Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ile wiemy o prawdziwym kosmosie?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
603 odpowiedzi w tym temacie

#281 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 10.02.2008 - |14:47|

Nazwany przez Jana Heweliusza w 1683 dla uczczenia zwycięstwa wojsk polskich Sobieskiego pod Wiedniem. Jest to jeden z 88 współcześnie rozróżnianych gwiazdozbiorów.

jaki to gwiazdozbior
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#282 g rnik

g rnik

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 10.02.2008 - |23:02|

Tarcza Sobieskiego
  • 0

#283 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 12.02.2008 - |17:58|

bardzo dobrze zadajesz pytanie
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#284 g rnik

g rnik

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 13.02.2008 - |13:31|

Nie mam pomysłu wiec zadam proste

Od początku istnienia wszechświata jeszcze żaden tego typu obiekt nie opuścił ciągu głównego na wykresie Hertzsprunga-Russella

Co to za obiekt i jak się dokładnie nazywa ?
  • 0

#285 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 14.02.2008 - |07:04|

jest to czerwony karzeł;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#286 g rnik

g rnik

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 14.02.2008 - |15:07|

dobrze zadajesz pytanie
  • 0

#287 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 14.02.2008 - |20:24|

dlaczego fani Star Treka najprawdopodobniej znają nazwisko "Alcubierre"?;
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#288 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 14.02.2008 - |21:04|

- napędy warp : W 1992 roku pewien fizyk Miguel Alcubierre zaproponował metrykę czasoprzestrzenną podobną trochę do metryki ekspandującego wszechświata. Uwięził bąbel przestrzeni wewnątrz sfery. Z frontu sfery ściskał przestrzeń, za sferą rozciągał. Taka sfera przestrzeni mogła poruszać się szybciej od światła.
  • 0

#289 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 15.02.2008 - |09:20|

Twoje pytanie, thrawn1972
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#290 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 15.02.2008 - |13:32|

wiem, ze pytanie jest Thrawna, przepraszam, ze sie tak wcinam, ale mam maly problem - i wlasnie pytanie zwiazane z nasza znajomoscia kosmosu, a moze raczej nocnego nieba... Moze ktos mi odpowie przy okazji? :)

prosze, czy ktos moze mi lopatologicznie wyjasnic, jak znalezc na niebie ANTARESA? powiedzmy, o 18tej, 20tej, teraz w lutym?
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#291 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 15.02.2008 - |15:04|

prosze, czy ktos moze mi lopatologicznie wyjasnic, jak znalezc na niebie ANTARESA? powiedzmy, o 18tej, 20tej, teraz w lutym?

Zaraz, zaraz a tym mieszkasz na południowej półkuli ? :)
Antares to najjaśniejsza gwiazda gwazdozbioru Skorpion - tego chyba nie widać teraz.
Może latem tuż nad horyzontem ? :)

EDIT

jasne

http://www.teleskopy...amapanieba.html
pokręć sobie mapą :)
gdzieś mniej więcej od 15 czerwca ok 20.00 widać go tuz nad horyzontem na południowy zachód
Dość jasna gwiazda.

Acha i jeszcze jedno ok 20 września znika z naszego nieba (cały czas mówię o godz. 20)
więc na pewno dzisiaj (w lutym) jej nie zobaczysz.

Użytkownik psjodko edytował ten post 15.02.2008 - |15:09|

::. GRUPA TARDIS .::

#292 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 15.02.2008 - |16:10|

aach dzieki. jestes wielki :)

ide krecic mapa. rewanzuje sie animacja:

http://www.snotr.com/video/807
  • 0

#293 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 15.02.2008 - |20:00|

prosze podac nazwe najwiekszego hiperolbrzyma.
  • 0

#294 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 15.02.2008 - |22:32|

haha na tej mojej animacji jej nie ma...
a to pewnie bedzie Wielki Pies, canis majoris?

a jak nie, to blizniaczki Cephei

Użytkownik elam edytował ten post 15.02.2008 - |22:33|

• 0

#295 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 16.02.2008 - |08:40|

prosze podac nazwe najwiekszego hiperolbrzyma.

Pytanie mało precyzyjne :)

Hiperolbrzymy (jasność gwiazdowa 0, co najmniej 100 mas Słońca i więcej ) możemy klasyfikować wg:

największej masy - Carinae (eta Kila) ocenia sie że od 150 do 200 mas Słońca
największej średnicy - Canis Majoris ok. 1000 średnic Słońca
największej jasności - LBV 1806-20 - 40 000 000 razy jaśniejsza od Słońca

Chyba, że chodzi ci jeszcze o jakieś inne "największe" parametry np. temperaturę powierzchni itp... :)

#296 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 16.02.2008 - |08:40|

niestety nie
  • 0

#297 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 16.02.2008 - |14:02|

niestety nie

ale co ?

bo widzę, że udało nam sie napisac posty niemal co do sekundy :)

#298 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 16.02.2008 - |15:41|

najbliższy nam hiperolbrzym to Eta Carinae odległa od Ziemi o ponad 8000 lat świetlnych

Eta Carinae (η Car) - gigantyczna (100 - 150 razy masywniejsza od Słońca) jasna niebieska gwiazda zmienna w gwiazdozbiorze Kila. Gwiazda ta jest bardzo niestabilna i w każdej chwili może eksplodować jako supernowa lub nawet hipernowa (typ supernowej zdolny wyemitować błysk gamma). Znajduje się wewnątrz wielkiej jasnej mgławicy, znanej jako Mgławica Carina, "Dziurka od Klucza" lub NGC 3372.

no i tu przyznam sie ze to moja wina
nie dokladnie sprecyzowalem pytanie powinienem dodac jeszcze ze chodzi mi o najblizszego :)

PSJODKO

prosze zadawaj
  • 0

#299 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 17.02.2008 - |11:16|

Polscy astronomowie wynaleźli metodę względnie "łatwego" odnajdywania obcych układów planetarnych i obcych planet.
Jak się nazywa ta metoda i na czym polega?

PS.
to a propos ostatniego odkrycia sprzed paru dni :)

Użytkownik psjodko edytował ten post 17.02.2008 - |11:17|

#300 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 17.02.2008 - |11:58|

nowy układ planetarny został odkryty techniką zwaną mikrosoczewkowaniem grawitacyjnym. - Zjawisko mikrosoczewkowania następuje wówczas, gdy obdarzony masą obiekt (gwiazda, planeta, czarna dziura itp.) przechodzi na niebie bardzo blisko świecącej w tle innej odległej gwiazdy - tłumaczy naukowiec. - Pole grawitacyjne obiektu ugina, zgodnie z teorią względności Einsteina, światło gwiazdy tła i wzmacnia je tak, jak soczewka. - Obserwując z Ziemi widzimy, że gwiazda tła jaśnieje w charakterystyczny sposób, gdy soczewka zbliża się i przechodzi przed nią, a następnie stopniowo słabnie wracając do swego zwykłego blasku, gdy obiekt soczewkujący oddala się od niej. Jeśli wokół gwiazdy soczewkującej krąży planeta, jej pole grawitacyjne może dodatkowo zakłócać światło odległej gwiazdy. W rezultacie obserwujemy dodatkowy efekt mikrosoczewkowania przez planetę, pozwalający na jej wykrycie - wyjaśnił Udalski.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych