Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 082 - S04E13-14 - There's No Place Like Home 2&3

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
357 odpowiedzi w tym temacie

#281 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 05.06.2008 - |14:02|

@Jonasz

Byc moze Sun dowiedziala sie czegos o roli Widmora z archiwum swej firmy, lecz motywy jej sa zupelnie inne. Locke ja odwiedzil, ale wcale nie wyzucila ga na pysk, lecz wysluchala. Od niego dowiedziala sie, ze Jin zyje i jest na Wyspie. Teraz pracuje na wsponym froncie z Benem i Sayidem. Sayid jako assasin, ona ma zinfiltrowac firme Widmora.

Ale to by oznaczało, że Ben chce kontrolowac firme Widmore'a :) Za pośrednictwem Sun - rozwiązanie brzmiące raczej dziwnie. Przeciez wyspa została przesunięta, a nic nie wskazuje, by to Widmore chciał zabić kogokolwiek z "Oceanic 6": ludzi, którzy moga mu się przydać do odnalezienia wyspy.
Z kolei jeśli pójdziemy tropem powiązania Hanso-Paik, co nam zasugerowano nieśmiało w DOC (więcej jest w TLE), wszystko jest jasne. Take wagon fałszywych paszportów w domciu Bena - Fundacja Hanso ma jakiś bardo brzydki plan :)

Jak tylko Kate zaczna nawiedzac duchy, lub cos zacznie sie dziac z Aaronem, pierwsza popedzi na Wyspe. A rola Sama Austena to czysta bajka. Jest on zwyklym sierzantem sztabowym. Nic ma pojecia o niczym.

To że Sam Austen nie jest wysoko w hierachii wojskowej, jeszcze niczego nie wyklucza. Może dostać prosty rozkaz pt. Wybieramy się na wyspę, przekaż swojej córce, żeby siedziała na tyłku w LA.

Ja jednak czekam na jakiś solidny zwrot. Bo oglądanie przez cały sezon, jak chcą wrócić na wyspę [razem z niezbyt świeżym już trupem Łysola], jakoś średnio mnie interesuje. Po cichu liczę, że na wyspę rzeczywiście zawitał ktoś, kogo najmniej się spodziewali i wywalił całe towarzystwo. Może właśnie po to w 04x05 pojawił się tajemniczy Tovard Hanso :)
A skoro mielibyśmy nawiązanie do cywilizacji lądu Mu (czyli w ten sposób też jing-jang w logo Hanso Foundation) można mieć pewne podejrzenia, w czyim paszporcie moga widnieć takie właśnie dane osobowe. Bo w całej Dharmie, jak i wśród Othersów nie widzę nikogo, co miałby o tym choć blade pojęcie.
I wolałabym, żeby się to stało w pierwszej części sezonu. Bo drugiej może już nie być, jak w pierwszej nam zaserwują chałę.
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#282 ravkonen

ravkonen

Szeregowy

• Email
  • 2 postów

Napisano 05.06.2008 - |14:10|

Czy mi się wydaje, czy OceanSix byli na wyspie 108 dni? A chyba nie trzeba przypominać, co ile wciskali button?
  • 0

#283 Wicuch

Wicuch

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów
  • MiastoWrocLOVE

Napisano 05.06.2008 - |14:19|

Czy mi się wydaje, czy OceanSix byli na wyspie 108 dni? A chyba nie trzeba przypominać, co ile wciskali button?

nie trzeba.

Tajemnicza wyspo
co ja mogę ci odpowiedzieć na pytanie ze wyspa podarowała swoje umiejętności komuś tam?
nic, bo nie było nigdy wcześniej pokazane że ktoś może np. uzdrawiać lub narzucać chorobę.
locke został uzdrowiony od razu jak się przebudził po katastrofie, jack operował bena i sam był operowany przez julliet... poza tym że wyrostek nie jest jakąś bardzo skomplikowaną operacją, jest także jedną z najczęstszych!
ben sprzeciwił się w jakiś sposób i został ukarany guzem a nie wyrostkiem, ale to tylko on tak myśli! nie jest powiedziane że tak jest na 100%.
do kogo zwracał się ben kiedy kręcił kołem? do jacoba a nie do wyspy. wyspa to dla mnie krzaki, drzewa i plaża. siłą na wyspie jest jacob lub jeszcze ktoś ponad nim.
  • 0

#284 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 05.06.2008 - |16:04|

@Jonasz

Ale to by oznaczało, że Ben chce kontrolowac firme Widmore'a :) Za pośrednictwem Sun - rozwiązanie brzmiące raczej dziwnie. Przeciez wyspa została przesunięta, a nic nie wskazuje, by to Widmore chciał zabić kogokolwiek z "Oceanic 6": ludzi, którzy moga mu się przydać do odnalezienia wyspy.
Z kolei jeśli pójdziemy tropem powiązania Hanso-Paik, co nam zasugerowano nieśmiało w DOC (więcej jest w TLE), wszystko jest jasne. Take wagon fałszywych paszportów w domciu Bena - Fundacja Hanso ma jakiś bardo brzydki plan :)
To że Sam Austen nie jest wysoko w hierachii wojskowej, jeszcze niczego nie wyklucza. Może dostać prosty rozkaz pt. Wybieramy się na wyspę, przekaż swojej córce, żeby siedziała na tyłku w LA.

Wyspa byla juz przesunieta nie raz (byc moze nawet sie przesunela w czasie implozji Swana) lecz Widmore ciagle byl w stanie ja odnalesc. Czemu wiec nie bedzie mogl jej znalesc tym razem? Tak mu powiedzial Ben w spotkaniu sypialnianym. Poniewaz potega domu Widmore zostanie zniszczona dzialaniami Sayida - wymorduje cala grupe wspolpracownikow Widmore i Sun, ktora zrujnuje go ekonomicznie.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#285 Pelissa23

Pelissa23

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 05.06.2008 - |19:30|

A moim zdaniem wszyscy zmarli;P Claire w wybuchu domu, Sawyer jak wyskoczył z helikoptera, Jack po infekcji z rany po wyrostku, Locke postrzelony przez Bena, ojciec Jacka, Charlie, mr Eko, Desmond w trakcie wybuchu przekręcając kluczyk..;P i wielu wielu innych

A tak na serio to niemal każdy miał styczność ze śmiercią, większość postaci jednak zginęła, pozostali nieliczni, którzy mają jeszcze jakieś zadanie do wypełnienia (Ci ze statku tez znjadując się blisko wyspy popełniają samobójstwo), więc może to się skończy tak, jak z Dejtukmajsonem, murzyn zrobił swoje murzyn może odejść;P

Użytkownik Pelissa23 edytował ten post 05.06.2008 - |19:31|

• 0

#286 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 06.06.2008 - |06:30|

Jonasz, coś specjalnie dla ciebie, skoro tak ufasz Benowi ;)
Po przeczytaniu tego:
http://pl.wikipedia....wiki/Panoptikon
autentycznie sie boję, co naprawdę wymyślili Othersi. :(
Możliwe, że pierwotnie sama wyspa miała stanowić model Panoptikonu - podglądanie było możliwe dzięki "Perle". Klatki, wszechobecne kamery - permanentny Big Brother. Teraz obawiam się gorszej rzeczy, dzięki wyspie świat został zamieniony w gigantyczny Panoptikon. A kontrolować go można dzięki wyspie (jej specyficznym właściwościom fizycznym). Szpiedzy Othersów są w świecie "behind the curtain".
Stąd tez Othersi byli w stanie bardzo szybko zebrać dane o Rozbitkach. Jak również to dlatego Sayid ma wrażenie "bycia obserwowanym" przez cały czas (w końcu to były agent CIA). Stąd tez biora się Szepty, Wizje i Duchy, prześladujące Rozbitków.
No cóż obawiam się że prawidłowym rozwiązaniem byłoby rzeczywiście zniszczenie Wyspy :(
Czym byłyby "very bad things"?
- Locke załapał w co został wplątany, chce, żeby Jack wrócił i pomógł mu to odkręcić. Bo pomysły Jacoba stanowią zagrożenie dla świata. Jacob (Alvar Hanso?) chce kontrolowac całyt świat, wykorzystując wyspę.
- całość to tylko manipulacja, Jacob chce "uciekinierów" zwabić z powrotem (dlatego Claire ostrzega Kate przez przywożeniem Aarona?), by zamienić ich w "strażników Panoptikonu", podglądających ludzi. Wówczas na wyspę nalezy się zabrać... razem z Widmorem. Jeśli Sun dowiedziała się cokolwiek na ten temat, wcale nie dziwię się jej decyzji. Zniszczenie Widmorów przez Othersów to katastrofa...

A teraz coś dla Wicucha:
http://pl.wikipedia....#Czakramy_Ziemi
Różnica między "Man of Science", a "Man of Faith" polega m.in. na sposobie postrzegania mejsc takich jak wyspa. Czy jest to tylko wyspa (skały, piasek i roślinki), czy tez "miejsce gdzie zdarzają się cuda" :)
Wyspa jest "special" miejscem, w świetle, tego, co wkleiłam w linku. Aczkolwiek należałoby się zastanowić, czy jej "magiczne" (uzdrawiająco-regenerujące) właściwości wiążą sie z nią samą, czy z miejscem, w którym się obecnie znajdowała. Tak jest w innych "special" miejscach na świecie. A wymienione pod linkiem miejsca wiążą się z prawdziwymi miejscami kultu różnych cywilizacji. Skoro zatem na wyspie była jakaś zaginiona cywilizacja, to odpowiedź mamy "na talerzu".
- po przesunięciu w inne miejsce wyspa utraciła swoje lecznicze zdolności? Niewykluczone... A Jacob nie zdawał sobie z tego sprawy, nakazując przenieść wyspę.

To byłoby mocne - zyskali Panoptikon, stracili "special" zdolności wyspy :)
Cóż, nie da się zjeść ciastka i go jednocześnie mieć :D
A o religii, mistyce i prawdziwej metafizyce Othersi nie mają bladego pojęcia. Dlatego po prostu się bali zdolności Walta. Gdyby chłopak (dzięki wyspie) rozwinął swoje zdolności w niewłaściwym kierunku (do zabijania), nie byliby w stanie nad nim zapanować, co pokazuje Mobisode "Pokój 23".

PS - Jakoś nie zauważyłam, byśmy w tym sezonie dowiedzieli się, czym jest Świątynia. Z mapy, którą Ben dał Alex w 04x08 wynika, że to kolejna stacja Dharmy. I raczej nie jest to "Tempest", ani tez "Orchidea", bo Ben przy "Orchidei" puszczał "zajączki' do Othersów, którzy rzekomo mieli być w "Świątyni".
Jeśli "Świątynia" jest rzeczywiście tylko stacją Dharmy i nie ma związku z żadnym starożytnym miejscem kultu (a tego się obawiam), to będzie to potwierdzenie mojej teorii, że Othersi nie mają pojęcia o metafizycznych właściwościach wyspy. I boją się jak diabeł święconej wody ludzi, którzy chcą korzystać z tych właściwości.

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 06.06.2008 - |06:59|

• 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#287 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 06.06.2008 - |07:01|

A moim zdaniem wszyscy zmarli;P Claire w wybuchu domu, Sawyer jak wyskoczył z helikoptera, Jack po infekcji z rany po wyrostku, Locke postrzelony przez Bena, ojciec Jacka, Charlie, mr Eko, Desmond w trakcie wybuchu przekręcając kluczyk..;P i wielu wielu innych

A tak na serio to niemal każdy miał styczność ze śmiercią, większość postaci jednak zginęła, pozostali nieliczni, którzy mają jeszcze jakieś zadanie do wypełnienia (Ci ze statku tez znjadując się blisko wyspy popełniają samobójstwo), więc może to się skończy tak, jak z Dejtukmajsonem, murzyn zrobił swoje murzyn może odejść;P

Podoba mi się ta teoria a la film "inni" jednak wątpię by to było właśnie "to". Gdyby przyjąc, że jest prawdziwa, to nie trzeba byłoby bunkra, eksplozji itd. Wystarczyłaby katastrofa.
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#288 Alinoee

Alinoee

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 146 postów

Napisano 06.06.2008 - |07:14|

Jonasz, coś specjalnie dla ciebie, skoro tak ufasz Benowi ;)
Po przeczytaniu tego:
http://pl.wikipedia....wiki/Panoptikon
autentycznie sie boję, co naprawdę wymyślili Othersi. :(
Możliwe, że pierwotnie sama wyspa miała stanowić model Panoptikonu - podglądanie było możliwe dzięki "Perle". Klatki, wszechobecne kamery - permanentny Big Brother. Teraz obawiam się gorszej rzeczy, dzięki wyspie świat został zamieniony w gigantyczny Panoptikon. A kontrolować go można dzięki wyspie (jej specyficznym właściwościom fizycznym). Szpiedzy Othersów są w świecie "behind the curtain".
Stąd tez Othersi byli w stanie bardzo szybko zebrać dane o Rozbitkach. Jak również to dlatego Sayid ma wrażenie "bycia obserwowanym" przez cały czas (w końcu to były agent CIA). Stąd tez biora się Szepty, Wizje i Duchy, prześladujące Rozbitków.
No cóż obawiam się że prawidłowym rozwiązaniem byłoby rzeczywiście zniszczenie Wyspy :(

Ciekawe info i teoria, chociaż cały wywód jest za dalekoidący, przedwczesny i paranoidalny.
  • 0
I've been waiting a long time for this...

#289 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 06.06.2008 - |08:22|

@Alinoe
Koncepcja Big Brothera taka nowa to nie jest :) Tylko, że do tej pory zakładaliśmy, że ogranicza się tylko i wyłącznie do tego, co dzieje się na samej wyspie.
W sezonie 4 wygląda, że wyszliśmy poza wyspę - Charlie, Christian, Libby, telefon do Kate, Claire w jej śnie, Eko, grający w szachy z Hugo i zagadkowe "nocne koszmary" prześladujące Widmore'a.
Plus "ochrona wyspy" w świecie zewnętrznym wobec wybranych osób...
Pachnie rzeczywiście paranoją ;) Ale pasuje idealnie... zamiana świata w gigantyczne więzienie (bądź psychiatryk) i manipulowanie ludźmi, jak nam się podoba.
Jedyna zagadka do rozwiązania brzmi - wykorzystują Dymek czy tylko fizyczne właściwości wyspy (anomalie?) i technikę pradawnej zaawansowanej cywilizacji.
Cała nadzieja wówczas w tym, że na terenach pustynnych system najprawdopodobniej nie działa (Dymek chyba się boi piachu i skał).
Jeśli w sezonie 5 to, co napisałam okaże się prawdą, to wszyscy widzowie na finał sezonu będą chcieli widziec w trumnie Jacoba lub Bena :) I statek Widmore'a płynący na wyspę, by wywalić stamtąd resztę Othersów.

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 06.06.2008 - |08:25|

• 0

#290 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 06.06.2008 - |10:49|

Dymek nie wychodzi poza wyspę. I moim zdaniem jest czymś w rodzaju dzikiego zwierzęcia ze świata/wymiaru/czasu czteropalczastych, którego czasem można na kogoś poszczuć, ale trzeba uważać, by nas też nie ugryzło.
Ciekawe, że pominęło kiedyś Locke'a w konfrontacji twarzą w twarz...
  • 0
http://magory.net - moja strona

#291 Tagi

Tagi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 06.06.2008 - |15:09|

Witam! Mało sie udzielam na forum ale lubie je czytać bo można się trochę ciekawych rzeczy dowiedzieć:) Zmienie moze troche temat (za co sorki). Z góry ostrzegam że to o czym chce napisać po zakończeniu sezonu 3 było zakwaliwikowane jako spoilery ale bez obawy można to zobaczyć bo teraz sie okazuje że sa to bajki (ale pisze to tak na wszelki wypadek). Pamiętacie takiego newsa: http://lost.gwrota.com/index.php?m=single&id=608 Jak wspomniałem daleko odchodzą od rzeczy pokazanych w serialu, ale przypomniałem sobie o nim bo była tam mowa o "drzwiach czasu" co wtedy wydawało mi sie ciekawe acz nieprawdziwe. Jednak jak widac tkwiło w tych opisach ziarno prawdy. Ciekaw jestem jakie są waże spostrzerzenia na ten temat, tzn. czy cos jeszcze może sie okazac z tego prawdą pokazana jednak w nieco innym kontekscie.
  • 0

#292 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 06.06.2008 - |15:24|

Link się nie otwiera ;)
  • 0

#293 Tagi

Tagi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 06.06.2008 - |15:39|

Coś pokićkałem;) ale wystarczy skopiować link i wkleić go do okna adresowego i wtedy się załączy
  • 0

#294 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 06.06.2008 - |18:38|

No nie powiem. Gdyby zmodyfikować pewne rzeczy to faktycznie może to być prawda.

Szczególnie ciekawe jest to:

Spoiler

Podobny przypadek jak z Doc Rayem.

ps. podobną teorię tylko z Lockiem wysnuł koleś, który analizuje odcinki na DU (link parę postów wyżej).

edit: pod tym linkiem który podałeś przewija się teoria pętli.

Użytkownik Teoria spiskowa edytował ten post 06.06.2008 - |19:17|

• 0

#295 Wicuch

Wicuch

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów
  • MiastoWrocLOVE

Napisano 08.06.2008 - |10:09|

A teraz coś dla Wicucha:
http://pl.wikipedia....#Czakramy_Ziemi
Różnica między "Man of Science", a "Man of Faith" polega m.in. na sposobie postrzegania mejsc takich jak wyspa. Czy jest to tylko wyspa (skały, piasek i roślinki), czy tez "miejsce gdzie zdarzają się cuda" :)
Wyspa jest "special" miejscem, w świetle, tego, co wkleiłam w linku. Aczkolwiek należałoby się zastanowić, czy jej "magiczne" (uzdrawiająco-regenerujące) właściwości wiążą sie z nią samą, czy z miejscem, w którym się obecnie znajdowała. Tak jest w innych "special" miejscach na świecie. A wymienione pod linkiem miejsca wiążą się z prawdziwymi miejscami kultu różnych cywilizacji. Skoro zatem na wyspie była jakaś zaginiona cywilizacja, to odpowiedź mamy "na talerzu".
- po przesunięciu w inne miejsce wyspa utraciła swoje lecznicze zdolności? Niewykluczone... A Jacob nie zdawał sobie z tego sprawy, nakazując przenieść wyspę.

muszę cię zmartwić tajemnicza_wyspo...
teoria sama w sobie jest niezła. tylko że miałem pewne wątpliwości i cofnąłem się do odcinka w którym ben rozmawiał z juliet na skałach. julka przekonywała bena że jej dalszy pobyt na wyspie jest bezcelowy gdyż jej badania nie przynoszą efektów. ben przedstawił wizję nawrotu choroby jej siostry próbując namówić ją w ten sposób do pozostania na wyspie i dalszego prowadzenia badań.
owszem jego historia mogła być jedynie wytworem wyobraźni, lecz powiedział w niej ważne słowa w które julka uwierzyła. nawiązując do tego że jej siostra zachorowała powiedział: "jacob powiedział że osobiście się tym zajmie". te słowa doprowadziły do tego że juliet uwierzyła w ich prawdziwość.
po katastrofie oglądali wspólnie przekaz live z miami.

a zatem wydaje się oczywistym że wyspa sama w sobie jest tylko geograficznym obiektem a tylko siła jaka na niej oddziałuje (jacob) nadaje jej specyficzne właściwości.
stopa będąca częścią wieeelkiego pomnika (swoją drogą ciekawe dlaczego i jak został zniszczony) jest jak na razie jedyną nam znaną pamiątką po tej sile lub cywilizacji.
ale jeśli za pomocą kółka (ster z czarnej skały :P) znika z powierzchni ziemi obszar kilkunastu (kilkudziesięciu) km2 to może to być jej najlepsze osiągnięcie :)
  • 0

#296 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 08.06.2008 - |19:06|

No i stało się. Koniec sezonu nastał (choć szybciej niż zakładano). Mimo tego, że sezon skrócono, to jednak ostatni odcinek
oglądało się bardzo dobrze, trzymał w napięciu jak rzadko który odcinek.

PLUSY:

+ wielki plus za stację nr 6, czyli Orchideę. Od samego początku wydawała się niezwykle ciekawa i też taka się stała.
Niezwykły wystrój, tajemnicza kopuła, filmik instruktażowy ze znanym nam doktorkiem, działania Bena będące przeciwieństwem tego co było w filmie oraz najważniejsze, czyli tajemna lodowa komnata i zadanie, jakie musiał wykonać Ben aby uratować wyspę. Rewelacja jak dla mnie!

+ w nawiązaniu do powyższego - wreszcie się wyjaśniło skąd się wziął Ben w Tunezji w kurtce zimowej.

+ bardzo dobry początek odcinka, który jest dokończeniem sceny lotniskowej z ostatniego odcinka sezonu poprzedniego.
Ciekawy zabieg i co ważniejsze, ciekawa treść i świetne aktorstwo.

+ Jeremy Benthan? Kim on jest do cholery?! Bardzo ale to bardzo chce wiedzieć, czemu John Locke to Jeremy Bentan i kim naprawdę jest ta osoba, bo wydaje się ona kimś bardzo ważnym po powrocie Oceanic 6. No i w jaki sposób Locke/Benthan znalazł się poza wyspą (i to w dodatku w trumnie)? Przecież miał zostać (i zapewne zostanie) nowym przywódcą Innych, w zastępstwie Bena, który udaje się na wygnanie po tym jak przesunął wyspę.

+ pomysł, aby John Locke został nowym przywódcą Innych z nominacji Bena, który opuszcza raz na zawsze wyspę. Ben zostaje od teraz mścicielem i łowcą, który chce pogrążyć Widmore'a. Wyspa jest bezpieczna, gdyz zmieniła położenie zaś na czele jej mieszkańców stoi równie wielki jej fanatyk - Locke

+ pożegnania. Daniela z rudowłosą, Johne'a z Jackiem, Michaela z Jinem, Bena z Johnem oraz Desmonda z Jackiem i resztą.

MINUSY:

- gdy statek wybuchł byłem przekonany, że helikopter doleci do wyspy i sprawa Oceanic 6 zostanie przesunięta na kolejny
sezon. Nadal poznawalibyśmy flashforwardy rozbitków i nadal byłby element oczekiwania. Zadawano by sobie pytanie "jak oni
wrócą". A tak stało się dokładnie tak, jak zakładano na początku sezonu. Żadnych niespodzianek. Keamy zginął, statek
wybuchł, rozbitkowie uciekli, Jin zginął w dramatycznych okolicznościach a Oceanic 6 dobiła do brzegów tubylczej wyspy itd.
Trochę szkoda, bo tak teraz kolejny sezon (lub dwa) będą z lekka naciągane, gdyż będziemy widzieć jak Jack próbuje namowić
pozostałych 5 rozbitków (i Locke'a) aby znaleźli i powrócili na wyspę.

- od samego początku przeczuwałem, że w trumnie leżał właśnie Locke dlatego nie było zbytniego zaskoczenia. Lecz imię i
nazwisko, to już inna sprawa...
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#297 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 09.06.2008 - |06:44|

Coś w opowiastce Bena i Locke'a się wybitnie nie klei.
Od opuszczenia wyspy przez "Oceanic 6" minęło 3 lata (wg słów Kate), a conajmniej 2 z "kawałkiem" (na tyle wygląda Aaron). Locke rozmawiał z Jackiem miesiąc temu!
Skoro od odpłynięcia "Oceanic 6" na wyspie wydarzyło się bardzo dużo bardzo złych rzeczy, to sorry, ale dopiero teraz, po 3 latach - towarzystwo z wyspy wpadło na pomysł poproszenia ich o pomoc?!?
Albo ktoś wciska totalną ściemę, ich powrót to część planu Kuby bądź Bena. Albo - rzeczywiście zaraz po przesunięciu wyspy wpakowali się w kłopoty. Wróciła Dharma? Czyżby reklama Octagona miała to właśnie sugerować? Czy może, uciekają przed Widmorem, po przeniesieniu wyspy wpakowali się prosto w łapki Mittelwerka - a co! Z deszczu pod rynnę :) Przynajmniej byłoby zabawnie ;)
Tyle, że to akurat nie wyjaśnia dramatycznej prośby - wracajcie, zanim będzie za późno. Bo to sugeruje, że teraz - w 2007 roku (odkąd zaczęło się "namawianie" do powrotu poprzez zjawy) wyspę zaatakował ktoś jeszcze. Ktoś naprawdę groźny, kogo ataku się nie spodziewali i nie byli w stanie wcześniej zareagować. W przeciwnym wypadku sugerowałoby to conajmniej śmieszna sytuację - super szpiedzy Othersów balowali, zamiast monitorować sytuację :)
Albo... że ten, co teraz atakuje, potrafi ich szpiegów "wywieść w pole" :) Othersi mają swoich szpiegów w Hanso Foundation (inaczej dawno mieliby wizytę ekipy Hanso), mają swoich ludzi w firmie Widmore'a... Tu nie byli w stanie założyć "kreta"? To byłby materiał na ciekawy wątek, byleby twórcy tego nie spaprali :P

Co razi w odcinku? Ewidentny brak wyraźnego cliffhangera! Scena z trumną to cliffhanger? To by wynikało, że cały sezon 5 będzie poświęcony temu, jak "Oceanic 6" chce wrócic na wyspę. Ciągnąc ze sobą trumne z coraz bardziej woniejącym trupem :) Sorry, ale do Monthy Pythona twórcom Losta trochę brakuje.

@Wicuch
Akurat historia uzdrowienia Rachel wygląda na wielką bajeczkę Bena, żeby zatrzymać Juliet na wyspie. Gdy ona chce wracać, raptem okazuje się, że jej siostra ma nawrót raka - jak na zamówienie? Ciekawe, bo wyniki, które pokazuje jej Ben, wyraźnie sugerują, że ten pacjent to mężczyzna. Bajka z Miami? Juliet powiedziała wręcz, że nie wierzy, że Jacob uzdrowił jej siostrę. No bo teraz nie jest w stanie uzdrowić Bena, tylko potrzebny jest chirurg i operacja :)
Moim zdaniem Jacob nie ma zielonego pojęcia o uzdrawianiu. To nie jest drugi Kaszpirowski, tylko zwykły oszust. Wyspa uzdrawia na tej samej zasadzie, jak dzieją się cuda w Częstochowie, czy przy źródełku w Lourdes :) A Jacob tylko wmawia, że wie o co tu chodzi.
On za wszelką cenę chce odnaleźć kogoś, co naprawdę potrafiłby zapanować nad "mocami" wyspy. Kto ma "łączność" z wyspą...
  • 0

#298 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 09.06.2008 - |08:22|

Tajemnicza Wyspo, Twoje pytanie w wątku "nie bój się zapytać" nasunęło mi na myśl pewną teorię.

Może matka Penny to Annie? Minus tej teorii - chyba byłaby za młoda. :rolleyes:
  • 0

#299 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 09.06.2008 - |10:15|

Coś w opowiastce Bena i Locke'a się wybitnie nie klei.
Od opuszczenia wyspy przez "Oceanic 6" minęło 3 lata (wg słów Kate), a conajmniej 2 z "kawałkiem" (na tyle wygląda Aaron). Locke rozmawiał z Jackiem miesiąc temu!
Skoro od odpłynięcia "Oceanic 6" na wyspie wydarzyło się bardzo dużo bardzo złych rzeczy, to sorry, ale dopiero teraz, po 3 latach - towarzystwo z wyspy wpadło na pomysł poproszenia ich o pomoc?!?

Pamiętaj o przesunięciach czasowych.
Ben przekręcił kółeczko 20któregoś grudnia. W następnej chwili obudził się na Saharze, w listopadzie następnego roku.
Być może Locke przekręcając kółeczko (zakładająć, że to zrobił) poszedł o 2 lata do przodu, a może o 10 do tyłu. Czas może tu być przypadkiem.
  • 0

#300 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 09.06.2008 - |10:58|

@Grzebul
Ben obudził się na Saharze, 11 miesięcy do przodu (koniec października 2005).
Jeśli jeszcze raz przekręcili kółko i wylądowali w roku 2007, a tam już czekała na nich wkurzona Jubilerka (stąd teraz latają im majty) ;), to oznacza jedno - Jacob nie miał i nie ma zielonego pojęcia o co lotto, w kręceniu kółeczkiem.
Choć równie dobrze Bena mogło wywalić na Sahare w 2005 rok, a wyspa od razu "pojechała" jeszcze dalej w przyszłość.
Taka teoria pojawiła się od razu po emisji odcinka. Że uciekając przed Widmorem nie przenieśli fizycznie wyspy, tylko "przeskoczyli" w czasie. Wyspa zniknęła w 2004 roku, pojawiła się w 2007? To wystarczy odrobinka cierpliwości i poczekać, jak kot na mysiora ;)

A co jest w takim razie "stałą" do wycieczek w czasie dla samej wyspy?
Dla Desa była to Pen, Daniel zapisał sobie Desa jako swoją "stałą"...
Hmm, coś, co istnieje wystarczająco długo?
Żeby namierzyć wyspę, gdziekolwiek by nie uciekła (zarówno w czasie, jak i w przestrzeni), wystarczy wiedzieć, jakie miejsce na Ziemi jest jej "stałą". Czyli najprawdopodobniej należałoby szukać starych formacji skalnych ;) Takich pamiętających czasy dinozaurów, lub wcześniej ;)
Czujesz czym to pachnie :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych