Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 194 - S09E20 - Camelot

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
324 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (280 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (107 głosów [43.50%])

Procent z głosów: 43.50%

2. 9.5 (58 głosów [23.58%])

Procent z głosów: 23.58%

3. 9 (41 głosów [16.67%])

Procent z głosów: 16.67%

4. 8.5 (9 głosów [3.66%])

Procent z głosów: 3.66%

5. 8 (8 głosów [3.25%])

Procent z głosów: 3.25%

6. 7.5 (3 głosów [1.22%])

Procent z głosów: 1.22%

7. 7 (11 głosów [4.47%])

Procent z głosów: 4.47%

8. 6.5 (1 głosów [0.41%])

Procent z głosów: 0.41%

9. 6 (1 głosów [0.41%])

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (3 głosów [1.22%])

Procent z głosów: 1.22%

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (1 głosów [0.41%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (1 głosów [0.41%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (1 głosów [0.41%])

21. 0 (1 głosów [0.41%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#301 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 11.06.2007 - |20:47|

Skoro Artur to fantasty to czym jest mitologia egipska, grecka itd ....
Kapłani i ludzie jak Doci (z 9x03) inżynierowali pewnie podczas produkcji.
Log65: Happy camper

#302 the_foe

the_foe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 276 postów
  • Miastodolnośląskie

Napisano 12.06.2007 - |15:22|

Skoro Artur to fantasty to czym jest mitologia egipska, grecka itd ....

http://pl.wikipedia.org/wiki/Fantasy
Fantasy to opowieści, które czerpią z mitologii różnych ludów. Imiona starożytnych bóstw i bohaterów przewijają się w co trzecim dziele lub marnym dziełku. Najczęściej na warsztat autorów trafiają mity: skandynawskie, celtyckie, greckie, rzymskie, egipskie, prekolumbijskie, saskie, fińskie lub słowiańskie, jak również judeochrześcijańskie, czy bliskowschodnie. Również legenda arturiańska jest jedną z najważniejszych podstaw i źródeł tego gatunku. Utwory te odtwarzają starożytny świat tych mitologii, nadając imionom znanych postaci mitycznych (jak Baldur, Artur, Odys, Thor, Morgana, Merlin) współczesny i bardziej ludzki wymiar. Ale nie do końca odtwarzają, równie często przetwarzają, przerysowują, wykorzystują, ale też parodiują i wyśmiewają. Znajdziemy w nich cały przekrój rodzajów literackich, nastrojów i idei, od przypowieści religijnej, baśni chrześcijańskiej, przez romans heroiczny, epos, dramat obyczajowy, fantazję polityczną, aż do horroru, love story, powieści psychologicznej, komedii, parodii, a nawet manifestów religii neopogańskich.

Kapłani i ludzie jak Doci (z 9x03) inżynierowali pewnie podczas produkcji.

nie moge uwierzyc ze tak w krotkim czasie mozna kogokolwiek nauczyc tak skomplikowanych czynnosci, jak np laczenie powierzchowne ukladow scalonych ;)
  • 0
..::THE_FOE::..
foe (małpa) cinet (kropa) pl

#303 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 12.06.2007 - |16:21|

Ja sobie w pełni zdaję sprawę czy jest fantasty, ale w takim razie zastanawiam jak przeżyłeś tyle lat z mitlogią grecką i egipską w serialu.

Ja tam się nauczyłem w 4 godziny ;] Zresztą jeszcze raz, co to za problem dla kapłanów którzy mogą podnosić rzeczy.... i wiem ze układy scalone to przykład, ale kto wie czy dla uproszczenia części składowe są zbudowane z łątwiejszych klocków ;]
Log65: Happy camper

#304 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 12.06.2007 - |17:18|

nie moge uwierzyc ze tak w krotkim czasie mozna kogokolwiek nauczyc tak skomplikowanych czynnosci, jak np laczenie powierzchowne ukladow scalonych wink.gif

chodzi o lutowanie w technologi montażu powierzchniowego(SMD)??; heh, automat do automatycznego rozmieszczenia elementów i do pieca( też automat); jak masz zrobione maszyny to nawet kolesia po 6 (obecnie ) klasach podstawówki nauczysz obsługi; tak samo z produkcją kościi; wysiłek umysłowy jest w konstrukcji linii produkcyjnej(technologia + maszyny); obsługę sprzętu zaś neandertalczyka nauczysz przy odrobinie dydaktycznego zacięcia; podobnie pewnie zrobili Ori, dali maszyny i ludzie tylko naciskali odpowiednie guziczki np. jak pali się czerwona lampka to naciśnij przycisk nr 5 etc.; :)

Użytkownik inwe edytował ten post 12.06.2007 - |17:20|

• 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#305 baloo

baloo

Plutonowy

• Użytkownik
  • 350 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 12.06.2007 - |19:49|

Cała zabawa polega, że statki Ori stały po środku jakiegoś wyrobiska, nie pokazano żadnych fabryk czy innych linii montażowych.
Jedynym logicznym wyjściem jest użycie syntetyzatorów (jak Asgard) obsługiwanych przez kapłanów. Natomiast tubylcy składali duży zestaw klocków Lego. Wyszkolenie kilku wyspecjalizowanych nadzorców nie powinno stanowić problemu.
  • 0

#306 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 07.08.2008 - |15:59|

Co tu dużo mówić, bardzo dobry finał sezonu. Ori wysłali tylko 4 statki ale pewnie jakby wysłali mniej to też by bez problemu zrobili to co zrobili. Ale miałem nieodparte wrażenie że statki mające bronić tej galaktyki nie robiły nic tylko czekały na bęcki. Chociaż z drugiej strony przy takiej sile przeciwnika tymi stateczkami nie dało się dużo zrobić.

Ocena: 9.5/10.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#307 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 28.12.2008 - |16:52|

Ten odcinek był o tyle mocny, że miał świetne zakończenie i głównie ono mi się podobało. Sama akcja w Camelot nudnawa, zresztą mnie te wątki arturiańskie męczą. Jedynie pracownia Merlina mi się podobała. Natomiast zakończenie to już zupełnie inna bajka. Znakomicie pokazany moment otwarcia superwrót i biedną maleńką Carter szybującą nad nimi. No i oczywiście wrogie statki i cała bitwa - cud miód i orzechy laskowe :) Przyznam, ze w akcji statki Ori prezentują się o wiele lepiej niż odcinek wcześnie, gdy je pokazano w fazie budowy. Hataki najwyraźniej nie są dla nich żadnym przeciwnikiem, ziemskie statki na dłuższą metę też nie (pewnie przez słabe zasilanie), nie zauważyłem tylko czy ten asgardzki statek przetrwał - ciekaw jestem czy jego osłony były w stanie przetrwać strzały z wrogiej broni (która nawiasem mówiąc też prezentuje się znakomicie). Cóż niesamowicie jestem ciekaw jak to zostanie rozwiązane, bo na razie sytuacja naszych przedstawia się beznadziejnie (osobiście mam nadzieję, że nasi szarzy przyjaciele nam chociaż raz konkretnie pomogą). Dramatyzmu dopełnia końcowa scena z Valą na pokładzie najwyraźniej zaczynającą rodzić. Mocny koniec taki jak za dawnych sezonów.

Odcinkowi daję 8 - byłoby niżej, ale starcie ze statkami Ori i końcowe sceny podbijają ocenę :)
  • 0

#308 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 28.12.2008 - |17:04|

Nie da się ukryć że końcówka przykuwa największą uwagę. Jak pisałem przy okazji odcinka Heroes w którym moim zdaniem była najlepsza bitwa naziemna z całego serialu. Tak teraz śmiem twierdzić że to najlepsza sekwencja bitwy w przestrzeni. Jak zwykle trochę krótka ale i tak była mocna. Jak narazie Ori rządzą. Biedne Hataki rozpadały się jakby były z papieru. Nasze w odróżnieniu trochę mocniejsze ale i tak biedny Korolev podzielił los Prometeusza. Szkoda załogi za długo sobie nie porządzili.

Asgard trochę mnie zawiódł. Myślałem że zniszczy chociaż z jeden statek a on go posmerał go kilkoma ładunkami i zniknął z ekranu.

Reszta odcinka niestety nie zachwyca. Trochę się przeciąga ale jak dobrze to ująłeś końcówka ratuje cały epizod.
  • 0
don't try

#309 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 28.12.2008 - |20:11|

Hmm trudno mi powiedzieć czy to była najlepsza sekwencja bitwy przestrzennej w całym serialu, bo pamiętam, ze były jeszcze jakieś, które też mi się bardzo podobały (np. z Anubisem), zresztą przyznam że ja w ogóle mam problem, gdy ktoś mi zadaje pytanie "co jest Twoim "naj"....?" bo zwykle jest kilka rzeczy które uważam za porównywalnie dobrych. Dlatego powiem, ze jest to jedna z najlepszych bitw w przestrzeni kosmicznej :)
Rozwalenie Koroleva - zastanawiam się, to chyba oznacza, ze zginął też pułkownik Chekov - jeżeli tak to szkoda gościa, bo zdążyłem polubić jego i ten jego charakterystyczny akcent.

Asgard faktycznie trochę zawodzi, chociaż być może jest to tak, ze oni się dopiero odbudowują po wojnie z replikatorami i chwilowo to było wszystko, czym mogli nas wesprzeć. Mam jednak nadzieję, ze jeszcze dostaniemy od nich jakaś konkretniejszą pomoc.
  • 0

#310 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 28.12.2008 - |20:16|

Z tą najlepszą bitwą po prostu jakoś najbardziej wbiła mi się w pamięć. Pamiętam że jak oglądałem ją pierwszy byłem bardzo pozytywnie zaskoczony. Uważam również że efekty specjalne w przestrzeni są bardzo dobrze zrobione w całym serialu jednak wcześniejsze pojedynki to były raczej potyczki a tutaj mamy pełnowymiarową bitwę dlatego uznałem ją za najlepszą ;)

Nie sądzę żeby Asgard po wojnie z replikatorami miał taki mały zasób środków. Sam nie wiem z czego to wynikało ale jakby Asgard zniszczył jeden z tych statków na pewno byłoby ciekawiej. Kolejny raz pokazaliby że pod względem technologicznym stoją na bardzo wysokim poziomie.

To fakt że szkoda pułkownika Chekova jakoś tak nie drażnił jak niektóre postacie w serialu.

Użytkownik Tom_Logan edytował ten post 28.12.2008 - |20:19|

• 0
don't try

#311 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 28.12.2008 - |20:53|

To prawda, trzeba przyznać, że jest bardzo efektowna i zapada w pamięć.

Jeśli chodzi o Asgard to myślę, że to jednak możliwe, z tego co pamiętam to potracili niemal wszystkie swe planety w szczytowym okresie walk z Replikatorami i dopiero co znaleźli jakiś nowy świat, gdzie się odbudowują. W sumie kwestia dyskusyjna. Inna rzecz, że Asgardowie z reguły udzielali nam wsparcia raczej merytoryczno-naukowego jak już aniżeli militarnego - ale prawda, fajnie by było zobaczyć statki Asgardu i Ziemian w jednym szeregu wspólnie walczące z wrogiem i żeby chociaż jeden z tych statków zniszczyli. Może takie sytuacje będą miały miejsce w 10. sezonie, chociaż to chyba płonne nadzieje, bo zwykle to jednak SG-1 sama musi sobie radzić, co najwyżej z drobną pomocą. Pradawni też mogliby jednak kiwnąć palcem, tym bardziej że Ori ostatecznie na pewno nie zamierzają zostawić ich w spokoju, a im więcej wyznawców zbiorą tym silniejsi się staną...

Użytkownik Altair edytował ten post 28.12.2008 - |20:53|

• 0

#312 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 28.12.2008 - |21:01|

Ośmielę się stwierdzić że jednak odrobinkę przekombinowali z tą wytrzymałością statków Ori. Ale to jednak taka rutyna. Na samym początku serialu też kilku uzbrojonych w karabiny żołnierzy nie mogło zastrzelić Jaffa w swoich zbrojach. Nasi nie mieli po prostu w swoich szeregach mistrza Yody, który doradziłby im 'concentrate all your fire on a nearst starship' ;)
  • 0
don't try

#313 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 28.12.2008 - |21:19|

Pewnie chodziło o pokazanie potęgi Ori i beznadziejności sytuacji - a teraz nasi muszą kombinować jak tu z takimi sobie radzić i pewnie wcześniej czy później wykombinują coś sprytnego ;) W sumie to pierwsze poważne starcie z wojskami Ori, muszą mieć swoje 5 min., żeby potem było wrażenie, z jak silnym przeciwnikiem nasi sobie poradzili ;)
  • 0

#314 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 28.12.2008 - |21:22|

W sumie to bym się nawet nie czepiał gdyby nie było tam tego Asgardu. W moim przekonaniu jednak rządzili a tutaj zbyt wiele nie pokazali. Mogę wziąść pod uwagę fakt że odbudowują się po wojnie ale jednak statek wysłali więc raczej powinni coś zdziałać.

A jeżeli naprawdę chodziło o pokazanie beznadziejności sytuacji to muszę przyznać że im się to udało ;)
  • 0
don't try

#315 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 05.01.2009 - |16:45|

No wiem, też mnie trochę "boli" ten nader skromny udział Asgardu i fajnie by było jakby pokazali na co ich stać, ale większych złudzeń nie mam, bo w końcu zgodnie z formuła serialu to jednak "nasi" mają grać pierwsze skrzypce...
  • 0

#316 CaTka

CaTka

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 05.01.2009 - |17:36|

MOGĄ WYSTĄPIĆ SPOILERY

Odcinek nawet przyjemny chociaż w większości przewidywalny. Cały pomysł z biblioteką Merlina jest bardzo interesujący. Jedyne co mnie widzi to reakcja dziewczyny... nie pamiętam jak ona miała na imię. Kiedy dowiedziała się ,że szukają biblioteki wskazała Danielowi i Cameronowi drogę. Bardzo odważna dziewczyna ^_^ Wszyscy wieśniacy boją się klątwy i czarnego rycerza ,a ona bez cienia strachu pokazuje im miejsce gdzie była pracownia Merlina. No i wyjęła miecz z kamienia! To z resztą było oczywiste od początku. Gdy tylko ją zobaczyłam i gdy zaczęła walczyć z Mitchem wiedziałam. Pracownia Merlina była fajna i stylowo urządzona :P A szczerze naprawdę robiła wrażenie ,szczególnie pełna złota. Końcowa scena z V. jest nawet niezła. W końcu trzeba było pokazać ,że jest na pokładzie chociaż przecież to też było oczywiste... jej słowa z poprzedniego odcinka już dawały do rozumienia ,że pojedzie na krucjatę co też jest troszeczkę naciągane - kto by zabrał kobitkę w ciąży na krucjatę?! Chyba tylko Ori.

7/10

Użytkownik CaTka edytował ten post 05.01.2009 - |17:37|

• 0

#317 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 05.01.2009 - |18:52|

@Altair. No tak zgadzam się że nasi grają pierwsze skrzypce ale wtedy mogli sobie darować i nie umieszczać Asgardu w tym odcinku.

@CaTka. Ale jaki sens był w zostawianiu Vali w galaktyce Ori. Wiadomo z ostatniego odcinka że nie urodzi Jaśka prawnika tylko dziecko z woli Ori, które pewnie ma wyznaczony wyższy cel niż tylko płakać w kołysce ;) No i w tej scenie chodziło chyba o pokazanie że dziecko Ori zaczeło się rodzić a nie że Vala jest na pokładzie, bo to było oczywiste ;)
  • 0
don't try

#318 CaTka

CaTka

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 06.01.2009 - |11:54|

Obejrzałam kolejny odcinek i rzeczywiście masz rację ,ale z drugiej storny można było to odebrać tylko jako dramatyzm - Vala na pokładzie widzi wybuchające statki i łapie się za brzuch czując dziecko. ^_^
  • 0

#319 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 06.01.2009 - |12:20|

Może widząc beznadziejność sytuacji wezbrały w niej emocje i to wywołało poród ;) zamierzenia scenarzystów w niektórych przypadkach pozostaną ich słodką tajemnicą a nas pozostawią w sferze domysłów ;)
  • 0
don't try

#320 gagaga

gagaga

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 27.01.2009 - |23:45|

Jak rozumiem, Technologia Ori jest znacznie, znacznie lepsza od pradawnych?
Wraithy jakos nie mialy problemu z rozwalaniem okretow pradawnych, a tutaj nawet lakieru im nikt nie porysowal. No, ale te okreciki nie byly produkowane tylko budowane recznie przez wiesniakow, wiec sa superduperspecjal...

Jak sobie przypomne ten strajk scenarzystow - powinni ich rozstrzeliwac za kompletny brak logiki a nie placic :(
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych