Skocz do zawartości

Zdjęcie

Breaking Bad

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
477 odpowiedzi w tym temacie

#341 SirGalahad

SirGalahad

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 08.05.2013 - |20:19|

" Oczekiwane zakończenie serialu: zwyczajne. Żadnego dramatyzmu, krwawej masakry, nawrotu raka czy wielkiego imperium. Walt siedzący w więzieniu do końca długiego życia, całkiem zdrowy, opuszczony przez rodzinę, nie mający nic. Zwyczajny nauczyciel z nudnym życiem, który zrobił wielką karierę jako przestępca, ale nie umiał się wycofać i skończył jako szary więzień. Chciał uznania, dostał dożywocie."

Mam dokładnie takie same oczekiwania :) Ale boję się, że się rozczarujemy...

Użytkownik SirGalahad edytował ten post 08.05.2013 - |20:20|

• 0

#342 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 09.05.2013 - |13:46|

Serial oczywiście świetny, ale w piątym serii zabrakło mi konsekwencji w zachowaniu bohaterów, najpierw Wolt twierdzi, że jedynie gotowanie mu pozostało, bo Skyaler go nienawidzi, życzy mu śmierci, w najlepszym przypadku go ignoruje, by ostatecznie okazało się, że przez cały czas chodziło jej o to, że nadal zajmuje się gotowaniem, i w momencie jego odejścia wszelkie niesnaski przestają mieć znaczenie, i ponownie stają się szczęśliwą rodziną. Oczywiście to mocne uogólnienie, ale co do zasady tak było, i człowiek się zastanawia o co było tyle zamieszania, nie mogli zwyczajnie się dogadać, w końcu Walt miał okazje odejść dużo wcześniej, przy okazji rozpadu partnerstwa z Jessym i Mikiem. 

Oczekiwane zakończenie serialu: zwyczajne. Żadnego dramatyzmu, krwawej masakry, nawrotu raka czy wielkiego imperium. Walt siedzący w więzieniu do końca długiego życia, całkiem zdrowy, opuszczony przez rodzinę, nie mający nic. Zwyczajny nauczyciel z nudnym życiem, który zrobił wielką karierę jako przestępca, ale nie umiał się wycofać i skończył jako szary więzień. Chciał uznania, dostał dożywocie. 

Osobiście nie sądzę, by do tego doszło, scena otwierająca pierwszy odcinek piątego sezonu sugeruje, że to nie policja jest zmartwieniem Walta, bo gdyby tak było to ograniczyłby się do kupienia nowej tożsamości + ewentualnie uzbroiłby się w zwykły pistolet w razie niespodziewanej kontroli. Natomiast fakt, że zbroi się w wyszukiwane bronie oznacza, że zamierza kogoś wyeliminować, prawdopodobnie nim ta osoba pierwsza go zabije... W każdym razie nie wydaje mi się by miał skończyć w więzieniu, w najlepszym wypadku zginie, z kolej w najgorszym zwyczajnie przejdzie na emeryturę.

• 0

#343 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 22.06.2013 - |17:28|

Mała parodia muzyczna:

#344 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 01.08.2013 - |18:27|

Ktoś pamięta o co biega w serialu? no to streszczenie poprzednich odcinków.

Użytkownik Toudi edytował ten post 01.08.2013 - |18:28|

#345 Haes

Haes

Plutonowy

• Użytkownik
  • 395 postów

Napisano 03.08.2013 - |08:03|

Już za parę dni, za dni parę...

Tak jakoś mnie naszło jedno z możliwych zakończeń - być może Walt, uciekając przed odpowiedzialnością i całkowicie "breaking bad" zabija swoją żonę? To by było coś... A moze nawet i dzieci - wtedy byłby być moze najczarniejszą postacią w historii telewizji i kina, ale nie sądzę, aby scenarzyści odważyli się na aż tak radykalny rok...

• 0

Wyznawca Latającego Potwora Spaghetti.

Obecnie ogląda seriale: Walking Dead (na bieżąco), Mad Men (S02), Desperate Housewives (S01), Big Bang Theory (S06), House of Card (oczekiwanie na nowy sezon).

#346 Stingwood

Stingwood

Szeregowy

• Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 03.08.2013 - |14:26|

Według mnie będzie uciekał, to jest prawie pewne. Świadczyć o tym może dowód tożsamości z New Hampshire, który leży dośc daleko od Nowego Meksyku. Czy scena urodzinowa z 1. odcinka 5. sezonu rzeczywiście mówi nam, że Skyler umrze? Na pewno będzie mocno, bo akcja zmieści się w 8 odcinkach, a dużo wątków jest otwartych.

• 0
Favorite TV Shows
Breaking Bad | Community | House M.D. | House of Cards
Justified | Orange Is The New Black |  Suits | Six Feet Under

#347 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 06.08.2013 - |13:08|

Według mnie będzie uciekał, to jest prawie pewne. Świadczyć o tym może dowód tożsamości z New Hampshire, który leży dośc daleko od Nowego Meksyku. Czy scena urodzinowa z 1. odcinka 5. sezonu rzeczywiście mówi nam, że Skyler umrze? Na pewno będzie mocno, bo akcja zmieści się w 8 odcinkach, a dużo wątków jest otwartych.

Prawo jazdy bylo w istocie z New Hwmpshire. takze samochod byl tam zarejestrowany. Walter powiedzial jednak dealerowi broni, ze przez caly czas byl w miescie.

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#348 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 07.08.2013 - |11:42|

Jeszcze nieco przypomniej pięciu lat:

#349 Haes

Haes

Plutonowy

• Użytkownik
  • 395 postów

Napisano 12.08.2013 - |20:38|

Hmmm... nikt jeszcze nie oglądał? No coż, no to zacznę.

Kolejny dobry odcinek, niosący bardzo wiele treści i nakreśląjący kierunek, w  jakim pójdzie kolejne siedem.

Konfrontacji z Hankiem spodziewałem się dużo później - przewidywałem jakieś podchody Hanka, że Walt to wyczuje, że zacznie zakrywać ślady, w końcu uciekać... I że to potrwa 8 odcinków. A tu masz - już chyba w 40 minucie Hank przypjeprza Waltowi po mordzie i widzimy, że scenarzyści przygotowali dla nas o wiele, wiele więcej aniżeli czekanie przez dwa miesiące na to, aż dwaj panowie ze sobą szczerze porozmawiają.

Future-flash (a konkretnie reakcja sąsiadki na widok Walta) moim zdaniem wskazuje na to, że nasz bohater sfinguje on własną śmierć. Jak to zrobi, jakie ofiary za sobą poniesie i po co koniec końców powróci do swojego domu, nawet specjalnie się nie ukrywając - nie wiemy. Zaczynają mi się Losty przypominać, gdzie były podobne kombinacje i gra z widzem w układankę z brakującymi elementami. Ach, jak ja za tym tęsknię!

No i Jessie - kompletnie zrezygnowany, chcący nie tylko wycofać się z biznesu, ale pragnący też naprawić wyrządzone szkody, zatrzeć swoją przeszłość i zapomnieć o wszystkim. Zarazem jest to jednak Jessie nie mający pomysłu na siebie. Być może tego pomysłu nie potrzebuje i zginie - chyba, że serial kolejny raz nas zaskoczy.

Trzy pytania:

a) Spośród rzeczy wymienionych przez Hanka pamiętam prawie wszystko: akcję w przyczepie campingowej, zabicie świadków, wybuch powodujący niecodzienny wygląd twarzy Fringa (nie wiem jak Hank powiązał te dwa ostatnie wydarzenia z Waltem, ale niech mu będzie) - ale zatrzymanie w korku jakoś mi umknęło. Ktoś przypomni szybko co to było i w którym odcinku się zdarzyło?

B) Motyw z Lidią i 68% - OCB? Czy Lidia produkuje teraz towar na własną rękę?

c) Walt bierze jakieś kroplówki - pamiętam, że w poprzednich odcinkach wjeżdżał do jakieś rezonansu/tomografu, ale nidzie nie powiedzieli, że choroba wróciła. Czy zatem okłamał Hanka, czy naprawdę coś się z nim dzieje?

No cóż, tydzień czekania i część wątpliwości się wyjaśni - o ile nie pojawią się nowe.

Uwielbiam ten serial.

• 0

Obecnie ogląda seriale: Walking Dead (na bieżąco), Mad Men (S02), Desperate Housewives (S01), Big Bang Theory (S06), House of Card (oczekiwanie na nowy sezon).

#350 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 12.08.2013 - |20:57|

A dla mnie nudny odcinek. Przegadany. No i Hank składający wszystko do kupy, ale jakoś tak chyba bez pomysłu.

#351 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 591 postów
  • MiastoLublin

Napisano 12.08.2013 - |21:57|

ale zatrzymanie w korku jakoś mi umknęło. Ktoś przypomni szybko co to było i w którym odcinku się zdarzyło?

Zapewne chodzi Ci o to że Walt rozbił samochód z Hankiem żeby nie dojechać na kontrolę magazynu Gusa. Przynajmniej coś takiego odnoszącego się do tej sytuacji pada z ust Hanka, jak to ktoś przetłumaczył nie wiem..

Edit. Może teraz uda mi się dokończyć pisać post (ah te zaniki prądu)

Jessie w tym odcinku mnie denerwował jego zachowanie jest przesadzone.. zachowuje się co najmniej jakby to on zabił tego dzieciaka.. wszak był tylko świadkiem.. tak przez parę lat musimy oglądać zapłakaną facjatę Pinkmana i jego idiotyczne zachowania. ileż można..

Sam odcinek wypada dość dobrze.

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 12.08.2013 - |22:43|

• 0

#352 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 12.08.2013 - |22:47|

5x09 Blood Money

Odcinek niezły. Fabuła początkowo rzeczywiście rozwija się powoli, lecz szybko nabiera tempa, i tak przechodzimy od bezcennej miny i zachowania Hanka bezpośrednio po wyjściu z toalety, poprzez wzajemne rozgryzanie, a skończywszy na bezpośredniej konformizacji...

a) Spośród rzeczy wymienionych przez Hanka pamiętam prawie wszystko: akcję w przyczepie campingowej, zabicie świadków, wybuch powodujący niecodzienny wygląd twarzy Fringa (nie wiem jak Hank powiązał te dwa ostatnie wydarzenia z Waltem, ale niech mu będzie) - ale zatrzymanie w korku jakoś mi umknęło. Ktoś przypomni szybko co to było i w którym odcinku się zdarzyło?

Żadne zatrzymanie w korku, jasno stwierdził, że chodzi mu o wymuszenie kolizji, by trzymać go z dala od pralni, w której znajdowało się laboratorium - You drove into traffic to keep me from that laundry.

Motyw z Lidią i 68% - OCB? Czy Lidia produkuje teraz towar na własną rękę?

Tak. To chyba oczywiste. Zdaje się, że zostawił cały sprzęt nowemu asystentowi, który zapewne przejął od niego produkcje albo zwyczajnie najęła własnych ludzi... Niestety jednak jakość tego towaru pozostawia wiele do życzenia, dlatego prosiła o podszkolenie nowych kucharzy.

c) Walt bierze jakieś kroplówki - pamiętam, że w poprzednich odcinkach wjeżdżał do jakieś rezonansu/tomografu, ale nidzie nie powiedzieli, że choroba wróciła. Czy zatem okłamał Hanka, czy naprawdę coś się z nim dzieje?

Zdecydowanie ma nawrót. Jest w trakcie chemioterapii oraz przyjmowania leków, które trzyma ukryte w łazience, a do tego wymiotuje. Zatem mówił prawdę, ale zwyczajnie nie chce martwić rodziny i dlatego trzymał to w tajemnicy. 

• 0

#353 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 13.08.2013 - |21:45|

5x09

Scena otwarcia to jakiś "flash forward" chyba, sąsiadka - ta sama która później elegancko witała się z Waltem - się trochę zdziwiła, co on tam wygrzebał z tego gniazdka, pamiętną rycynę? Mimo stękania Jessiego dobre rozpoczęcie końcowej rozgrywki, extra scena garażowa pomiędzy Waltem a Hankiem.

Powrót serialu w dobrym stylu!

P.S. Pomysł na scenariusz "Star Treka" - super! :D

• 0

#354 Stingwood

Stingwood

Szeregowy

• Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 14.08.2013 - |12:16|

5x09

Według mnie świetny odcinek. Przede wszystkim bardzo dobrze, że nie odwlekają konfrontacji Hank-Walter, bo po co ciągnąć to w nieskończoność? Jesse, wciąż zagubiony pomiędzy rzeczywistością a tym co przez ostatnie lata z Waltem robił. Dobrze widzieć Skyler bez tych głupich min, no i czekam na więcej szczegółów z Lidią, bo to będzie 2. po sprawie z Hankiem wątek, chyba...

• 0
Favorite TV Shows

#355 Haes

Haes

Plutonowy

• Użytkownik
  • 395 postów

Napisano 14.08.2013 - |20:03|

5x09

Scena otwarcia to jakiś "flash forward" chyba, sąsiadka - ta sama która później elegancko witała się z Waltem - się trochę zdziwiła, co on tam wygrzebał z tego gniazdka, pamiętną rycynę? Mimo stękania Jessiego dobre rozpoczęcie końcowej rozgrywki, extra scena garażowa pomiędzy Waltem a Hankiem.

Powrót serialu w dobrym stylu!

P.S. Pomysł na scenariusz "Star Treka" - super! :D

• 0

#356 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 15.08.2013 - |12:50|

Mocne otwarcie sezonu. Dobrze, ze nie zwlekano z konfrontacja. To zapowiada glowny temat przynajmniej pierwszych kilku odcinkow.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 15.08.2013 - |12:50|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#357 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 591 postów
  • MiastoLublin

Napisano 15.08.2013 - |17:05|

Kilka odcinków to my mamy do końca. 8 raptem. 2 miesiące oglądania aby.

• 0

#358 Stingwood

Stingwood

Szeregowy

• Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 19.08.2013 - |20:18|

5x10

Dobry odcinek, chociaż ujmę to inaczej "poziom nie spada". Walter miał rację, Hank nie jest mu w stanie nic udowodnić i próbuje podejść Skyler jak się da. Dobrze, że ma chociaż jakiś honor i nie porywa dziecka, hamując Marie. Zakopanie pieniędzy przez Walta wydaje się póki co rozsądnym pomysłem, oczywiście póki nie zapomni współrzędnych geo. ich lokacji. Nie sądzę, żeby Jesse wydał Walta... chyba, że dowie się ile w rzeczywistości Walt mu zrobił (Brock, kłamstwo nt. Mike'a). Czekam na 11 odcinek ;-)

• 0
Favorite TV Shows

#359 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 19.08.2013 - |22:00|

5x10

Trochę mnie zdziwiło to takie nieporadne zachowanie Skylar w konfrontacji z Hankiem, baba jest niegłupia i trochę się w prawie powinna orientować - jako żona ewentualnego podejrzanego może Hanka całkowicie olać, tym bardziej że ten ma same poszlaki czyli nic przy forsie jaką dysponuje Walt na opłacenie hordy prawników. Numer z dzieckiem to byłby strzał w stopę, dobrze że nie było świadków. Współrzędne wiszą na lodówce jako kupon na loterię - będą jaja jak Walt wygra ;)

Ciekawe co się tam wykluje w głowie Pinkmana, no i ciekawe co to za nowa ekipa "sprzątaczy".

• 0

#360 halfoat

halfoat

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 19.08.2013 - |22:28|

Jaja to będą, jak Walt zapomni numerów a karteczka zginie, co w sumie wydaje się nawet prawdopodobne.

W obecnej sytuacji coś musi wypłynąć podczas konfrontacji Hanka z Pinkmanem, bo to na razie jedyny sposób na pchnięcie akcji naprzód.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych