Skocz do zawartości

Zdjęcie

Błędy w SG-1

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
361 odpowiedzi w tym temacie

#281 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 07.11.2005 - |20:50|

Co mnie denerwuje w SG1 to zupelny brak konsekwencji technicznych oraz kulturowych.
A mianowicie:
zacznimy od Goa'uld i ich swity:
- Brak widocznych innych zdobyczy techniki poza militariami i innymi przyzadami przyczyniajacymi sie posrednio lub bezposrednio eksterminacji bliznich.
- Niemal niewidoczny status poddanych, bo jak to jest ze pierwszy przyboczny Apophisa (chyba najwyzszy stopien wojskowy) zyje w malutkiej chatce.
- Wykorzystywanie zwyklej sily roboczej do wydobywania Naquada ( moze wydobywaja cos innego, ale niebylo o tym nic w serialu).
- Technicznie rzecz biorac zatrzymali sie w rozwoju 5 tys. lat temu.
- Byle statek transportowy musi miec ozdobne rzezbienia na pokladzie.
- na koniec pytanie: Jak banda chlopow uzbrojonych w dzidy( albo nawet i nie) zdolala pokonac i wypedzic lepiej wyszkolona i doskonalsza technicznie armie Ra?

Ludzie:
- niewielkie zroznicowanie kulturowe - widoczna tylko kultura europejska i bliskowschodnia( wyjatek indian w jednym odcinkow oraz jaffa samuraja Anubisa w odc. 603.)
- to samo ze zroznicowaniem epok ludzie sa na poziomie albo starozytnym albo zblizonym lub wyzszym od naszego, zupelny brak epok podobnych do sredniowiecza czy rewolucji przemyslowej. To mogloby oznaczac 2 fale migracji: pierwsza spowodowana przez pradawnych i druga za sprawa Goa'uld gdzie ci chamowali rozwoj, gduby nie jedno ale wszystkie te adresy pochodza z abydoss wiec Wezowaci wiedzieli tez o tych ktore sie rozwijaly szybciej.
- O jezyku ani o jednym plemieniu reprezentujacym cala planete nawet niemuwie (mimo ze w 9 serii uznaje sie ze jak w Ori uwierza ci przy wrotach to misja ewangelizacyjna sie.
- Maksymalnie 3 panstwa na planecie co patrzac na to co sie u nas dzieje jest troszke dziwne.
- Jak to mozliwe ze nikt poza Rosja o niczym niewie jakies satelity na orbicie chyba mamy.

Wiem oczywiscie ze to wszystko realia serialu ale bez przesady.

Tak na zakonczenie 2 pytania. Pomyslcie co by zrobil z talibami obecny Prezydent US. gdyby mial takiego Prometeusza i czy Prayersi (kaplani Ori) nieprzypomininaja wam ich troche swoj filozofia " uwierzcie albo zostaniecie zniszczeni"??

Użytkownik LunatiK edytował ten post 07.11.2005 - |20:58|

• 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#282 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 07.11.2005 - |21:33|

No coż widać ewidentne luki w oglądaniu serialu. Nie znasz końcówki 8 sezonu i nie wiem czy spoilerować ci czy nie. Ale dobrze radze zobacz jeszce raz całość i to uważnie.

Co mnie denerwuje w SG1 to zupelny brak konsekwencji technicznych oraz kulturowych.
A mianowicie:
zacznimy od Goa'uld i ich swity:
- Brak widocznych innych zdobyczy techniki poza militariami i innymi przyzadami przyczyniajacymi sie posrednio lub bezposrednio eksterminacji bliznich.
- Niemal niewidoczny status poddanych, bo jak to jest ze pierwszy przyboczny Apophisa (chyba najwyzszy stopien wojskowy) zyje w malutkiej chatce.
- Wykorzystywanie zwyklej sily roboczej do wydobywania Naquada ( moze wydobywaja cos innego, ale niebylo o tym nic w serialu).

-Jest to wszystko opisane kolejno w odcinkach.
-Po co im inne zdobycze? jak tylko wojną żyją?
-A chciałbyś oglądać jak robią żniwa?

- na koniec pytanie: Jak banda chlopow uzbrojonych w dzidy( albo nawet i nie) zdolala pokonac i wypedzic lepiej wyszkolona i doskonalsza technicznie armie Ra?

Końcówka 8 sezonu się kłania, Oni nie byli uzbrojeni w dzidy. A poza tym SG szkoliło ich przez 5 lat do tej walki.

Ludzie:
- niewielkie zroznicowanie kulturowe - widoczna tylko kultura europejska i bliskowschodnia( wyjatek indian w jednym odcinkow oraz jaffa samuraja Anubisa w odc. 603.)
- to samo ze zroznicowaniem epok ludzie sa na poziomie albo starozytnym albo zblizonym lub wyzszym od naszego, zupelny brak epok podobnych do sredniowiecza czy rewolucji przemyslowej. To mogloby oznaczac 2 fale migracji: pierwsza spowodowana przez pradawnych i druga za sprawa Goa'uld gdzie ci chamowali rozwoj, gduby nie jedno ale wszystkie te adresy pochodza z abydoss wiec Wezowaci wiedzieli tez o tych ktore sie rozwijaly szybciej.

Ja tam nwidziałem religie z całego świata, a to że Europejska i Bliskowchodnia jest najbardziej widoczna to daltego zę i u nas tak jest, BTW Egipska nie jest Europejską!
-Nie prawda koordy planet nie są z Abydos, zobacz odcinke Fifth Rase. (Jack wprowadza do komputera setki światów o których Goualdowie nic nie wiedzą.

- O jezyku ani o jednym plemieniu reprezentujacym cala planete nawet niemuwie (mimo ze w 9 serii uznaje sie ze jak w Ori uwierza ci przy wrotach to misja ewangelizacyjna sie.
- Maksymalnie 3 panstwa na planecie co patrzac na to co sie u nas dzieje jest troszke dziwne.
- Jak to mozliwe ze nikt poza Rosja o niczym niewie jakies satelity na orbicie chyba mamy.
Wiem oczywiscie ze to wszystko realia serialu ale bez przesady.

-Jest powiedziane że kolonie powstawały w około wrót i się zbytnio nie roznosiły po planetach!
Bo tylko rosja ma Wrota (miała) Tylko rosja ma zaawansowany system badania kosmosu (poza USA)
A poza tym sporo państw o tym wie, vel sezon 6sg1 i sezon 1SGA. Patrza uwaznie tam to na prawdę jest.

Użytkownik Toudi edytował ten post 07.11.2005 - |21:34|

#283 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 08.11.2005 - |00:38|

W moim ogladaniu serii brakuje 7 i 8 wiec moglem cos przeoczyc.
Ale

-Jest to wszystko opisane kolejno w odcinkach.
-Po co im inne zdobycze? jak tylko wojną żyją?
-A chciałbyś oglądać jak robią żniwa?

- A co dokladniej jest opisane - bardziej konstruktywnie.
- Co do wojny moge sie zgodzic. ale jak to mozliwe ze technika sprze kilku tys. lat dorownuje obecnej popatrz jak sie u nas wszystko zmienia na przestrzeni kilku lat.
- Niechodzi mi o zniwa tylko czemu do wydobywania naquada niekorzystaja z maszyn?? latajace piramidy umieja zrobic a maszyn niepotrafia w kopalni wykorzystac??

CYTAT(LunatiK @ 7.11.2005 |20:50|)

Końcówka 8 sezonu się kłania, Oni nie byli uzbrojeni w dzidy. A poza tym SG szkoliło ich przez 5 lat do tej walki

Nieogladalem koncowki 8 sezonu ale jesli SG zdolalo sie cofnac do czasow gdy Ra i inni rzadzili w Egipcie to spory spoiler. Inna sprawa ze podroz do lat 60siatych sie udala, ale kilka tysiecy to juz powazna sprawa, Niezapominaj ze muwimy tu o Ra, chyba ze muwisz o walce na Abydos ale jakos nieprzypominam sobie zeby w filmie przebywali tam 5 lat (moze to forum jest o serialu jednak film tez nalezy do tego swiata, w serialu mogli zostawic ze Ra na ziemie przybyl w cile azgardczyka a nie jak sie okazalo Unasa). ale tu moge sie mylic :)

Ja tam nwidziałem religie z całego świata, a to że Europejska i Bliskowchodnia jest najbardziej widoczna to daltego zę i u nas tak jest, BTW Egipska nie jest Europejską!

-Jest powiedziane że kolonie powstawały w około wrót i się zbytnio nie roznosiły po planetach!

Podciagnelem Egipt pod bliski wschod moze troche zamocno ale nie o to chodzi. W ciagu stuleci na ziemi kultury sie zmienialy, zdazaly sie migracje, wojny plagi. czy tych ludzi czasem w ciagu tysiecy lat nic nie ruszalo??
co do kultury to wymienie ci wszystko co pamietam: Indianie, kowboje, skandynawowie, egipcjanie i chrzescijanie. troche malo jak na miliony swiatow i 200 odcinkow.

Zbaczajac z tematu odc. 903 gdy kosmici przylecieli po Zare i Daniela wyraznie slyszalem "four life signs" cztery oznaki zycia niebylo ze ludzkiego wiec rozumiem ze muwili ogonie tzn. ze nawet zwierzat niebylo?
Zbyt Startrekowski odcinek jak dlamnie.

PS.
  • 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#284 Dragonspirit

Dragonspirit

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 102 postów

Napisano 13.11.2005 - |18:16|

brak widocznych innych zdobyczy techniki poza militariami i innymi przyzadami przyczyniajacymi sie posrednio lub bezposrednio eksterminacji bliznich.

Goaul'dowie z zasady są rasą WALCZĄCĄ I ŻĄDNĄ WŁADZY, oni są nastawieni na wojny i asymilacje lub zniewolenie wolnych światów. Nic więcej im do szczęścia nie potrzeba.

A w kontekście serialu, czy Goaul'd przejmował się kimś poza swoją własną osobą?? Nie ten będzie pierwszym przybocznym to inny... Pamietajmy o specyfikacji każdej rasy !!!

- Wykorzystywanie zwyklej sily roboczej do wydobywania Naquada ( moze wydobywaja cos innego, ale niebylo o tym nic w serialu)

hmmm Naquadah powiadasz, wydaje mi się, że to mogli wychodzić z założenia, że w wypadku kradziezy tej technologii mogą zostać zagrozeni. Aczkolwiek mnie się wydaje, że chodzi głównie o to, że takiej technologii po prostu nie ukradli, bo jak wiemy oni kradli technologie innym rasom, a nie stworzyli swojej.

Tutaj cię nie rozumiem, bo co to ma do błędów w stargate?? A star warsy dzieją się dawno dawno temu w odległej galaktyce... I co z tego?? Ważne, że pomimo tego dalej nie możemy im dorównać.

Kolejne pytanie co to ma do błędów w Stargate?? Ale jak już potrzebujesz to ja cię spytam tak... A nie chciałbyś mieć skórzanego wykończenia w swoim samochodzie?? Właśnie... Pomyśl, że każdy statek Goaul'dów to taki Lamborghini Diablo :P

Bo po cofnięciu w czasie SG-1 ich uczyli to raz, dwa bo oni nas zlekceważyli jak to zwykle u nich bywa.

Hmmm niewielkie mówisz?? Ja tam widze w kij i jeszcze troche vide ekipa Atlantis.

Hmm tu się mylisz bo sporo z nich wgrał do kompa Jack, jak miał wiedze Pradawnych. A wpadłeś na to, że może u nich rozwija się wszystko wolniej bo nie mają takich Bellów, Edisonów czy Einsteinów??

Tutaj to juz sie trzeba pogodzić, że w wiekszości to na każdej planecie są jedne wrota. Powiem ci tak, gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść. Według mnie lepiej jak sie tym zajmuje jedna a w miare zorganizowana i trzeźwo myślaca społeczność, niż rada złożona ze 100, a każda ma inne zdanie.

Hmm gdyby nie przebudzenie pewnego państwa podczas II wojny światowej to dzisiaj miałbyś przy dobrych wiatrach 2 państwa na świecie z tym że jedno podziemne i byś po niemiecku sprechał aż miło. Bo USA i Rosja ma najlepsze maszyny szpiegujące. Korea jest państwem na zasadack autokarii, a Chiny są potęgą technologiczną, ale do spraw kosmicznych się nie pchają...
  • 0

#285 RioT

RioT

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 23.11.2005 - |20:43|

taki sobie śmieszny błąd... 6x12 0:18:03 Po wejściu do Asgardzkiego "budynku" w którym jest urządzenie przyspieszające czas widać pajęczynę... skąd się tu wzięła, skoro cała planeta pokryta jest replikatorami... :D

Użytkownik RioT edytował ten post 23.11.2005 - |20:44|

• 0

#286 Zar-an

Zar-an

Kapral

• Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 15.12.2005 - |12:10|

Nie wiem czy to uznac za bład w Sg-1 czy w SGA. Mianowicie chodzi mi o skoczka, który cofnał sie w czasie w odcinku gdzie znaleźli Weir z przeszłości. Później widzimy tego samego skoczka w Sg-1 w 8x19 i 8x20 i zauwazyłem ze przy wybieraniu symboli był ziemski punkt wyjscia. Ciekawy jestem jak skoczem mogł sie przydac w galaktyce pegaza wiedzac ze tam na wrotach sa calkiem inne symbole, jak przy kazdych innych wrotach. Uwazam to za bład, bo w skoczku jest tylko jedno dhd i przygladajac sie po symbolice nie jest uniwersalne,a my widzimy ze bylo uzywane w pegazie a potem z ziemi na Abydos i z Abydos na ziemie, a wiemy ze na Abydos sa juz inne symbole niz na Ziemi.
  • 0

#287 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 15.12.2005 - |16:53|

Nie pamiętam odcinka i serii, ale w program Gwiezdnych wrót jest wtajemniczonych sporo państw świata. A poza tym satelity umieszczone na orbicie Ziemi są albo Amerykańskie albo Rosyjskie rzadziej Japońskie czy jakiekolwiek inne. Ja tutaj nie widzę żadnego błędu.
  • 0

#288 Lord Yu

Lord Yu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 15.12.2005 - |22:22|

Nie wiem czy to uznac za bład w Sg-1 czy w SGA. Mianowicie chodzi mi o skoczka, który cofnał sie w czasie w odcinku gdzie znaleźli Weir z przeszłości. Później widzimy tego samego skoczka w Sg-1 w 8x19 i 8x20 i zauwazyłem ze przy wybieraniu symboli był ziemski punkt wyjscia. Ciekawy jestem jak skoczem mogł sie przydac w galaktyce pegaza wiedzac ze tam na wrotach sa calkiem inne symbole, jak przy kazdych innych wrotach. Uwazam to za bład, bo w skoczku jest tylko jedno dhd i przygladajac sie po symbolice nie jest uniwersalne,a my widzimy ze bylo uzywane w pegazie a potem z ziemi na Abydos i z Abydos na ziemie, a wiemy ze na Abydos sa juz inne symbole niz na Ziemi.

To nie był ten sam skoczek. Janus zniszczył atlantisowy wehikuł zgodnie z zaleceniem Rady. Na Ziemię zabrał ze sobą jedynie jego plany (widzimy w odcinku jak je ładuje do pudełka). Potem już na Ziemi zbudował kolejnego skoczka, już z ziemskim punktem wyjścia i zaczął świrować na planecie Maybourne'a.
  • 0
Star Wars Mastermind

"SW fans are among the most negative, doom-saying whiners I've ever encountered. Count on SW fans to take one statement and turn it into either a lie or a proclamation of disaster"
-- Randy Stradley

#289 Zar-an

Zar-an

Kapral

• Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 22.12.2005 - |12:50|

To nie był ten sam skoczek. Janus zniszczył atlantisowy wehikuł zgodnie z zaleceniem Rady. Na Ziemię zabrał ze sobą jedynie jego plany (widzimy w odcinku jak je ładuje do pudełka). Potem już na Ziemi zbudował kolejnego skoczka, już z ziemskim punktem wyjścia i zaczął świrować na planecie Maybourne'a.

oki, ale na Abydos i na Ziemi sa inne symbole na DHD i na wrotach a skoczek swobodnie sobie przelatywał z planety na planete.
  • 0

#290 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 08.01.2006 - |19:22|

Największe błedy jakie zauważyłem i jakie mnie denerwują to
w pierwszym odcinbku children of the gods. Apofis przychodzi na Ziemie. Ptem wrota się zamykają i w następnej scenie znów są otwarte. Jak to możliwe?? DHD tam nie było a żeby otworzyć to musieli by wejść do control room co jest nie możliwe a pozatym nie umią obsługiwac komputerów. lub musieli wybierać adres ręcznie, co jest dziwne troche :) wyobrażcie sobie apofisa wybierającego adres ręcznie :lol:
2 błedem który mnie denerwuje jest scena gdzie jest pokazana baza alfa czy tam beta. tam gdzie mają już ją w górze. Gdy jest pokazana scena na zewnątrz widzimi stojącą cieżarówke. Jak ona tam się znalazła bo we wrota się nie zmieści i do bazy na Ziemi też nie, druga sprawa to po co im tam cieżarówka. Więcej poważniejszych błędów nie zauważyłem.
  • 0

#291 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 08.01.2006 - |19:29|

hehehe a moze sie zmiesci? kto wie? zreszta mogli przeniesc ja w czesciach albo przetransportowac ja prometeuszem, o ile juz go wtedy mieli. Nie pamietam dokladnie kiedy to bylo.
  • 0

#292 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 08.01.2006 - |19:40|

hehehe a moze sie zmiesci? kto wie? zreszta mogli przeniesc ja w czesciach albo przetransportowac ja prometeuszem, o ile juz go wtedy mieli. Nie pamietam dokladnie kiedy to bylo.

zgadzam się. Ale po co im tam ciężarówka skoro tam nie ma dróg. nigdzie nią nie pojeżdzą bo jest las gęsty
  • 0

#293 qub

qub

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 08.01.2006 - |21:22|

zgadzam się. Ale po co im tam ciężarówka skoro tam nie ma dróg. nigdzie nią nie pojeżdzą bo jest las gęsty

Nie wiadomo jak duża jest ta baza (nigdy nie została pokazana w całości), więc może potrzebują ją do przemieszczania się po bazie.
  • 0

#294 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 08.01.2006 - |21:41|

Wykorzystywanie zwyklej sily roboczej do wydobywania Naquada

TO mogl byc jeden ze sposobow na zajecie ludzi robota oraz ograniczenie populacji (trudne warunki pracy, krotki czas zycia i wypadki w kopalni).

niewielkie zroznicowanie kulturowe - widoczna tylko kultura europejska i bliskowschodnia

Odcinek 103, ludzie zwani Shavadai to byli mongolowie, kulture Majow/aztekow/incow (ktorys z nich) mozna zobaczyc w odcinku w ktorym widzimy cywilizacje ktorej wiedza czerpie sie z nanitow (nanotechnologia w mozgu). Poznalismy tez dziki zachod, kulture japonska, indian, egipcjan, grekow, chrzescijan, skandynawow ... to praktycznie pokrywa jakies 80% kultur naszego swiata, prawda? ;)

to samo ze zroznicowaniem epok ludzie sa na poziomie albo starozytnym albo zblizonym lub wyzszym od naszego, zupelny brak epok podobnych do sredniowiecza czy rewolucji przemyslowej.

Sredniowiecze, bodajrze odcinek "Demons" w ktorym widzimy kulture chrzescijanska.
Rewolucja przemyslowa: Odcinek i swiat w ktorym Linea zostala ochrzczona "Dawca dni" (Giver of days).

Nastepne prosze ;).

O jezyku ani o jednym plemieniu reprezentujacym cala planete nawet niemuwie

Jezyk to sprawa uproszczenia, gdyby kazdy swiat mial inny jezyk polowe odcinku zajmoalo by rozszyfrowywanie go, czyli marnowanie czasu bo by to nic nie wnosilo do fabuly.
Co do jednego plemienia/panstwa to jest kilka przyczyn tego:
1. W swiatach rzadzonych przez goauldow powod jest prosty (bliskosc transportu)
2. W swiatach nie rzadzonych przez goauldow Gwiezdne Wrota byly uznawane za przedmiot kultu tak wiec tam gromadzilo sie osadnictwo.
3. Przeszukiwanie calych planet byloby kolejnym marnotractwem czasu i by wzbudzalo kontrowersje:
- UAV mial zbyt maly zasieg,
- staletia odpada (centurm dowodzenia, miliony dolarow wydane na satelite i sprzet by ja wystrzelic)
- samolotu nie szlo przetransportowac pozatym trza by bylo jeszcze zbudowac pas startowy i radary,
- helikopter tez trza by bylo rozmontowac i zmontowac a tez nie mial zbyt duzego zasiegu
- to wszytsko trza by bylo zrobic mieszczac sie w 40 minutach, biorac pod uwage ze pierwsze 10 minut nie wchodzi w gre - ida na planete, poznaja ludzi, gadaja, wracaja do SGC a tu sie okazuje ze inzynierowie w tym czasie zmontowali helikopter/y i te przeskanowaly juz 300km2? a po 20 minucie w srodku odcinka nie oplaca sie wprowadzac watku glownego bo kazdy by narzekal ze krotki odcinek, bo tak naprawde by trwal 20 osttanich minut.

Maksymalnie 3 panstwa na planecie co patrzac na to co sie u nas dzieje jest troszke dziwne.

Praktycznie to samo pytanie co wyzej i podobna odpowiedz, nie starczylo by czasu zeby w 15-20 minucie zaczynac glowny watek odcinka.

2 błedem który mnie denerwuje jest scena gdzie jest pokazana baza alfa czy tam beta. tam gdzie mają już ją w górze. Gdy jest pokazana scena na zewnątrz widzimi stojącą cieżarówke. Jak ona tam się znalazła bo we wrota się nie zmieści i do bazy na Ziemi też nie, druga sprawa to po co im tam cieżarówka.

Ciezarowne mozna rozebrac, w czesciach przetransportowac i ja zlozyc, tak samo jak robia to z mysliwcami, komputerami i innymi czesciami.
A po co im ciezarowka? Mozliwe (wiesz nie jestem specej od taktyki i strategi) ze te kilkanascie ton piachu wokol zakamuflowanej bazy wewnatrz gory moglyby zdradzic jej polozenie :P
  • 0

#295 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 29.01.2006 - |10:31|

Ponieważ po wpisaniu w wyszkiwarkę forum słowa "hełm" nie wyskoczyło mi nic o blędach no to zgłaszam jeden dość oczywisty.

HEŁM :clap:

A właściwie ich brak. Oczywiście rozumiem "dlaczego" nie nosi ich zazwyczaj SG1, ale przyznacie że to dość głupie. Marines biega podczas działań wojennych w hełmach a SG1 w czapkach.
Zastanawiam się więc czy może te hełmy są po prostu nieskuteczne przy dzialaniu broni np Jaffa?
Czy też - chodzi po prostu o to żeby Sam Carter lepiej wyeksponować na ekranie? Bo jeśli chodzi o tę drugą opcję to aż dziw bierze że jakoś w super produkcjach wojennych typu "Dzien Apokalipsy" reżyser nie wpadl na rownie porywajacy pomysl.... :>
  • 0
Dołączona grafika

#296 Cthulhu

Cthulhu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • MiastoKórnik

Napisano 30.01.2006 - |12:13|

oki, ale na Abydos i na Ziemi sa inne symbole na DHD i na wrotach a skoczek swobodnie sobie przelatywał z planety na planete.

Chyba chodziło Ci o Chulak?
To nawiązanie do wcześniejszych wypowiedzi: Ile może być Wrót, skoro na nich jest tylko 36 symboli jako punktów startowych? BTW czy ktoś zauważył na innych wrotach sybol startowy Abydos? Załozył bym, że każde wrota posiadają 35 symboli do wybierania adresu i jeden unikalny symbol startowy - różny dla każdych wrót. Skoczek mógł mieć "uniwersalny" symbol startowy odpowiadający temu symbolowi na "stacjonarnym" DHD, który akurat odpowiadał danym Wrotom...

Z innej beczki: zauważyliście, że Sam w odcinku Prodigy podczas podróży na księżyc "zamieniła się miejscami" z kadetem?

Użytkownik Cthulhu edytował ten post 30.01.2006 - |12:15|

• 0

#297 Zar-an

Zar-an

Kapral

• Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 30.01.2006 - |12:26|

Chyba chodziło Ci o Chulak?
To nawiązanie do wcześniejszych wypowiedzi: Ile może być Wrót, skoro na nich jest tylko 36 symboli jako punktów startowych? BTW czy ktoś zauważył na innych wrotach sybol startowy Abydos? Załozył bym, że każde wrota posiadają 35 symboli do wybierania adresu i jeden unikalny symbol startowy - różny dla każdych wrót. Skoczek mógł mieć "uniwersalny" symbol startowy odpowiadający temu symbolowi na "stacjonarnym" DHD, który akurat odpowiadał danym Wrotom...

Tak, chodziło mi o Chulak.
Tez myslalem ze Skoczek ma unikalny symbol startowy, ale na filmie widac wyraźnie końcowy Ziemski punkt wyjscia.
  • 0

#298 Jedi

Jedi

Kapral

• Użytkownik
  • 160 postów
  • MiastoSosnowiec / Będzin

Napisano 30.01.2006 - |13:18|

Co do jednego plemienia/panstwa to jest kilka przyczyn tego:

Co do niewielkiej ilosci państw na planetach - skoro na daną planetę przenoszono tylko jedną nację, to logicznym wydaje się, że nie tworzyła ona wielu państw, bo nie było zróżnicowania kulturowego czy religijnego (wszyscy wierzyli w Goa'uld :) )
  • 0
Pozdrawiam
"Jedi"

#299 dawid-ori

dawid-ori

Szeregowy

• Użytkownik
  • 66 postów

Napisano 30.01.2006 - |13:27|

zrobili znak uniwersalny w skoczkach po Pradawni pierwsze wrota zrobili na ziemi. znaczek jest ten sam w wszystkich skoczkach ale odpowiada unikalnemu znakowi z każdych wrót w zależności które aktywujemy aktywują się zawsze te najbliższe
  • 0

#300 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 30.01.2006 - |19:04|

Cthulhu: Jest 39 symbolow na wrotach ;).
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych