Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mapa na drzwiach w bunkrze

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
388 odpowiedzi w tym temacie

#281 Kabdul

Kabdul

Szeregowy

• Użytkownik
  • 64 postów

Napisano 11.05.2006 - |16:28|

ad2 Bo wentylatrami w razie wystempowania oparów trujących dostaną się one wraz z powietrzem wentylatorami za grodzie.
ad3 Jestem studeltem PL po pełnym kursie fizyki (co prawda to kawałek czasu temu było).
ad4 to mi narysuj.
  • 0

#282 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 11.05.2006 - |16:31|

Słusznie gadasz Maniu. Wentylacja jest w każdym solidniejszym bunkrze, po prostu u wlotu i wylotu musi być instalacja filtrująca. Włazy nie muszą być od razu cale z ołowiu, by pochłaniały wystarczająco dużą ilość promieniowania, wystarczy stosunkowo niewielka warstwa wewnątrz.
Hmm, "przed promieniowaniem elektromagnetycznym"?? Właśnie to wyjaśnilem. Pozdrowienia odebrane:). Pewnie koledze chodziło o pole em. a nie promieniowanie. Wystarczy dać warstwę porzadnego diamagnetyka (pole magnetyczne nie ma wpływu na jego spiny, co skutkuje słabą przenikalnością pola) i po polu.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 11.05.2006 - |16:39|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#283 Kabdul

Kabdul

Szeregowy

• Użytkownik
  • 64 postów

Napisano 11.05.2006 - |16:55|

Rzeczywiście chodziło mi o pole magnetyczne. Wcześniej w tym wątku uzywano pojęcia promieniowanie wiec tak mi zostało.

Oczywiście, ze wentylacja jest w kazdym bunkrze, ale nie wiem jak sobie wyobrazacie filtrowanie powietrza jeśli mozna swobodnie tymi rurami łazić.

Co do promieniowania to pewnie, ze mozna pokryć warstwą ołowiu drzwi, tylko że promieniowanie zostaje znaczy nawet po napromieniowaniu wszystko by na zewnątrz promieniowało, co w połączeniu z faktem, ze kombinezony umieszczono przy wyjściu ozacza, że to nie jest to.

Pewnie, ze wystarczy dać warstwe dimagnetyka, ale było pokazane, ze drzwi są jednolite metalowe, co nico komplikuje sprawe.

Wszystko to utwierdza mnie w przekonaniu, że drzwi to tak jak cały bunkier jeden wielki "joke".
  • 0

#284 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 11.05.2006 - |17:08|

Hmm. Nie wiem czy włazy są takie jednolite, przedstawiam tylko możliwości. Właściwie widzialiśmy tylko powierzchnię włazu i jedną dolną podstawę, ale jeśli środek jest diamagnetyczny, to metalowa podstawa nie jest w statnie przenieść wystarczająco dużego strumienia na drugą stronę by był on szkodliwy. Owszem promieniowanie zostaje i też wątpię by mialo to przed nim chronić, ale pewne rozwiązania zawsze dobrze jest przedstawić, by nie było niedomówień.
A po tunelach wentylacyjnych można chodzić, ale to nie wyklucza istnienia filtra. Filtr nie jest tak duży i może się mieścić pod ziemią, poza bunkrem. Warunkiem skuteczności filtra jest by był on jedyną drogą wlotu i ucieczki dla powietrza. Cały system wewnętrznych tuneli już nie musi być takimi filtrami chroniony.
Co do tego joke'a też mam takie wrażenie. Sugerowałby to początek drugiego sezonu z Desmondem i wesołą muzyczką. Co to za bunkier z takim centrum rozrywki? Wogóle nigdy nie podobała mi się nazwa "bunkier", jest tam zbyt mało surowy wystrój i zauważcie jeszcze jedno, tam jest okno (tak przynajmniej to wygląda)!!!! To jest niedorzeczne.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 11.05.2006 - |17:09|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#285 Kabdul

Kabdul

Szeregowy

• Użytkownik
  • 64 postów

Napisano 11.05.2006 - |17:28|

Jeśliibyłoby odpowiednie silne pole to nastąpi przebicie w dimagnetyku i konieć. Biorac pod uwage, że jesli pole w stanie "uśpionym" moze przyciagać klusz przez beton, to podczas eksplozji warstwa dimegnetyka nie wystarczy, a pole pójdzie łatwiejszą droga przez warstwe stali.

Jeśli mozna chodzić po tunelach to mimo to, że filtr będzie zabezpieczał od zewnątrz bunkra to skazenie od środka przejdzie tą droga co Kate i Fenry.
  • 0

#286 Maniu

Maniu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 58 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 12.05.2006 - |07:36|

nie mam tu na laptopie nic graficznego ,ale moze narazie sprobuje to opisac ^^ wiec. tak jak sa windy zbudowane...
jak masz tą kabine do której pakują sie ludzie ,od niej idą liny .są przełożone przez jakis mechanizm w stylu bloczka ,tyle ze bardziej wytrzymały ,i o odpowiedniej srednicy ,czesc lin jest zwieszona spowrotem w dół i tam przymocowany jest do nich np. ołowiany blok o masie równej kabinie. reszta lin idzie do "wciągarek" które nei musza wtedy podnosic tak duzego obciazenia. podnosza tylko pasazerów. tak mniej wiecej to tez jest zbudowane. napewno jest jakas przeciw waga ,albo silnik elektryczny z odpowiednim przełozeniem. dlatego jak chcesz te wrota unieśc to nei musisz podnosic ich rzeczywistej masy ,tylko to ,czego nie równoważą jakies instalacje tych wrót.
pzdr

co do okna... jest sztuczne. desmond o tym mowil lockowi. jest po to zeby zaloga zachowala cykl 24h i nie zgłupieli. nie wiem jak inni ,ale ja siedzac u ojca w pracy 2 tygodnie mało nei wiksnąłem. ;P

Użytkownik Maniu edytował ten post 12.05.2006 - |07:39|

• 0

#287 Kabdul

Kabdul

Szeregowy

• Użytkownik
  • 64 postów

Napisano 12.05.2006 - |22:14|

Rozumiem działanie przeciwagi, ale w dalszym ciagu nie wieże w podniesienie grodzi sztangą przez wycięczonego goscia i ozdrowiałego kaleke.
  • 0

#288 BALCER

BALCER

Szeregowy

• Email
  • 49 postów

Napisano 13.05.2006 - |08:33|

...ale skoro zrozumiałeś to przyjmij do wiadomości, że bardzo ciężkie drzwi mogą mieć taki mechanizm że do uniesienia ich potrzeba przyłożenia 1kg. Tu oczywiście tak nie jest ale z kolei mają dźwignię jednowahaczową w postaci gryfu sztangi - super dźwignia. Czymś takim możesz lekko unieść sam pewnie około 200-300kg bez większego trudu - jesli dobrze zastosujesz przylożenie. Fizyka Panie :-)
A jesli chodzi o wysiłek do jakiego jest zdolny człowiek w momencie znalezienia się w nietuzinkowej sytuacji(np. walka o życie) ... to juz sprawa zupełnie inna.

Użytkownik BALCER edytował ten post 13.05.2006 - |08:34|

• 0

#289 Maniu

Maniu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 58 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 13.05.2006 - |10:11|

Mysle ,ze nie musze nic dodawac... Balcer odpowiedzial na twoje pytania.
A teraz moje pytanie... Jak myslicie ,czy mapa jest tam przypadkowo? :>
Ciekawi mnie wasza opinia na ten temat.
I czy Locke podzieli sie swoim odkryciem?
pzdr
  • 0

#290 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 13.05.2006 - |22:04|

O może to stacja w której zdarzył się ten wypadek o którym mówił doktorek na filmie? I to może mieć coś wspólnego z duszkiem lub tym "systemem bezpeiczeństwa" co zjada pilotów :P

to juz ma wiekszy sens :)
bo nie ma sensu malowac czegos, co sie skresli :)
musialbys jakis powod tego skreslenia :)
  • 0

#291 logic

logic

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów
  • MiastoŁomża

Napisano 14.05.2006 - |07:51|

Naszła mnie pewna myśl... Okazuje się, że albo wyspa wcale nie jest taka duża, albo mapa jest niedokładna... Spójrzmy - the staff jest prawie na drugim końcu wyspy od swan... Kate, Clair i Russoe nie szły tam nawet caly dzień... I 2 sprawa - na mapie ? jest największy ze wszystkich bunkrów... Autor nie wiedział o istnieniu Pearl, bo wiedziałby, że jest monitorowany i nie musi wciskać przycisku...
  • 0
The memory remains.

#292 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 14.05.2006 - |23:38|

moze w Perle sa jakies ukryte drzwi czy cos? ukryte pomieszczenie? albo obok wejscia do Perly jest tez jakies inne wejscie ?
  • 0

#293 grosik22

grosik22

Szeregowy

• Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 22.05.2006 - |21:11|

I 2 sprawa - na mapie ? jest największy ze wszystkich bunkrów... Autor nie wiedział o istnieniu Pearl, bo wiedziałby, że jest monitorowany i nie musi wciskać przycisku...

Hym, ja w mapie doszukałem się takiego swormułowania CV IV- pearl?
czy coś takiego. Po prawej stronie przy tym CV IV jest coś pearl. Tylko ja to czytałem w angielskiej wersji. Może Eko i Lock nie znaleźli wcal "?" tylko"CV IV" ?? I może autor wiedzial że jest monitorowany, co doprowadziło do incydentu.

A propo incydentu- może to była jakaś rebelia naukowców, którzy zaczeli sie kontaktowac i domyslili sie ze robi sie ich w konia? Ale to już OT :]
  • 0

#294 robercik

robercik

Plutonowy

• Użytkownik
  • 393 postów
  • MiastoWLKP

Napisano 23.05.2006 - |11:50|

Wiem, że to troszkę nie na temat, ale nie mogę znależć teraz odpowiedniego... Chcę żeby było to przeczytane! Otoż czy wy nie oglądaliście mapy z bunkra? Są na niej wyrażnie dwa znaki zapytania...! Pod tym dużym jest inny mniejszy i to pewnie jest Perła! A świadczy o tym to, że jest bardzo blisko Łabędzia itd.! Co o tym sądzicie? :blink:
  • 0

mieć wszystko to za mało

DOBRY ZE MNIE CHŁOPAK

#295 Adrian

Adrian

Kapral

• Email
  • 195 postów

Napisano 23.05.2006 - |15:42|

Wiem, że to troszkę nie na temat, ale nie mogę znależć teraz odpowiedniego... Chcę żeby było to przeczytane! Otoż czy wy nie oglądaliście mapy z bunkra? Są na niej wyrażnie dwa znaki zapytania...! Pod tym dużym jest inny mniejszy i to pewnie jest Perła! A świadczy o tym to, że jest bardzo blisko Łabędzia itd.! Co o tym sądzicie? :blink:

Myślę, że cos w tym jest o ile to jest prawda ! Perła na pewno jest tym mniejszym zankiem zapytania bo Eko i Locke wcale tam nie szli długo - więcej odpoczywali niz szli ! A duży znak zapytania musi byc w centrum i na pewno jest większym bunkrem niz perła o ile "?" to bedzie bunkrem ! Myślę, że jeżeli tam nie ma bunkra to to będzie zagłębie tej granicy gdzie nie można tam wchodzic lostowiczom ! Tam moze byc jakas prawdziwa baza innych a nie ta moim zdaniem "sztuczna wioska" w którą mielibyśmy uwierzyc ! Ok,jest bunkier uciekli z medycznego do tego i zbudowali tam te namioty i inne schrony !
  • 0

#296 Silver

Silver

Kapral

• Użytkownik
  • 231 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 23.05.2006 - |16:37|

Ja uważam że oba znaki zapytania dotyczą tego samego - miejsca w centrum wyspy. Zauważmy że od Swana istnieje jakies przejście do "dużego znaku zapytania" (chyba) tyle że jest ono niedostępne. Właśnie zaraz za tym przejściem mamy mały znak zapytania. To znaczy że autor mapy nie wiedział dokąd prowadzi przejście ze Swana.
Co do Perły to na mapie jest jej położenie , tyle że nie jest to pewne. Z prawej strony można znaleźć napis "CV IV ?" i zaraz pod nim "the Pearl ?". Tak więc chyba chodzi o to że bunkier CV IV może być perłą. Niestety moje domysły mogą być błędne.

Myślę, że cos w tym jest o ile to jest prawda ! Perła na pewno jest tym mniejszym zankiem zapytania bo Eko i Locke wcale tam nie szli długo - więcej odpoczywali niz szli ! A duży znak zapytania musi byc w centrum i na pewno jest większym bunkrem niz perła o ile "?" to bedzie bunkrem ! Myślę, że jeżeli tam nie ma bunkra to to będzie zagłębie tej granicy gdzie nie można tam wchodzic lostowiczom ! Tam moze byc jakas prawdziwa baza innych a nie ta moim zdaniem "sztuczna wioska" w którą mielibyśmy uwierzyc ! Ok,jest bunkier uciekli z medycznego do tego i zbudowali tam te namioty i inne schrony !

Jak ja uwielbiam jak ktoś mówi "na pewno" lub "musi być". Chciałbym zobaczyć wasze miny gdy w Loscie okaże sie że jednak w cale nie musi, albo nie na pewno :P
A tak na serio to nie rozumiem za bardzo ostatniego zdania. Po pierwsze to nie wiemy czy ktoś uciekał z medycznego czy zrobił to specjalnie. Mi sie wydaje bez sensu uciekanie przed lostami skoro Othersi mają nad nimi dużą przewage (organizacja, znajomośc terenu, broni też troche mają).
  • 0
Milcz - albo powiedz coś, co lepsze jest niż milczenie.
E. J. Walten

#297 Siano

Siano

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 23.05.2006 - |22:38|

Ehhh, jakie tajemne przejścia, jakie "?"
Na początek potwierdzam ze autor mapy nie wiedział do końca o istnieniu perły, chodziły plotki? Jeśli tak to z innych bunkrów, które też były obserwowane (eksperymenty). Informacje oczywiście przekazywane przez komputer.
A teraz przejdę do ciekawszej części... Zapewne pamiętacie jak nasz Mr.Eko wybrał się z Lokiem do "?" A znaleźli perłę, jeżeli tak to pamiętacie również, że Eko wyszedł na górę po pnączach. Odwrócił się i zobaczył "znak na ziemi”, lecz gdy wyszedł na górę miał świetny widok.... Na co? NA NASZ ZAGADKOWY PKT: "?" ponieważ Eko wyszedł na tą górę! Dołączona grafika

Przestałem twierdzić, że jest jakiś bunkier, centrum dowodzenia wyspą, itp...., bo teraz dla mnie "?" Odnosi się do całej tej mapy a nie punktu, w jakim się znajduje!
  • 0

#298 stardust

stardust

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów
  • Miastoz Polski ^^ -spytaj

Napisano 24.05.2006 - |06:09|

Patrzac na te linie na mapie i traktując je jako izohiety to ta narysowana przerywana linia stacja zaraz obok strzaly to może byc wzniesienie i bunkier nad brzegiem morza przy obozie Othersów. Bo linie wskazuja duża górke w tym miejscu. Nalezy jednak pamiętać że mapa na drzwiach może być w duzym uproszczeniu narysowana i odbiegac od rzeczywistego ukształtowania terenu.
  • 0

#299 Mivan

Mivan

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 120 postów
  • MiastoWałbrzych

Napisano 24.05.2006 - |17:57|

Na początek pokażę wam mapkę:
http://img304.images...w322azu23jt.jpg

D.I.H.G. - sądzę że to jest skrót od Dharma Initiative / Hanso / Groots (Hanso, Groots to nazwiska założycieli)

Cerebrus - Nazwa systemu ochrony

http://pl.wikipedia.org/wiki/Cerber

wzięta od "Cerber", czyli to prawdopodobnie nasz "Dymek"

Info nie potwierdzone, ale wydaje się dosyć prawdopodobne, no nie?

Skąd ośmiokąt w znaczku Dharma ?

Zaznaczenie na mapce na drzwiach w bunkrze jest zaznaczone ośmiokątem w którym są Trigramy http://img304.images...w322azu23jt.jpg :)

Użytkownik Mivan edytował ten post 24.05.2006 - |18:04|

• 0
Drugs are bad. Mkay...?

#300 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 24.05.2006 - |22:45|

nie rozumiem tego z tym zaznaczeniem
moglbys to wyjasnic ?