Skocz do zawartości

Zdjęcie

No to zaczynamy dyskusje.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
418 odpowiedzi w tym temacie

#321 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 10.03.2008 - |23:14|

Kontynuujac pomysł innej rasy to ja bym to widzial tak: Pradawni ci prawdziwi buduja wrota, sieją zycie i na pewnym etapie ascendują. wkrótce potem pojawia się pewna rasa ludzka która odnajduje się na planecie/planetach kiedys zasiedlanych przez Pradawnych, odkopują pare ruin i biorą się za spadkobierców ich cywilizacji. Następnie w związku z tym czują się niewadomo kim, lansują się na prawo i lewo, nie majac za bardzo przeciwnikow bo reszta ras ludzkich dopiero raczkuje tak jak i pewnie goauld, leca do pegaza, buduja tam wrota które wg nich są kolejna wersją tych z drogi mlecznej ale brakuje im smaku i stylu Pradawnych dlatego miasto które tam stawiają jest również dosyć badziewne. W pewnym momencie pojawiaja sie Wraith i nasi pseudo-Pradawni dostaja w tyłek gdyż byli tylko rasą próbującą być Pradawnymi, bazującą na ich osiągnięciach ale nie wykorzystującą nawet całej wiedzy swoich poprzedników. Mieli tylko to szczęście mieć gen pradawnych i rozwinąć się stosunkowo wczesnie, przed resztą ras ludzkich, na tyle wczesnie by pozostalosci po pradawnych byly jeszcze do uzycia i na tyle wczesnie, ze rozwijajace sie inne rasy nie są swiadome ze ci ludzie nie są tymi wielkimi sprzed wieków. nie wiem w ktorym miejscu umiescic sojusz 4 ras, czy byl on z pseudo- czy z prawdziwymi Pradawnymi.
Fakt że próbowali oni nasladowac Pradawnych potwierdza maszyna do przyspieszania ascendencji, widocznie nie byli na tyle rozwinięci zeby uczynic to samemu.

Podsumowując i streszczając wygląda to mniej wiecej tak jakbysmy my teraz uzywajac paru zabawek pradawnych przed innymi mienili się Pradawnymi, Alterianami tudzież Lantianami (jak pewnie niektorzy w pegazie nas traktuja bo przychodzimy z miasta Lantian). Może podobnie bylo wczesniej moja hipotetyczna rasa pseudo-pradawnych wyrusza eksplorowac uzywajac technologii przodków i w młodej galaktyce są brani wlasnie za nich co tylko wzmacnia bujdę przez którą setki tysięcy lat później głowimy się czemu ta wspaniała rasa po mileniach zidiociała?
  • 0

#322 loon

loon

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 11.03.2008 - |19:52|

Taki maly OT: czy sa wogole jakies wiesci ze cos sie zaczyna krecic w temacie tej serii. Poniewaz ostatnie infa jakie znajduje w sieci sa z zeszlego roku.
  • 0

#323 silent_

silent_

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 149 postów

Napisano 14.03.2008 - |19:31|

Dla mnie każdy pomysł w który występują naśladowcy pradawnych jest dobry :( , pierwszy odcinek atlantis, pierwsze sekundy filmu, co widzimy? Pradawnych prezentujących się naprawdę wspaniale, te stroje, spojrzenia można z nich wyczytać wszystko, strach, to poczucie końca, przegranej. A teraz po paru sezonach mamy pradawnych, egoistyczne, zadumane w sobie techno-świry, które nie potrafią nawet zbudować porządnego statku. Jedynie postawa dowódczy Aurory przebywającego w stazie była bardzo udana, reszta do kitu, nie nie panowie, coś jest nie tak. Bardzo chciałbym abyśmy doczekali odcinka w którym przedstawieni zostaną prawdziwi pradawni czyli sprawiedliwi, tajemniczy, honorowi, szlachetni, potężni tak jak przypadało by by istotą które osiągnęły szczyt rozwoju materialnego. Gdzie po ujrzeniu ich dziedzictwa po prostu nie jedna łezka w oku by się zakręciła, pozdrawiam
  • 0

#324 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 15.03.2008 - |01:17|

Myślisz, że to co do tej pory widziałeś to załamka? obejrzyj sobie "Arkę".
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#325 rahl

rahl

Kapral

• VIP
  • 162 postów

Napisano 30.03.2008 - |14:51|

Dla mnie każdy pomysł w który występują naśladowcy pradawnych jest dobry :( , pierwszy odcinek atlantis, pierwsze sekundy filmu, co widzimy? Pradawnych prezentujących się naprawdę wspaniale, te stroje, spojrzenia można z nich wyczytać wszystko, strach, to poczucie końca, przegranej. A teraz po paru sezonach mamy pradawnych, egoistyczne, zadumane w sobie techno-świry, które nie potrafią nawet zbudować porządnego statku. Jedynie postawa dowódczy Aurory przebywającego w stazie była bardzo udana, reszta do kitu, nie nie panowie, coś jest nie tak. Bardzo chciałbym abyśmy doczekali odcinka w którym przedstawieni zostaną prawdziwi pradawni czyli sprawiedliwi, tajemniczy, honorowi, szlachetni, potężni tak jak przypadało by by istotą które osiągnęły szczyt rozwoju materialnego. Gdzie po ujrzeniu ich dziedzictwa po prostu nie jedna łezka w oku by się zakręciła, pozdrawiam

A skąd ten pomysł, że pradawni osiągnęli jakiś szczyt rozwoju, byli bardzo zaawansowani, ale niestety nieliczni co już bardzo ograniczało ich możliwości rozwoju. Podam prosty przykład masz 100 naukowców więc możesz teoretycznie pracować nad 100 projektów, mając ich 10.000 - możliwości masz większe. Wiem, że liczebność to nie wszystko, ale statystyki nie oszukasz, jeśli duża grupa osób pracuje nad jakimś pomysłem to szansa sukcesu jest tym samym znacznie większa. Dlatego też mimo, że istnieli przez miliony lat i ewoluowali to ich dokonania nie były takie jakie powinny. Poza tym pod koniec szukali już tylko drogi ucieczki, czy to przez ascendencję, bądź do innych zakątków wszechświata. Ścigały ich konsekwencje własnej niedbałości i błędów(Wraith), ale także dawni wrogowie (Ori). Więc nie było dla nich przyszłości. W jednej z ostatnich prób ratowania swojej wizji przyszłości rozsiali po całych galaktykach życie w formach podobnych do siebie.

Poza tym przypomina mi się, to co powiedział Thor podczas ostatniej rozmowy z Carter "Jesteście piątą rasą wasze zadanie jest jasne, jeśli jest jakakolwiek nadzieja na przyszłość, to leży ona w was". Wydaje mi się, że podobne zadanie otrzymali kiedyś Asgardczycy od Pradawnych, kiedy ci już wdzieli o swoim nieuniknionym końcu.
Prawdopodobnie celem sojuszu czterech ras było właśnie znalezienie następców i spadkobierców dla Pradawnych.

"You are the fifth race" - można by na tym oprzeć całą serię.

Użytkownik rahl edytował ten post 30.03.2008 - |14:53|

• 0

#326 Gwydion

Gwydion

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów
  • MiastoPoland

Napisano 03.04.2008 - |10:26|

Jaka? :P

"Jakie tajemnice skrywa P3K-546"

:blink:
  • 0
gate@Tau'ri Your Universe of Stargate
gaters.tauri.net Your New Gaters Forum

#327 fayette

fayette

Szeregowy

• Email
  • 10 postów

Napisano 14.09.2008 - |19:27|

Wolałbym by serial ten bardziej przypominał SG-1 niż Atlantis. Ale chyba tak nie bedzie.
Znane juz podobienstwa do Atlantis:
- ekipa badaczy przez dodatkowy nieznany szewron dostaje sie na statek Pradawnych. Zarowno "Przeznaczenie" jak i Atlantis to statki kosmiczne
- obie ekipy poczatkowo nie mogly skontaktowac sie z Ziemia
- młoda obsada (to juz wiadomo)

Podobienstwa do SG-1:
- chyba tylko same Stargate. Reszta to zyczenia. Byc moze wrota beda takie same jak nasze ziemskie. Oby mieli zwyczajne zielone mundury SGC. O wiele bardziej klimatyczne od tych z Atlantis, etc.
  • 0

#328 marka_ragnos

marka_ragnos

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów
  • MiastoLuboń

Napisano 08.10.2008 - |22:03|

Jesli chodzi o glowna ekipe to podobne na pewno bede profile postaci.TZN dowodca, geek, osilek i filozof, jak w przypadku SG-1 i Teamu Shepparda.
  • 0

#329 MrSatan

MrSatan

Wielki Organizator

• VIP
  • 119 postów
  • MiastoNorthampton

Napisano 14.11.2008 - |13:42|

Mam pomysl jak wystartowac SGU!

Rodney razem z Radkiem kombinuja cos przy komputerach atlantisa przegladajac stare zapiski archiwalne. Po dokladnym zbadaniu archiwow okazuje sie ze pradawni odkopali bardzo stary projekt, ktory ich przodkowie zapoczatkowali jeszcze podczas pobytu w MW. Powod checi reanimowania tego projektu byl oczywisty (wraith). Problem na jaki napodkali to byl oczywiscie brak adresu jako, ze zapiski zostaly zagubione podczas przeprowadzki :):):). Co wiecej Rodney dowiaduje sie, ze jedyny sposob, zeby dostac sie na tajemniczy statek trzeba wykrecic 9 symboli a nie nawet 8!. Rusza wielkie dochodzenie, ktore wskazuje, ze jesli jest jakas nadzieja na znalezienie tego statku to konieczne sa poszukiwania na Ziemi. Naturalnym punktem startu jest Antarktyda. Do akcji wlacza sie Samanta Carter, ktora przypadkiem stacjonuje teraz wlasnie na Antarktydzie. Naturalnie Samanta angazuje sie w projekt i podczas wielogodzinnych badan dochodzi do wniosku ze to nie 9 symbol jest potrzebny tylko zerowy :). To jest symbol, ktory pozwala na zmiane systemu pracy wrot na search mode (o tym pozniej). Idac tym tropem Samanta przypomina sobie, ze kiedy badala system obslugi wrot napotkala na algorytm, ktory nie byl przez wrota nigdy uzywany. Podczas badan nad tym algorytmem doszla do wniosku, ze ten oblicza zmiane polozenia punktow wzgledem siebie i oblicza ja uzywajac z gory ustalonych wartosci. Nie wiedzac o co chodzi i z ktorej storny temat ugryzc i jeszcze wiedzac ze do uruchomienia tego algorytmu potrzebne sa gigantyczne ilosci energii Carter zajela sie bardziej palacymi problemami (Goa'uld). Carter razem z Rodney'em lacza sily i wznawiaja prace nad algorytmem. Po czasie udaje jej sie dojsc do wniosku, ze te stale wartosci to trasa, po ktorej mial sie poruszac statek i co wiecej algorytm po osiagnieciu pewnej wartosci zatrzymuje sie. Na tej podstawie oba genialne umysly dochodza do wniosku, ze statek po tym jak dolatuje do pewnego punktu zatrzymuje sie i jego misja zostaje zakonczona do momentu zaladowania nowej trasy :). Na tej podstawie udaje im sie ustalic jak chevron trzeba wrzucic. Uzywajac polaczonej mocy ZPM, reaktorow i zrodel geotermalnych pod Ciechocinkiem udaje sie wykrecic kierunkowy i udaje sie utowrzyc tunel laczacy wrota na Ziemi ze statkiem. Wyrusza druzyna ochotnikow, ktorzy wiedza, ze moga nie wrocic. Dostaja sie na statek i okazuje sie, ze ten ma wlaczony standby mode zeby oszczedzac energie. W momencie kiedy przybysze pojawiaja sie na statku wszystkie systemy sie wlaczaja. Po zapoznaniu sie ze statkiem i otaczeniem okazuje sie, ze statek znajduje sie na planecie zamieszkanej przez srednio zaawansowana technologicznie rase, ktora traktuje statek jak obiekt kultu (nie moga odpalic bo nie maja genu). Przybysze zauwazeni przez lokalna spolecznosc zostaja potraktowani jako kryminalisci bezczeszczacy swietosc i zamknieci w wiezieniu. Po brawurowej ucieczce z wiezienia jedynym wyjsciem z sytuacji jest ucieczka statkiem. Po bardzo interesujacej walce z czasem i kilku wystrzelonych kulach nasi nowi bohaterowie odlatuja z planety w sina dal ku zdumieniu lokalnej spolecznosci. Uruchomienie silnikow nadprzestrzennych ('kapralu prosze nas natychmiast stad zabrac!' ... ale gdzie?? ... 'gdziekolwiek TERAZ!) wzbudza podejrzliwosc rasy dominujacej w tej galaktyce, ktora jak sie domyslacie nie lubi konkurencji ('sir we have an indentified object tracking our hyperdrive's signature' ... 'shelds up' ... 'give me some fire power' ... 'sorry but i must have missed that class about 'how to operate a 10,000 your old ancient ship' ... i don't want excuses, give me some fire power ... i'm doing my best ... they are fireing on us ... incomming, prepare for a hit ... i've got shelds, maximum power ... BOOM! ... 'shelds down to 83%'). 'Go into hyperspace ... sir they can track our hyperdrive signature ... we will not loose them ...'. Druzynie udaje sie wrzucic niewidzialnosc i na silnikach podrzestrzennych uciekaja w okoliczna mglawice.

Ta koncowka to juz na sile bo mi sie oczy zmeczyly i mozg zlasowal ... co myslicie ??

Aha bardzo wazne - z fizyki mialem ledwo mierny (dopuszczajacy dla mlodszego pokolenia) a na informatyce z algorytmow i struktur danych mialem komisa ktorego zdalem u dziekana Palki na litrowa flaszke Finlandii takze jesli to sie nie trzyma kupy to przepraszam :):):)
  • 0
[img]http://http://forum.gwrota.com/public/style_images/7_7_new_skin_venom_kolor.gif[/img]

#330 Kirył

Kirył

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 17.11.2008 - |17:52|

Wręcz przeciwnie! doskonały pomysł! No i te wody z Ciechocinka...:) chociaż ostatnio to nie tam jest centrum światowej geotermy..... Nie jestem zwolennikiem 300 - tnego uciekania z więzienia mniej zaawansowanej rasy, raczej wolałbym żeby trafili na statek zawieszony " in the middle of nowhere" , lub najlepiej w pobliżu czegoś zaskakującego, np. Myślącego oceanu (jak Solaris), wielkiej czarnej płyty nagrobkowej:), lub czegokolwiek pomysłowego. Ponieważ to serial sci-fi oczekiwałbym więcej pobocznych odcinków z dobrym pseudo-naukowym pomysłem, niż strzelania do tubylców w 15 na 20 odcinków, jak to jest teraz, na wzór miernych filmów sensacyjnych. Mam nadzieję, że SGU czymś zaskoczy, bo jeżeli nie to pewnie zginie, a z trendu długookresowego wynika, że jeżeli nie zabłyśnie to czekają go max. 3 sezony, a potem wielka dziura, bo ile można robić spin-offów z pomysłu o metalowym kółku do zwiedzania wszechświata. Tak sobie myślę, że może Daniel Jackson mógłby się załapać do nowej ekspedycji, nie jest taki stary i spokojnie w mojej opinii spełniałby założenie odmłodzenia ekipy. Wprowadzenie go, np jako szefa i nauczyciela młodych zatrzymało by wielu wiernych widzów SG-1, przynajmniej przez jakiś czas. Co o tym myślicie?
  • 0

#331 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 17.11.2008 - |19:54|

W pełni się zgadzam. Daniel jako uzupełnienie ekipy byłby świetny. Wydaje mi się że dobrym pomysłem byłoby zwerbowanie jakiejś rozpoznawalnej postaci, tak jak to było z Rodneyem. Zanim zabłysnął w Atlantis pojawił się w SG-1 w epizodycznej roli. Jedyne co mnie zastanawia to jak rozwiążą problem głównego przeciwnika. Po Goa'uld, Wraith i Replikatorach naprawdę trudno będzie zadowolić widzów. Mam tylko nadzieję że nie uderzą w tą dziwną rasę z zakutymi łbami z odcinka Deadalus Variations po szczerości niezbyt przypadli mi do gustu zbyt bardzo zalatywali Star Trekiem.
  • 0
don't try

#332 Hajdzik

Hajdzik

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 09.02.2009 - |22:47|

Mam tylko nadzieję ze universum powróci do korzeni - tzn do akcji ktora byla w pierwszych sezonach SG-1
poznawanie planet, potyczki z guldzikami - no i oczywiscie troszke humoru :)
  • 0

#333 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 09.02.2009 - |23:07|

Po tych ostatnich stwierdzeniach wydaje mi się że chcą nam zaserwować lekki dramat. Może to i dobrze. Sam nie wiem czy taka koncepcja pasuje do universum. Na pewno kilka epizodów wypadłoby nieźle ale cała seria? Po cichu liczę jednak na stare dobre SG czyli to co najlepsze w SG-1 i Atlantis z wyważonym w odpowiedniej dawce humorem. Chociaż zastanawiam się jakby wypadł serial SG w bardziej mrocznych klimatach. Raczej nie sądzę że na statek ucieknie cały 50 osobowy personel. Zmniejszona liczba bohaterów plus odpowiednio zaserwowany klimat zagubienia w bezkresie wszechświata i mamy hicior ;)
  • 0
don't try

#334 Palek21

Palek21

FANKA WSZYSTKIEGO

• Użytkownik
  • 354 postów
  • MiastoMykanów

Napisano 10.02.2009 - |10:18|

taliery zapowiadajace SG Uniwersum na youtube to masakra, jezeli taki ma byc serial to ja chyba podziękuje
  • 0

Życie to ostry miecz, na którym Bóg napisał:

KOCHAJ, WALCZ, CIERP!!!

#335 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 10.02.2009 - |11:03|

Trailery zapowiadające ?
Jedyne co tam jest to przeróbki SG-1 i inne wygłupy a z samego SG-U nic jeszcze nie pokazano bo nie istnieje taki materiał filmowy.
A zdjęcia do SG-U miały się rozpocząć dopiero 4 lutego. :)

Użytkownik biku1 edytował ten post 10.02.2009 - |11:03|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#336 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 10.02.2009 - |12:20|

Trailery zapowiadające ?
Jedyne co tam jest to przeróbki SG-1 i inne wygłupy a z samego SG-U nic jeszcze nie pokazano bo nie istnieje taki materiał filmowy.
A zdjęcia do SG-U miały się rozpocząć dopiero 4 lutego. :)

A mamy 10 luty więc coś już się powinno dziać. A tu nawet nie ujawniono żeńskiej części obsady ;)
  • 0
don't try

#337 misiokles

misiokles

Plutonowy

• Użytkownik
  • 404 postów

Napisano 10.02.2009 - |15:59|

Na razie kręcą plenery po lasach kanadyjskich :)
  • 0

#338 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 10.02.2009 - |16:45|

Owszem mamy 10 lutego co nie znaczy, że już porobili jakieś konkretne zdjęcia z obsadą nie mówiąc już o tym ,że wcale nie musieli zacząć kręcić tego 4. Mogli robić próby lub jak napisał misiokles kręcą sobie landszafty. ;)

Co do żeńskiej obsady to gdzieś ostatnio czytałem, że właśnie na dniach spodziewane są jakieś zdjęcia pań aby w końcu była znana pełna obsada.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#339 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 10.02.2009 - |18:31|

Nie chodziło mi że zaraz jakiś zwiastun mieli zrobić. Ale obsadę już powinniśmy dawno poznać. Na tym etapie chyba wiedzą kto gra główne role ;)
  • 0
don't try

#340 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 591 postów
  • MiastoLublin

Napisano 19.02.2009 - |18:51|

Moze zenska obsada bedzie meska obsada :P Cos w stylu corki Martiego w drugiej czesci Back to the Future.. jego corka gral nie kto inny jak sam Michael J. Fox :lol: nawet nie idzie poznac na pierwszy rzut oka ze to facet :P
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych