Skocz do zawartości

Zdjęcie

PYTANKA TECHNICZNE!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1277 odpowiedzi w tym temacie

#321 NightHawk

NightHawk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów
  • MiastoBolesławiec Śl.

Napisano 17.07.2004 - |07:38|

Witam Wszystkich !
Tego tamatu jeszcze nikt nie poruszał więc zapytam. Czy znacie może jakiś alternatywny programik do TVtool'a. Chodzi o sterowanie wyjściem TV karty. Ja znalazłem TVCC2000 ale obsługuje tylko Chrontel TV-Encoder CH700x.

Pozdrawiam
  • 0

#322 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 17.07.2004 - |09:29|

To ja mam mega-pytanie:

Zapewne wielu z was grało w coś po sieci lokalnej (LAN). Ja chcę zagrać z bratem w Warcraft3, ale za %&*$@ nie mogę się połączyć (a kiedyś potrafiłem):
Jakie ustawienia są NIEZBĘDNE aby komputery wykrywały się nawzajem w Grupie Roboczej? Połączony jestem przez styandartowy kabel RJ-45, na dodatek diody palą się w obu komputerach, co oznacza że kabel jest ok. Ale nie błyskają co oznacza, że nie przesłają danych.
Dodam, że brat ma Win98, ja WinXP. Wyłączenie zapory internetowej też nic nie daje.

To jak się to do cholery robi? :(
  • 0

#323 Grinch

Grinch

Nie będziesz mi tu przebywał obok stopy!

• Administrator
  • 1 304 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 17.07.2004 - |09:41|

To ja mam mega-pytanie:

Zapewne wielu z was grało w coś po sieci lokalnej (LAN). Ja chcę zagrać z bratem w Warcraft3, ale za %&*$@ nie mogę się połączyć (a kiedyś potrafiłem):
Jakie ustawienia są NIEZBĘDNE aby komputery wykrywały się nawzajem w Grupie Roboczej? Połączony jestem przez styandartowy kabel RJ-45, na dodatek diody palą się w obu komputerach, co oznacza że kabel jest ok. Ale nie błyskają co oznacza, że nie przesłają danych.
Dodam, że brat ma Win98, ja WinXP. Wyłączenie zapory internetowej też nic nie daje.

To jak się to do cholery robi? :(

Do normalnego dzialania musisz na obu komputerach miec zainstalowane:
1. Karte sieciowa ;)
2. Klient sieci Microsoft Networks :>
3. Protokół TCP/IP
4. W protokole powyzej kazdy komputer powinien miec nadany unikalny adres IP oraz maske podsieci. (rozumiem ze komputery sa polaczone ze soba bezposrednio kabel skrosowany, bez uzytku jakichkolwiek bram, hubow, switchy... :> )
5. Przykladowie ustawienia protokolu TCP/IP:

Komputer1.

Adres IP: 192.168.100.1
Maska podsieci: 255.255.255.0

Komputer2.
Adres IP: 192.168.100.2
Maska podsieci: 255.255.255.0

6. Po tej czynnosi, mozna uzyc opcji Start -> Uruchom -> wpisac ping ip_drugiego_komputera i enter. Jesli wszystkie pakiety przejda znaczy, ze polaczenie jest w 100% sprawne :>

Pozdrawiam.
  • www.gwrota.com

#324 roberto

roberto

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 17.07.2004 - |13:30|

Czy ktos wie jaka jest roznica miedzy kodowaniem video w DVD-ripach SG1-7x01-04 a pozostalymi ?
Te cztery pierwsze odcinki odtwarzaja sie normalnie, ale nie moge ich odtworzyc w VirtualDubie i zadnym innym programie edycyjnym.
  • 0

#325 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 17.07.2004 - |13:39|

Wielkie dzięki!!! Problem leżał z maską podsieci i IP w komputerze brata, wpisałem ręcznie i jest cacy!!! :clap: :clap: :clap:
  • 0

#326 roberto

roberto

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 20.07.2004 - |21:58|

Nie widze odzewu na moje problemy. :(
A moze ktos by chociaz sprawdzil czy ma to samo.Moze poprostu mam zle sciagniete.
Chociaz skoro sie odtwarza ??
  • 0

#327 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 23.07.2004 - |18:41|

Już problem rozwiazany
http://www.k-litecodecpack.com/

Użytkownik Michał edytował ten post 23.07.2004 - |19:39|

• 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#328 reyden

reyden

Plutonowy

• Email
  • 410 postów
  • MiastoUSS Excalibur (Gliwice)

Napisano 23.07.2004 - |18:45|

wywal wszytkie kodeki i zaistaluj nowego klkp lub innego kodek packa , ew. zaistaluj ffdshow + AC3 , btw. spawdź film za pomocą Gspota z pakiedy klkp
  • 0

We are Rangers
We walk in the dark places no others will enter
We do not break way from combat
We stand on the bridge and no one may pass
We do not retreat whateaver the reason
We live for the One
We die for the One

#329 AtroN

AtroN

Starszy kapral

• VIP
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 23.07.2004 - |18:55|

Twoj problem byłgdzies tu na forum poruszony,tylkoe nie wiem gdzie

MÓJ PROBLEM
problem z odtwarzaniem
Zaczne od poczatku
Mialem k lite codecs i w filmie mialem zielone tło dziwne w innych kodowanych Xvidem szlo normlalnie wiec postanowilem ziainstalowav ffdshow i ac3filter.hmmmmm ale zaden film nie chcial isc bo sie player zacinal a uzyłem Subedit,Cinemaplayer i sprobowalem allplayer ktory pokazal mi przy ladowaniu filmu bład w ffdshow.ax .Szybko looknolem do FAQ(strony o divx) i widze ze trzeba miec nowszego Win media player .....wiećc zainstalowalem serie 9 i........kupa dalej wyskakuje ten sam bład!!!!!!!!!1
Błagam o pomoc!!!!!!! Co sie dzieje ????

Pozdro

Przede wszystkim wyczyść wszystkie kodeki. Wywal i sprawdź w rejestrze i w C:\Windows.
Osobiscie jade na czymś takim: DivX_PowerPack_149.exe i mam wszystko OK. Zapewne jest już nowsza wersja tego pakietu.
  • 0
Ogniu, krocz za mną!

Dołączona grafika

#330 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 23.07.2004 - |19:05|

po Problemie
color=red]
http://www.k-litecodecpack.com/
[/color]

Użytkownik Michał edytował ten post 23.07.2004 - |19:40|

• 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#331 roberto

roberto

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 23.07.2004 - |21:24|

Dzięki za porady, chociaż zdążyłęm sobie sam poradzić :D :D :D ,ale nie wiem jak.
Tak kombinowałem z kodekami ,że w końcu zaskoczyło. Nie wiem jak i dlaczego. :unsure:
Dziwne było to,że odtwarzanie chodziło OK, a chciałem sobie zrobić nowego avatara i musiałem czymś wyciąć pare klatek. I jak widać udało się :D

Użytkownik roberto edytował ten post 23.07.2004 - |21:25|

• 0

#332 bodi

bodi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 25.07.2004 - |08:17|

mam pytanie do osób które znają się na zakładaniu sieci.mam dwa kompy w pokojach oodalonych od siebie.poprowadzenie kabla jest niewygodne bo musialbym to zrobić przez cały korytarz.natomiast w ścianie jest poprowadzony kabel od tv czy dało by sie go wykorzystać do połączenia dwóch komputerów w sieć?
  • 0

#333 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 25.07.2004 - |13:03|

mam pytanie do osób które znają się na zakładaniu sieci.mam dwa kompy w pokojach oodalonych od siebie.poprowadzenie kabla jest niewygodne bo musialbym to zrobić przez cały korytarz.natomiast w ścianie jest poprowadzony kabel od tv czy dało by sie go wykorzystać do połączenia dwóch komputerów w sieć?

zależy czy używany czy nie i jaki to kabel. Jeśłi używasz to musiał byś jakos wydzielic pasma częstotliwości, wykonanie trudne aczkolwiek mozliwe do wykonania, moze na prace inżynierska :)
Jeśłi jest nie uzywany to jeszcze zależy jaki. Jeśłi ekranowany taki ze 20dB to spoko mozna by zrobić skrętkę i sieciówke na BNC, dwa terminatory na końcach powinnny pomóc.

Jak co mogę pomóc na takich rzeczach elektronicznych sie znam, nie to co na pisaniu na forum .... :/
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#334 Raptorek

Raptorek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 538 postów

Napisano 25.07.2004 - |13:29|

A ja mam pytanie z innej beczki a właściwie 2
W testach nagrywarek używają czegoś takiego jak nero info tool i tam powinna być taka pozycja dvd dl
Mam nagrywarke lite-on 832 s i ona to obsługuje, ale w nero info tool nie ma wogóle takiej pozycji jak dvd dl pytałem innych oni też nie mają takiego czegoś.
W innych programach bez problemu podaje, że mój sprzęt obsługuje dvd dl mam wiec pytanie, jakiego nero info tool oni używają ci co robią testy jakiegoś specjalnego ja mam wersje 6.3.0.0 nerona
Pyt 2 jak wypalić nośnik dl jak przy nagrywaniu na pasku pojemności jest 4500 mb a nie ok, 9 o co chodzi.
Wszyscy mówią,że Neronem da się wypalić DVD dl to ja się pytam, w jaki sposób.!!!!
:censored: :censored: :censored:
  • 0

#335 Reetou

Reetou

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 25.07.2004 - |15:06|

Problem tkwi najprawdopodobniej w wersji Nero. U mnie jest w info toolach DVD-R DL i po odpaleniu Nero na pasku mam 9GB. A wersja Nero to 6.3.1.17.
Reetou
  • 0

#336 gmerek

gmerek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 571 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 25.07.2004 - |17:55|

Potwierdzam słowa Reetou.
Wersja Nero 6.3.1.17 Ultra i dla Litka (832s z VSOA jak i 812s z Omnipatherem) i dla LG ( GSA 4120B z A102 ) rozwija pasek do 9GB.
I troszkę OT - co raz więcej osób chwali 4120, co jak na LG jest zjawiskiem rzadkim.
Pozdrowienia
  • 0
"...Gdyby Pinokio wiedział jakie jest życie - nigdy nie chciałby zostać chłopcem..."

#337 AtroN

AtroN

Starszy kapral

• VIP
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 25.07.2004 - |18:26|

Dla zainteresowanych oczyszczeniem swojego systemu np. z IE znalazłem cos takiego.

Opis programu:
LitePC, firma rozsławiona przez 98lite - aplikację umożliwiającą odinstalowanie mnóstwa składników systemu, wypuścił XPlite and 2000lite Professional.Aplikacja umożliwia w prosty sposób usunięcię (także przywrócenie!) z systemu nawet tych jego składników, które są w nim mocno zagnieżdżone - jak np. Internet Explorer, NetMeeting, DirectX, Windows Media Player czy Windows Movie Maker. Oczywiście, usunięcie nie będzie polegało jedynie na skasowaniu odpowiednich plików z folderu Program Files czy Windows. Po usunięciu (wyłączeniu) ochrony plików w prosty sposób możemy odchudzić nasz system o składniki, które są nam po prostu niepotrzebne. XPlite and 2000lite przyda się nam gdy mamy problemy z jakimś produktem Microsoftu aby dokonać jego re-instalacji.
Wymagania systemowe:

A tu sznureczek do mułka:
ed2k://|file|LitePC_XPlite_and_2000lite_Pro_V1.3.0246_Final_by_NetzTEAM.rar|905988|72AC4465DDA911DE3E9EF5DF363D182D|/

Moze się przyda.... :)
  • 0
Ogniu, krocz za mną!

Dołączona grafika

#338 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów
  • MiastoGrudziądz / Doncaster

Napisano 25.07.2004 - |22:35|

Witam,

Skoro już jesteśmy przy temacie nagrywania DVD, to nagrywając DVD w trybie multisesyjnym Nero daje komunikat, że kolejne kompilacje mogą być niewidoczne w innych odtwarzaczach. Naprawdę się zdarza, że są niewidoczne, czy to tylko taki pic na wodę? Druga sprawa przy okazji. Gdy tworzę nową kompilację, zaznaczam "Utwórz dysk z wieloma sesjami", następnie zapisuję (nie na dvd, tylko do pliku *.nri, żeby móc później nagrać), następnie wczytuję go do programu, to znowu jest zaznaczone "Pojedyncza sesja". Dlaczego Nero tak nie lubi tych multisesji??

Pozdrawiam.
  • 0
Name:Cholek
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England

Member of SG-NORTH TEAM?

#339 JACKo

JACKo

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 93 postów
  • MiastoS-c

Napisano 25.07.2004 - |22:58|

Hmm.. może nie bawiłem sie na dvd-r, ale Używając multisesji na zwykłych cd-r nie ma problemu... Przy pierwszym paleniu wybiera sie" utwórz dysk wielosesyjny", a przy następnych dograniach "kontynuuj.."
Co do niewidoczności to zależy czy to jakiś starszy model w odtwarzacza w PC lub kino domowe, które nie mają możliwości odczytania multisesji. Możliwe, że przy niektórych nośnikach mogą być problemy.
  • 0

#340 gmerek

gmerek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 571 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 27.07.2004 - |18:01|

Do Cholka ( i nie tylko)
Z przykrością muszę stwierdzić, że taką "niewidoczność" odczułem boleśnie na własnej skórze, niedawno i dotyczyła dwóch współczesnych (a mogą być inne?) nagrywarek DVD i Nero.
Przyznam się szczerze, że nie chciało mi się upgreadować Nero, ale po tym jak mi NEC 2500 nie przeczytał prawidłowo multisesyjnego dysku, gdzie 2 i 3 sesja była dogrywana na Litku 812s@832
wrzuciłem najnowszą wersję Nero 6.3.1.17 Ultra, która przy okazji rozwiązuje problem z płytkami DL.
A w multisesję przestałem się bawić całkiem. Nagrywam na DVD-RW x4 TDK i za każdym razem zamykam kompilację i najwyżej w domu zrzucam wszystko na dysk i tworzę większą od nowa i znów nagrywam na RW aż mam uzbierane na całą płytkę DVD-R.

Co do "nielubienia" multisesji szukałem w Nero ,gdzie ustawia się preferencje dla nowej kompilacji jeśli chodzi o liczbę sesji. Szczerze mówiąc była to pouczająca wędrówka ale akurat tego nie znalazłem.
Ale jakoś tak to u mnie się dzieje, że jeśli ostatnio wypalałem DVD z opcją "no Multisesion" to tak mi zostaje domyślnie dla kolejnych płyt.
Może ktoś inny wie, jak to ustawić?

Z plikiem obrazu .nrg nie próbowałem.

Pozdrawiam
  • 0
"...Gdyby Pinokio wiedział jakie jest życie - nigdy nie chciałby zostać chłopcem..."

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych