Skocz do zawartości

Zdjęcie

Technologia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
529 odpowiedzi w tym temacie

#341 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 18.12.2003 - |20:35|

obi, ty chyba nie wiesz co to system awaryjny

Znając stan technologi Pradawnych , bym twierdził że to włąśnie DHD było systemem awaryjnym.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#342 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 18.12.2003 - |20:55|

A wiesz, DHD jako system awaryjny przemawia do mnie. Ewentualnie jako początki działania Wrót, a później pozostawiony, właśnie jako zabezpieczenie, gdy inne magiczne sztuczki zawiodą.

gulus
  • 0

#343 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 19.12.2003 - |14:11|

A może DHD jest poprostu źródłem zasilania? ;) I służy równierz do wyznaczania współrzędnych. W końcu chyba nie karzdy nośi w zegarku nadajnik do łączności z Wrotami. No i trudno wymagać nawet od Pradawnych, aby w ich zegarkach była bateria zdolna do podtrzymania tunelu.
ps. Ten zegarek to symbol urządzenia ręcznego do sterowania Wrotami.
  • 0

#344 Toliman

Toliman

Szeregowy

• Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 19.12.2003 - |16:51|

Jakość nie widziałem innego systemu (orginalnego)sierowania wrotami (nie licącz "zegarków" ,ale one są tak małe ze by było trudno wybierać więcej niz kilka adresów [ chyba ze myśłą]).
  • 0

#345 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 19.12.2003 - |18:45|

Jakość nie widziałem innego systemu (orginalnego)sierowania wrotami (nie licącz "zegarków" ,ale one są tak małe ze by było trudno wybierać więcej niz kilka adresów [ chyba ze myśłą]).

Jeżeli tak samo oglądasz filmy, jak piszesz, to się nie dziwię.

gulus upierdliwy
  • 0

#346 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 19.12.2003 - |19:17|

Przecież do napisania zdania nie potrzebujesz klawiatury która by zawierała gotowe słowa , tylko kożystaż z takiej małej z składowymi wyrazów (literami). W przypadku technologi pradawnych może być to samo , na początku były duże DHD które pełniły rolę konsoli konrolnej i zasilania , jednak póżniej wraz ze rozwojem techniki , DHD pozostało jako system awaryjny z włąśnym zasilaniem. A do kontroli wrót używano miejszych użadzeń , bo przecież wielkość nieokreśla możliwości danego urzadzenia .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#347 Toliman

Toliman

Szeregowy

• Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 19.12.2003 - |20:06|

no.. :D sprubuj zmieścić 40 klawiszy w zegarku
  • 0

#348 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 19.12.2003 - |20:44|

no..:D  sprubuj zmieścić 40 klawiszy w zegarku

No , trudne , ale możliwe .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#349 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 19.12.2003 - |21:34|

Klawisze wielofunkcyjne.

g.
  • 0

#350 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 17.01.2004 - |23:59|

W ramach przypomnienia wrzuciłem sobie do obejżenia 2 sezon i zauważyłem jedną ciekawą żecz : do łączności sterowni SGC z sądą zwiadowczą nie jest potrzebne otwarte wrota - starczy że są - , aczkolwiek w pużniejszych sezonach ten stan się zmienia , do łączności są potrzebne otwarte wrota .Tymbardziej niewiem jak to traktować , czy jako ciekawostkę techniczną czy też błąd w serialu .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#351 Seth

Seth

Plutonowy

• VIP
  • 495 postów
  • MiastoWarszawa, Bielany

Napisano 18.01.2004 - |00:06|

W ramach przypomnienia wrzuciłem sobie do obejżenia 2 sezon i zauważyłem jedną ciekawą żecz : do łączności sterowni SGC z sądą zwiadowczą nie jest potrzebne  otwarte wrota - starczy że są - , aczkolwiek w pużniejszych sezonach  ten stan się zmienia , do łączności są potrzebne otwarte wrota .Tymbardziej niewiem jak to traktować , czy jako ciekawostkę techniczną czy też błąd w serialu .

Mógłbyś podać numery odcinków, w których zaistaniały takie sytuacje. Nie pamietam już, a bardzo jestem tego ciekaw.
  • 0
6.0 Babylon5, BSG, Friends, Heroes, That 70's Show
5.5 Prison Break, Veronica Mars, House, Day Break, Lost, Smallville
5.0 Dexter, Firefly, How I Met Your Mother, Supernatural
4.5 SG-1, Atlantis, Farscape, KyleXY1, Sleeper Cell, O.C., Office
4.0 Rome, 4400, Joey, What I Like About You
3.5 SAAB, Eureka1, Dark Angel

#352 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 18.01.2004 - |00:33|

Mógłbyś podać numery odcinków, w których zaistaniały takie sytuacje. Nie pamietam już, a bardzo jestem tego ciekaw.

Poszę bardzo : 2x04 The Gamekeeper , 2x09 Secrets i 2x06 Thor's Chariot- co do tego ostatniego nie jestem pewien , ale zdawało mi się że wczasie ogladania miejsca przy wrotach przez sondę , wrota były zamknięte .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#353 Seth

Seth

Plutonowy

• VIP
  • 495 postów
  • MiastoWarszawa, Bielany

Napisano 18.01.2004 - |01:38|

Poszę  bardzo : 2x04 The Gamekeeper , 2x09 Secrets i 2x06 Thor's Chariot- co do tego ostatniego nie jestem pewien , ale zdawało mi się że wczasie ogladania  miejsca przy wrotach  przez sondę , wrota były zamknięte .

No wiec po koleji:

w 2x04 The Gamekeeper wydaje mi się, że to nie jest przekaz na żywo. Raczej sonda odebrała to wcześniej, a w danym momencie zostało to pokazane grupie SG-1, by zobaczyła gdzie się wybiera.

w 2x09 Secrets jest 100% pewnosć, ze coś jest nie tak. Gdyby sonda przekazywała obraz od razu na Ziemię widać by było na niebiesko to pomieszczenie wrót na Abydos, a tak nie jest. No chyba, ze sonda wysłała obraz potem, kiedy wrota zostały otworzone, a nie było to ukazane w serialu.

w 2x06 Thor's Chariot wszystko jest dobrze. Pokazane jest ujęcie jak sonda przejeżdza przez wrota i od razu przekazuje obraz, przy wciąż otwartych.
  • 0
6.0 Babylon5, BSG, Friends, Heroes, That 70's Show
5.5 Prison Break, Veronica Mars, House, Day Break, Lost, Smallville
5.0 Dexter, Firefly, How I Met Your Mother, Supernatural
4.5 SG-1, Atlantis, Farscape, KyleXY1, Sleeper Cell, O.C., Office
4.0 Rome, 4400, Joey, What I Like About You
3.5 SAAB, Eureka1, Dark Angel

#354 Sauron44

Sauron44

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 18.01.2004 - |10:59|

Niespójności jest przecież sporo w całym serialu-to przy tak dużych produkcjach nieuniknione no nie? Jak zapatrujecie się na konflikt technologii Goa'uldów a Asgardu? kto lepszy?
  • 0

#355 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 18.01.2004 - |11:05|

Niespójności jest przecież sporo w całym serialu-to przy tak dużych produkcjach nieuniknione no nie? Jak zapatrujecie się na konflikt technologii Goa'uldów a Asgardu? kto lepszy?

Do wglądu tutaj masz wątek z Archiwum, jak kłóciliśmy się kto lepszy: Tollańczycy czy Asgard?

Tollan or Asgard
  • 0

#356 Sauron44

Sauron44

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 19.01.2004 - |19:07|

No- Tollanie to słaba rasa- nie miała ducha do walki, Asgard ma cojones B)
Technologia Asgardu lepsza niż Goa'uldów chyba no nie? :D
  • 0

#357 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 24.01.2004 - |22:02|

Tak się zasatnawiam na pierwszymi polami siłowymi ( te które miał Apophis i Heru`ur ) . I jedna żecz mi nie pasuje w opisie działani : Jęśli pole działa na przedmiot z taka samą siłą co przedmiot tylko w odwrotnym kierunku , to tak prawde mówiąć powinien odbić wszystko , lub zatrzymać wszystko niezależnie od jego masy, prędkości czy energi . I jeszcze jedno , emiter pola znajduje się w Ribon Device - wiec , co go zasila , tak samo jak inne funkcje , bo jak wiemy steruje się to impulsami nerwowymi pod warunkiem że ma się w Krwi Naqada , chyba że to właśnie Naqada jest żrudłem zasilania , a nie wymogiem do obsługi .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#358 krzysiekk20

krzysiekk20

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów
  • MiastoGłogów

Napisano 24.01.2004 - |22:16|

Tak się zasatnawiam na pierwszymi polami siłowymi ( te które miał Apophis i Heru`ur ) . I jedna żecz mi nie pasuje w opisie działani : Jęśli pole działa na przedmiot  z taka samą siłą co  przedmiot tylko w odwrotnym kierunku , to  tak prawde mówiąć powinien odbić wszystko , lub zatrzymać wszystko niezależnie od jego masy, prędkości czy energi .

A może pola są tak zaprojektowane żeby przedmioty które poruszają się z prędkością odpowiednio mała mogły przelecieć przez pole, może jest jakaś granica prędkości od której już bariera zaczyna działać :D
  • 0
Fear is the mind killer
Guha cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo

"Nou ani anquietas"

#359 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 24.01.2004 - |22:38|

Pole nie może dzialać wedle trzeciej zasady Newtona, bo osoba w polu zadusiłaby się. I prawdopodobne zagotowała, tylko nie wiem, co stałoby sie jako pierwsze.

gulus ze wstrętem do obliczeń
  • 0

#360 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 24.01.2004 - |23:29|

Pole nie może dzialać wedle trzeciej zasady Newtona, bo osoba w polu zadusiłaby się. I prawdopodobne zagotowała, tylko nie wiem, co stałoby sie jako pierwsze.

Zgodnie z tą zasadą nic by się nie dostało do wewnątrz pola , chociaż co do tego uduszenia to niewiadomo ponieważ jak widzieliśmy do tej pory , to działaało co najwyżej kilka sekund , a zresztą niewiemy czy od góry też chroni tzn. czy jest to forma walca bez górnej podctawy .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych