Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 076 - S04E20 - Daybreak (Parts 2 & 3)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
461 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (260 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (152 głosów [67.56%])

Procent z głosów: 67.56%

2. 9,5 (24 głosów [10.67%])

Procent z głosów: 10.67%

3. 9 (14 głosów [6.22%])

Procent z głosów: 6.22%

4. 8,5 (3 głosów [1.33%])

Procent z głosów: 1.33%

5. 8 (6 głosów [2.67%])

Procent z głosów: 2.67%

6. 7,5 (2 głosów [0.89%])

Procent z głosów: 0.89%

7. 7 (2 głosów [0.89%])

8. 6,5 (4 głosów [1.78%])

Procent z głosów: 1.78%

9. 6 (1 głosów [0.44%])

Procent z głosów: 0.44%

10. 5,5 (1 głosów [0.44%])

11. 5 (6 głosów [2.67%])

Procent z głosów: 2.67%

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

13. 4 (2 głosów [0.89%])

14. 3,5 (2 głosów [0.89%])

15. 3 (1 głosów [0.44%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (1 głosów [0.44%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (4 głosów [1.78%])

Procent z głosów: 1.78%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#281 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 23.03.2009 - |21:00|

Szkoda, że atomówki z raptora Recetrak nie zakończyły BSG... Bo to co się działo potem, na Ziemi... to po prostu szkoda słów.
Ogólnie całość oceniam na 3. Na otarcie łez dano nam jednak kilkanaście rewelacyjnych momentów: Adama w wersji rynsztokowej - Centurioni - Galen i Tory - Genialna scena przelotu Adamy wokół Battlestara.

Takiego zakończnie z własnej woli nikt nigdy nie zrobi a szkoda... pozostaje SAAB.
  • 0

#282 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 23.03.2009 - |21:05|

SAAB nie miał żadnego zakończenia, tylko urwanie bo go anulowali, ot co.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#283 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 23.03.2009 - |21:21|

Oobce nie, ale rzadko kiedy pozostawione na zdaniu: Bo bóg tak chce, albo ma taki plan. Z reguły raczej opierające się na sprzeciwie do tego planu, albo podające jego sens, motywację. Zgodzisz się?

zgodzę się, ale zgadzam się również z Sakramentosem, że przedstawienie tej kwestii tak, a nie inaczej w BSG nie zmienia faktu, że to serial SF;

niemniej ciekawe to urwanie było;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#284 geciu

geciu

Szeregowy

• Email
  • 3 postów

Napisano 23.03.2009 - |22:20|

Witam. Obejrzalem wszystkie odcinki BSG. Juz nie pamietam epizodów sprzed lat (zaczalem ogladac w 2005r.). Bardzo pozytywnie oceniam ten serial. Żałuję, ze to juz koniec. Zarazem rozumiem, ze przeciaganie wplynęloby na jakosc opowaidanej historii. Pozdrawiam wszystkich fanow BSG. Mam jedno pytanie a nie chce mi sie czytac wszystkich tematow/postow.

Dlaczego zostala podjeta decyzja o zakonczeniu serialu? Słaba oglądalnosc? Z góry wymyslona byla historia na 4 sezony? Decyzja stacji Sci-Fi? Inne?
  • 0

#285 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 23.03.2009 - |22:28|

zgadzam się również z Sakramentosem

Yeeaahh :) Czekaj, czekaj, zdjęcie sobie muszę zrobić na tle tego posta ...*klik*

Victorious!
http://www.youtube.c...g...PL&index=84

Modów proszę o wybaczenie, ale NMSP

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 23.03.2009 - |22:34|

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#286 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 23.03.2009 - |22:50|

duży offtop...

Victorious!
http://www.youtube.c...g...PL&index=84

gdzies ty to znalazł, całe moje dzieciństwo... i kilka lat szukania ;) co to za muzyka?

Modów proszę o wybaczenie, ale NMSP

mod ci wybacza, jesli podasz tytuł utworu :P

Użytkownik Toudi edytował ten post 23.03.2009 - |22:57|

#287 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 23.03.2009 - |22:57|

gdzies ty to znalazł, całe moje dzieciństwo... i kilka lat szukania ;) co to za muzyka?

Przeczytaj co napisała osoba która to wrzuciła na youtube, to nie jest oryginalna czołówka tylko jej rekonstrukcja, niestety.
Ale zawsze można spróbować napisać w tej sprawie do TVP Szczecin a nuż to jeszcze gdzieś mają.

A po offtopie.

O czyżby już się znudziło licytowanie co to to jest te "prawdziwe SF" a co nie jest ?
I pod co podpiąć BSG po tym odcinku :D jak to niektórzy uwielbiają etykietki bo jak ich nie ma to ups jest mały kłopot. ;)

Użytkownik biku1 edytował ten post 23.03.2009 - |23:05|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#288 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 23.03.2009 - |23:03|

To nie jest oryginał? Dziwne, sądziłem że tak... ale słabo pamiętam ten okres. Po prostu jak przeglądałem miksy z Piratów z Kariabów na Youtube to kiedyś wpadłem na tą piosenkę z "Karmazynowego pirata" jeśli mnie pamięć nie myli i wtedy klapki mi się otworzyły, że był taki program i pyrtkiem będąc leciałem zawsze pędem na czołówkę i końcówkę ;)

Fajny off :) Ale ja już nie będę go napędzał ;)

EDIT:
Toudi:
The Pirates & Mike Brady - Victory

Ale głowy nie dam

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 23.03.2009 - |23:10|

• 0
Winchell Chung

#289 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 23.03.2009 - |23:05|

Przeczytaj co napisała osoba która to wrzuciła na youtube, to nie jest oryginalna czołówka tylko jej rekonstrukcja.

przeczytałem, nazwy utworu nie podała - a poza tym i tak przypomina oryginał.

O czyżby już się znudziło licytowanie co to to jest te "prawdziwe SF" a co nie jest ? I pod co podpiąć BSG po tym odcinku.

Znudziło, nie, tylko doszliśmy do martwego punktu. Czekam na jakiś zwrot akcji. Bo póki co powstało kilka barykad, ale bez wyrw :)
Poczekam, może ktoś strzeli z jakieś armaty. :)

jak to niektórzy uwielbiają etykietki bo jak ich nie ma to ups jest mały kłopot.

Tu nie chodzi o etykietki, tylko o to, że jestem bardzo ale to bardzo niezadowolony z takiego zakonczonia tych konkretynych wątków (Kara, i postacie z głów).

Bo sam finał na planecie Ziemia 2 a zwłaszcza lot Adamy, to naprawdę piękne ujęcia.

Użytkownik Toudi edytował ten post 23.03.2009 - |23:09|

#290 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 23.03.2009 - |23:22|

Tu nie chodzi o etykietki,

Czasami to tak zaczynało wyglądać.
Takie licytacje czy to jest SF czy dramat, czy melodramat, ile to w tym jest science , czy za mało "sił nadprzyrodzonych" czy znowu za dużo.
A potem "nadejszła wiekopomna chwila" ;) i wytoczono działa kalibru B5 czy DS9 :D, ciekawe co Sisko albo Widma Pah na to ? ;)
I wtedy doszło jak to napisałeś "do martwego punktu".

Użytkownik biku1 edytował ten post 23.03.2009 - |23:31|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#291 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 23.03.2009 - |23:33|

Aj jajaj myślałem że złapiesz kontekst. ;)
...
Co do czołówki Morza, utwór i obraz pochodzi z filmu The Pirate Movie (1982), po seansie tego filmu nikt nigdy nie będzie taki sam, trailer. Zaś o to link dla samej piosenki. Howgh

Co by nie nabijać zbędnych postów.
Toudi kilka lat szukania :unsure: a wystarczy wpisać w google "czołówka programu morze"
//biku
Taa bo znałem nazwę programu. // Toudi

Użytkownik Toudi edytował ten post 23.03.2009 - |23:53|

• 0

#292 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 23.03.2009 - |23:49|

Aj jajaj myślałem że złapiesz kontekst. ;)

Dobra, oficjalnie mówię; nie łapie teraz o co ci chodzi.

Co do czołówki Morza, utwór i obraz pochodzi z filmu The Pirate Movie (1982), po seansie tego filmu nikt nigdy nie będzie taki sam, trailer. Zaś o to link dla samej piosenki. Howgh

Brawo, brawo, masz pięć z umiejętności korzystania z google, siadaj :PP

Za luźna atmosferka się zrobiła, naprawdę już nie mamy o czym rozmawiać... Kto pierwszy wychyli łeb zza okopu?
  • 0
Winchell Chung

#293 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 23.03.2009 - |23:53|

Witam. Obejrzalem wszystkie odcinki BSG. Juz nie pamietam epizodów sprzed lat (zaczalem ogladac w 2005r.). Bardzo pozytywnie oceniam ten serial. Żałuję, ze to juz koniec. Zarazem rozumiem, ze przeciaganie wplynęloby na jakosc opowaidanej historii. Pozdrawiam wszystkich fanow BSG. Mam jedno pytanie a nie chce mi sie czytac wszystkich tematow/postow.

Dlaczego zostala podjeta decyzja o zakonczeniu serialu? Słaba oglądalnosc? Z góry wymyslona byla historia na 4 sezony? Decyzja stacji Sci-Fi? Inne?

Nie widziales? Galactica sie zepsula.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#294 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 24.03.2009 - |00:08|

Dobra, oficjalnie mówię; nie łapie teraz o co ci chodzi.

Damm myślałem że wszyscy tu wiemy jak SAAB się skończył i dlaczego w tym miejscu co nie zmienia tego, że to fajne zakończenie jest. inwe załapał.

Brawo, brawo, masz pięć z umiejętności korzystania z google, siadaj :P

Hej a może ja lubie dziwne filmy. ;)

Ok z mojej strony ostatni eot.

Użytkownik Krusty edytował ten post 24.03.2009 - |00:10|

• 0

#295 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 24.03.2009 - |00:16|

Damm myślałem że wszyscy tu wiemy jak SAAB się skończył i dlaczego w tym miejscu co nie zmienia tego, że to fajne zakończenie jest. inwe załapał.

Aaa tooo.... :) w takim razie cofam to co napisałem, zrozumiałem poprawnie za pierwszym razem.

Oczywiście się nie zgadzam ;)
  • 0
Winchell Chung

#296 volkmann

volkmann

Szeregowy

• Email
  • 72 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 24.03.2009 - |00:39|

Ruszam wyobraźnią i skoro mają Raptory to coś po nich powinno było zostać w ziemi. I co nagle archeolodzy w "dzisiejszych czasach" nie znajdują takiej technologii. No chyba, że przez 150 000 lat Raptor się rozłożył

Jeśli zaczęli się bratać z homo sapiens sapiens to mają dwa wyjścia uczyć ich tego co sami wiedzą(technika, pojmowanie świata itp.) -> prowadzi to do rozwoju homo sapiens, zdobywania wiedzy, uczenia się....innymi słowy jeśli zaawansowana cywilizacja zaczyna uczyć "barbarzyńców" może to doprowadzić tylko do ich rozwoju. Innymi słowy takie postępowanie doprowadziło by do szybszego rozwoju homo sapiens. Nie było było wtedy Egiptu, Mezopotamii, Rzymu. A w czasach inkwizycji podbijalibyśmy Księżyc

Drugie wyjście. Nie komunikować się z homo sapiens i żyć sobie własnym życiem. Ostatecznie doprowadzając do zapomnienia. To po kiego grzyba było tłuc się przez 4 lata. Trzeba było od razu strzelić sobie w głowę -> efekt byłby taki sam

Nie odbierajcie tego źle. Odcinek mi się naprawdę podobał - po za tym jednym motywem. Ale jak się go zaakceptuje to da się z tym żyć

Nie bierzesz pod uwage chyba ze ma to odzwierciedlenie do wielu sytuacji z którymi sie spotykamy. Np. Plemiona Afrykańskie które znalezione przez podróznikow okazują się znać Astronomie na zadziwiajaco wyskokim poziomie itd. Ma to odskocznie w filmie 38 tys ludzi to bardzo mało. To nie jest tak ze jakiś troglodyczym tubylcom sie pomacha i powie ze sie chce ich czegos nauczyc. Wielu pewnie zgineło w jakis potyczkach, niektórzy sie oswoili, wielu kolonistów umarło nie tworząc nic dlatego pozostała szczątkowa wiedza (serial chcial to bylo widac porownac to do Wyjasnienia na swoj sposob tego skad np: jak juz wczesniej wpomnialem Plemiona odciete od swiata wiedzialy o czyms o którym my dowiadywalismy sie latami. Reasumujac. Kolonisci wymarli. Niektórzy być moze sie połączyli ale nie udało im się to na tyle żeby cokolwiek zmienic. Dokonczyli swojego zywota i dopiero nastepne pokolenia próbowały cos kojarzyć, składać fakty itd. jest duzo wersji wytłumacznenia i nie zpominajmy ze to tylko serial z inwencja twórców. Uwierzcie ze gdyby zamiast tubylców spotkali np. Ludzi Analfabetów którzy maja jakies pojecie o Zaawansowanym technologicznym swiecie to wyszkolenie ich to była by zupełnie inna sprawa a tak to poprostu dokonczyli swojego żywota na Planecie gdzie mogli w miare spokojnie żyć.

Co do Raptorów tez jest wiele alternatyw. zostały zdemontowane. Wiele uległo uszkodzeniom itd. Mogły przez 150 000 lat pozostac jeszcze nieznalezione głeboko pod Ziemia itd. duzo gdybania

Użytkownik volkmann edytował ten post 24.03.2009 - |00:46|

• 0

#297 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 24.03.2009 - |07:11|

Za luźna atmosferka się zrobiła, naprawdę już nie mamy o czym rozmawiać... Kto pierwszy wychyli łeb zza okopu?

morda w kubeł, młody; siadaj na d*** i susz onuce; jeszcze się naszturmujesz okopy przeciwnika; B)

Oczywiście się nie zgadzam

taaa, jakby to było coś nowego;

Nie bierzesz pod uwage chyba ze ma to odzwierciedlenie do wielu sytuacji z którymi sie spotykamy. Np. Plemiona Afrykańskie które znalezione przez podróznikow okazują się znać Astronomie na zadziwiajaco wyskokim poziomie itd. Ma to odskocznie w filmie 38 tys ludzi to bardzo mało. To nie jest tak ze jakiś troglodyczym tubylcom sie pomacha i powie ze sie chce ich czegos nauczyc. Wielu pewnie zgineło w jakis potyczkach, niektórzy sie oswoili, wielu kolonistów umarło nie tworząc nic dlatego pozostała szczątkowa wiedza (serial chcial to bylo widac porownac to do Wyjasnienia na swoj sposob tego skad np: jak juz wczesniej wpomnialem Plemiona odciete od swiata wiedzialy o czyms o którym my dowiadywalismy sie latami. Reasumujac. Kolonisci wymarli.

przez 150 000 lat wiedza jaką by przekazali Koloniści uległaby zupełnemu zniekształceniu, zmitologizowaniu etc.; człowiek współczesny w żaden sposób nie umiałby odróżnić czy to pozostałości jakiejś dawnej wiedzy innej cywilizacji naukowo-technicznej, czy np. oryginalny wariant kosmogonii danego ludu;

przykład plemienia, które miałeś na myśli to zapewne Dogoni; cóż, muszę Ci powiedzieć, że sprawa jest co najmniej kontrowersyjna; twierdzenie, że mają taką wiedzę wywodzi się od dwóch naukowców; inni badacze tego nie potwierdzili, a pojawiają się głosy, że w ogóle to był przekręt; więc wstrzymałbym się z podawaniem ich jako przykładu;
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#298 boskie_yapko

boskie_yapko

Szeregowy

• Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 24.03.2009 - |07:34|

Pare przykladow pozostalosci po kolonistach z 12 Kolonii oraz o wojnach, ktore toczyli na Ziemii z Cylonami:

http://galeriatechni...ny-atomowe.html

Ok. 180tyś. lat temu stworzyli rodzaj prymitywnego niewolnika (LU.LU) do pracy w afrykańskich kopalniach złota. Chodzi oczywiście o człowieka.

Powstały również pierwsze ludzkie miasta. Znajdowały się pod opieką różnych bogów, którzy próbowali przekazywać ludziom swoją wiedzę. Stąd przekonanie najdawniejszych cywilizacji, że wiedza pochodzi od bogów, a późniejszych, że im starsze księgi, tym lepiej opisują różne kwestie.

Sumeryjski król Naramsin (2254-2218r. pne) wysłał trzy armie (łącznie 360tyś. ludzi) by zniszczyć siedzibę bogów w Baalbek, "górską siedzibę [Enlila] w kraju cedrów i cyprysów" (po dziś dzień są tam ruiny, można sobie pozwiedzać).

"Jak bandyta, który plądruje miasto,
przystawił wielkie drabiny do domu,
aby zniszczyć E.KUR jak wielki statek (...)
Ludzie ujżeli jego wnętrze, wnętrze domu,
który nie znał światła.
Akadowie ujrzeli święte pojazdy bogów,
ich wielką LA.MA.HA (świetlisty statek?) i ich DU.BLA (rampa?),
która stała pionowo przed domem"

http://www.gwiazdy.com.pl/04_00/4.htm

W opisie arsenału indyjskich bogów można odnaleźć informacje o broniach, których działanie możemy przyrównać do działania współczesnych broni masowego rażenia.
Spójrzmy: "strzała Indry" to pocisk przelatujący tysiące mil po to, by spaść u celu, niszcząc całe miasto (samonaprowadzający pocisk jądrowy?). Inna broń, "puszapati", mogła spowodować, że przez 12 lat na terenie, gdzie wybuchła, "nie spadła ani kropla deszczu".
Najstraszniejszą bronią była "Głowa Brahmy" - prawdopodobnie pocisk jądrowy wielkiej mocy. Użyć jej miał jeden z półbogów, Ardżuna, w walce z Ravaną, wodzem wrogich Asurów (rasa kosmitów, która zbuntowała się przeciwko władzy Devów, innej rasy, która - według tekstów wedyjskich - sprawuje rządy w kosmosie). Ravana miał do swej dyspozycji latające miasto, zazwyczaj zawieszone w kosmosie pomiędzy Ziemią a Księżycem. Według naszych przypuszczeń, mógł to być olbrzymi statek kosmiczny znajdujący się na orbicie okołoziemskiej, pełniący rolę bazy kosmicznej.

http://www.eioba.pl/...y_starozytnosci

Starożytne pisma Indii obfitują w opisy latających pojazdów, tzw. wiman. Czy te opisy są tylko fantastycznymi legendami? Wiele wskazuje, że tak nie jest i że dawne cywilizacje dysponowały technikami nawet przewyższającymi współczene wspaniałe osiągnięcia. Wydaje się też, że nasi ufolodzy powinni zwrócić większą uwagę na możliwość, iż przynajmniej niektóre z współcześnie obserwowanych NOL-i mogą pochodzić nie tyle od obcych cywilizacji, co od naszych dalekich przodków.

Użytkownik boskie_yapko edytował ten post 24.03.2009 - |07:46|

• 0

#299 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 24.03.2009 - |07:44|

@boskie_yapko

eeee.... prowokacja? :mellow: ;)
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#300 boskie_yapko

boskie_yapko

Szeregowy

• Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 24.03.2009 - |07:51|

Dlaczego prowokacja? przeciez trwa dyskusja ze przez 150 tysiecy lat nic sie nie wydarzylo i nie zostala wykorzystana technika z 12 Kolonii.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych