Skocz do zawartości

Jericho

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
855 odpowiedzi w tym temacie

#281 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 04.11.2006 - |15:35|

"NYPD caught three guys right before they flipped the switch. They had a rented van, a 20-kiloton bomb in a steel drum."

To tyle jeśli chodzi o wielkość bomby;]

No więc sprawa jest jasna (póki co) :)

1. Atak terrorystyczny.
2. Zniszczenia sa "stosunkowo" niewielkie - przy zastosowanej wielkości bomb.
(nie ma mowy o "odparowaniu" Ameryki.)
3. Ocalałe resztki rzadu działają.

Zadziwiaja mnie natomiast nastepujące w związu z tym sprawy:

A) Brak natychmiastowego poboru do Armii (i mobilizacji Gwardii Narodowej) oraz różnych sil paramilitarnych
jakich pełno w Stanach. Nie wyobrażam sobie sytuacji, zeby w takim miasteczku nie było nikogo z członków GN albo US Army Reserve.
Co za tym idzie absolutny brak widoku armii w okolicy.
Z tego co wiadomo o przygotowywanych planach reakcji na takie zagrożenie to udział sił zbrojnych w "blokadzie" szlaków komunikacyjnych ma być dość duży.

B) Po co wystrzelono rakiety z silosów?
Chociaż jakby się tak dokładniej zastanowić to jakiś cel w tym był.
Chociaż by przekazania reszcie świata, że przeżyliśmy i jesteśmy w stanie odpowiedzieć druzgocąco.
Albo wiemy kto i gdzie przygotował taką akcję i chemy go zająć podobnym "problemem" jak my mamy
aby jakies głupie mysli nie chodziły mu po głowie :)

C) Kim w końcu jest nas murzyn? Czy należy do organizatorów zamachu?
Czy tez może wręcz przeciwnie to jakiś przedstawiciel zakamuflowanej organizacji rzadowej szykowanej
własnie na taką okoliczność?

No i tak właściwie to jaki film oglądamy?
Jak dla mnie powoli przeistacza się to w Doktor Queen a nie w Mad Maxa.
Więc zaczynam się zastanwiac czy to oglądac dalej...

Użytkownik psjodko edytował ten post 04.11.2006 - |15:37|

::. GRUPA TARDIS .::

#282 enlil

enlil

Szeregowy

• Email
  • 19 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 04.11.2006 - |17:11|

"NYPD caught three guys right before they flipped the switch. They had a rented van, a 20-kiloton bomb in a steel drum."

wychodzi na to ze nasz murzyn w trzecim odcinku zamurowal bombke
ciekawe po co?
  • 0

#283 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 04.11.2006 - |18:00|

wychodzi na to ze nasz murzyn w trzecim odcinku zamurowal bombke
ciekawe po co?

No tak, aż sobie obejrzałem powtórnie.
Faktycznie stawiałbym go teraz raczej po stronie terrorystów.
Czyzby należał do jakiejś grupy która nie wykonała "zadania" ?
A może nie mógł znaleźć drużyny do tego zadania?
Został sam i dlatego beczka pozostała "cała".

#284 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 04.11.2006 - |20:30|

Heh, a ja myslalem, ze to jest zapas wody albo coś w tym stylu. Mnie sie zdawało ze ten afroamerykanin jest jakimś agentem CIA lub jakiegoś Secret Service or something.
  • 0
Dołączona grafika

#285 Sokar

Sokar

snapik.com

• VIP
  • 1 337 postów
  • MiastoOleśnica

Napisano 05.11.2006 - |08:26|

Sory za offtopic. Ale ten "murzyn" ma imię!
  • 0

#286 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 05.11.2006 - |12:51|

Sory za offtopic. Ale ten "murzyn" ma imię!

No to co z tego ?
Czy ja muszę pamiętać imiona wszystkich bohaterów wszystkich filmów, które oglądam ?
Pewnie gdyby akcja działa sie w środowisku murzyńskim, musiałbym ich jakoś rozróżniać.
Ale tu jest to wystarczające odróżnienie od innych bohaterów (których imion równiez nie pamiętam).

Jeżeli natomiast słowo "murzyn" wywołuje u ciebie jakies negatywne skojarzenia, to wybacz
ale masz problem. Tylko, że to jest Twój problem.
Ja z tym słowem (oraz z wielu innymi typu Żyd, Cygan, Polak czy Rusek) nie wiąże żadnych znaczeń pejoratywnych.
I dziwię się Twojej reakcji :)

PS.
Owszem podobnie jak ty zareagowałem kilka miesięcy temu na słowo "wieśniak" nadużywane w topicu o Atlantis.
Więc cię rozumiem. Ale mnie już przeszło.

#287 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 05.11.2006 - |21:17|

1x07

PLUSY:

+ bardzo ładna scenka ze Stanleyem i tą panienką; kartki łopoczące na wietrze, babka wyzya Syanleya, następnie płacz i widok na słońce
+ wreszcie wiadomo, że to jednak były bomby atomowe detonowane na ziemi w centrach miast. Skłaniałem się ku tej opcji, i w sumie to dobrze, ze wybrano ją, a nie atak jakiegoś państwa. Na pewno nie mogłyby być to Chiny, gdyż w obecnej polityce międzynarodowej widać ostatnio zbliżenie stpsunkow politychnych i handlowych między USA i Chinami. Ukazanie w serialu ataku atomowego na Stany Zjednoczone byłoby bardzo niepoprawne politycznie, i mogłoby podrażnić Państwo Środka
+ a jednak, Heather coraz mocniej zbliżała się do Jake'a, no i teraz chyba będą parkę :D
+ świetnie zapowiada sie następny odcinek, bo wreszcie wyjedziemy z tego miasteczka, i zoaczymy trochę świata :D Dodatkowo fajnie wyszła scenka końcowa, która nawiązuje do Pilota.
+ dobrze, że wrocił Gray, bo na pewno przyniesie (i już trochę przyniósł) rozsądku do Jericho. Oprocz cennych informacji, na jakie wszyscy czekali, słusznie zasugerowal aby sprawdzić nowo przybyłych mieszkańców Jericho

MINUSY:

- myślałem, że poprzedni odcinek był tylko jednorazową wpadką, ale 1x07 nadal utrzymal ten niefajny klimat serialu. Mówie tutaj o klimacie sielankowo-familijnym. Zamiast coraz wiecej informacj o kraju, zamachowcach, innych miasteczkach i kłopotach ludności, mamy historie rodzinne (nowe i stare) w kręgu kilku ludzi. Coraz mniej mi się to podoba

Użytkownik Halavar edytował ten post 05.11.2006 - |21:19|

• 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#288 DrDivX

DrDivX

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 05.11.2006 - |22:37|

jestem wlasnie po seansie i z tego odcinka wywnioskowalem ze w Jericho takze jest Bomba gotowa do odpalenia.Robb w ktoryms odcinku zamurowywal beczke,Grey mowil ze NY zlapali 3 zamachowcow ktorzy przewozili bombe w beczce.wiec jest to bardzo prawdopodobne
  • 0

#289 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 05.11.2006 - |23:52|

jestem wlasnie po seansie i z tego odcinka wywnioskowalem ze w Jericho takze jest Bomba gotowa do odpalenia.Robb w ktoryms odcinku zamurowywal beczke,Grey mowil ze NY zlapali 3 zamachowcow ktorzy przewozili bombe w beczce.wiec jest to bardzo prawdopodobne

Bardzo możliwe, że to, co Robert zamurował to własnie boma atomowa. Tylko że jego działania w Jericho jak na razie pokazują, że najprawdopodobniej z jakiś przyczyn nie wypełnił swojego zadania. Moze wystraszył się? Może sumienie dało o sobie znac? A może uznał, że więcej uzyska, jeśli jej nie zdetonuje? Niewiadomo też, czy tylko on nie wykonał planu, czy też może nalezy do jakiejś grupy rozłamowców. :huh:
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#290 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 06.11.2006 - |13:18|

To ze RObert ma bombe i zamierza ja zdetonowac w Jericho nie ma wiekszego sensu.
Mam 3 teorie na ten tamat:
1. W beczce nie byla bomba a Hawkins nalezy do organizacji rzadowej.
2. W beczce jest bomba ale Hawkins zdradil swoich kolegow i nie wysadzil celu (miasta)
3. W beczce jest bomba a Hawkins nalezy do drugiej fali zamachowcow, ktorzy maja zniszczyc nowo powstale centra rzadowe (jak wiekszosc duzych miast zostanie zniszczona to logiczne jest ze w razie odnowienia rzadu bedzie mial on siedzibe w innym miescie). Tylko ze w tej teorii nie rozumiem powodu uratowania rodziny.
  • 0

#291 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 06.11.2006 - |13:43|

Na pewno 1x07 lepszy od poprzedniego odcinka. Amtosfera sielankowa może i u niektórych jest ale zaczynam powoli to rozumieć w końcu ludzie też chcą jakoś normalnie żyć. Mimo wszystko jakoś przesadnie narazie nie jest to pokazane i oby tak było.
Przed obejrzeniem tego odcinka zobaczył jego trailer więc zaskoczenia z powrotem Gray'a nie miałem ani tym że DC zniknęło bo tam była o tym mowa. Ale ciekawe jest to że NYC przetrwało no i jak już to zostało wspomniane wychodzi na to że za atomówkami stoją jacyś terroryści.
Ciekawi mnie tylko czy w następnym odcinku pokażą nam to dokąd zajadą Jake i Eric czy tylko znów skończy się na opowieściach ;).
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#292 radical

radical

Starszy kapral

• VIP
  • 283 postów
  • Miastono man's land

Napisano 06.11.2006 - |13:45|

No to co z tego ?
Czy ja muszę pamiętać imiona wszystkich bohaterów wszystkich filmów, które oglądam ?

nie musisz.

Pewnie gdyby akcja działa sie w środowisku murzyńskim, musiałbym ich jakoś rozróżniać.
Ale tu jest to wystarczające odróżnienie od innych bohaterów (których imion równiez nie pamiętam).

poniekąd masz rację, ale jest małe "ale".

Jeżeli natomiast słowo "murzyn" wywołuje u ciebie jakies negatywne skojarzenia, to wybacz
ale masz problem. Tylko, że to jest Twój problem.

tutaj nie masz racji. wydaje mi się, że słowo "murzyn" (szczególnie kiedy jest bez potrzeby nadużywane) wywołuje u wielu ludzi negatywne skojarzenia.

Ja z tym słowem (oraz z wielu innymi typu Żyd, Cygan, Polak czy Rusek) nie wiąże żadnych znaczeń pejoratywnych.

a tutaj troszkę pokazałeś, że jednak nie do końca tak jest jak twierdzisz, bo dlaczego nie napisałeś "Rosjanin". a skoro napisałeś "rusek" to dlaczego nie napisałeś "Polaczek" albo jakoś inaczej. "Polak", "Rosjanin", "Cygan" są formami oficjalnmi i nie oddającymi żadnego nastawienia (ani negatywnego, ani pozytywnego) używającego tych słów. natomiast slowo "Rusek" jak najbardziej ma zabarwienie emocjonalne i cokolwiek powiesz, nie udowodnisz mi, że tak nie jest.

zwróciłem już kiedyś na to uwagę. może "murzyn" nie jest jakoś cholernie obraźliwe, ale dlaczego nie mówicie na innych na przykład "brodaty" na burmistrza, "mniejszobrody" na jego syna Erica, "lekareczka" na April, a "białas" na chociażby Jake'a?

pozdrawiam.
  • 0
back from the dead :D

#293 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 06.11.2006 - |14:04|

Ja uzywam rusek ... poniewaz jest krotsze. Komu by sie chcialo wymawiac ro-sja-nin jak mozna ru-sek :P

Pozatym nie uwazaszradical ze ten "bialas" to prawdziwy duren? Moim zdaniem powinni go na miejscu zastrzelic.
I teraz ... powiedz mi o kogo mi chodzilo? Bo jak mamy dysktowac razem to musimy wiedziec o czym, uzylem slowa "bialas" wiec teraz napisz mi do kogo sie ono odnosi. Bo jesli tego nie wiesz to nie mozesz ze mna dyskutowac.

Czy dane slowo jest obrazliwe zalezy tylko od 2 osob, tej ktora to wypowiada i tej do ktorej te slowa sa skierowane oraz sensu wypowiedzi:
Kolega zrobil mi glupi kawal, wszyscy sie smieja, ja do niego mowie "Ty c h u j u".
Spotykam kolesia na ulicy i zaczynamy sie klucic, uderza mnie ja mowie "Ty c h u j u".
W pierwszym przypadku bylo to nie majace zadnego znaczenia slowo, w drugim obraza.

Tak naprawde kazde slowo moze byc uzyte jako obrazliwe. Zalezy to od przeslania oraz tego co 2 osoby uwazaja.

Ps. Przepraszam za uzycie takiego slowa na "ch", poprostu ta sytuacja przyszla mi do glowy.

Użytkownik Modes edytował ten post 06.11.2006 - |14:06|

• 0

#294 radical

radical

Starszy kapral

• VIP
  • 283 postów
  • Miastono man's land

Napisano 06.11.2006 - |14:33|

Ja uzywam rusek ... poniewaz jest krotsze. Komu by sie chcialo wymawiac ro-sja-nin jak mozna ru-sek :P

Pozatym nie uwazaszradical ze ten "bialas" to prawdziwy duren? Moim zdaniem powinni go na miejscu zastrzelic.
I teraz ... powiedz mi o kogo mi chodzilo? Bo jak mamy dysktowac razem to musimy wiedziec o czym, uzylem slowa "bialas" wiec teraz napisz mi do kogo sie ono odnosi. Bo jesli tego nie wiesz to nie mozesz ze mna dyskutowac.

oczywiście, ze możemy. w następnym poście mówisz kogo masz na myśli i juz dyskusja wre. :D

Czy dane slowo jest obrazliwe zalezy tylko od 2 osob, tej ktora to wypowiada i tej do ktorej te slowa sa skierowane oraz sensu wypowiedzi:
Kolega zrobil mi glupi kawal, wszyscy sie smieja, ja do niego mowie "Ty c h u j u".
Spotykam kolesia na ulicy i zaczynamy sie klucic, uderza mnie ja mowie "Ty c h u j u".
W pierwszym przypadku bylo to nie majace zadnego znaczenia slowo, w drugim obraza.

po pierwsze: to nieprawda. oprócz 2 osób, potrzebnych jest jeszcze wiele rzeczy, które pominąłeś. w sumie chodziło ci chyba o to, co opracował Roman Jakobson, choć bardzo to uprościłeś, a raczej wypaczyłeś.
po drugie: no wybacz, ale nie pozwoliłbym, by ktokolwiek mówił do mnie w ten sposób, ani ja nie pozwoliłbym sobie, by w taki sposób nazwać kogoś. może to kwestia gustu, dobrego smaku i nieco innego, niż twoje poczucia humoru.
  • 0
back from the dead :D

#295 Rand

Rand

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 264 postów

Napisano 06.11.2006 - |16:36|

Tak wtrące tylko że na AXN w grudniu bedzie leciał ten serial, dlatego też poczekam cierpliwie i obejrze w tv :]
  • 0
1. BSG/Shield/Dexter/Spartacus/Skins/Caprica/SG:Universe
2. 24h/Black Donnellys/Rescue Me/SoA/True Blood/Supernatural/Veronica Mars/Entourage/HIMYM/Chuck/White Collar/House
3. Lost/Rome/Moonlight/Californication/Breaking Bad/Tudors/Castle
4. Weeds/The 4400/Damages/V/SG/SG:A/Desperate Houswives/Greys anatomy

#296 majkel78

majkel78

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 109 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 06.11.2006 - |20:42|

+ świetnie zapowiada sie następny odcinek, bo wreszcie wyjedziemy z tego miasteczka, i zoaczymy trochę świata :D Dodatkowo fajnie wyszła scenka końcowa, która nawiązuje do Pilota.

Oby za tydzień nie było minusika jak się okaże że bracia powrócą w 10 minucie odcinka z potrzebnymi lekami i świat znowu będziemy słyszeć tylko z opowiadań :D

Użytkownik majkel78 edytował ten post 06.11.2006 - |20:45|

• 0

#297 arex

arex

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów
  • MiastoWantage

Napisano 06.11.2006 - |22:00|

Ja jednak nadal uważam że Robert jest jakimś agentem rządowym. I bardzo prawdopodobne że był mocno zajęty ostatnio. Nie był z rodziną 4 lata. Pojawił się na krótko przed wybuchami.
Wiedza, sprzęt i całokształt jakoś nie pasuja mi na terorystę.

Oczywiście zobaczymy co bedzie dalej.
Fakt faktem serial ostatnio się jak dla mnie zbyt sielankowy zrobił. Ale nadal ma szanse.
Pożyjemy zobaczymy.
  • 0
Pozdrawiam
--
Arex

#298 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 08.11.2006 - |14:52|

a tutaj troszkę pokazałeś, że jednak nie do końca tak jest jak twierdzisz, bo dlaczego nie napisałeś "Rosjanin".

Drobniutka uwaga i przepraszam za nieporozumienie.
Bo użyłem języka potocznego - czego staram się unikać.
My, żyjący na wschodzie (Polska C) odróżniamy Ruska (Ukraińca) od Rosjan.
:)

Koniec OT.

Użytkownik psjodko edytował ten post 08.11.2006 - |14:54|

#299 kris.m

kris.m

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 08.11.2006 - |19:06|

A mnie strasznie denerwuje pani sklepikarka!!! Nie dość, że zawłaszczyła sobie większość towaru z pociągu, to wykorzystuje sytuację i wymienia żywność na różne kosztowności. Moim zdaniem sklep powinien być spacyfikowany przez burmistrza i zapasy powinny być wydawane racjonalnie a nie na widzimisię pani sklepikarki :)
  • 0

#300 typcio

typcio

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • Miasto

Napisano 08.11.2006 - |23:25|

Towary z pociągu to jej zamówienie sprzed wybuchów, a że używa barteru .. to normalne skoro za pieniądze nie wiadomo czy coś się jeszcze da kupić.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych