Mapa na drzwiach w bunkrze
Napisano 11.05.2006 - |16:28|
ad3 Jestem studeltem PL po pełnym kursie fizyki (co prawda to kawałek czasu temu było).
ad4 to mi narysuj.
Napisano 11.05.2006 - |16:31|
Hmm, "przed promieniowaniem elektromagnetycznym"?? Właśnie to wyjaśnilem. Pozdrowienia odebrane:). Pewnie koledze chodziło o pole em. a nie promieniowanie. Wystarczy dać warstwę porzadnego diamagnetyka (pole magnetyczne nie ma wpływu na jego spiny, co skutkuje słabą przenikalnością pola) i po polu.
Użytkownik Hans Olo edytował ten post 11.05.2006 - |16:39|
BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out"
Napisano 11.05.2006 - |16:55|
Oczywiście, ze wentylacja jest w kazdym bunkrze, ale nie wiem jak sobie wyobrazacie filtrowanie powietrza jeśli mozna swobodnie tymi rurami łazić.
Co do promieniowania to pewnie, ze mozna pokryć warstwą ołowiu drzwi, tylko że promieniowanie zostaje znaczy nawet po napromieniowaniu wszystko by na zewnątrz promieniowało, co w połączeniu z faktem, ze kombinezony umieszczono przy wyjściu ozacza, że to nie jest to.
Pewnie, ze wystarczy dać warstwe dimagnetyka, ale było pokazane, ze drzwi są jednolite metalowe, co nico komplikuje sprawe.
Wszystko to utwierdza mnie w przekonaniu, że drzwi to tak jak cały bunkier jeden wielki "joke".
Napisano 11.05.2006 - |17:08|
A po tunelach wentylacyjnych można chodzić, ale to nie wyklucza istnienia filtra. Filtr nie jest tak duży i może się mieścić pod ziemią, poza bunkrem. Warunkiem skuteczności filtra jest by był on jedyną drogą wlotu i ucieczki dla powietrza. Cały system wewnętrznych tuneli już nie musi być takimi filtrami chroniony.
Co do tego joke'a też mam takie wrażenie. Sugerowałby to początek drugiego sezonu z Desmondem i wesołą muzyczką. Co to za bunkier z takim centrum rozrywki? Wogóle nigdy nie podobała mi się nazwa "bunkier", jest tam zbyt mało surowy wystrój i zauważcie jeszcze jedno, tam jest okno (tak przynajmniej to wygląda)!!!! To jest niedorzeczne.
Użytkownik Hans Olo edytował ten post 11.05.2006 - |17:09|
BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out"
Napisano 11.05.2006 - |17:28|
Jeśli mozna chodzić po tunelach to mimo to, że filtr będzie zabezpieczał od zewnątrz bunkra to skazenie od środka przejdzie tą droga co Kate i Fenry.
Napisano 12.05.2006 - |07:36|
jak masz tą kabine do której pakują sie ludzie ,od niej idą liny .są przełożone przez jakis mechanizm w stylu bloczka ,tyle ze bardziej wytrzymały ,i o odpowiedniej srednicy ,czesc lin jest zwieszona spowrotem w dół i tam przymocowany jest do nich np. ołowiany blok o masie równej kabinie. reszta lin idzie do "wciągarek" które nei musza wtedy podnosic tak duzego obciazenia. podnosza tylko pasazerów. tak mniej wiecej to tez jest zbudowane. napewno jest jakas przeciw waga ,albo silnik elektryczny z odpowiednim przełozeniem. dlatego jak chcesz te wrota unieśc to nei musisz podnosic ich rzeczywistej masy ,tylko to ,czego nie równoważą jakies instalacje tych wrót.
pzdr
co do okna... jest sztuczne. desmond o tym mowil lockowi. jest po to zeby zaloga zachowala cykl 24h i nie zgłupieli. nie wiem jak inni ,ale ja siedzac u ojca w pracy 2 tygodnie mało nei wiksnąłem. ;P
Użytkownik Maniu edytował ten post 12.05.2006 - |07:39|
Napisano 12.05.2006 - |22:14|
Napisano 13.05.2006 - |08:33|
A jesli chodzi o wysiłek do jakiego jest zdolny człowiek w momencie znalezienia się w nietuzinkowej sytuacji(np. walka o życie) ... to juz sprawa zupełnie inna.
Użytkownik BALCER edytował ten post 13.05.2006 - |08:34|
Napisano 13.05.2006 - |10:11|
A teraz moje pytanie... Jak myslicie ,czy mapa jest tam przypadkowo? :>
Ciekawi mnie wasza opinia na ten temat.
I czy Locke podzieli sie swoim odkryciem?
pzdr
Napisano 13.05.2006 - |22:04|
to juz ma wiekszy sensO może to stacja w której zdarzył się ten wypadek o którym mówił doktorek na filmie? I to może mieć coś wspólnego z duszkiem lub tym "systemem bezpeiczeństwa" co zjada pilotów
bo nie ma sensu malowac czegos, co sie skresli
musialbys jakis powod tego skreslenia
Napisano 14.05.2006 - |07:51|
Napisano 14.05.2006 - |23:38|
Napisano 22.05.2006 - |21:11|
I 2 sprawa - na mapie ? jest największy ze wszystkich bunkrów... Autor nie wiedział o istnieniu Pearl, bo wiedziałby, że jest monitorowany i nie musi wciskać przycisku...
Hym, ja w mapie doszukałem się takiego swormułowania CV IV- pearl?
czy coś takiego. Po prawej stronie przy tym CV IV jest coś pearl. Tylko ja to czytałem w angielskiej wersji. Może Eko i Lock nie znaleźli wcal "?" tylko"CV IV" ?? I może autor wiedzial że jest monitorowany, co doprowadziło do incydentu.
A propo incydentu- może to była jakaś rebelia naukowców, którzy zaczeli sie kontaktowac i domyslili sie ze robi sie ich w konia? Ale to już OT :]
Napisano 23.05.2006 - |11:50|
mieć wszystko to za mało
DOBRY ZE MNIE CHŁOPAK
Napisano 23.05.2006 - |15:42|
Wiem, że to troszkę nie na temat, ale nie mogę znależć teraz odpowiedniego... Chcę żeby było to przeczytane! Otoż czy wy nie oglądaliście mapy z bunkra? Są na niej wyrażnie dwa znaki zapytania...! Pod tym dużym jest inny mniejszy i to pewnie jest Perła! A świadczy o tym to, że jest bardzo blisko Łabędzia itd.! Co o tym sądzicie?
Myślę, że cos w tym jest o ile to jest prawda ! Perła na pewno jest tym mniejszym zankiem zapytania bo Eko i Locke wcale tam nie szli długo - więcej odpoczywali niz szli ! A duży znak zapytania musi byc w centrum i na pewno jest większym bunkrem niz perła o ile "?" to bedzie bunkrem ! Myślę, że jeżeli tam nie ma bunkra to to będzie zagłębie tej granicy gdzie nie można tam wchodzic lostowiczom ! Tam moze byc jakas prawdziwa baza innych a nie ta moim zdaniem "sztuczna wioska" w którą mielibyśmy uwierzyc ! Ok,jest bunkier uciekli z medycznego do tego i zbudowali tam te namioty i inne schrony !
Napisano 23.05.2006 - |16:37|
Ja uważam że oba znaki zapytania dotyczą tego samego - miejsca w centrum wyspy. Zauważmy że od Swana istnieje jakies przejście do "dużego znaku zapytania" (chyba) tyle że jest ono niedostępne. Właśnie zaraz za tym przejściem mamy mały znak zapytania. To znaczy że autor mapy nie wiedział dokąd prowadzi przejście ze Swana.Wiem, że to troszkę nie na temat, ale nie mogę znależć teraz odpowiedniego... Chcę żeby było to przeczytane! Otoż czy wy nie oglądaliście mapy z bunkra? Są na niej wyrażnie dwa znaki zapytania...! Pod tym dużym jest inny mniejszy i to pewnie jest Perła! A świadczy o tym to, że jest bardzo blisko Łabędzia itd.! Co o tym sądzicie?
Co do Perły to na mapie jest jej położenie , tyle że nie jest to pewne. Z prawej strony można znaleźć napis "CV IV ?" i zaraz pod nim "the Pearl ?". Tak więc chyba chodzi o to że bunkier CV IV może być perłą. Niestety moje domysły mogą być błędne.
Jak ja uwielbiam jak ktoś mówi "na pewno" lub "musi być". Chciałbym zobaczyć wasze miny gdy w Loscie okaże sie że jednak w cale nie musi, albo nie na pewnoMyślę, że cos w tym jest o ile to jest prawda ! Perła na pewno jest tym mniejszym zankiem zapytania bo Eko i Locke wcale tam nie szli długo - więcej odpoczywali niz szli ! A duży znak zapytania musi byc w centrum i na pewno jest większym bunkrem niz perła o ile "?" to bedzie bunkrem ! Myślę, że jeżeli tam nie ma bunkra to to będzie zagłębie tej granicy gdzie nie można tam wchodzic lostowiczom ! Tam moze byc jakas prawdziwa baza innych a nie ta moim zdaniem "sztuczna wioska" w którą mielibyśmy uwierzyc ! Ok,jest bunkier uciekli z medycznego do tego i zbudowali tam te namioty i inne schrony !
A tak na serio to nie rozumiem za bardzo ostatniego zdania. Po pierwsze to nie wiemy czy ktoś uciekał z medycznego czy zrobił to specjalnie. Mi sie wydaje bez sensu uciekanie przed lostami skoro Othersi mają nad nimi dużą przewage (organizacja, znajomośc terenu, broni też troche mają).
E. J. Walten
Napisano 23.05.2006 - |22:38|
Na początek potwierdzam ze autor mapy nie wiedział do końca o istnieniu perły, chodziły plotki? Jeśli tak to z innych bunkrów, które też były obserwowane (eksperymenty). Informacje oczywiście przekazywane przez komputer.
A teraz przejdę do ciekawszej części... Zapewne pamiętacie jak nasz Mr.Eko wybrał się z Lokiem do "?" A znaleźli perłę, jeżeli tak to pamiętacie również, że Eko wyszedł na górę po pnączach. Odwrócił się i zobaczył "znak na ziemi”, lecz gdy wyszedł na górę miał świetny widok.... Na co? NA NASZ ZAGADKOWY PKT: "?" ponieważ Eko wyszedł na tą górę!
Przestałem twierdzić, że jest jakiś bunkier, centrum dowodzenia wyspą, itp...., bo teraz dla mnie "?" Odnosi się do całej tej mapy a nie punktu, w jakim się znajduje!
Napisano 24.05.2006 - |06:09|
Napisano 24.05.2006 - |17:57|
http://img304.images...w322azu23jt.jpg
D.I.H.G. - sądzę że to jest skrót od Dharma Initiative / Hanso / Groots (Hanso, Groots to nazwiska założycieli)
Cerebrus - Nazwa systemu ochrony
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cerber
wzięta od "Cerber", czyli to prawdopodobnie nasz "Dymek"
Info nie potwierdzone, ale wydaje się dosyć prawdopodobne, no nie?
Skąd ośmiokąt w znaczku Dharma ?
Zaznaczenie na mapce na drzwiach w bunkrze jest zaznaczone ośmiokątem w którym są Trigramy http://img304.images...w322azu23jt.jpg
Użytkownik Mivan edytował ten post 24.05.2006 - |18:04|
Napisano 24.05.2006 - |22:45|
moglbys to wyjasnic ?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych