Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mechanika wrót

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
586 odpowiedzi w tym temacie

#321 Karel

Karel

Kapral

• Użytkownik
  • 188 postów

Napisano 27.03.2006 - |11:53|

Nie pamietam aby w SGA uzywano sond..... moze sie myle....

Co do sygnalu radiowego - wrota tez musza sie miedzy soba komunikowac, w obydwie strony. Wiec napewno robia to za pomoca jakiegos sygnalu.
  • 0
„Jak każde dzieło i człowiek jest częścią całości, którą nazywamy Wszechświatem i jest tylko na zewnątrz ograniczany czasem i przestrzenią. Przeżywa sam siebie, jakby był oddzielony od pozostałych, ale jest to tylko pewien rodzaj optycznej iluzji powszechnej świadomości.“
Albert Einstein

#322 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 27.03.2006 - |12:20|

Owszem to fakt. Ale kominikacja między wrotami odbywa sięna innych zasadach. To obrazowo można porównać do połączenie między dwoma aparatami telefonicznymi połączonymi kablem. Natomiast przesyłanie fal elektromagnetycznych - to już trochę inna bajka. Przesyłanie odbywa się w obie strony, zaś wszelka inna aparatura, czy też ludzi mogą przechodzić tylko w jedną stronę. Więc bariera i zabezpieczenie muszą opierać się na czymś, co wiąże się z masą lub może chodzi też o złożoność przesyłanej materii???

Użytkownik jack edytował ten post 27.03.2006 - |12:21|

• 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#323 Manik

Manik

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 27.03.2006 - |12:42|

Fala elektromagnetyczna nie jest materialna, lecz fachowo pole magnetyczne to własność przestrzeni polegająca na tym, że na umieszczonym w nim przedmiocie działają siły, które są właśnie nazywane polem magnetcznym....

Natomiast fala elektromagnetyczna to wzajemne przenikanie się pola elektrycznego i magnetycznego.......

Mimo, że nie jest to fala materialna musi wywołać zabużnie pola magnetycznego lub elektycznego z drugiej strony wrót.....mówią o tym prawa Maxwella:

-każdej zmianie pola elektrycznego towarzyszy powstanienie wirowego pola magnetycznego,
-każdej zmianie pola magnetycznego towarzyszy powstanie wirowego pola elektrycznego.

Więć ogólnie mówią wyrażnie materializacja fali elektomagnetycznej jest tytaj jak najbardziej na miejscu

uffffff :clap: :clap: :clap: ......koniec wykładu
  • 0

#324 Karel

Karel

Kapral

• Użytkownik
  • 188 postów

Napisano 27.03.2006 - |17:34|

Hmmm, jak wiemy grawitacja tez przechodzi przez wrota, w obydwie strony. Grawitacvja tez musi sie materializowac?
  • 0
„Jak każde dzieło i człowiek jest częścią całości, którą nazywamy Wszechświatem i jest tylko na zewnątrz ograniczany czasem i przestrzenią. Przeżywa sam siebie, jakby był oddzielony od pozostałych, ale jest to tylko pewien rodzaj optycznej iluzji powszechnej świadomości.“
Albert Einstein

#325 Manik

Manik

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 27.03.2006 - |18:11|

Facet, grawitacja to siła, przeczytaj sobie 3 prawo Newtona....grawitacja nie może po prostu przechodzić przez wrota...to niezbyt logiczne :)
  • 0

#326 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 27.03.2006 - |18:13|

Siła, lecz istnieją podejrzenia, że siła ta jest niesiona przez fale grawitacyjne.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#327 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 27.03.2006 - |19:09|

Siła, lecz istnieją podejrzenia, że siła ta jest niesiona przez fale grawitacyjne.

I najprawdopodobniej ma naturę podobną do promieniowania EM .

Natomiast fala elektromagnetyczna to wzajemne przenikanie się pola elektrycznego i magnetycznego.......

A gdzie tu miejsce dla fotonu :) ?
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#328 Manik

Manik

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 27.03.2006 - |19:49|

A gdzie tu miejsce dla fotonu :) ?

ALEOCOCICHODZI ???????

Moża ja jeszcze nie wiem, na zrozumienie fizyki to wystarczy :-)

A właśnie...fotony...materia przecie w rzeczy samej, w takim razie, dlaczego przez wrota nic nie widać :-) ???

Jeszcze sobie trzeba zadać pytanie, jaka to fala....znaczy sie jakiego rodzaju...no ale to na razie tylko domysły :) :)
  • 0

#329 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 27.03.2006 - |21:15|

ALEOCOCICHODZI ???????

Chodzi mi o to że niepotrafimy dokłdnie powiedzieć czy promieniowanie EM jest falą czy strumieniem cząstek . Może własnie dlatego że wykazuje zarówno właściwości takie i takie , pozwala na poruszanie się przez wrota w dwie strony .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#330 Logan_R

Logan_R

Szeregowy

• Użytkownik
  • 57 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 28.03.2006 - |07:40|

Kurde... nie przebrnę przez wszystko... więc jeśli ktos już coś takiego pisał to wybaczcie...
TEORIA 1
wybieranie przy pomocy DHD jest szybsze i wcale nie jest powiedziane że szewrony blokują się w czasie rzeczywistym (mimo że w niektórych scenach tak to wygląda)... co do Ziemskiego systemu wybierania... skoro wrota są kondensatorem to czemu nie zestawem kondensatorów... każdy znak jest obwodem kondensatorów które się ładują... ziemskie zasilanie jest za słabe żeby je ładować od razu więc wybieranie trwa dłużej... a dopiero 7 zespołów kondensatorów po naładowaniu da impuls o wystarczającej sile żeby otworzyć tunel... to wyjaśniało by równierz potrzebę 8 symbolu do innej galaktyki (potrzeba więcej energii)... ale wracając do wybierania... Oczywiśtym wydaje się fakt iż twórcy nie przemyśleli do końca kwestii niespójności czasowej tworząc sceny równoległego uruchamiania wrót na różnych planetach... moim zdaniem porównanie do telefonu jest niezłe... tyle że zauważcie że po wybraniu numeru mamy krótki moment nawiązywania połączenia... i moim zdaniem w przypadku wrót to może być moment wybierania adresu na docelowej planecie...

TEORIA 2
Jeżeli trzymac się szczegółowo scen wybierana adresów to można zastosować teorię mówiącą o tym iż poruszanie się z prędkością większą niż prędkość światła pozwala na cofniecie się w czasie... więc tak naprawde w momencie uruchamiania wrót docelowych, wrota startowe są już gotowe i oczekują na połączenie

A co do fal i innych takich... nawet fale grawitacyjne nie były by w stanie poruszać się z taką prędkością... pozatym hmmm... taka fala grawitacyjna była by zbyt podatna na wpływy grawitacyjne innych obiektów w przestrzeni... zakładam że w przypadku moich teorii to ta druga jest lepsza... wrota to tunel zakrzywiający czasoprzestrzeń... jeśli czasoprzestrzeń porównać do kawałka materiału to wrota pozwalałyby na chwilowe zszycie 2 punktów na tej płaszczyźnie.
  • 0

#331 Karel

Karel

Kapral

• Użytkownik
  • 188 postów

Napisano 28.03.2006 - |08:50|

Facet, grawitacja to siła, przeczytaj sobie 3 prawo Newtona....grawitacja nie może po prostu przechodzić przez wrota...to niezbyt logiczne :)

hehe, moglbym napisac ze mozesz sobie przeczytac ogolna teorie wzglednosci, ale skoro logicznie rozumujesz to pewnie ja przeczytales.

Wrota zaginaja przestrzen (to jest teoria nie fakt) wiec wplywaja tez na grawitacje otoczenia (przestrzenii).
Oczywiscie jest to dla mnie nie do pojecia (fizyka kwantowa raczkuje) i wydaje sie troche nie logiczne, ale tylko dlatego jeszcze tego nie zbadalismy do konca.
W naszych dyskusjach opieramy sie na faktach z serialu. Jesli ogladales caly serial to napewno pamietasz odcinek o czarnej dziurze, gdy nie mogli zamknac tunelu, po wybraniu adresu na planete ktora wchlania czarna dziura. Wtedy to grawitacja przechodzila przez tunel otwarty z ziemii (czyli w druga strone).

Pozatym na tych 13 stronach doszlismu juz do wniosku, ze materia przy przechodzeniu przez wrota zachowuje swoj ped.
Byla tez dyskusja do jakiego momentu mozna wejsc we wrota.
Proponuje obejrzec caly serial, przeczytac 13 stron tego tematu i zapraszam do dyskusji... :D
  • 0
Albert Einstein

#332 Logan_R

Logan_R

Szeregowy

• Użytkownik
  • 57 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 28.03.2006 - |09:42|

W naszych dyskusjach opieramy sie na faktach z serialu. Jesli ogladales caly serial to napewno pamietasz odcinek o czarnej dziurze, gdy nie mogli zamknac tunelu, po wybraniu adresu na planete ktora wchlania czarna dziura. Wtedy to grawitacja przechodzila przez tunel otwarty z ziemii (czyli w druga strone).

Skoro mamy do czynienia z zagięciem przestrzeni to wektor odległości jest skracany do pojedyńczego punktu... logicznym więc by było iż wszystkie siły działające w pobliżu tego punktu "przechodza na drugą stronę" wyjaśniło by to problem czarnej dziury... jedyną niekonsekwencją jaką znalazłem w całości jest problem który wystąpił ze słońcem w któryms odcinku... tunel przechodził akurat przez nie i zaburzył reakcje w jego wnętrzu... w zasadzie to jedyny argument przeczący teori zagięcia przestrzeni... w tym akurat wypadku chyba bardziej zasadną jest teoria fal grawitacyjnych... ale fizykiem nie jestem i dla mnie to dyskusja czysto abstrakcyjna...

jeśli chodzi o czytanie całości... musicie dać mi trochę czasu żeby to ogarnąć... na razie pisze co myślę ... nie mam ustalonego poglądu w tej sprawie więc nie mam zamiaru obstawiać żadnej z teorii... no ale skoro odcinek ze słońcem burzy moją teorię o zagięciu przestrzeni to chyba zostaje mi teoria z podróżą z prędkością większa niż prędkość światła... podobno fale grawitacyjne sa szybsze od światła więc według tego co napisałem wcześniej możliwe że zachodzi efekt cofnięcia w czasie... na tyle niewielki zeby relatywnie wydawało się że para wrót między którymi powstaje połączenie wybiera adres w tym samy czasie... jednakże zawsze mogę się mylić... teraz pytanie do was znawców tematu... bo to istotne w tej kwestii... nie pamiętam wszystkich odcinków bo oglądałem je ponad rok temu i chwilowo nie jestem sobie w stanie odświerzyc tych informacji... czy w którymś odcinku jest przedstawione wybieranie sekwencji adresu na prze wrót które zostaje przerwane... czyli lepiej obrazując wytuację... na jednych wrotach wybierane są symbole ... na drugich wrotach się uaktywniają po czym proces zostaje przerwany przed zakończeniem wybierania??
gdyby zaszła taka sytuacja to moja teoria o przesunieciu czasowym była by błędna gdyż nie nastąpiło by połączenie...

Jeszcze jedna uwaga... nie krytykujcie błędnych teorii one też pomagają... poniewaz wykluczają to co jest nieprawdziwe...
  • 0

#333 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 28.03.2006 - |09:59|

Myślę, że te 13 stron wyjaśni pozycję większości zaangażowanych w temat, a jeśli chodzi o zakrzywianie przestrzeni, to trzebaby przestudiować podręcznik do fizyki relatywistycznej z rachunkiem tensorowym włącznie, bo z tego co wiem to tensory rządzą zakrzywianiem przestrzeni, a nie wektory sensustricte.
  • 0

#334 Karel

Karel

Kapral

• Użytkownik
  • 188 postów

Napisano 28.03.2006 - |10:25|

Logan_R: moj post byl skierowany do Manika. (bez urazy) ;)

na jednych wrotach wybierane są symbole ... na drugich wrotach się uaktywniają po czym proces zostaje przerwany przed zakończeniem wybierania??

Tak jest kilka takich sytuacji, gdy z bazy probuja wybrac jakis adres, i po zablokowaniu kotegos tam szwadrona (np. 5) otwiera sie tunel przychodzacy. Nie mam teraz serialu po reka, wiec nie podam ci konkretnie ktore odcinki. Takze teoria o przesunieciu czasowym odpada.
  • 0
Albert Einstein

#335 Logan_R

Logan_R

Szeregowy

• Użytkownik
  • 57 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 28.03.2006 - |10:56|

Logan_R: moj post byl skierowany do Manika. (bez urazy) wink.gif

spoko... nie byłem pewien... no ale dyskusja to dyskusja... podobno logicznym jest wybrać zestaw możliwości a potem odrzucić nierealne lub z innych przyczyn niemożliwe więc każda teoria jest potrzebna choćby po to żeby zawęzić ilość możliwości... :D ... więc wszystko co ma jakiś sęs może się przydać ... z takiego założenia wychodzę więc pisze co mi przychodzi do głowy jeśli tylko ma ręce i nogi...
  • 0

#336 Manik

Manik

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 28.03.2006 - |11:19|

hehe, moglbym napisac ze mozesz sobie przeczytac ogolna teorie wzglednosci, ale skoro logicznie rozumujesz to pewnie ja przeczytales.

Wrota zaginaja przestrzen (to jest teoria nie fakt) wiec wplywaja tez na grawitacje otoczenia (przestrzenii).
Oczywiscie jest to dla mnie nie do pojecia (fizyka kwantowa raczkuje) i wydaje sie troche nie logiczne, ale tylko dlatego jeszcze tego nie zbadalismy do konca.

Pozatym na tych 13 stronach doszlismu juz do wniosku, ze materia przy przechodzeniu przez wrota zachowuje swoj ped.
Byla tez dyskusja do jakiego momentu mozna wejsc we wrota.
Proponuje obejrzec caly serial, przeczytac 13 stron tego tematu i zapraszam do dyskusji... :D

Powiem ci tyle, teori względności nie przeczytałem, bo sie przyznam jestem na poziomnie 3 klasy gimnazjum, i posługuje sie fizyką na tym poziomie...mimo to starcza to na zrozumienie i wyłożenie jako takich podstaw :] :]
  • 0

#337 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 28.03.2006 - |12:17|

Jeżeli już mowa o zabezpieczeniach to pradawni zapomnieli chyba o jednej rzeczy. Nie oglądałem Atlantis i nie wiem jak to do końca wygląda, ale wrota chyba powinny mieć jakiś system ostrzegający o niesprzyjających warunkach po drugiej stronie. Gdyby ktoś chciał przejść przez wrota a te akurat znajdowałyby się w przestrzeni to zwieńczenie tej podróży byłoby nieciekawe.
  • 0
don't try

#338 Manik

Manik

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 28.03.2006 - |15:17|

O właśnie dobre pytanie?? I moje następne z tym związane......

Dlaczego przez wrota nie wyrównuje się ciśnienie?????? :D
  • 0

#339 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 28.03.2006 - |15:22|

Powiem ci tyle, teori względności nie przeczytałem, bo sie przyznam jestem na poziomnie 3 klasy gimnazjum, i posługuje sie fizyką na tym poziomie...mimo to starcza to na zrozumienie i wyłożenie jako takich podstaw

Mimo wszystko , do takiej dyskusji jaka tu jest powinieneś choć trochę rozwinąć wiedze , ponieważ niektóre zagadnienia wychodzą daleko za to o czym uczą w gimnazjum .

eżeli już mowa o zabezpieczeniach to pradawni zapomnieli chyba o jednej rzeczy. Nie oglądałem Atlantis i nie wiem jak to do końca wygląda, ale wrota chyba powinny mieć jakiś system ostrzegający o niesprzyjających warunkach po drugiej stronie.

Ale po co ? Przecież Latianie wiedizeli dokłądnie gdzie znajdują się drugie wrota - czy na planecie , czy w przestrzeni kosmicznej .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#340 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 28.03.2006 - |15:39|

O właśnie dobre pytanie?? I moje następne z tym związane......

Dlaczego przez wrota nie wyrównuje się ciśnienie?????? :D

Kiedyś w SG1 było wspomniane, że wrota wyliczają "zamiar" materii, czy jest ona "chętna" czy też "niechętna" do przejścia. Gdyby uznać teorię próżni fizycznej przynajmniej częściowo za prawdziwą, to można by to tłumaczyć "świadomościa materii", czymkolwiek ona nie jest. Można by też zaglębić się w interpretowanie wektora ruchu itd. ale z tego co pamiętam nie było nigdzie powiedziane jaką metodę zastosowano.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych