Oni spokojnie mogli zeszczelic Death Glidery zwykła bronia reczna. Szkoda równiez ze nie otoczyli tych dział jakims polem silowym majac taka technike. Troche jest tu naiwne, ale to serial:)

Wracajac na Ziemie, Goualdowie najezdzajacy nasza planete musieli by miec setki tych swoich myśliwców aby przeciwstawic sie tysiacom ziemskim. Bombowocow tez nie maja rewelacyjnych. Te Alkeshe maja sile ognia jak po granacie, tak to wyglada na filmie przynajmniej, Gouldowie chyba nie wiedza co to naloty dywanowe ;D
W alszych odcnikach nawet ataki orbitalne sa malego razenia oprocz tego Anubisa na Abydos, jedynie w rzeczywistosci alternatywnej w drugim sezonie bylo powiedziane ze maja moc kilkudziesieciu MTT.
To tylko takie małe spostrzezenia ;P
  • 0

#380 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 06.02.2004 - |14:15|

Temat o "Ślizgaczach" został przeniesiony.

M.M., Zar-an. Może byście, do jasnej cholery raczyli przeczytać, co piszecie !!!
Zeszczelić?? Może Obszczać?
Sindvider - a co to za cholerstwo? Jak o czymś piszesz, to sprawdź co to jest.
Nie ma żeczy, są rzeczy - wiele, wiele innych błędów. Dla mnie takie pisanie, to brak szacunku, dla tego kto będzie czytał - mam was w [beeep]e, nie interesuje mnie, czy mnie rozumiecie, czy nie - to jest sygnał, jaki odbieram czytając takie posty. Szczególnie dziwi mnie M.M.

gulus wku....

P.S. Jak mi minie, to postaram się o coś na temat
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych