Odcinek 068 - S03E21 - Greatest Hits
Napisano 23.05.2007 - |11:35|
Ktoś opanował wyspę, posługując się Benem, a jest na tyle wysoko ustawiony w HansoFoundation, że dalej może spokojnie udawać przed "światem zewnętrznym", że Dharma nadal działa.
Dla znających TLE sprawa jest jasna w 99% Pytanie tylko - kiedy to pojawi się w serialu? Mam nadzieję, że w inteligentny sposób, a nie mega-kretyński...
BTW - te rozważania bardziej pasują do teorii, niż do rozmowy o odcinku :afro:
Napisano 23.05.2007 - |11:51|
Czemu miała by nie wiedzieć? Sam to wymyśliłeś, czy było to gdzieś powiedziane? Bo jak dla mnie to ludzie Pen siedzieli na biegunie, a nie ludzie Dharmy.tyle tylko, że Dharma miała problem, bo nie wiedziała gdzie jest wyspa...
Thank you and Nestle!
Napisano 23.05.2007 - |12:10|
@voult
Ktoś opanował wyspę, posługując się Benem, a jest na tyle wysoko ustawiony w HansoFoundation, że dalej może spokojnie udawać przed "światem zewnętrznym", że Dharma nadal działa.
Dla znających TLE sprawa jest jasna w 99% Pytanie tylko - kiedy to pojawi się w serialu? Mam nadzieję, że w inteligentny sposób, a nie mega-kretyński...
Serial mówi że Benem posłużyli się rdzenni mieszkańcy wyspy, tak zwani "agresorzy" aby pozbyć się konfliktogennej DHARMY. Więc na pewno od samego początku nie posługiwała się Benem żadna Hanso Foundation. Ewentualnie, w momencie gdy miał on wystarczającą władzę mógł wejść z nimi w jakiś pakt.
Chyba że "rdzenni mieszkańcy wyspy" w jakiś sposób byli związani z Hanso Foundation.
Nie wiem czy wogle jest co udawać przed światem. Ta Dharma wcale taka znana nie jest. Po prostu szefowie, właściciele Dharmy mają problem bo już nie mogą robić sobie na wyspie tego co chcą.
W tym odcinku podobał mi się wątek w którym widzimy Bena. Nie jest już tak bardzo opanowany jak w momencie gdy w 2 sezonie Sayid go lał. Coś czuje że chyba już w samym finale zobaczymy jak traci autorytet w śród swoich.
Napisano 23.05.2007 - |12:20|
Przy oglądaniu Lost należy myśleć i znać odrobinkę geografii - chcesz mi wmówić, że "rdzenną ludnością wysp Pacyfiku" są ludzie biali, gadający po amerykańsku plus jeden Ruski i paru Murzynów???Serial mówi że Benem posłużyli się rdzenni mieszkańcy wyspy, tak zwani "agresorzy" aby pozbyć się konfliktogennej DHARMY.
Dharma, która wybudowała bunkry [na razie nie pokazano w serialu, że było inaczej] i całą infrastrukturę wyspy, nie potrafi dostać się z powrotem na wyspę??? Raptem jest bandą cieci i nie ma na to środków finansowych???
Jak w reklamie Biedronki: "Nie wierzę Danusiu"
Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 23.05.2007 - |12:37|
Napisano 23.05.2007 - |14:38|
jedzenie nie spadlo im z kosmosu do jasnej ciasnej
Poza tym to cale gdybanie jak juz ktos napisal nie ma nic wspolnego
z odcinkiem wiec off
You're not afraid of the dark, are you?
Napisano 23.05.2007 - |14:55|
@voult
Ja tam czytałem TLE, ale kurde nie mozna cały czas nagminnie wszystkiego porównywać z fabułą TLE! z reszta nie wszyscy mają dostęp do tego i nie wszyscy to przeczytaja, wiec myślę że wszystko, bez względu na TLE wyjaśni się w serialu.
Mam nadzieje że któryś z sezonów będzie poświęcony bardziej temu co działo się w tych wszystkich korporacjach. Chyba że TLE ma być tylko i wyłącznie takim dodatkiem. A to by była szkoda ...
Napisano 23.05.2007 - |15:00|
Napisano 23.05.2007 - |15:09|
Napisano 23.05.2007 - |15:22|
Wiele niedopatrzeń typu skąd mieli mape tejże stacji... Odcinek przewidywalny.
Sayid miał mapę z chatki Bakunina, Przecież znalazł tam wszystkie info dotyczące bunkrów ... ?
Napisano 23.05.2007 - |17:20|
@ZUHH
Przy oglądaniu Lost należy myśleć i znać odrobinkę geografii - chcesz mi wmówić, że "rdzenną ludnością wysp Pacyfiku" są ludzie biali, gadający po amerykańsku plus jeden Ruski i paru Murzynów???
Dharma, która wybudowała bunkry [na razie nie pokazano w serialu, że było inaczej] i całą infrastrukturę wyspy, nie potrafi dostać się z powrotem na wyspę??? Raptem jest bandą cieci i nie ma na to środków finansowych???
Jak w reklamie Biedronki: "Nie wierzę Danusiu"
Faktycznie. Myślisz że określenie tubylcy pasuje lepiej ? W sumie to Organizacja Hanso mogła wcześniej przed Dharmą sprowadzić tych ludzi na wyspę, przez co dla członków Dharmy wydają się oni być "swoistymi tubylcami". W sumie może chodzi tu o rywalizację Hanso z Dharmą ? (jeśli w tej spekulacji są jakieś sprzeczności negujące ją, prosze o uświadomienie).
Napisano 23.05.2007 - |18:31|
Sayid miał mapę z chatki Bakunina, Przecież znalazł tam wszystkie info dotyczące bunkrów ... ?
Tak i by się nią wcześniej nie zainteresowali tylko o mapa jakies waznej stacji.. o kabel biegnacy do niej wiem gdzie to jest.... Ale co tam mnie to obchodzi.. Malo logiczne
Napisano 23.05.2007 - |18:43|
To skad mial wiedziec dokladnie do czego jest ta mapa?, mial przeszukac cala wyspe??
Julka powiedziala o stacji ze jest pod woda ale nie wiedziala dokladnie
gdzie sie znajduje, ktos tam powiedzial o kablu a Sayid skumal ze
ma plany "nie pamietam dokladnie w jaki sposob a odc juz usunolem
wiec nie lookne"
Napisano 23.05.2007 - |19:02|
Sayid wiedział o kablu, w końcu to on go odkrył w 1 sezonie. Widocznie nie skojarzył, że poza tym, iż prowadzi do dzungli posiada tez drugi koniec, pod wodą - w bunkrze. Jak Juliet powiedziała o jakiejś podwodnej stacji, o której nic nie wie, Sayid pomyślał "hmmm moge sie zalozyc ze to pewnie ten kable do niej prowadzi, widocznie poszedlem nie w ta strone" (cos w tym stylu) potem poszedł poszukać planów jakie wyniósł z Płomienia i okazało się, że zaiwerają jakieś opisy i szkice podwodnego bunkru. To wszystko.Sayid wiedzial tylko o mapie a o kablu nie :/
To skad mial wiedziec dokladnie do czego jest ta mapa?, mial przeszukac cala wyspe??
Julka powiedziala o stacji ze jest pod woda ale nie wiedziala dokladnie
gdzie sie znajduje, ktos tam powiedzial o kablu a Sayid skumal ze
ma plany "nie pamietam dokladnie w jaki sposob a odc juz usunolem
wiec nie lookne"
Zapraszam do Lublina
Napisano 23.05.2007 - |19:04|
Wcześniej to znaczy kiedy? Zauważ Sayid wszedł w posiadanie dokuemtacji 7 grudnia w (Enter 77). Nie widzieliśmy by niósł z sobą całą bibliotekę do wioski Innych, zapewne więc tomy ukrył gdzioes w dzunglii. Z niewoli udało mu się wydostac dopiero 14. grudnia w "One of Us". Obecnie mamy 22. grudnia. nawet zakładając, ze już na drugi dzien poszedł z powrotem w okolice Płomeinia (było to ponad dzień drogi od obozu) najwczęsniej z rysunkami mógł być w obozie trzy dni później. Dokumentacje mógł zaczac studiować dopiero 18. Dziś mamy 22. grudnia i od przybycia Jacka Sayid jest bardzo zajęty przygotowaniami do starcia. Wcześneij też zreszta mu przeszkadzano np naprawa telefonu Naomi. Na studiowanie dokumentacji miał zatem 2,5 dnia. Mógł ja zaledwie ponierznie przejżeć.Tak i by się nią wcześniej nie zainteresowali tylko o mapa jakies waznej stacji.. o kabel biegnacy do niej wiem gdzie to jest.... Ale co tam mnie to obchodzi.. Malo logiczne
Genesis
Napisano 23.05.2007 - |19:55|
Harry Solomon
Napisano 23.05.2007 - |20:12|
I jaki jest sens wydawania kupy kasy na zlikwidowanie faceta, którego od ponad trzech lat nikt na oczy nie widział? Jeśli się znajdzie, wtedy się coś zdecyduje.
Napisano 23.05.2007 - |20:36|
A może historyjka nie była przygotowana, tylko prawdziwa?
I jaki jest sens wydawania kupy kasy na zlikwidowanie faceta, którego od ponad trzech lat nikt na oczy nie widział? Jeśli się znajdzie, wtedy się coś zdecyduje.
no niby tak, chyba ze stary widmore wie cos wiecej i faktycznie wie ze desmond zyje i ze stanowi jakies zagrożenie... dla niego, dla dharmy czy czegos tam innego, o czym jeszcze my nie wiemy... no ale nie chce mi sie wgłębiać bo i tak pewnie kiszka z całego gdybania
Harry Solomon
Napisano 23.05.2007 - |20:42|
Jak Juliet powiedziała o jakiejś podwodnej stacji, o której nic nie wie, Sayid pomyślał "hmmm moge sie zalozyc ze to pewnie ten kable do niej prowadzi, widocznie poszedlem nie w ta strone" (cos w tym stylu) potem poszedł poszukać planów jakie wyniósł z Płomienia i okazało się, że zaiwerają jakieś opisy i szkice podwodnego bunkru. To wszystko.
Dokladniej to bylo tak ze Julka powiedziala ze stacja o nazwie
"zwierciadlo" blokuje sygnal i jest gdzies pod woda ale nie wie gdzie.
Sayid skumal ze ma plany stacji o tej nazwie i je przytachal i powiedzial
ze jest polaczona z wyspa za pomoca kabla ktory znalezli wczesniej na
plazy
Użytkownik Soul_of_Warrior edytował ten post 23.05.2007 - |23:20|
Napisano 23.05.2007 - |20:51|
Nic o Johnie w tym ostatnim odcinku, jeszcze jednak żyję nadzieją, że ożyje
Tydzień temu świetny wstęp do finału, jutro (a właściwie dziś) miejmy nadzieję, że czeka nas świetny odcinek o którym fajktycznie będziemy mówić całe lato. Już się nie mogę doczekać tego co nam zaserwują A spoileró nie czytam, bo tylko psują rozrywkę.
Napisano 28.05.2007 - |10:25|
PLUSY:
+ no to chyba poznaliśmy ostatni juz bunkier na wyspie. Wielkiej niespodzianki nie było, gdyż już od czasów 2 sezonu spekulowano na temat podwodnego bunkru. Liczę na dobrą dawkę akcji w ostatnim odcinku na tym bunkrze. No i oczywiście jestem ciekaw, czy uda się Charliemu ujść z życiem ze Zwierciadła.
+ plus za płynną, szybką narrację, bez fajerwerków, po prostu bardzo dobre aktorstwo połączone ze przemyślanym scenariuszem. Fabuła zdecydowanie nabrała tempa w tym odcinku, ewidentnie widać, że fragmenty układanki zmierzają do finału (sezonu). Zapowiadany atak Innych na obóz wkracza w ostatnią fazę, Jack zdradza rozbitkom swoj od dawna przygotowywany plan, wreszcie pokazano ostatni bunkier no i wreszcie ktoś pomyślał, że ten kabel do czegoś może prowadzić. Czyżby znów finał w bunkrze? Hmm to już chyba tradycja Losta
+ 4 krótkie acz treściwe retrospekcje. Ciesze sie, że wspominki Charliego nie były dłuższe, gdyż nie przepadam za tą postacią, a poza tym zdecydowanie wiekszość jego historii poznaliśmy już wcześniej. Niebyło w zasadzie nic szczególnego, na co by można było czekać odnośnie. Te 4 krótkie historyjki były scisle związane z procesem przygotowania sie Charliego na śmierć, czyli były swego rodzaje przypomnieniem sobie najlepszych chwil w życiu, tytułowych "greatest hits". Zgrabnie to wyszło, i za to plus.
+ no i potwierdzono, po co Danielle potrzebowała dynamit z Black Rock. Tylko że ja myślałem, ze ona działa na własną rękę, a tutaj Jack oznajmia, że współpracowali od pewnego czasu nad przygotowaniem zasadzki na Innych. Zapowiada się ciekawa akcja
+ czy ta kobieta z alejki to była Nadia? Bo coś podobna była. Jeśli tak, to po raz kolejny mamy do czynienia z niesamowitym zbiegiem okoliczności. Tego samego dnia (zapewne) w Manchesterze Charlie śpiewa cover Oasis, widzi go Desmond, potem pada deszcz, a chwilę później Charlie zostaje "Hiro" i ratuje dziewczynę Sayida. A wszyscy trzej panowie potem lądują na małej wyspecje gdzieś na Pacyfiku. Te połączenia między bohaterami w 3 sezonach są zdecydowanie zbyt duże, aby można je było wyjaśnić racjonalnie.
+ Ben ewidentnie sie wkurzył gdy wrocił do obozu. Jego złość, zdenerwowanie i utrata pewności siebie mogą doprowadzić do porażki akci Innych wymierzonych w obóz rozbitków. To chyba koniec dominacji Bena i spółki na tej wyspie :]
MINUSY:
- ja osobicie zawiodłem się na postaci Naomi. Myślałem, ze jej pojawienie się w obozie spowoduje wieksze zamieszanie, dojdzie do jakiś przetasowanń, odkrycia wielku tajemnic, a ona sama stanie sie znaczącą postacią. A wyszło na to, że jej postać sprowadziła się tylko i wyłącznie do roli listonosza, który obwieszcza rozbitkom dobrą (o statku ratunkowym), ale też i złą (o wraku samolotu, śmierci pasażeró, o pogrzebach itd) nowinę
- zastanawia mnie skąd niby Sayid ma plany bunkra Zwierciadło? Bo można przyjąć że ma je od Bakunina, ale skoro tak, to czmeu niby Sayid zachowywał się tak, jakby je zdobył niedawno. Przecież gdyby znał te plany od momentu powrotu do obozu, to by pracował nad nimi i powinien powiedzieć o nich komuś. A tutaj wyszło tak, że nagle przypomniano sobie o kablu i o planach. Wyszło to trochę sztucznie.
Użytkownik Halavar edytował ten post 28.05.2007 - |10:43|
W oczekiwaniu na BSG "Caprica"
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych