Skocz do zawartości

Zdjęcie

No to zaczynamy dyskusje.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
418 odpowiedzi w tym temacie

#281 DjMarco

DjMarco

Starszy szeregowy

• W tr. aktywacji
  • 109 postów
  • MiastoPiastów

Napisano 14.05.2007 - |19:33|

.....nie mogłaby się poruszać szybciej niż światło (bo w końcu nic nie może),.......

Jeśli miało by to być w realiach srialu to tak. Bo jest w nim przyjęte ze nic nie porusza sie z prędkością większą od prędkości światła. Ale w rzeczywistości można osiągnąć prędkość większą niż światło ! Świadczy o tym promieniowanie Czerenkowa.
http://pl.wikipedia....anie_Czerenkowa

A co do tej tezy to sam nie wiem.

Użytkownik DjMarco edytował ten post 14.05.2007 - |19:34|

• 0
HALLOWED ARE THE ORI

Dołączona grafika

#282 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 16.05.2007 - |14:18|

Nie no, żartowałem - wiadomo, że fizyka serialu jest inna. Odnośnie promieniowania Czerenkowa: można poruszać się prędzej od światła w danym ośrodku, ale nie można prędzej od prędkości światła w próżni - tutaj artykuł!
  • 0
http://magory.net - moja strona

#283 rahl

rahl

Kapral

• VIP
  • 162 postów

Napisano 17.05.2007 - |21:53|

Ja chciałbym tylko zwrócić uwagę, że taka fala zmian w czasie nie mogłaby się poruszać szybciej niż światło (bo w końcu nic nie może), więc nigdy nie dotarłaby do teraźniejszości (bo ona oddala się z prędkością światła od przeszłości), he he. ;)

Nie zgodzę się - "fala" zmian w czasie będzie się raczej poruszać po samym tworzywie czasoprzestrzeni - czyli teoretycznie jej prędkość będzie nieskończona. Podobnie jak rozszerzanie czasoprzestrzeni nie jest ograniczone prędkością światła.

A tak swoją drogą - może zadam głupie pytanie, ale skoro fala grawitacyjna nie może się poruszać szybciej niż światło, a jak wiemy prędkość ucieczki z czarnej dziury jest większa od prędkości światła - to jak to możliwe, żeby czarna dziura oddziaływała grawitacyjnie ze swoim otoczeniem.
Po przekroczeniu pewnego progu powinna po prostu zniknąć z naszego wszechświata (zapaść się do punku o nieskończonej gęstość i nieskończenie małych rozmiarach).
Jest pewne rozwiązanie tego dylematu - ale niezbyt mi to pasuje - nośnik oddziaływania grawitacyjnego (grawiton ??) sam mu nie podlega ??
  • 0

#284 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 18.05.2007 - |12:57|

rahl, to pytanie do fizyków, szczególnie że nasze rozmowy (ja traktowałem to żartobliwie) są na pograniczu pseudonauki (mówiąc szczerze: mówimy bzdury). Grawitacja jest na razie małą luką w teoriach fizycznych. Polecam artykuły (i książki pewnie też są ok, ale jeszcze nie czytałem jego) Michio Kaku (jeden z twórców M-teorii), on BARDZO jasno wyjaśnia wszystko.
Wyjaśnienie ucieczki rzeczy z Czarnej Dziury poruszał Stephen Hawking i do niego odsyłam po najlepsze wyjaśnienie.
  • 0

#285 Wildtom

Wildtom

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 30.05.2007 - |04:03|

Witam
IMO najlepiej by bylo jakby za robote zabral sie facet pokroju Straczynskiego. Taki co to juz w 1 odcinku ma poukladana w glowie cala serie az do konca. Do dzis pamietam jakie oczy mialem jak w pierwszych odcinkach B5 pokazywali migawki wydarzen, ktore faktycznie zobaczylem w koncowce serii. To by byl dla mnie ideal - miec konkretna wizje i sie jej trzymac. Ostatnie serie SG przypominaly mi jazde pociagiem w czasie gdy ktos gdzies w przodzie ciagle kladzie tory. Jesli stworza nowy serial i znow zaczna odplywac od glownego nurtu na rzecz jakis nie wnoszacych nic do tematu zapychaczy to nie wroze nowemu serialowi dlugiego zycia.

Podsumowujac - fabula jaka bedzie taka bedzie - byle scenarzysci byli konsekwentni

Użytkownik Wildtom edytował ten post 30.05.2007 - |04:04|

• 0

#286 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 30.05.2007 - |09:22|

Tylko gdy Straczynsky coś robi to w każdym odcinku bójka na pięści, a w co drugim nuda ;). Ale fakt, że ludzie jak Straczynsky (B5) czy Ronald D. Moore (DS9 i BSG) potrafią spiąć cały serial w jedną całość, przydałoby się w Stargate podobnie.
  • 0

#287 seven of nine

seven of nine

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 652 postów
  • MiastoVilla Soprano USA- Sopot

Napisano 13.06.2007 - |16:17|

Dla wszystkich zainteresowanych
http://www.filmweb.p...l,News,id=35567
  • 0

#288 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 13.06.2007 - |20:00|

Ciągle mnie rozbraja fakt że amerykanie dalej nie mieli ostatniego odcinka.... lol
Log65: Happy camper

#289 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 13.06.2007 - |20:31|

W sumie oni ten serial robią dla siebie, odsprzedają go tylko dodatkowo. Potem jednak pozwalają innym pokazać go wcześniej. Przecież oni są jacyś nienormalni. Połowa widzów już te odcinki widziała na satelicie albo z netu. Teraz wiadomo dlaczego spada im tak często oglądalność i zdejmują seriale. Po co ludzie mają oglądać dwa razy to samo?
  • 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#290 Tishi

Tishi

Starszy szeregowy

• Email
  • 120 postów
  • MiastoWanaty k. Cz-wy

Napisano 14.08.2007 - |11:50|

To jest już jakaś konkretna data od kiedy będzie nowy serial w TV?
  • 0

#291 dr Danielle Jackson

dr Danielle Jackson

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoŹwirek

Napisano 30.09.2007 - |13:24|

:P

To jest już jakaś konkretna data od kiedy będzie nowy serial w TV?

to informacja z wikipedii, więc nie wiem na ile jest prawdziwa, ale mozemy przyjąć, że jest.

"[Stargate Universe] the show was set to enter pre-production in March 2007, entering production in mid 2007 with a projected premiere in early 2008"
  • 0
- And a hug is just like a public dry hump.
- I think you're hugging wrong.

#292 Sokar

Sokar

snapik.com

• VIP
  • 1 337 postów
  • MiastoOleśnica

Napisano 05.10.2007 - |19:00|

wrzesień/październik 2008 w piątki
  • 0

#293 elantra

elantra

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 06.10.2007 - |18:05|

to przerąbane - cały rok czekania i zostaje nam tylko SGA. Ale jak to mówią : po długim czekaniu smakuje lepiej. :D
  • 0
"tylko umarli znają koniec wojny"
Platon

#294 dr Danielle Jackson

dr Danielle Jackson

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoŹwirek

Napisano 07.10.2007 - |19:56|

skoro ma wejśc za rok, znaczy, że już muszą jakoś zaczynać działać.
wiadomo już coś o obsadzie? czy na razie całkowita cisza o produkcji i tylko wiadomo, że będzie?
  • 0
- And a hug is just like a public dry hump.
- I think you're hugging wrong.

#295 elantra

elantra

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 14.10.2007 - |22:53|

będzie , będzie bo za dużo już o tym trąbią, ale chcą to zrobić dla szmalu to się nie odkrywają z pomysłami - wiadomo, komercja jak to u amerykańców.
  • 0
Platon

#296 elantra

elantra

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 25.11.2007 - |00:08|

No i okazuje się, że decyzje już zapadły. Pierwsze odcinki (podobno 10) zaważą o dalszej produkcji .
  • 0
Platon

#297 LordFalcon

LordFalcon

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 28.11.2007 - |21:25|

Skoro mają być podróże w czasie w drugim filmie, to wg. mnie wojna z Ori powinna skończyć się "remisem", kiedy SG-1 ma uruchomić broń Merlina, wkraczają Ascendenci, ponieważ ta broń zmiotła by z wszechświata wszystkie postanie "energetyczne", nie tylko Ori... Niestety stawiają oni warunek, że program gwiezdnych wrót musi zostać zamknięty i ludzie raz na zawsze muszą się pożegnać z tym wynalazkiem w zamian za bezpieczeństwo galaktyki. W tym momencie Carter można wysłać do Atlantis, którego mieszkańcy decydują się tam zostać i zostaje zerwany kontakt z ziemią, ponieważ statki kosmiczne zostały zniszczone w czasie walk z oddziałami Ori. Budowa kolejnego zajmie trochę czasu, a o paliwo tez ciężko, bo na ziemi nie ma sprawnego ZPMu... Natomiast przy samym demontażu wrót i broni Merlina następuje wypadek i grupa ludzi będących bezpośrednio przy nich znika, niewiadomo gdzie... Nikt nie wie co się stało, natomiast oni lądują w czasach, kiedy pradawni dopiero budowali sieć wrót przy pomocy prymitywnych statków kosmicznych, poznawali inne cywilizacje/istnienia. Pradawni też są zdziwieni, grupa opowiada im o wypadku i swoich czasach. Po pewnym czasie pradawni spotykają cywilizację na swoim poziomie i tworzą przymierze ku rozwojowi nauki i tu jest początek przymierza ras... A nasi bohaterowie pracują razem z pradawnymi nad technologią na postawie swojej wiedzy z przyszłości i nad poszukiwaniem pozostałych 2 ras, ponieważ w spotkaniu ich i przyspieszeniu rozwoju technologii jest jedyna nadzieja na powrót do swoich czasów...

Jeśli jakieś nieścisłości powstały w moim przekazie, proszę o uwagi i propozycje ;), zmodyfikuję/rozbuduję moją wizję...
  • 0

#298 baloo

baloo

Plutonowy

• Użytkownik
  • 350 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 28.11.2007 - |21:57|

Ekhmm. Nieścisłości i błędów odnośnie faktów serialowych jest tu co nie miara.
Spokojnie, jeżeli przenieść to do tematu pomysł na nowy serial, to wszystko będzie OK. ;)

Polecam temat Chronologia wydarzeń w SG. Znajdziesz tam spis i kolejność większości wydarzeń.

Czeka Cię kilka większych poprawek, ale nic nie stoi na przeszkodzie napisania fanfika. Zachecam do pracy Sg nigdy za mało.
  • 0

#299 owcaboski

owcaboski

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 01.12.2007 - |19:14|

Witam wszystkich użytkowników forum OT!!!

Jestem tu nowy i przyznam sie szczerze, ze nie przeczytałem całego tego topicu, wiec jeśli ktoś wpadł na podobny pomysł - to jest to przypadek;)

Moja wizja fabuły nowego serialu - SG Universe, przedstawia się następująco. Załozmy, ze to nie Pradawni zbudowali pierwsza siec, wrot tylko jeszcze jakas starsza rasa. Bedac o wiele bardziej zaawansowana zbudowala systemy wrot w calym wszechwiecie - lub tez w kilkudziesieciu galaktykach (m.in. Droga Mleczna, Asgard, Ori). Pradawni przejeli od nich technologie budowy wrot i rozbudowywali siec wrot w galaktykach do ktorych dotarli, jednakze samej technologii nie zglebili do konca...
Otóż błędnie zakładali ze do inicjowania połaczenia potrzebne jest max 8 chevronow, ale wrota miały ich 9 - bez tego dziewiątego chevronu wrota nie działały, wiec we wszystkich wrotach umieszczali 9 chevronow. Do czego wiec służy 9 chevron? Wprowadzenie 9 chevronu przekierowywuje korytarz miedzy dwoma wrotami do silnego źródła energii (jadro galaktyki, czarna dziura lub podobno) to zasila korytarz wrót i pozwala tworzyć długodystansowe połączenia po całym wszechświecie;]

Status quo dla nowego serialu: SG1 - pokonuje ostatecznie Ori (pozostaja nieliczni wyznawcy i kaplani), Goa'uldowie sa zdziesiatkowani, jednakze w ostatnim filmie (tym o podrozach w czasie) SG1 odkrywa zagadke 9 chevronu. Daniel Jackson jako najbardziej doswiadczony czlonek SG1 i cywil - dostaje od I.O.A. misje stworzenia nowego zespolu ktory ma rozpoczac badanie wszechswiata (technologie, nowe kultury itd.) podczas gdy misje SG1 i Atlantis sa kontynuowane.

I to na początek, teraz tylko porządny wróg (albo kilku wrogów) i mamy nowy serial w uniwersum SG:D
  • 0

ALL WILL BE REVEALED... I hope...

Ms Marvel: "So we're missing a Wolverine and a Thor"
Iron Man: "And a ninja"
Ms Marvel: "We need a ninja?"
Iron Man: "In this day and age? You have to have a ninja"

#300 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 01.12.2007 - |19:38|

@owcaboski

wrogowie chyba powinni być zawsze silniejsi niż ci, których pokonano poprzednio; więc podejrzewam jakąś Nemezis tej starszej rasy??; to by było przegięcie, nawet po Ori :lol: ;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych