Skocz do zawartości

Zdjęcie

Smallville

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
580 odpowiedzi w tym temacie

#321 Nemedy

Nemedy

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 135 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 11.05.2008 - |23:57|

Mnie tam najbardzej drażnił wątek Lana - Clark - Lex ;)
19 odcinek świetny. Mam nadzieje, ze kolejne będą rownie dobre. Ciekawe czy Lexowi uda sie dotrzec do fortecy w następnym odcinku i czy Jimmy pozna tajemnice Clarka, bo jak narazie niezle kombijuje ;)
  • 0
High I fly
I touch the sky
Far above the frozen hearts
You can't kill my dreams
You can't kill my spirit
I was born to be free

I walk to my own song

<3

#322 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 12.05.2008 - |01:38|

7-19 to naprawdę udany i ciekawy odcinek na 9 pkt.
Wiele spraw się zazębia, fabuła zaskakuje i poza wspomiananym cudownym pojawieniem się Chloe naprawdę wszystko trzymał się jako tako kupy.
Dobrze zagrane, sprawnie zrelizowane i na deser nasz doktorek z Startreka :) .
Wszystko to jakby powstało pod wpływem Kodu Leaondarda da Vinci - taka wielka spiskowa teoria zaczynająca się od wierzeń jakichś indian :) .
Po ostatnim 7-18 to obecny 7-19 był wręcz arcydziełem :) . Ogólnie 7 sezon nie zachwyca, ale jest wg mnie OK. Ciekaw jestem finału.

Co do dyskusji o sezonach to ja osobiście uważam, że pierwsze sezony SMalville były najgorsze. Naprawdę były adresowane do bardzo młodego widza, dla mnie zbyt młodego. Mi się serial podobał najbardziej w sezonach 4-6. 7 nieco słabszy (bez finału), a sezony 1-3 zdecydowanie gorsze i infantylne :) . Żeby tylko Lany się wreszcie pozbyli to i na 8 sezon są jakoweś szanse szczególnie, że Smalville w sensie montażu, akcji i efektów, realizacji jest po prostu doskonały i szalenie atrakcyjny :) . Jakby Lex się pojawiał nawet epizodycznie to ma to jakieś szanse, ale całkiem zniknąć nie może :) .

A co do kolegi Zetnktel, który omawia odcinek Smalville w kontekście BSG to sorry, ale mówimy w moim odczuciu o całkiem różnych gatunkach i innym odbiorcy.
SMalville to podrośnięty przez lata serial dla młodzieży na bazie historii o supermanie. Lajtowa bajeczka o młodości amerykańskiego superbohatera. Masa tu akcji, egektów, ale to jest czysty FUN. Wg mnie BSG to inny garunek. BSG to mistyczny dramat SciFi adresowany do inteligentnego i doroślejszego widza, który posiada elementarną wrażliwość i pociągają go political fiction, sprawy wiary i mistyki. Można by rzec, że BSG zajmuje się fundamentalnymi kwestiami i w ogóle problemem człowieczeństwa oraz relacji człowieka wobec Boga. A Smalville to po prostu FUN i relaks na wysokim poziomie :) . W Smalville nie ma przede wszystkim żadnej tajemnicy tylko pomysł na pokazanie w atrakcyjny telewizyjnie sposób młodości jednej z ikon amerykańskiej popkultury. WIemy wszyscy, że to się kiedyś skończy - Clark wydorośleje i będzie Supermenem.
Inny gatunek i inny odbiorca. Osobiście wolę jakikolwiek jeden sezon BSG, który mnie naprawdę pasjonuje i pochłania, niż całe 7 sezonów Smalville, ale to właśnie jest sprawa osobistej optyki i wrażliwości :) . Jakby szukać analogii w muzyce to Smalville to taka Madonna, a BSG to np: Led Zeppelin czy Pink Floyd :) .
Tych seriali nie da się i nie ma w ogóle sensu porównywać :) .

Użytkownik Gaj edytował ten post 12.05.2008 - |01:39|

• 0

#323 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 12.05.2008 - |13:54|

Ciekawe czy Lexowi uda sie dotrzec do fortecy w następnym odcinku i czy Jimmy pozna tajemnice Clarka, bo jak narazie niezle kombijuje ;)

Ten kto ogladał trailera ten juz wszystko wie ;)
Uwaga, bo ten trailer jest mocno spojlerowy.

Co do dyskusji o sezonach to ja osobiście uważam, że pierwsze sezony SMalville były najgorsze. Naprawdę były adresowane do bardzo młodego widza, dla mnie zbyt młodego.

Oj tak, caly schemat byl mniej wiecej taki:
1. ktos wchodzi na... lub znajduje meteoryty i zmienia sie we Freaka :)
2. po czym porywa Lane :P
3. Klarki ratuje Lane :D
4. Lana nie wie ze to Klarki ja uratowal :P
Jakbym mial to teraz ogladac, to naprawde bym nie wyrobil :D

Użytkownik DanielP edytował ten post 12.05.2008 - |14:02|

• 0

#324 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 12.05.2008 - |16:12|

Pierwsze 4 sezony byly dosc dobre, bylo wiadomo o co chodzi bylo przyjemnie. Kolejne sezonu byly coraz slabsze bo zabraklo im pomyslow i musieli krecic i wymyslac jakies glupoty, np. pod wzgledem relacji romantycznych Lany to serial bardziej przypomina opere mydlana niz porzadny serial.

Może zauważyłeś to, że każdego serialu pierwszy sezon jest najlepszy, potem drugi, a trzeci to już gorszy, dalsze to tragedia, to już jest psychologiczne zjawisko świeżości, tajemniczości serialu. Musze zwrócić uwage na to, że się bardzo mylisz co do tego, że po 4 sezonach nie mieli już pomysłów i kręcili głupoty, chyba Supermana nie oglądałeś. Prawda jest taka, że pierwsze 4 sezony to brak pomysłów, bełkot, Smallville powinno się zacząć od tego co się działo od 5 sezonu, jest on podzielony na dwie części, na wydarzenia po pierwszym i drugim deszczu meteorytów, powinno się je oceniać inaczej.

Co do dyskusji o sezonach to ja osobiście uważam, że pierwsze sezony SMalville były najgorsze. Naprawdę były adresowane do bardzo młodego widza, dla mnie zbyt młodego. Mi się serial podobał najbardziej w sezonach 4-6. 7 nieco słabszy (bez finału), a sezony 1-3 zdecydowanie gorsze i infantylne .

Właśnie... 1-4 sezony to inny serial, inny system.

Ten kto ogladał trailera ten juz wszystko wie
Uwaga, bo ten trailer jest mocno spojlerowy.

Ostatnio za dużo pokazują w tych trailerach, chyba desperacko wabią widzów.

Mnie tam najbardzej drażnił wątek Lana - Clark - Lex
19 odcinek świetny. Mam nadzieje, ze kolejne będą rownie dobre. Ciekawe czy Lexowi uda sie dotrzec do fortecy w następnym odcinku i czy Jimmy pozna tajemnice Clarka, bo jak narazie niezle kombijuje

Przypominam, że na 7 sezonie serial miał się skończyć na dobre i tak też prawie będzie, bo 8 sezon będzie jedynie przedłużeniem, tylko nie patrzmy na 8 sezon negatywnie bo z tego co wiem zapowiada się grubo. A mnie drażni Lana...

Użytkownik Juki edytował ten post 12.05.2008 - |16:13|

• 0

Dołączona grafika

#325 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 12.05.2008 - |18:10|

Może zauważyłeś to, że każdego serialu pierwszy sezon jest najlepszy, potem drugi, a trzeci to już gorszy, dalsze to tragedia, to już jest psychologiczne zjawisko świeżości, tajemniczości serialu.

A dlaczego sie tak dzieje? Poniewaz scenarzysci nie maja dobrych pomyslow, sami scenarzysci sa znuzeni serialem.
Da sie zrobic seriale w ktorych im dalej tym lepiej a idealnym przykladem jest "Buffy" ktore rozkwita dopiero w 4 sezonie. Przykladow serialii dobrych nawet po 3-4 sezonie jest sporo, "Friends", "Gilmore Girls", "NCIS", "Stargate SG-1" (chodz ten do 8 sezonu, potem juz duzo slabiej), "Angel", itd.
  • 0

#326 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 12.05.2008 - |19:23|

Lubię Sci-Fi ze zwykłych stacji głównie dlatego że inne tego praktycznie nie robią
ALE
nie oszukujmy się seriale z wielkich stacji to w większości straszne gnioty nie umywające się do produkcji kablówek czyli Showtime, HBO itd

na dodatek nie-kablówkowe to w większości produkcje bardzo lekkie, najczęściej pozbawione sensu do ludzie oglądają co 2 odcinek.

Ludzie ? powiedzmy wprost amerykańscy nastolatkowie. I żeby nie było niedomówień nastolatki z reszty świata nie są lepsi, taki wiek.

I taki niestety poziom reprezentuje Smallville, który jeszcze o zgrozo pogubił się w głównej fabule, jabky ją kiedyś miał.

P.S. Buffy od s4 świetna
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#327 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 12.05.2008 - |22:20|

A dlaczego sie tak dzieje? Poniewaz scenarzysci nie maja dobrych pomyslow, sami scenarzysci sa znuzeni serialem.
Da sie zrobic seriale w ktorych im dalej tym lepiej a idealnym przykladem jest "Buffy" ktore rozkwita dopiero w 4 sezonie. Przykladow serialii dobrych nawet po 3-4 sezonie jest sporo, "Friends", "Gilmore Girls", "NCIS", "Stargate SG-1" (chodz ten do 8 sezonu, potem juz duzo slabiej), "Angel", itd.

Nie tylko scenarzyści mogą być znurzeni. Możliwe, że producenci po spadku oglądalności podczas pierwszego sezonu ukrócają potencjał reżyserów. Co do Stargate SG-1 to miał podobną sytuacje do Smallville, pierwsze sezony najbardziej klimatyczne bo nowe, a potem to coś się zmieniło, tak jak Smallville.
  • 0

Dołączona grafika

#328 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 13.05.2008 - |01:16|

I tam, SG-1 najlepsy był 3-6 sezon. Sam mniut. Ori byli też naprawdę szalenie atrakcyjnym wątkiem, ale coś nie zaskoczyło do końca - powinien być to jednak od 9 sezonu nowy serial i szkoda że ten pomysł zarzucono :) . SG-1 czy Deep Space 9 lub Voyager to klasycznie przykłady, że większość seriali rozkręca się od 3 sezonu i dalej. ALe, żeby tam dotrzeć muszą te seriale zbudować najpierw swój świat, zawiązać główne wątki, zbudować zaufanie komercyjne u finansujących projekt etc... Wtedy zwykle zaczyna się najlepsze - jak w Babylon 5 od Sign and Paterns czyli od 2 sezonu....
ALe bywa i i inaczej - patrz Andromeda czy wg mnie także Lost. Gdy faktycznie świetne pomysły same się zjadają i karłowacieją z odcinka na odcinek, z sezonu na sezon.
Osobiście w swojej klasie b. lubię i cenię SMalville i dla mnie 8 sezon jest OK. Na pewno lepsze to niż koniec serialu :) boć ostatnio naprawdę posucha coraz większa...
  • 0

#329 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 13.05.2008 - |07:13|

Mimo wszystko mam wrażenie, że aktualne sezony są zbyt chaotyczne, większy porządek był w tych pierwszych. A najbardziej podobały mi się okolice wydarzeń z zamknięciem Lexa w zakładzie dla umysłowo chorych (czy jak to tam było ;) ).
  • 0
http://magory.net - moja strona

#330 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 15.05.2008 - |21:50|

Jakby ktos sie nie mogl doczekac to: Smallville.S07E20.INTERNAL.DSR.XViD-XOR
  • 0

#331 sneak127

sneak127

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów
  • MiastoSzprotawa

Napisano 16.05.2008 - |20:40|

No jestem właśnie po 20 odcineczku season final .

Jedna Brainiack przeżył , troszkę szybciutko Clark go zniszczył ... Ogólnie dużo i szybko się działo .
Kara gdzieś uwięziona w przestrzeni . Brainiack dopada chloe która go ładnie urządziła , pewnie dla tego clark nie miał większych problemów :D:D .

Lex i Clark w fortecy ........ ciekawe co się stało po rozpadnięciu się fortecy .....
W chwili kiedy Lex kładzie to urządzonko na kryształach coś mi się zdaje że Clark traci swoje moce w pewnej chwili jest błysk na piersi Kenta , ale to tylko moje przypuszczenia.

Użytkownik sneak127 edytował ten post 16.05.2008 - |20:49|

• 0

#332 Rydzu_SSJ

Rydzu_SSJ

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 16.05.2008 - |20:44|

Mocne zakończenie sezonu, bardzo mocne. Jak to sie dalej potoczy? Naprawde jestem zaintrygowany :P. Ogólnie 7 sezon chyba nie był taki najgorszy, ostatnie 6 odcinków (14, 15, 16, 18, 19, 20) były naprawdę niezłych, a sam season finale genialny IMO. Czegoś takiegoś się po Smallville nie spodziewałem.

Zastanawiam się jak to jest, że ma być mało Lexa w 8 serii, a tutaj taki cliffhanger z nim nam przyszykowali... Aha, no i jak Clark odbuduje fortece?
  • 0
Dołączona grafika

Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dziś to już chyba przesadziłem...

#333 sneak127

sneak127

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów
  • MiastoSzprotawa

Napisano 16.05.2008 - |20:54|

Mocne zakończenie sezonu, bardzo mocne. Jak to sie dalej potoczy? Naprawde jestem zaintrygowany :P. Ogólnie 7 sezon chyba nie był taki najgorszy, ostatnie 6 odcinków (14, 15, 16, 18, 19, 20) były naprawdę niezłych, a sam season finale genialny IMO. Czegoś takiegoś się po Smallville nie spodziewałem.

Zastanawiam się jak to jest, że ma być mało Lexa w 8 serii, a tutaj taki cliffhanger z nim nam przyszykowali... Aha, no i jak Clark odbuduje fortece?

No zakończenie mocne oj mocne :):):

No właśnie tak sobie teraz myślę że może przeniosło ich do jaskiń kawachi jak forteca się zawalała bo kamera ucieka w gorę i nie wida co się z nimi dzieje . Nie wiem coś się doczepiłem do tego że Clark traci moce heheheh.

Użytkownik sneak127 edytował ten post 16.05.2008 - |20:55|

• 0

#334 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 16.05.2008 - |21:19|

Sądze, że Jor-el podziała i forteca się odbuduje. A Lex bankowo będzie miał tradycyjnie czyszczenie pamięci ;)
  • 0

...:::Son of Anarchy:::...

#335 sneak127

sneak127

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów
  • MiastoSzprotawa

Napisano 16.05.2008 - |21:33|

Sądze, że Jor-el podziała i forteca się odbuduje. A Lex bankowo będzie miał tradycyjnie czyszczenie pamięci ;)

No to że Lex będzie miał kasowanie pamięci to bankowe bo przecież poznał sekret :D:D . A jak wiadomo w przyszłości nie wie że Clark to Superman . No ciekawe ile teraz będzie trzeba czeka na 8 Sezon macie już jakieś informacje ????
  • 0

#336 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 16.05.2008 - |22:01|

No ciekawe ile teraz będzie trzeba czeka na 8 Sezon macie już jakieś informacje ????

Daty konkretnej nikt jeszcze nie zna ale zapewne będzie standard późna jesień '08 do któregoś w '09.

Dobry odcinek , dużo i ciekawie się działo.
Jak dla mnie znowu jak to było w którymś z poprzednich odcinków zbyt szybko po łebkach to wszystko polecieli.
To wszystko można było bardzo fajnie zrobić w dwu odcinkowym season finale.
Ale nic to zrobili jak zrobili i tyle.

Coś widać na koniec panowie scenarzyści wzięli się do pracy, może długo odpoczywali podczas strajku w każdym razie zaczęły im wychodzi fajne odcinki - choć lekko w przyspieszonym tempie. ;)

Jedno na co czekałem w tym sezonie to to, że myślałem ,że CK w końcu nauczy się latać.
A tu lipa nic z tego i jeszcze nie wiadomo na razie w jakim stanie wyjdzie z tej katastrofy.

Pozostaje poczekać na premierowy odcinek serii 8. :D
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#337 Jarekk

Jarekk

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 99 postów
  • MiastoBełchatów/Wrocław

Napisano 16.05.2008 - |22:09|

Dwie rzeczy do których mogę się przyczepić odnośnie finału to zbyt szybkie "wyzdrowienie" Chloe. Mogli ją zostawić w tym stanie do przyszłego sezonu, zamiast tego zaserwowano nam "friz, poliz" ;) Druga rzecz, która mnie "lekko" zdenerwowała to osoba Lany, za dużo jej było w tym odcinku:) Cały sezon całkiem przyzwoity (8/10). Finał lekko rozczarowuje (7/10).

Użytkownik Jarekk edytował ten post 16.05.2008 - |23:09|

• 0
6.0 House, Six Feet Under, Lie To Me,
5.5 Chuck, Dexter, True Blood,
5.0 Supernatural, Weeds, Pushing Daisies, Reaper,
4.5 Californication, Lost, Smallville, The 4400,
4.0 Heroes, Kyle XY, Prison Break.

#338 Nemedy

Nemedy

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 135 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 16.05.2008 - |22:24|

Całość odcinka oceniłabym raczej srednio, głownie przez sceny Chloe - Jimmy (gdyby finał był dwuodcinkowy nie przeszkadzałyby mi zupełnie, a tak zwykła strata czasu), mogli to sobie odpuścić i skupić sie bardzej na Clarku. I mogliby w końcu zabić Lane, drażni mnie od paru sezonów. Za to ostatnie kilka minut z Lexem i Clarkiem w fortecy prześwietne i jeszcze ta muzyka w tle. ^^
Jakoś nie wyobrażam sobie kolejnego sezonu bez Lexa, ciekawe czym zostanie wytłumaczone jego zniknięcie z serialu.

Użytkownik Nemedy edytował ten post 16.05.2008 - |22:27|

• 0
High I fly
I touch the sky
Far above the frozen hearts
You can't kill my dreams
You can't kill my spirit
I was born to be free

I walk to my own song

<3

#339 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 16.05.2008 - |23:48|

No to przed sezonem 8 mamy porzadnie zmieniony sklad bohaterski.
Najpierw wypada Lionel, a w finale wypad robi Kara (watpie aby wrocila), mam nadzieje ze pozegnamy sie wreszcie z Lana...
Mozliwe ze cos sie stanie z Lexem, aby ten nie pokazywal swojej twarzy ! Na Lexa i Clarka wali sie forteca i Lex moze doznac tak powaznych uszkodzen twarzy, iz zmuszony bedzie zalozyc np. maske (moze cos w stylu Dartha Vadera !). Wtedy jednoczesnie pozegnamy Rosenbauma, a z Lexem jako takim rozstac sie nie bedzie trzeba.
  • 0

#340 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 17.05.2008 - |00:02|

Odcinek bardzo dobry. Mozna powiedziec ze swietny. Wkurzyly mnie sceny jimmy chloe wkocu to final a nie jakis przerywnik. A Clarc nie mogl Lexswoi na koncu z kopa zaj***ac to by mu wypadla ta kula.? Rozwalila mnie scena jak Jimmy wyciagnal ringa z w opakowaniu po kinder suprise. I potem policja nieruszac. :lol:. Pecha ma Jimmy dal sie wydymac. Pozatym widoczne oszustwo ze stronby autorow. Wyraznie bylo pokazane ze Kara to Kara do sceny z mlekiem rozlanym :lol: a dzisiaj ze to Bariniac. I go CHloe roz***ala. :lol: I ani w jednym odcinku nie bylo Marthy kent w ogole poleciala pod c**j i ani slowa. Kara w trojkacie krazy po galaktyce i okiem mruga. Ale ogllnie 7 sezon duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuzo lepszy od 6.
a 8 sezon pewnie standardowo jakos na wakacje 20009r.

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 17.05.2008 - |00:02|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych