Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mapa na drzwiach w bunkrze

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
388 odpowiedzi w tym temacie

#361 Vismund

Vismund

Kapral

• Email
  • 249 postów

Napisano 21.03.2007 - |19:07|

The Others są intruzami ? Co masz dokładnie na myśli ? Próbują się zakamuflować przed Cerberusem czy inną frakcją mieszkańców wyspy ?

Jak na razie nic nie wskazuje na to, żeby inni byli na wyspie na długo, długo(jak mówił Bakunin) przed Dharma...

Dlaczego przy Łabędziu pisze:

zgony: 5

znany grób Mgnusa Hanso\Blackrock

Myślę, że twórcy serialu robią takie rzeczy żebyśmy mieli o czym dyskutować...

Użytkownik Vismund edytował ten post 21.03.2007 - |19:09|

• 0
"Wiiiiiiiiiiith... a HERRING!"

#362 Twarz

Twarz

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 21.03.2007 - |19:28|

http://www.lostpedia...T_totalback.JPG
Najlepszej jakosci oryginalna mapa z drzwi bunkra. Te male "c/xx" to pewnego rodzaju spoiler, zainteresowanych odsylam do poszukania bardziej. :P

Co do tego kto ile jest na wyspie: Dharma powstala w ubieglym wieku. Wczesniej na wyspie byli ci ktorzy zbudowali ten posag z 4palczasta stopa. Wydaje sie, ze to wlasnie inni. Wg. mnie nie ma zadnych dwoch frakcji innych, bo przeciez Eko i Jin widzieli te porwane dzieci, ktore potem tez widzial Jack.
  • 0

#363 robercik

robercik

Plutonowy

• Użytkownik
  • 393 postów
  • MiastoWLKP

Napisano 21.03.2007 - |23:32|

Według mnie The Door to jednak zwykła atrapa.

Mapa jest NIEDOKŁADNA - jeśli chodzi o położenie bunkrów, ale opisy na razie sie zgadzają w 100%.

Przy Flame jak niedawno chciałaś mi udowodnic są nieścisłości... Zgadzam się, że mapa jest niedokładna...!
  • 0

mieć wszystko to za mało

DOBRY ZE MNIE CHŁOPAK

#364 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 22.03.2007 - |07:52|

Do wszystkich po kolei - dziś "hurtownia" :afro:
1. The Flame - które odkryliśmy w "Enter 77", to C3 z mapy UV, natomiast to co Radziński z Kelvinem wymalowali na mapie jako "Flame", to "prawdopodobna stacja #7, zniszczona w czasie Incydentu", na dokładke szlaja sie tam w okolicy Cerberus.
I w serialu w tamte okolice sie jeszcze nie zapuszczaliśmy :afro:
2. Jak na mój gust - Radziński nie żyje, ale samobójstwa nie jestem wcale taka pewna. Plama na suficie wcale nie jest dowodem, mogła być solidna strzelanina i to nawet nie jego krew :afro: [zapisek o 5 zgonach z mapy UV]
Kelvin jest moooocno podejrzanym osobnikiem - może coś więcej się dowiemy z retro Des'a?
Radziński - o ile nazwisko może sugerowac polskie pochodzenie, to imię Siergiej wskazuje na Rosjanina [hehe, kolejny], zresztą w Rosji można spotkać duużo więcej polsko brzmiących nazwisk, kończących się na -ski.
Ciekawa prawidłowość - dla wielu, jeśli nazwisko kończy się na -ski, to od razu podejrzenie, że to Polak: na skokach też niektórzy usiłowali udowadniać polskie pochodzenie Miki Kojonkoskiego - no cóż, jak się nie wie, że "koski" po fińsku to "rzeczka", to sie potem wygaduje bzdury.
3. Czy Othersi są "intruzami" na wyspie?
Jeśli nie - to prosze mi wymyśleć logiczny powód przebieranek :afro:
Jeśli Othersi - to rdzenna ludność - to sorry, ale jakoś mi nie wyglądają na tak uzdolnionych, by postawić 4-palczasta stopkę :afro: Z kolei - jest to obszar Pacyfiku, więc "rdzenna ludność" to Maoryso-Papuasi [ewentualnie jakaś mieszanka z europejskimi rozbitkami]. Ben&Co jakoś na takowych nie wyglądają :afro:
Mój komentarz - ktoś pod "przykrywką" Dharmy kręci na wyspie mocno śmierdzący i bardzo nielegalny biznes :afro:
4. The Door - być może wygląda na atrapę [skała z drzwiami, to nikt nie będzie próbował wchodzić, przyjmie że stacja nie istnieje], ale jest jakiś sposób, by otworzyć "drzwi"? Telekineza? - może, może... w końcu legendy Dalekiego Wschodu opowiadają o ludziach, co siłą umysłu potrafią przenosić przedmioty, a może rozwiązanie jest jeszcze prostsze - pseudo-skałę się po prostu odsuwa...
Lub - to rzeczywiście atrapa, ale stacja jest czynna, tylko jest do niej inne wejście [obok budowli z dziurą?]...
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#365 sis_detoola

sis_detoola

Szeregowy

• Email
  • 37 postów
  • MiastoBunkier

Napisano 22.03.2007 - |09:47|

2. Jak na mój gust - Radziński nie żyje, ale samobójstwa nie jestem wcale taka pewna. Plama na suficie wcale nie jest dowodem, mogła być solidna strzelanina i to nawet nie jego krew :afro: [zapisek o 5 zgonach z mapy UV]
Kelvin jest moooocno podejrzanym osobnikiem - może coś więcej się dowiemy z retro Des'a?
Radziński - o ile nazwisko może sugerowac polskie pochodzenie, to imię Siergiej wskazuje na Rosjanina [hehe, kolejny], zresztą w Rosji można spotkać duużo więcej polsko brzmiących nazwisk, kończących się na -ski.
Ciekawa prawidłowość - dla wielu, jeśli nazwisko kończy się na -ski, to od razu podejrzenie, że to Polak: na skokach też niektórzy usiłowali udowadniać polskie pochodzenie Miki Kojonkoskiego - no cóż, jak się nie wie, że "koski" po fińsku to "rzeczka", to sie potem wygaduje bzdury.
Jeśli nie - to prosze mi wymyśleć logiczny powód przebieranek :afro:
Jeśli Othersi - to rdzenna ludność - to sorry, ale jakoś mi nie wyglądają na tak uzdolnionych, by postawić 4-palczasta stopkę :afro: Z kolei - jest to obszar Pacyfiku, więc "rdzenna ludność" to Maoryso-Papuasi [ewentualnie jakaś mieszanka z europejskimi rozbitkami]. Ben&Co jakoś na takowych nie wyglądają :afro:
Mój komentarz - ktoś pod "przykrywką" Dharmy kręci na wyspie mocno śmierdzący i bardzo nielegalny biznes :afro:
4. The Door - być może wygląda na atrapę [skała z drzwiami, to nikt nie będzie próbował wchodzić, przyjmie że stacja nie istnieje], ale jest jakiś sposób, by otworzyć "drzwi"? Telekineza? - może, może... w końcu legendy Dalekiego Wschodu opowiadają o ludziach, co siłą umysłu potrafią przenosić przedmioty, a może rozwiązanie jest jeszcze prostsze - pseudo-skałę się po prostu odsuwa...
Lub - to rzeczywiście atrapa, ale stacja jest czynna, tylko jest do niej inne wejście [obok budowli z dziurą?]...

2) Dla mnie Radziński też nie żyje i liczę na to, że dowiemy się, w jaki sposób naprawdę umarł. Radziński - hmmm. Myślę, że może być Polakiem, ale zaczynam przez to imię wątpić, by zagrał tą osobę Polak...
3) Jeśli Inni mało wiedzą o Łabędziu, to raczej w żaden sposób nie są powiązani z Dharmą, a wiedzą o inicjatywie tyle stąd, że może mają jeszcze jakieś instruktaże do pozostałych bunkrów, byli tam itd. Albo wiedzą stąd tyle o Dharmie dlatego, bo chcieli ich zniszczyć. Wtedy, kiedy - jak to "intruzy" weszły na teren inicjatywy to ci zorganizowali czystkę - być może wiedząc, że grupa Innych im zagraża.
4) Wygląd zewnętrzny The Door może być tylko haczykiem dla LOST-grupy. Może się kryć tam coś naprawdę interesującego. Albo jest atrapą. Lecz w tą drugą wersję mniej mi się chce wierzyć. Przecież Dharma chyba nie stawiałby dla picu The Door.

A teraz coś ode mnie:
przy zamazanym C1 - który zresztą podpisany jako nieznany. Jeśli go rysowali a potem zamazali to wcale nie musiało znaczyć, że to była pomyłka. Może właśnie przez C1 okazało się, że plan Radzińskiego nawalił.
przy Łabędziu Radziński (przypuszczam, że to on pisał po łacinie) po prostu napisał "ten jest magno (magnetyczny?)" i coś tam dalej, tylko że mapa jest ucięta i mogło pozjadać niektóre litery, więc za dalszą część brać się nie będę.
un vis classique chapitre st vers(na lewo i w górę mapy) - ten(ta, to) moc klasycznie kapitułą wyboru. Eeee? ^^"
Czy ktoś, kto zna się na łacinie - bo w tym akurat noga nie jestem, może wyjaśnić co znaczy "aegnoscit mondendo" (zachód na mapie)? Z góry dzięki :)
W ostateczności, jakby jeszcze tej osobie się chciało to jeszcze mam malum consilum quod mutari non potest ^^.
Mnie tam ciekawią na tej właśnie mapie te równania typu:
C1/13, C16/13, C14/8, C7/8, C20/2 itd. C1 (zamazane) przy pierwszym przypisaniu... no właśnie. To tak, jakby to coś było przypisane czemuś - jakiejś stacji czy pomieszczeniu.
A tak powiem jako ciekawostkę, która pewnie już przez Was została zauważona - linia, którą zostały objęte poszczególne bunkry ma kształt ośmiokąta - tak jak kształt loga Dharmy ;]
Pozdrawiam
PS: Twarz - dzięki za mapę :).

Użytkownik sis_detoola edytował ten post 22.03.2007 - |09:49|

• 0

#366 Twarz

Twarz

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 22.03.2007 - |16:00|

Te "równania" jak powiedzialas to nic innego jak:
» Click to show Spoiler - click again to hide... «

• 0

#367 Vismund

Vismund

Kapral

• Email
  • 249 postów

Napisano 22.03.2007 - |18:48|

1. The Flame - które odkryliśmy w "Enter 77", to C3 z mapy UV, natomiast to co Radziński z Kelvinem wymalowali na mapie jako "Flame", to "prawdopodobna stacja #7, zniszczona w czasie Incydentu", na dokładke szlaja sie tam w okolicy Cerberus.
I w serialu w tamte okolice sie jeszcze nie zapuszczaliśmy afro.gif

Chcesz powiedzieć, że Radzynski pomylił Flame z C3, czy może w ogóle nie zaznaczył Flame'a, a stacja 7 to coś zupełnie innego?

2. Jak na mój gust - Radziński nie żyje, ale samobójstwa nie jestem wcale taka pewna. Plama na suficie wcale nie jest dowodem, mogła być solidna strzelanina i to nawet nie jego krew afro.gif [zapisek o 5 zgonach z mapy UV]

He, ten napis o zgonach rzuca na tą sprawę zupełnie inne światło, jestem skłonny zmienić zdanie i Ci uwierzyć.

Jeśli nie - to prosze mi wymyśleć logiczny powód przebieranek afro.gif
Jeśli Othersi - to rdzenna ludność - to sorry, ale jakoś mi nie wyglądają na tak uzdolnionych, by postawić 4-palczasta stopkę afro.gif Z kolei - jest to obszar Pacyfiku, więc "rdzenna ludność" to Maoryso-Papuasi [ewentualnie jakaś mieszanka z europejskimi rozbitkami]. Ben&Co jakoś na takowych nie wyglądają afro.gif

Nareszcie ktoś mnie poparł. Othersi po prostu nie mogą być na tej wyspie od bardzo dawna. Są na niej intruzami, a teraz Dym pragnie aby się z niej wynieśli.

Przecież to nie ma sensu. Po co tak maskować jakieś drzwi?
  • 0
"Wiiiiiiiiiiith... a HERRING!"

#368 Picket

Picket

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 133 postów
  • MiastoMazowsze

Napisano 22.03.2007 - |20:19|

Mnie jedna rzecz zastanawia. Skąd Radziński lub Kelvin widzieli o perle. W końcu to mieli podlegać obserwacji.
Jedynym logicznym wyjaśnieniem jest to, że było to w filmie instruktażowym, w końcu nie mamy pewności że widzieliśmy wszystkie fragmenty. Może każdy kto tam wchdzodził wiedział, że musi wciskać klawisz, bo jak tego nie zrobi to przyjdą ludzie z perły, ale to trochę głupie ze strony DHARMY. Może to błąd w serialu ? Sam nie wiem.
  • 0

#369 Sytams

Sytams

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów
  • MiastoKamien Pomorski

Napisano 25.03.2007 - |22:27|

Mnie jedna rzecz zastanawia. Skąd Radziński lub Kelvin widzieli o perle. W końcu to mieli podlegać obserwacji.
Jedynym logicznym wyjaśnieniem jest to, że było to w filmie instruktażowym, w końcu nie mamy pewności że widzieliśmy wszystkie fragmenty. Może każdy kto tam wchdzodził wiedział, że musi wciskać klawisz, bo jak tego nie zrobi to przyjdą ludzie z perły, ale to trochę głupie ze strony DHARMY. Może to błąd w serialu ? Sam nie wiem.

bo pochodzil z dharmyi mial cala wiedze o wyspie
  • 0
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#370 Twarz

Twarz

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 26.03.2007 - |13:53|

Zdecydowane veto. Przeciez czescia eksperymentu Dharmy bylo to zeby Kelvin i Radzinsky uwazali swoja prace za wazna i nigdy sie nie dowiedzieli, ze sa obserwowani w Perle. Byc moze Radzinsky dowiedzial sie o tym i postanowil popelnic samobojstwo.
  • 0

#371 reisefieber

reisefieber

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 26.03.2007 - |17:30|

no, ale ich praca chyba była ważna. w przeciwieństwie do roboty wykonywanej przez króliczki doświadczalne w Perle.
  • 0

#372 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 27.03.2007 - |06:35|

@Twarz
Samobój po odkryciu Perły??? Wąąąątpię....
Zwłaszcza, że ich robota w Łabędziu była jednak ważna, w przeciwieństwie do tego, co było robione w Perle - o czym sie przekonaliśmy po implozji [przynajmniej w części].

Odkrycie, po którym popadł w deprechę, to chyba jednak "Flame" z mapy - tam jest zapis "Myślę więc cierpię" [po łacinie]... I to jest chyba największa "tajemnica wyspy"!
Ale o tym, to się chyba dowiemy na finał 4 sezonu - albo nawet w ostatnim odcinku serialu :P
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#373 Shephard

Shephard

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów
  • MiastoKraków/NH/WRCE

Napisano 28.03.2007 - |13:38|

Nie pomyśleliście że napisy (CV III i CV IV?) to cyfry rzymskie?

I tak

C - 100
v - 5
I - 1

Dlatego:

CV III = 100 + 5 + 3 = 108!
CV IV? = 100 + 5 + 4 = 109?

Być może Radzińsky postawił ? przy CV IV bo nie wyszło mu 108 tylko 109?
  • 0

#374 Sytams

Sytams

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów
  • MiastoKamien Pomorski

Napisano 28.03.2007 - |15:19|

Nie pomyśleliście że napisy (CV III i CV IV?) to cyfry rzymskie?

I tak

C - 100
v - 5
I - 1

Dlatego:

CV III = 100 + 5 + 3 = 108!
CV IV? = 100 + 5 + 4 = 109?

Być może Radzińsky postawił ? przy CV IV bo nie wyszło mu 108 tylko 109?

niezle :)

ale to chyba jednak jest rozmieszczenie bunkrow ...
  • 0
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#375 Yona

Yona

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 28.03.2007 - |21:40|

To jest rozmieszczenie bunkrów. Przy CV II też nie wychodzi 108 prawda?

Użytkownik Yona edytował ten post 28.03.2007 - |21:41|

• 0

#376 Shephard

Shephard

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów
  • MiastoKraków/NH/WRCE

Napisano 29.03.2007 - |12:18|

To jest rozmieszczenie bunkrów. Przy CV II też nie wychodzi 108 prawda?

to tylko spstrzerzenie Yona nie bulwersuj się tak. Zauważwłem i sprawdziłem i wyszło, może to przypadek ale dlaczego te bunkry noszą nazwy np. CV III? mogli by je nazwać tak jak pozostałe np. Flame czy Swan
  • 0

#377 Kiz

Kiz

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 29.03.2007 - |18:21|

Może nie są to bunkry a Cerberus Vent- miejsca "występowania" Dymka? Tam gdzie Dymek wyskakuje z ziemi i pełni funkcję "strażnika" czegoś ???
  • 0

#378 lord_hellfire

lord_hellfire

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 03.04.2007 - |19:14|

Wątpię aby to były miejsca występowania dymka. Zajmują za mało miejsca w porównaniu z czymkolwiek pokazanym na mapie. Dymek raczej lata/jeździ/biega * po całej wyspie, oglądając kwiatki, kontemplując wygląd kamieni i czasami zabijając kogoś. Jeżeli CV naprawdę oznacza Cerberus Vent to raczej to oznacza przjścia pomiędzy podziemiami gdzie jest Cerberus ma codzień, a powierzchnią wyspy gdzie nasz dymek wychodzi się przejść. To daje ciekawą możliwość. CV jest w sumie 4 - co jeżeli jest czterech cerberusów? System ochronny składa się z czterech maszyn/stworzeń/czegokolwiek innego *. No bo w sumie nie widzieliśmy aby cerberus był jakiś bardzo szybki. Jeżeli napastnicy atakują DHARMĘ z kilku stron to jeden Cerberus może nie dać rady obronić i dlatego jest ich czterech.

* - niepotrzebne skreślić
  • 0

#379 CZYSTY

CZYSTY

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów
  • MiastoZgierz

Napisano 11.06.2007 - |15:36|

Na początku myślałem że CV to oznaczenia miejsc zrzutu zaopatrzenia ale teoria ze to są venty cerebrusa wydaje się być dobra... aczkolwiek wtedy powinno byc wiecej niż tylko 4 takie venty i to w dodatku tylko z jednej strony wyspy...
  • 0
http://www.AsBest.u2.pl/

Sciągnij Licznik LOST !

#380 Yona

Yona

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 11.06.2007 - |17:10|

Może to po prostu jakieś inne bunkry. Niesłużące do zwykłych badań, tylko do jakichś innych. Bunkry, do których dostęp ma/miało mało osób, dlatego Radzinsky nie zna nawet ich nazwy.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych