Technologia
Napisano 30.11.2003 - |11:49|
Dlaczego ani Wrota, ani DHD nie różnią się, wyglądają, jakby powstały w jednym czasie. Jak dla mnie to jest niemożliwe.
Ani Nox, ani Asgard, ani Pradawni nie potrzebują DHD, to po co one są? Żebyśmy my, niższe rasy mieli co robić?
Może na początku Pradawni potrzebowali DHD? To dla czego nie widać wrót, które nie wymagają DHD? Skoro nauczyli się obywać bez nich, to w jakim celu, uparcie stawiali komplet Wrota - DHD?
Dla czego nie widać postępu technologicznego w budowie Wrót? Czemu są one identyczne?
gulus
Napisano 30.11.2003 - |12:44|
Sprawa samego DHD może się faktycznie wydawać dziwna. Ponieważ są rasy, które jego nie potrzebują i zapewne sami pradawni ich nie potrzebowali – wiec, po co ono jest. Goauldowie – jednak nie potrafią otworzyć wrót bez DHD, a to w końcu głównie oni wykorzystują je do swoich celów. Jednak w serialu mamy pełno błędów i niekonsekwencji z strony scenarzystów, którzy już tak namieszali w wielu sprawach ze każda próba wyprostowania tego skończyłaby się marnie
Zaskakuje jedna rzecz – możliwości wybrania 9 symbolu. Po co jest 8 to wszyscy wiemy – niezbędny do określenia miejsca w innej galaktyce (według mnie – tylko w obrębie sąsiednich galaktyk),a 9 może określać dowolne miejsce w wszechświecie??
Użytkownik rexus edytował ten post 30.11.2003 - |12:45|
Napisano 30.11.2003 - |13:21|
2. Jack miał także świadomość jak wygląda DHD w środku i potrafił je dokładnie rozrysować na szkicach. Dalej uważając że DHD to twór Pradawnych przyznaje że tutaj ten argument nie pasuje ponieważ "bibloteka" Pradawnych była już zabezpieczona przed Goa'uldami więc mogła posiadać wiedzę o ich wynalazku.
3. Ci Jaffa przybyli po tym jak już DHD zamarzło i dlatego ci jaffa nie mogli wrócić bo głupki nie mogli ich znaleźć, bądź nie zdążyli się do niego dokopać zanim zamarzli.
Czy to że DHD nie może wybrać ósmego sezonu zostało gdzieś stwierdzone w serialu?
To że wszystkie DHD wyglądają tak samo (zarówno stworzone przez Goa'uldów i Pradawnych) jest raczej błędem serialu i można to tylko wytłumacyzć faktem że Goa'uldom sie najwyraźniej spodobał projekt Pradawnych bądź
Napisano 30.11.2003 - |13:39|
Napisano 30.11.2003 - |13:45|
Niestety nie - każde DHD jest zarazem źródłem zasilania dla wrót, bez którego wrota się nie uruchomią - choć dziwne jest to że nie wysłano reaktora Naqadah na planetę na której był Daniel - mógłby wtedy wybrać kombinację ręcznie - kolejny bug serialowyNiedawno oglądałem 7 09 i zastanawiam się po co te całe zamiesianie z wirusem w DHD czy nie mozna było wyniesz tego użądenia poza zasięg z wrotami i wpiszaś adres "ręcnie"?
Użytkownik rexus edytował ten post 30.11.2003 - |13:46|
Napisano 30.11.2003 - |16:23|
Ci Jaffa nie mogli zamarznąć|tak dawno temu.
- O wiele później.|- Doktor Jackson wysnuł teorię,
że gdy zakopano wrota z Gizy, Goa'uldowie|zdołali otworzyć wrota z Antarktydy.
Wrota były w szczelinie, która|umożliwiła ich otwarcie.
- Jaffa zamarzli po przejściu przez nie”.
Z napisów do 6x04. Prawdopodobnie Ra nigdy nie znał tych Wrót.
A dałbyś radę to samo zrobić z baterią czy akumulatorem?A co do dostarczanej energii – popatrz na wymiary DHD, skoro może dostarczać energii wrotom przez tysiące lat i to nie malej energii to czemu nie miało by dostarczyć jej więcej przy wybieraniu 8 symbolu, może działało by krócej o te kilkadziesiąt lat (no bo pobór energii większy) ale był by to możliwe. Pozatym guldziki nie maja pojęcia o 8 symbolu inaczej na pewno stworzyli by w mechanizmie DHD możliwość wybierania 8 symbolu
Właściwie to nie wiemy też czy Pradawni potrafili dotrzeć do innych galaktyk. A Wrota w innej galaktyce znamy tylko w jednej koloni Azgardu. Może to prezent od Pradawnych, a może zbudowali je sobie sami. No i w rozmieszczaniu Wrót pomagali im sojusznicy? Niedawno dyskutowaliśmy też o tym czy Pradawni znali Gauldów czy zniknęli zanim się oni pojawili.
Azgard i Nox nie potrzebują DHD do otwarcia Wrót. Apofis też.
Technologia Pradawnych była bardzo rozwinięta. Może nie bardzo było co udoskonalać. A może nie ma sensu udoskonalać Wrota i DHD?
Napisano 30.11.2003 - |17:52|
gulus
Napisano 30.11.2003 - |18:12|
Może takie użądzenia sterujące wrotami były , może żeczywiście DHD nie jest produktem pradawnych (lub konsolą sterującą powstałą pod koniec bytności pradawnych- regres technologiczny). Taka teoria by się zgadzałą w pewnej cześci z tym co wiemy , Asgard i Nox nie potrzebują DHD ( Tollanie również chyba nie ). Czyli z ras zawansowanych DHD używają tylko ludzie i Goa`uldowie - i oni znają technologie wytważania ich . Bibloteka pradawnych na pewno powstałą po tym jak Goa`uldowie pojawili się na arenie galaktyki i zaczeli walczyć o władzę , bo innaczej niebyło by celowe zabespieczać ją tylko przed nimi , a dla innych ras pozostawić dostęp. Rosądnym założeniem było by zapezpieczenia przed wszystkimi lub nikim .Po co za każdym razem wybierać 7 symboli, jak można zrobić skróty - jeden symbol - wytrych. Nie szukając daleko, nasze telefony komórkowe i stacjonarne są bardziej urzytkownikoprzyjazne, niż wytwór zaawansowanej technologi Pradawnych
Napisano 30.11.2003 - |21:04|
Widzę, że jedna sprawa nie daje niektórym spokoju.
Kiedy otwieramy Wrota, DHD przesyłają im współrzędne planety docelowej. Widocznie można je przesłać z pominięciem DHD z ręcznego urządzenia wraz nakazem aktywacji i poboru energii z DHD. Właściwie to ma sens. Odpowiednio zaawansowane gatunki niepowinny mieć z tym kłopotów. A może tylko mi się wydaje?
W czwartek na M6 oglądałem odcinek, z Cassandrą i Nirti. Ta ostatnia została złapana dzięki dezintegratorom antyree’towym. Ale w odcinku z Ree’tu było powiedziane, że Gauldowie wyizolowali ich częstotliwość. Jak więc udało się namierzyć Nirti? Czyżby była tak nieostrożna i nie zmieniła częstotliwości kamuflażu? Przecież musiała wiedzieć czego używają, aby ją złapać. Nie wiemy do czego Nirti był osobiste urządzenie maskujące. SH-1 powiedziało, że do walki z Ree’tu, ale to był blef. A może przypadkiem mieli rację? Nirti z pewnością znała dezintegratory. W swoim urządzeniu powinna uwzględnić zmianę częstotliwości jeśli jej nie miała. Druga sprawa, kiedy łapali Ree’tu, dezintegratory strasznie piszczały.
Użytkownik M.M edytował ten post 17.12.2003 - |14:18|
Napisano 15.12.2003 - |21:14|
Tak to jest sensowne , tylko znowy mam wrażenie iż ręczne wybieranie ( kręcenie wrotami jak kołem ) jest trochę porąbane . Bo jeśli niema DHD , to niema też zasialnia , bo rzeczywiście można użyć otpowiednich protokołów dany do komunikacji z wrotami ( coś jak nasza sterownia ) , w czasie czego jest omijana znaczna ilość innych zabezpieczeń . Wedłóg mnie nie powinno być wogóle takiej opcji . Chyba że to jest kolejny niezamieżony błąd serialu .Kiedy otwieramy Wrota, DHD przesyłają im współrzędne planety docelowej. Widocznie można je przesłać z pominięciem DHD z ręcznego urządzenia wraz nakazem aktywacji i poboru energii z DHD. Właściwie to ma sens. Odpowiednio zaawansowane gatunki niepowinny mieć z tym kłopotów. A może tylko mi się wydaje?
Napisano 16.12.2003 - |07:27|
J.L. Picard
Teoria jest wtedy gdy nic nie działa choć wszystko jest wiadome.
Praktyka jest wtedy gdy wszystko działa choć nikt nie wie dlaczego.
Łącze teorie z praktyką, nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Napisano 16.12.2003 - |18:09|
O co ci chodzi ? Bo nie rozumien twojej wypowiedzi .To nie jest bład. Po prostu w studiu takie wrota z bajerami sobie stoja i nikt ich nierusza, natomiast w terenie taniej i wygodniej jest ustawić prostszy zestaw tylko ze światełkami bez dodatkowych bajerów. Nie jest prosto przenosić i ustawiac co chwile taki skomplikowany zestaw w ktorym wszystko sie rusza i moze się urwać, a taka prosta makieta jest o wiele wygodniejsza. Banał
Napisano 16.12.2003 - |23:39|
Chodzi oto że wrota z opcją obrotowa pierścienia mają wbudowane silniki lub zewnętrzną forme obracania więc jesli przez cały serial wrota stoją w jednym miejscu jest spoko a do pracy w terenie wygodne plastkiowe wrota z zestawem oświetlenia małą wagą i piasek się w tryby nie dostanie itp. <== to jesli chodzi o olementy krecenia filmuO co ci chodzi ? Bo nie rozumien twojej wypowiedzi .To nie jest bład. Po prostu w studiu takie wrota z bajerami sobie stoja i nikt ich nierusza, natomiast w terenie taniej i wygodniej jest ustawić prostszy zestaw tylko ze światełkami bez dodatkowych bajerów. Nie jest prosto przenosić i ustawiac co chwile taki skomplikowany zestaw w ktorym wszystko sie rusza i moze się urwać, a taka prosta makieta jest o wiele wygodniejsza. Banał
A przechodzac do tematu to jak dla mnie DHD powinno bardziej przypominac konsole z hologramem spisem adresów polożeniem planet itp. przy czym nadal zachowane były by symbole i cała mechanika.
Gulus masz racje DHD coś w stylu telefonu komórkowego moze "wybieranie głosowe"
Come to me play with me can't You see i'm just the sex mashine !!
Napisano 17.12.2003 - |20:44|
Napisano 18.12.2003 - |18:45|
Napisano 18.12.2003 - |19:03|
Dlatego iż cały system operacji wrót jest zawarty w DHD (lub innych użądzeniach tego typu ) i w czasie sekwęcji otwierania wrót , jest pzresyłąnych 400 impólsów zwrotnych które DHD odczytuje ( informacjie o stanie sieci i inne dane plus protokoły wykonawcze). Jest to zabezpieczenie przed takimi wypadkami jaki miał miejsce w "Red Sky " gdzie cześć sygnałów zostałą specjialnie pominięta i wrota zostały otwożone jakby na siłe. Takwięc jeśli niema użadzeia kontrolnego takiego jak DHD ( lub innych ) to zasadniczo wrota powinny obsługiwać "połączenia przychądzące " czyli tunel otwierany z inego miejsca , a niepowinna istnieć możliwość otwarcia z tych że wrót 'połączenia wychodzącego ".Mógłbys napisać dlaczego według ciebie to absurd (bo według mnie to ma sens jako ze wrota działają przez wiele tysiącleci, potrzebny jest awaryjny system działania)
Wedłóg mnie jest to błąd secenażystów , który zaistniał przypadkiem , tak samo jak to że wrota powinny być dwókierunkowe .
Napisano 18.12.2003 - |19:26|
gulus jako tak bez przekonania
Napisano 18.12.2003 - |19:33|
Dla kogo jest to dobrze znany adres - Dla ludzi (całe SGC), To`kra , Niewielkiej grupy ze zbuntowanych Jaffa i byłdla kiklu oficieli Tollan. Reszta albo mało onas wie albo interesuje się nami tak jak my mrówkami. Zeczywiście jest kilku Goa`uldów któży znają lokalizacjie Tauri ale jakby nie patrzeć ich liczebność się zmiejsza i wciąż mają nas za kolejnych kandydatów na niewolników któzy trochę się żucają.A może przy wybieraniu adresów dobrze znanych, często używanych, jak Ziemia, pośrednictwo systemu, a w tym i DHD, nie jest konieczne? Nie do końca to moje wyjaśnienie przekonuje mnie samego, ale tonący brzydko się chwyta, czyż nie?
Napisano 18.12.2003 - |19:59|
gulus dalej bez specjalnej motywacji
Napisano 18.12.2003 - |20:00|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Logowanie »