Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mapa na drzwiach w bunkrze

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
388 odpowiedzi w tym temacie

#341 Vismund

Vismund

Kapral

• Email
  • 249 postów

Napisano 20.03.2007 - |23:44|

Skąd wy wiecie tak dużo o tej mapie? Oglądałem niedawno Lockdown- nic na niej nie widać!
  • 0
"Wiiiiiiiiiiith... a HERRING!"

#342 robercik

robercik

Plutonowy

• Użytkownik
  • 393 postów
  • MiastoWLKP

Napisano 21.03.2007 - |00:06|

W necie wszędzie ją znajdziesz... np. tutaj i tutaj. Ta druga jest juz z błędem...bo Perły tam nie ma!
  • 0

mieć wszystko to za mało

DOBRY ZE MNIE CHŁOPAK

#343 Šafráňský

Šafráňský

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 21.03.2007 - |09:29|

Pisałem juz o tym w temacie o odcinku "?"... Już wielokrotnie bez odpowiedzi pisałem o tym, że Perła według mnie nie jest tym dużym znakiem zapytania z mapy tylko tym mniejszym...! Stwierdziłem to od razu po premierze ów odcinka! Nikt tego nie skomentował i nikt niw wziął tego pod uwagę... ale w końcu mam niejako dowód! Dużym znakiem zapytania z mapy w bunkrze jest wioska innych. Otoczona jest olbrzymim kręgiem słupów, które miały ją strzec. Widocznie Kelvin i Radzinsky bali sie ich przekroczyć i nigdy przez to nie diowiedzieli się co jest w środku kręgu... Stąd ten "?" w wielkim przerywanym okręgu! Już wtedy miałem rację...jako jedyny widziłem ten mały "?" i jako jedyny stawiałem, że tam jest Perła... jestem z siebie dumny!

Mógłbyś wskazać drugi znak zapytania , bo chyba jestem ślepy i widzę tylko jeden.
  • 0

#344 reisefieber

reisefieber

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 21.03.2007 - |09:54|

Czy chodzi o ten znak zapytania przy C4?
  • 0

#345 Šafráňský

Šafráňský

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 21.03.2007 - |10:22|

W takim razie oprócz dużego są jeszcze 3 małe znaki zapytania (C4,C3 i ten na lewo od The Arrow). Swoją drogą ciekawe jak ekipa Mr.Eko i Any-Lucii dotarła na południową plażę nie trafiając na The Sonic Fence.

Mapa

Użytkownik Šafráňský edytował ten post 21.03.2007 - |10:23|

• 0

#346 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 21.03.2007 - |10:34|

Dla mnie C3 i C4 to Perła i Flame :P
A duży "?" to wioska Othersów [lub Baraki = jak kto woli] :afro:

Czyli - wg mapy - co nam jeszcze zostało?
1. Jeszcze jedna stacja - prawdopodobnie zniszczona w czasie mitycznego "Incydentu", wokól której grasuje Cerberus :P Wg Radzińskiego i Kelvina pierwotnie oznaczona jako "Flame".
2. Czy The Door to atrapa, czy jednak można wejść do środka... Bo ściana za drzwiami nie jest litą skałą, tylko coś zamurowano...
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#347 Vismund

Vismund

Kapral

• Email
  • 249 postów

Napisano 21.03.2007 - |13:24|

W necie wszędzie ją znajdziesz... np. tutaj i tutaj. Ta druga jest juz z błędem...bo Perły tam nie ma!

Dzięki :)

2. Czy The Door to atrapa, czy jednak można wejść do środka... Bo ściana za drzwiami nie jest litą skałą, tylko coś zamurowano...

E tam, już sama nazwa wskazuje, że to atrapa, a z resztą jakby to było coś ważnego to inni nie wykorzystaliby tego do swojej sztuczki.
  • 0

#348 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 21.03.2007 - |13:37|

@Vismund
Zachowanie Bena w Swanie podczas procedury Lockdown [on był rzeczywiście wystraszony] świadczy, że Inni też chyba nie wiedzą wszystkiego o wyspie.
Budując tylko atrapę nikt by się nie wysilał, aby ściana za drzwiami wyglądała na zamurowaną, prędzej by zostawił tylko kawałek skały.
Kogo lub co tam zamurowano???
Zresztą nazwa może być "podpowiedzią", w końcu "Drzwi" umieszczone na brzegu wyspy sugerują jakies wejście...
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#349 Shephard

Shephard

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów
  • MiastoKraków/NH/WRCE

Napisano 21.03.2007 - |13:49|

A widzieliście Polską wersję mapy?

http://pl.lostpedia....6/6e/PL_map.jpg

To nie jest spoiler!!!

Użytkownik Shephard edytował ten post 21.03.2007 - |13:54|

• 0

#350 Vismund

Vismund

Kapral

• Email
  • 249 postów

Napisano 21.03.2007 - |14:07|

Budując tylko atrapę nikt by się nie wysilał, aby ściana za drzwiami wyglądała na zamurowaną, prędzej by zostawił tylko kawałek skały.

Wydaje mi się, że właśnie tak zrobiono i zostawiono zwykłą skałę. Proponuje Ci jeszcze raz obejrzeć ten fragment :)

A ta mapa- całkiem fajna, ale chyba wydaje mi się, że to bełkot szaleńca. Oj chyba nasz Radzyński nie wiedział co robi...

Użytkownik Vismund edytował ten post 21.03.2007 - |14:09|

• 0

#351 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 21.03.2007 - |14:37|

Wydaje mi się, że właśnie tak zrobiono i zostawiono zwykłą skałę. Proponuje Ci jeszcze raz obejrzeć ten fragment

Nie do końca tak, jak myślisz :afro: Bo nad tymi fałszywymi drzwiami mamy "budowlę z dziurką" o podobnej strukturze muru :afro:
Coś czuję że dopiero na koniec serialu się dowiemy, czy to atrapa, czy może jednak stacja.

Jednego możemy być pewni - Othersi chyba też nie wiedzą wszystkiego o wyspie...

A co do polskiej wersji mapy - jak sie tłumaczy dosłownie to wychodzi bełkot.
  • 0

#352 Šafráňský

Šafráňský

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 21.03.2007 - |14:41|

@Vismund
Zachowanie Bena w Swanie podczas procedury Lockdown [on był rzeczywiście wystraszony] świadczy, że Inni też chyba nie wiedzą wszystkiego o wyspie.
Kogo lub co tam zamurowano???
Zresztą nazwa może być "podpowiedzią", w końcu "Drzwi" umieszczone na brzegu wyspy sugerują jakies wejście...

Na początku trzeciego sezonu (nie pamiętam dokładnie ,który to był odcinek) padło stwierdzenie ,,Irakijczyk znalazł naszą lipną wioskę". Jeśli przyjąć , że to rzeczywiście dawny projekt Dharmy a nie żadna mistyfikacja to jakie było zadanie ludzi tam stacjonujących ? Być może mieli powiedziane ,,Macie pilnować tych drzwi tak , żeby nikt tam nie wszedł ale sami nie możecie ich otworzyć". Byłoby to typowe dla heurystycznej Dharmy ;) Podobnie zresztą było z The Pearl - Stacjonujący tam mieli robić raporty i przesyłać je...na zwykłą łączkę.

Wioska The Door to albo zamazana stacja na lewo od Strzały albo C3 (Raczej ta "Aborted" bo przy C3 jest adnotacja o podobnych długości fal a w The Door raczej nie ma żadnych urządzeń związanych z siecią DharmaTel)
  • 0

#353 Vismund

Vismund

Kapral

• Email
  • 249 postów

Napisano 21.03.2007 - |14:51|

Ta mapa (bardziej to jakiś schemat...) zawiera ziarnko prawdy, ale nie przywiązywałbym do niej tak wielkiej wagi... W końcu Radzinski strzelił sobie w łeb.

Jednego możemy być pewni - Othersi chyba też nie wiedzą wszystkiego o wyspie...

Bo są tam intruzami, coś mi mówi.

Użytkownik Vismund edytował ten post 21.03.2007 - |14:52|

• 0

#354 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 21.03.2007 - |15:07|

@Vismund
Załoga Dharmy raczej siedziałaby w bunkrze, czyli w środku...
Per analogiam do Pearl - może to też jakiś eksperyment? A do stacji jest inne wejście, lub tę "atrapę" da się w jakiś sposób otworzyć?
Kojarzysz, że Ben bardzo sie wzburzył, że Juliet wybrała "Carrie" Kinga - czy telekineza to podpowiedź do tego, co tu się dzieje? Dlaczego tak ochoczo oddali Walta... Dalej nie wiemy, o co chodzi z szeptami... Zwłaszcza, że te sprawiały czasem wrażenie, że ostrzegają przed atakiem Othersów...
Też mi coś mówi, że Othersi na wyspie są "intruzami", stąd przebieranki :afro:

Skąd wiesz, że Radziński sobie strzelił w łeb? Może Kelvin był Othersem i go zastrzelił?
Mapa jest NIEDOKŁADNA - jeśli chodzi o położenie bunkrów, ale opisy na razie sie zgadzają w 100%.
  • 0

#355 Vismund

Vismund

Kapral

• Email
  • 249 postów

Napisano 21.03.2007 - |15:20|

Per analogiam do Pearl - może to też jakiś eksperyment? A do stacji jest inne wejście, lub tę "atrapę" da się w jakiś sposób otworzyć?
Kojarzysz, że Ben bardzo sie wzburzył, że Juliet wybrała "Carrie" Kinga - czy telekineza to podpowiedź do tego, co tu się dzieje? Dlaczego tak ochoczo oddali Walta... Dalej nie wiemy, o co chodzi z szeptami... Zwłaszcza, że te sprawiały czasem wrażenie, że ostrzegają przed atakiem Othersów...

Eeee... sugerujesz, że tą ścianę otwiera się za pomocą telekinezy? :)

Skąd wiesz, że Radziński sobie strzelił w łeb? Może Kelvin był Othersem i go zastrzelił?

Krew była na suficie, więc prawdopodobne jest, że włożył sobie broń do ust.

Mapa jest NIEDOKŁADNA - jeśli chodzi o położenie bunkrów, ale opisy na razie sie zgadzają w 100%.

No nie wiem, z tym The Flame jest sporo zamieszania...
  • 0

#356 Picket

Picket

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 133 postów
  • MiastoMazowsze

Napisano 21.03.2007 - |16:04|

Długo się zastanawiałem, ale według mnie Wioska innych to jedno z dwóch miejsc
1. To miejsce pomiędy strzałą, a laską. Jest narysowane przerywaną linią, a na niej taki zygzak.
Dlaczego?
Bo leży blisko strzały, czyli blisko bunkra znaleźionego przez rozbitków z ogona samolotu. Mieszkali oni blisko innych (na ich terytorium). Jest również blisko laski, a w tym bunkrze przedtrzymywali Clair co świadczy, że jeszcze niedawno z niej korzystali.
2. Duży znak zapytania.
Dlaczego?
Bo leży na mapie na samym środku wyspy, ale może się znajdować bardziej na pólnocy, bo osoba która rysowałą mapę nie wiedziała co to za miejsce, więc mogła nie wiedzieć dokładnie gdzie się znajduje. Poza tym leży blisko strzały, a jeśli by to przesunąć właśnie lekko na północ to było by naprawdę blisko od strzały.

Moje teorie na temat mapy
- Łabędz wcale nie musi, być największym bunkrem. Osoba rysująca mapę znajdowała się w Łabędziu i najlepiej tą stacje potrafiła odwzorować. Trudno było,by w taki sposób narysować tą stację mniejszych rozmiarów.
- Mapa jest raczej szkicowa, ale jeśli Łabędz naprawdę znajduje się na południu wyspy to Bunkier Płomień jest umieszczony tak od Łabędzia jak na kompasie Saida w odcinku Enter 77.
  • 0

#357 Šafráňský

Šafráňský

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 21.03.2007 - |17:08|

@Vismund
Też mi coś mówi, że Othersi na wyspie są "intruzami", stąd przebieranki :afro:

Z tego co pamiętam to Ben się nie wzburzył tylko dziadyga z klubu książkowego oznajmił Julliet ,że Linus nie lubi tej książki. Ben nie lubi też Dostojewskiego ale to raczej o niczym nie świadczy.

The Others są intruzami ? Co masz dokładnie na myśli ? Próbują się zakamuflować przed Cerberusem czy inną frakcją mieszkańców wyspy ?

A skąd w ogóle wiadomo , że Radziński nie żyje. Kelvin mógł okłamać Desmonda tak jak oszukał go z łodzią. Rozumiem,że prawdopodobieństwo takiej sytuacji jest małe ale przemawia przeze mnie nadzieja , że zobaczymy w serialu jakiegoś Polaka ;)
  • 0

#358 sis_detoola

sis_detoola

Szeregowy

• Email
  • 37 postów
  • MiastoBunkier

Napisano 21.03.2007 - |18:17|

Witam, przyłączam się do dyskusji :)

Z tego co pamiętam to Ben się nie wzburzył tylko dziadyga z klubu książkowego oznajmił Julliet ,że Linus nie lubi tej książki. Ben nie lubi też Dostojewskiego ale to raczej o niczym nie świadczy.

The Others są intruzami ? Co masz dokładnie na myśli ? Próbują się zakamuflować przed Cerberusem czy inną frakcją mieszkańców wyspy ?

A skąd w ogóle wiadomo , że Radziński nie żyje. Kelvin mógł okłamać Desmonda tak jak oszukał go z łodzią. Rozumiem,że prawdopodobieństwo takiej sytuacji jest małe ale przemawia przeze mnie nadzieja , że zobaczymy w serialu jakiegoś Polaka ;)

Radziński równie dobrze mógł też zostać zabity podczas czystki (którą - nie wiem czemu, ale nagle mi przyszło na myśl mógł kontrolować Kelvin). Ale Kelvin również od ostatnich dni jest dla mnie podejrzany o przynależność do paczki Othersów.
A jakby zagrał jakiś Polak to byłoby bardzo miło :)
A czy ktoś z Was posiada powiększoną, wyraźniejszą wersję takiej mapy? Chciałabym zobaczyć, co jest napisane w miejscach, które są zamazane. Pewnie to nie ma większego znaczenia, ale co tam. Chciałabym trochę pokombinować, może coś sensownego z tego wyjdzie.
  • 0

#359 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 21.03.2007 - |18:30|

Ben, gdy Locke dał mu do przeczytania Braci Karamazow w Maternity Leave, powiedział, że wolałby cos Kinga. Świadczyłoby to, że lubi tego autora. Oto odpowiedni cytat:

Locke I thought you might like something to read.
Henry Dostoyevsky. You don't have any Stephen King?
Locke The library's a little outdated.
Henry Right. Well, thanks.

W czasie spotkania klubu ksiązkowego, Adam poddał tylko w wątpliwosc czy Benowi podobałaby się ta książka, zresztą autorstwa Kinga

Adam (An Other) I know the host picks the book, but seriously Julie, he wouldn't read this in the damn bathroom.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#360 Shephard

Shephard

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów
  • MiastoKraków/NH/WRCE

Napisano 21.03.2007 - |18:53|

Macie rację, polska mapa wyspy zamieszczona przezemnie jest mało dokładnie narysowana ale sądze że napisy wniosą wiele nowego.

Dlaczego przy Łabędziu pisze:

zgony: 5

znany grób Mgnusa Hanso\Blackrock

???????????

Użytkownik Shephard edytował ten post 21.03.2007 - |18:55|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych