Skocz do zawartości

Jericho

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
855 odpowiedzi w tym temacie

#361 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 25.11.2006 - |08:34|

Według mnie serial po ostatnim odcinku (może 2 odcinkach) zdecydowanie zmierza na manowce.
Wygląda na to, że scenarzyście nie bardzo się mogą zdecydować czy atak zniszczył USA czy nie.
(wg. mnie tak ograniczony atak w niczym USA na dłuższą metę by nie zaszkodził).
Wprowadzenie Chin do rozgrywki zupełnie mnie powaliło na ziemię ze śmiechu. Nie ma ONZ, nie ma NATO,
nawet Rosjan nie ma ale pojawiają się Chińczycy - toż to kompletnie nierealny scenariusz.
Dam temu serialowi jeszcze kilka odcinków szansy.
Jeżeli nadal będą prezentować takie nonsensy - ja przestaje to oglądąć :(

Użytkownik psjodko edytował ten post 25.11.2006 - |08:35|

::. GRUPA TARDIS .::

#362 motaboy

motaboy

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 25.11.2006 - |18:39|

Według mnie serial po ostatnim odcinku (może 2 odcinkach) zdecydowanie zmierza na manowce.
Wygląda na to, że scenarzyście nie bardzo się mogą zdecydować czy atak zniszczył USA czy nie.
(wg. mnie tak ograniczony atak w niczym USA na dłuższą metę by nie zaszkodził).
Wprowadzenie Chin do rozgrywki zupełnie mnie powaliło na ziemię ze śmiechu. Nie ma ONZ, nie ma NATO,
nawet Rosjan nie ma ale pojawiają się Chińczycy - toż to kompletnie nierealny scenariusz.
Dam temu serialowi jeszcze kilka odcinków szansy.
Jeżeli nadal będą prezentować takie nonsensy - ja przestaje to oglądąć :(

Na temat ONZ w ogóle nie ma najmniejszego sensu dyskutować, bo to od dawna jest trup sztucznie utrzymywany przy życiu głównie dzięki amerykańskim pieniądzom.

Co do NATO, to jestem głęboko przekonany o niewydolności tego sojuszu w obliczu braku realnego zagrożenia wspólnego dla wszystkich jego członków. Takiego zagrożenia nie ma. Terroryzm nim nie jest i nigdy nie będzie. Historia dobitnie już wiele razy pokazała, że w obliczu podobnego zagrożenia jak Niemcy w 45 roku (a takim zagrożeniem "w skali" byłby dla świata atak chiński) wszyscy zainteresowani odwracają się plecami. Pierwsi byliby w tym szeregu m.in. "pacyfistyczni" Niemcy, Francja nie należąca do NATO i "wiedząca lepiej". Za USA najprawdopodobniej stanęłaby Wielka Brytania i pewnie kilkoro nowych członków sojuszu.

Jeśli scenariusz miałby być realny to właśnie to co napisałem jest jak najbardziej w dzisiejszym świecie realne.

Serial jest za to fikcją, pewnego rodzaju historią alternatywną i jako taki może swobodnie operować faktami. Zawsze uważałem, że w momencie kiedy bawimy się w "what if" nie powinniśmy rozważać, czy coś było możliwe czy nie, tylko wyjść od zaproponowanego przez autora rozwiązania (np. Polska wygrywa kampanię wrześniową. Nie rozważamy czy mogła, tylko rozważamy co by było, gdyby wygrała. Gdybym chciał dyskutować czy mogłą ją wygrać, zapytałbym "Czy Polska mogła wygrać kampanię wrześniową?").

Użytkownik motaboy edytował ten post 25.11.2006 - |18:41|

• 0
Dołączona grafika

#363 silent_

silent_

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 149 postów

Napisano 25.11.2006 - |18:42|

psjodko, bez urazy ale glupoty piszesz, nikt nie mozne sugerowac jak swiat dzialal by po atakach jadrowych, nie wiemy kto za tym wszystkim stoi, nie wiemy jaka czesc swiata jest zniszczona, jak narazie zgaduje ze musi byc zle skoro rzad nie poinformowal mieszkancow o wydarzeniach, serial jest jak narazie tajemniczy i to jest najciekawsze, za pare odcinkow mozesz zalowac ze napisales tego posta bo akcja potoczy sie sensowanie. nie mozna pisac o nonsensach na podstawie dotychczasowych odcinkow. wedlug mnie serial jest swietny, oczywiscie jak narazie, pozdrawiam
  • 0

#364 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 25.11.2006 - |18:53|

a może też mieć rację :/

faktem jest, że raz Chiny, raz terroryści.. raz odwet. raz bunt... teraz już nikt nie wie o co chodzi :/

#365 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 25.11.2006 - |18:56|

Założenia:

1. Nie ma wojny jądrowej ogólnoświatowej.
2. Są ograniczone ataki terrorystyczne z użyciem broni jądrowej (głowice o sile 20kT) wyłącznie na cele cywilne (duże miasta).
3. Rząd USA działa (działają jego agendy jak FEMA itp.).

I uważacie, że przy nienaruszonej armii, lotnictwie, obronie przeciwlotniczej, marynarce i Bóg wie co jeszcze
jest możliwe pojawienie się w środku USA samolotów chińskich ?
Jakim cudem ? Kraj, który nie posiada ani jednego lotniskowca ?
W jaki sposób te samoloty doleciały do centralnej części USA?
(Ani Antonowy ani Migi nie posiadają systemów tankowania w powietrzu - abstrahując oczywiście od tego,
że to co było widać to nie mogły być Migi-19 ani "prawdopodobnie" Antonowy.)

To jest totalna bzdura.
Już prędzej uwierzyłbym w samoloty meksykańskie lub brazylijskie.

Użytkownik psjodko edytował ten post 25.11.2006 - |18:58|

::. GRUPA TARDIS .::

#366 Fuinethel

Fuinethel

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 26.11.2006 - |00:55|

Hmmm podobnie jak Drusek nie komentowałem Jericho do tej pory, a zacząłem go oglądać bo miał tutaj dobre noty. Niestety serial wraz z rozwojem akcji coraz bardziej rozmija się z moimi oczekiwaniami. Miały być klimaty pseudo fallouta a mamy tak jak ktoś trafnie zauważył "Miasteczko Alaska". O ile na początku były ciekawe motywy z Hawkinsem i jego knucia, to jakoś porzucono ten wątek, co z resztą mi się niezbyt podoba. Podobnie jeśli chodzi o wątki post-nuklearne. Pojawili się tylko najemnicy - Ravenwood, klimat ze szpitalem był całkiem fajny, aczkolwiek za mało tego jest. Rozumiem, że akcja ma się skupić na miasteczku i jego mieszkańcach, bo w końcu o Jericho serial ten jest, ale to co się dzieje od kilku odcinków to przesada. Same romanse wookół, rozstanie i dziecko, zbieranie kukurydzy, babska popijawa czy tez super blondi Barbie wypełniają 90% odcinka. 10% to odniesienia do wybuchów nuklearnych chyba po to żebyśmy nie zapomnieli że to nie "Miasteczko Alaska". Co zresztą niezbyt zaczyna scenarzystom wychodzić - zarówno wpadka militarna o której jest dyskusja, przydatność generatora po impulsie EMP, czy też niezdecydowanie czy USA zostało zniszczone czy nie. Mija ładny kawał czasu a do Jericho nie licząc rawenwood nikt nie zagląda. A powinno być odwrotnie - motywy personalne powinny stanowić tło do akcji w odcinku.

Zupełnie tego nie rozumiem - po co tworzyć klimat fantastyczny i koncentrować się głównie na życiu codziennym(wątku niefantastycznym)?

1x10 to przejaw "iścia na dno", jedyna interesująca akcja z generatorem zostaje zawalona przez super blond Barbie, która jak burza wskakuje do pilnowanego obozu i radośnie szturmuje (zaczynam mieć jej już dość - zdecydowanie jej za dużo. Ostatnio było o jej rozterkach sercowych a teraz to...). I całą akcję diabli wzięli. Nie wiem jak Wy ale ja miałem uczucie niedosytu - ot od razu bez trudu odebrali generator. Cały motyw ze spadochronami również mógł być dużo ciekwszy, a tymczasem zeszedł na drugi plan wobec rozterek sercowych mieszkańców. Jedyna ciekawa rzecz to zasztyletowanie Grace - aczkolwiek jak tylko pokazali jak wchodzi do sklepu to było tak oczywiste co się stanie, że szkoda mówić. Generalnie nie podobało mi się... :/
  • 0

#367 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 26.11.2006 - |00:55|

1x10

Jeden z najlepszych odcinków, pięknie wszystko ułożone.

PLUSY:

+ akcja z samolotami (MIGi-29 i Antonowy) i zrzuceniem paczek to było coś. Mozen się tego było spodziewać, ale ze strony rządu federalnego, ewentualnie od sojuszników z Europy, a tutaj sie okazuje, ze to Chiny :blink: Jak dla mnie to bombowy manewr.

Być może chińczycy przeprowadzili juz udaną inwazje na kalifornie i korzystając ze zdobytych amerykańskich zapasów na wypadek klęsk żywiołowych, prowadzą akcje propagandową przed kontynuowaniem inwazji

W pełni zgadzam się z tym. Obecnie USA osłabione atakami terrorystycznymi (czyli detonacją kilkunastu bomb atomowch) stały się niezmerni podatne na taki z zewnątrz. Zapewne Chiny to wykorzystałi i najechały zachodnie wybrzeże Stanów Zjednoczonych. Teraz kierują się na wschód, i możliwe, że przed każdym miasteczkiem na drodze armii chińskiej, rozrzucają ulotki propagandowe plus zapasy, licząc na poparcie miejscowej ludności.

+ liczyłem na to, że Stanley będzie z tą laską z NY :) Mało ważny wątek, ale mi w ogole nie przeszkadzał, a nawet czasami fajnie urozmaicał serial. Cieszę się, że skonczą się te podchody. Teraz mamy jasną sytuację

+ dobrze, że nie zapomniano o bandzie zza miasta :D Wygląda na to, że jednak Jonah stracił poważanie u swoich ludzi, uznali go za słabeusza i chyba w kolejnym odcinku albo wyrzucą go z gangu albo zabiją.

+ Super końcówka odcinka, Hawkins przeprasza za spóźnienie, wie że znów zawiódł rodzinę, ale wynagradza im to dobrym czynkiem dla miasta. No i ta śmierc sklepikarki była fajnie przedstawiona, taka wykonana cichaczem, bez świadków, w cieniu nocy gdy mieszkańcy miasta się bawią na ulicy.

MINUSY:

- dziwne, że na tych ulotkach Chińczycy zamieścili tekst w części po angielsku a w części po mandaryńsku :/

- Emily niezwykle sprawnie poradziła sobie z wlamaniem się do bazy jej ojca i kradzieżą samochodu. Nie wygląda na osobę, która tak łatwo mogłaby poradzić sobie z takim zadaniem

Założenia:

3. Rząd USA działa (działają jego agendy jak FEMA itp.).

Nigdzie w serialu nie było mowy o tym, co się stało i co się dzieje z rządem. To, że FEMA działa jeszcze nic nie znaczy.

I uważacie, że przy nienaruszonej armii, lotnictwie, obronie przeciwlotniczej, marynarce i Bóg wie co jeszcze
jest możliwe pojawienie się w środku USA samolotów chińskich ?
Jakim cudem ? Kraj, który nie posiada ani jednego lotniskowca ?
W jaki sposób te samoloty doleciały do centralnej części USA?

Tak jak pisałem wyzej, zapewne z zachodniego wybrzeża USA, które może być zajęte przez Chiny.
A co do całej armii Stanów Zjednoczonych, to nie wiadomo jak się trzyma. Może ledwo co się trzyma?

Użytkownik Halavar edytował ten post 26.11.2006 - |01:07|

• 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#368 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 26.11.2006 - |01:03|

Generalnie akcja przypomina Wietnam, gdzie komuniści atakując południe zrzucali podobną propagandę i paczki z zapasami z krajów Układu Warszawskiego (w tym z Polski). Serial czerpie tu z prawdziwych doświadczeń.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#369 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 26.11.2006 - |02:46|

Pisałem to już o Jericho kilka raz el powtórzę, tworząc przy okazji pełny obraz serialu:

1. To nie Fallout :> , czyli kino akcji SciFi, mógł by być do tego dramat czyli mroczny klimat i trochę psychologii.
2. Wystartowanie z akcją nie 50-100 lat po wojnie ale w jej trakcie tworzy duży problem, kto ? co ? jak ? itd
3. Scenarzyści przedłużają to przez co wydaje się to totalna pomyłką. Dodatkowo ja rozumiem że akcja musi dziać się w USA, ale naprawdę jeśli ktoś liczy że można rozwalić USA przy nietkniętej reszcie świata to się bardzo myli.
4. Miasteczko i życie w nim za bardzo chcą przypominać obecne USA, przez co wydaje się to sztuczne a powinien być to totalny DRAMAT na poziomie Deadwood.
5. Ogólnie biorąc Jericho powoli dołuje i albo scenarzyści znajdą w tym jakiś sens, albo pożegnamy się po s1.

Jest jak jest i da się to oglądać jednak powinien być to:

Fallout - dramat akcji SciFi, kino najlepiej psychologiczne lub rozwałka z mutantami itd, do wyboru.

Użytkownik Quendi edytował ten post 26.11.2006 - |02:51|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#370 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 26.11.2006 - |05:19|

Lubię ten serial. Jest nawet miły.
Tylko, że to co oglądamy po prostu mnie mało interesuje.
1000 wersję romansu z dzieckiem w tle czy miłości prostegi i krzepkiego chłopaka z prowincji z zepsutą i zdemoralizowaną panienką z dużego i nowczesnego miasta oglądać mi się niechce - choć jak móię jest to miłe i ładnie, ciepło podane.
Miasteczko powinno nawiązać kontakt z jakimś lokalnym US Army czyli wojskiem i z nimi współpracować, co dawało by wiele ułatwień i sporego kopa dla scenariusza. Po 10 odcinkach żebyśmy nadal kompletnie nie wiedzieli kto i co zaatakował i co się dzieje, to lekkie przegięcie wg mnie. Budowanie akcji jak w 1-10, że idzie ostra zadyma, którą rozwiązuje blond komandos w spódnicy, to lekkie kpiny z widzów.
Do tego te chińskie ulotki i pojawiające się coraz silniej westernowe klimaty. Tylko czekać na pojedynek rewolwerowców w południu w słońcu na centralnej ulicy + głupich i pijanych indian.
Powoli wychodzi nam całkiem bezsensowny projekt dla niewiadomo kogo czyli dla nikogo. SciFi to nie jest. Dramat jakiś mdły. Co to w ogóle ma być? Ja jeszcze obejrzę resztę do końca sezonu, ale już bez emocji i nadziei na coś rzeczywiście ciekawego. DLa mnie mogą to Jericho skasować i pomyśleć nad czymś lepiej dopracowanym i skierowanym do jakiegoś logicznego przedziału widzów.
Pozdrawiam.
  • 0

#371 silent_

silent_

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 149 postów

Napisano 26.11.2006 - |12:40|

nie wiadomo skad sie biora mysliwce, moze nie sa to migi, tylko scenarzysci celowo zasugerowali nam to dajac w wypowiedzi aktora slowo mig, aby poglebic nas w niewiedzy i wzbudzic zaciekawienie, oczywiscie popieram ze glupota byloby jak napisal psjodko pojawienie sie chinskich mysliwcow, nie ma to najmniejszego sensu i o to chodzi, z pewnoscia tworcy nie popelnili by tak glupich bledow, cos musi w tym wszystki byc, wiec trzeba ogladac, a nie jak niektorzy uwazaja ze serial nie trzyma sie kupy dlatego zaprzestaja ogladania to jest bez sensu. o bezmyslnosci scenenarzystow porozmawiamy za jakis czas.
A moze to wszystko wina kosmitow i obecnia trwa inwazja :bag:

jest ktos w posiadaniu informacji kiedy sa premiery kolejnych odcinkow???
  • 0

#372 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 26.11.2006 - |13:04|

Gaj ==> tyle że Jericho w założeniach miał ukazywać dramat ludzi po tych atakach a nie np. akcje militarne czy coś w tym stylu więc dla mnie wszystko jest OK. Zresztą twoje twierdzenie że jest to "projekt dla niewiadomo kogo czyli dla nikogo" jest zupełnie nietrafne gdyż Jericho aktualnie ma najlepszą oglądalność spośród programów emitowanych w USA w środy o 8pm.

- Emily niezwykle sprawnie poradziła sobie z wlamaniem się do bazy jej ojca i kradzieżą samochodu. Nie wygląda na osobę, która tak łatwo mogłaby poradzić sobie z takim zadaniem

A mnie wygląda na osobę potrafiącą sobie poradzić z takim zadaniem, a kto wie do czego jeszcze może być zdolna ;).

Ogólnie 1x10 bardzo dobry odcinek ale moim zdaniem były już lepsze.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#373 horhe

horhe

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 26.11.2006 - |16:54|

A mnie to wszystko pachnie wielką prowokacją rządu USA - lub jakiejś opcji politycznej w tym rządzie, która aby przejąć władzę absolutną wymyśla spisek z wojną z Chinami.

Użytkownik horhe edytował ten post 26.11.2006 - |16:54|

• 0

#374 modoc

modoc

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 26.11.2006 - |17:27|

Zobaczymy dla mnie największym plusem tego odcinka jest wykończenie tego starego mohera o mentalności gestapo. A co do samolotów transportowych jedynie te starsze mogły nie zostać uszkodzone przez EMP, a żywność z Chin i te karteczki, tak naprawdę niewiadomo czy przypadkiem Chiny nie zostały poproszone o pomoc w opanowaniu sytuacji. Zobaczymy co dalej niema co narzekać jest sporo teraz fajnych seriali a kto się spodziewał fallouta to się chyba tylko przejechał i to całkiem sporo.
  • 0

#375 motaboy

motaboy

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 26.11.2006 - |20:44|

A co z Kubańczykami? Kansas jest jak najbardziej w ich zasięgu. Chińskie zaopatrzenia również. Był już film z Patrickiem Swayze o rosyjsko-kubańskiej inwazji na USA - "Czerwony Świt". Na dodatek Kubańczycy nadal używają m.in. samolotów MiG-19 (które kształtem przypominają te z serialu), oraz Antonowy. Jeśli były to Antonowy. Równie dobrze mogły to być starsze samoloty produkcji USA. W każdym razie wydaje mi się, że myśliwce nie miały podwójnego usterzenia pionowego. Mają za to nos spuszczony w dół. Gdyby pierwsze zrzucić na niewyraźne zdjęcia to drugie wskazuje na MiG29 którego z krajów "podejrzanych" używa tylko Kuba.
Wikipedia MiG29

Bez problemu mogę sobie wyobrazić kooperację chińsko-kubańską.

Zwracam uwagę, że Robert Hawkins (murzyn) stwierdził po odgłosie, że muszą to być bombowce. Jako jedyny zachowywał się tak, jakby się tego spodziewał.

Za wikipedią o Jericho m.in.:

"The first three octets of the IP address that Hawkins types are "29.203.39". The 29 network is assigned to the United States Department of Defense."

"The show seems to be based off of the book "Alas, Babylon" by Pat Frank. Both are about a small town after a nuclear attack, and are similar in many other ways. It would not be suprising if Jericho is a sort of updated version of "Alas, Babylon."

Alas, Babylon

Na oficjalnej stronie CBS o Jericho można już zobaczyć Countdown. Co prawda tylko dla widzów z USA, ale zawsze można to obejść przez proxy. Tyle, że trzeba znaleźć w miarę szybkie... :)

Morse z tego odcinka to: "IT BEGINS WITH ".

Poprzedni: "AOVSURPRISE"

Użytkownik motaboy edytował ten post 26.11.2006 - |20:49|

• 0
Dołączona grafika

#376 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 26.11.2006 - |20:54|

Eee. Na prawdę nie chce mi się już komentować tematu myśliwców. Na pewno nie są to migi (jakiekolwiek). Co najwyżej wg scenariusza ale nie wg tego co widać. Żaden mig nie ma uskrzydlenia typu delta (z tego co wiem :bag: ). Zostawmy to już w spokoju.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 26.11.2006 - |20:55|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#377 silent_

silent_

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 149 postów

Napisano 26.11.2006 - |22:43|

moze byly to rosyjskie su-35(37) najnowoczesniejsze rosyjskie maszyny ktore podobno sa w stanie stawic czolo nawet amerkanskim raptorom, moze one byly by w stanie dotrzec i utrzymac sie nad usa :D ale wporzadku hans, skonczmy juz te sugestie
  • 0

#378 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 26.11.2006 - |23:08|

ale myśliwce nie są zdolne do przelotu przez ocean bez tankowania... a juz na pewno można zapomnieć o jakiejkolwiek manewrach po drugiej stronie oceanu...

podobnie zresztą jest z samolotami tansportowymi... nawet jeśli przelecą przez ocean (i jeszcze jakby mialy dolecieć do środka USA), to już na pewno nie wrócą.. no chyba że jako szybowce....

Także, jeśli idzie o te samoloty.. musiały wystartować gdzieś z Ameryki, bądź wód przybrzeżnych.. jeśli chodzi o tankowanie dla myśliwców to uwierze, że mieli w powietrzu.. ale dla pomocy humanitarnej takie dziala z transportowcami mija sie z celem.. bo na flota tankowców była by tak samo liczna, jak flota transportowców..

Użytkownik Toudi edytował ten post 26.11.2006 - |23:10|

#379 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 26.11.2006 - |23:30|

Przyjmując już na siłę, ze były to Migi 19 i Antki, to one chyba nie mogą tankować w powietrzu.... Chińczycy nie mają lotniskowców coś mi się zdaje, więc przetransportowanie tej żywności to także jest problem.... i chyba jednak z Chin trochę za daleko.... aż takiego zasięgu to nie mają aby swobodnie dolecieć.... więc to podpucha raczej!

Użytkownik truskolodz edytował ten post 26.11.2006 - |23:32|

• 0
Dołączona grafika

#380 motaboy

motaboy

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 27.11.2006 - |09:13|

Kuba i tyle. :)

Chińczycy dostarczają kubańczykom towar, a ci go rozwożą. I tu i tu komuchy.
  • 0
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych