NIE BÓJ SIĘ ZAPYTAĆ!
Napisano 29.01.2006 - |14:00|
Kolega Ogrodnik dobrze zalozyl.
Widzialem wszystkie odcinki 8 sezonow.
Zaczalem ogladac SG-1 jak tylko sie pojawil w TVN'ie.
Jednakze chyba nie dosc dokladnie je ogladalem, poniewaz nie kojarze,
w ktorym odcinku sie pojawila Atlantyda.
Jesli bylibyscie tak mili i przypomnieli, to sobie jeszcze raz lookne.
I jeszcze jedno pytanko, w pierwszych odcinkach 9 sezonu
Daniel ma leciec na owa Atlantyde - DEDALEM,
czy to ten nowy statek zdolny do podrozy w czasie???
Czy moze znowu ogladam ale nie rejestruje i zbudowali drugi do pary
z Prometeuszem?
Dzieki i pozdro
Napisano 29.01.2006 - |14:24|
W Sg1 nie pojawila sie Atlantyda jako miasto.
W SG1 caly 7dmy sezon szukali "miasta zaginionych" co pozniej okazalo sie "zaginionym miastem" co jak wiemy z ostatniego odcinka 7 serii jest Atlantyda.
I jeszcze jedno pytanko, w pierwszych odcinkach 9 sezonu
Nie.
SG1 8 seria pokrywa sie z SGA 1 seria.
SG1 9 seria pokrywa sie z SGA 2 seria.
Dedal zostal po raz pierwszy pokazany w SGA 201 ale mowa o nim juz byla w SGA 119 w ktorym dowiedzielismy sie ze to jest bliznaczy okret Prometeusza tylko troche podrasowany przez Asgard (czujniki asgardu, teleporter asgardu, tarcza asgardu i jakby nam bylo malo dolozyli tez do kompletu asgardczyka ).
Napisano 29.01.2006 - |14:25|
To pytanie godne tych, co ponabijali tu najwiecej postowJednakze chyba nie dosc dokladnie je ogladalem, poniewaz nie kojarze,
Kwiatek pewnie by wiedzial, ale wzial urlop od tego forum. Moze ktos wie... ja Ci to wytlumacze po swojemu:
Skoro ogladales 8 sezonow SG1 to wiesz, ze ci Pradawni sie ciagle jakos przewijaja... jakos tak w 6-7 sezonie zaczeli juz Atlantis "namierzac" w poszukiwaniu mitycznej broni Pradawnych, ktora to pomoglaby Tauri sie obronic przed Anubisem - lub jak kto woli - Anubisowi uniemozliwila rozprawienie sie z Tauri + parma innymi rasami.
Pierwszy raz chyba bylo cos blizej, jak polecieli na taka planete, gdzie byl hologram sojuszu paru wielkich ras a gdzie kiedys utkwil kumpel profesorki Daniela, ktoremu sie udalo uruchomic wrota w latach 30tych XX wieku. Ale tam chyba nic nie bylo o Atlantis... za to bylo cos juz o Pradawnych.
Potem byl taki odcinek, gdzie po raz pierwszy O'Neill nafaszerowal sobie glowe wiedza Pradawnych i trzeba bylo prosic Asgard o ratunek.
A potem to juz coraz czesciej - ja sobie przypominam takie fakty skaczac po fotografiach na portalu www.gateworld.com - pomocne dla wzrokowcow ;-)
Czy moze znowu ogladam ale nie rejestruje i zbudowali drugi do pary
z Prometeuszem?
Nie. Do podrozy w czasie - tu chyba wychodzi ze nie ogladales SGA - a te seriale sie w pewnym momencie przeciely - tak wiec do podrozy w czasie sluza 2 diwajsy: jeden to bylo takie lustro kiedys tam w SG1, ale nie o tym mowa.
Statek, ktorym mozna podrozowac w czasie to zmodyfikowany przez Pradawnych skoczek. Wg jednych byl taki tylko jeden. Wg innych conajmniej juz widzielismy 2 sztuki. Carter potrafi jakos nim sterowac - a zapamietalem bo podlaczala do enginu maszyny czasu laptopa kablem z interfejsem USB ! :clap:
Dedal i Prometeusz lataja w nadprzestrzeni - tyle ze b. szybko.
Użytkownik Ogrodnik edytował ten post 29.01.2006 - |14:29|
Napisano 29.01.2006 - |14:35|
a nie było to przypadkiem Lustro Kwantowe do podrózy w światach alternatywnych ??
Napisano 29.01.2006 - |14:40|
tak wiec do podrozy w czasie sluza 2 diwajsy:
Dwa? Tak, ale nie takie jak napisales
Pierwszy raz gdy w SG1 cofneli sie w czasie to byl rozblysk sloneczny w momencie otwarcia sie tunelu.
Drugi to tak jak napisales SKoczek z maszyna czasu.
Ps. Mam nadzieje ze nie idziesz na zadnego typu nauczyciela, bo nawet ja ktory ogladal wszytskie odcinki i ma dosc duza wiedze na temat SG musialem sie zastanawiac o co ci chodzi w twoim tlumaczeniu .
Napisano 29.01.2006 - |14:44|
Bardzo mozliwe ze cosik mi sie pomylilo bo pisze z pamieci a odcinki ogladam tylko raz - co jak widac na tym forum nie wychodzi mi na dobre>jeden to bylo takie lustro kiedys tam w SG1
a nie było to przypadkiem Lustro Kwantowe do podrózy w światach alternatywnych ??
Nie "nie ide na zadnego typu nauczyciela" :>Ps. Mam nadzieje ze nie idziesz na zadnego typu nauczyciela, bo nawet ja ktory ogladal wszytskie odcinki i ma dosc duza wiedze na temat SG musialem sie zastanawiac o co ci chodzi w twoim tlumaczeniu .
Tlumacze - tak jak mozna to zrobic nie majac pod reka paruset odcinkow filmow i nie majac czasu ani ochoty w tej konkretnej chwili na studiowanie kompendiow wiedzy na temat serialu - bo to mozna zrobic sobie samemu - > google Twoim przyjacielem. Prawda? A jesli chcesz sie doktoryzowac z SG1 - to mnie zapros na rozprawe ;-)))
Użytkownik Ogrodnik edytował ten post 29.01.2006 - |14:53|
Napisano 03.02.2006 - |06:31|
mam pytanko
czy ktos moze mi podpowiedziec czy wyjasnione zostalo co to za rasa zaatakowala swoim statkiem prometeusza, nie pamietam dokladnie ktory to odcinek byl (kolo 7 sezonu)
taki duzy i srebrny z zaokraglonym przodem
pozdrawiam i dzieki
Napisano 03.02.2006 - |08:45|
Jedynie Mallozzi (scenarzysta) zażartował odpowiadając na takie pytanie, że statek ten należał do rasy shipperów, którzy zmusili Sam do pocałunku w myślach z Jack'iem....
Napisano 11.02.2006 - |21:34|
Czy, a jeśli tak to, w którym odcinku pojawia się pierwsza wzmianka o Wraith?
Mam na myśli oczywiście SG1.
THX
Napisano 11.02.2006 - |21:36|
Napisano 12.02.2006 - |18:33|
mam pytanko
szukam fanów SG na obłużu w gdyni
dajcie znać
:look:
Napisano 14.02.2006 - |05:34|
Napisano 14.02.2006 - |20:49|
Komplet nowych opon -1000PLN
Mysl ze palisz opony, gdy jedyne co sie pali to sprzeglo - bezcenne