Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mechanika wrót

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
586 odpowiedzi w tym temacie

#281 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 09.03.2006 - |08:46|

No tak ale nadal pozostaje problem ilości kombinacji możliwych do wybrania z jednych wrót
(ilość znaków na wrotach jest ograniczona). A jak widzimy z naszych wrót (i z każdych innych)
możemy się dostac do dodwolnej ilości wrót.

Nie kombinacji ale Wariacji, a Wariacja 6 z 38 daje nam 1,987,690,320 mozliwosci.
  • 0

#282 Karel

Karel

Kapral

• Użytkownik
  • 188 postów

Napisano 09.03.2006 - |09:42|

Stąd pomysł Gucusia, że patrzymy w punktu centralnego galaktyki (jej środka) wtedy - teoretycznie widzimy wszystko.
Oczywiście jest to również niemożliwe w realu chociażby ze względu na "ciemną materię" zalegającą zdaje
się w pasie równikowym galaktyki i de facto uniemożliwiającym takie obserwacje.
No tak ale nadal pozostaje problem ilości kombinacji możliwych do wybrania z jednych wrót
(ilość znaków na wrotach jest ograniczona). A jak widzimy z naszych wrót (i z każdych innych)
możemy się dostac do dodwolnej ilości wrót.

Nie ma róznicy z którego punktu patrzysz, ale w ktora strone patrzysz. Galaktyka ma forme dysku, mozemy obserwowac odlegle gwiazdy tylko w gore lub w dol (uwzgledniajac oczywiscie pewien kat nachylenia), patrzac w boki zauwazymy tylko te najblizsze.

Pozatym jak juz wspomnialem, odlegle (powiedzmy 5 milionow lat swietlnych) gwiazdy badz galaktyki widzimy takie jakie byly 5 milionow lat temu.... obecnie moga wogole nie istniec.

Dlatego moim zdaniem symbole na wrotach nie moga byc odwzorowaniem widoku nieba.
  • 0
„Jak każde dzieło i człowiek jest częścią całości, którą nazywamy Wszechświatem i jest tylko na zewnątrz ograniczany czasem i przestrzenią. Przeżywa sam siebie, jakby był oddzielony od pozostałych, ale jest to tylko pewien rodzaj optycznej iluzji powszechnej świadomości.“
Albert Einstein

#283 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 09.03.2006 - |10:50|

Nie kombinacji ale Wariacji, a Wariacja 6 z 38 daje nam 1,987,690,320 mozliwosci.

Zgoda. Ale nadal pozostaje ograniczona ilość możliwości (co prawda możliwości jest dużo, ale ...)

A teraz o alfabecie:

Każda planeta ma "symbol wyjścia".
Ten sam "symbol wyjścia" nie może być przypisany jednocześnie do różnych planet.
Wyobrażacie sobie alfabet złożony z co najmniej 2 mld liter ?
No i to by było na tyle...

Użytkownik psjodko edytował ten post 09.03.2006 - |10:52|

::. GRUPA TARDIS .::

#284 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 09.03.2006 - |12:59|

Pradawni wiedzieli w przyblizeniu napewno ile jest systemow wiec ile wrot chca zrobic wiec do tego dobrali te 38 symbolow + symbol pochodzenia.

Co do symboli: sa to symbole oznaczajace konstelacje gwiazd widziane planety "glownej" Pradawnych, Midgadu znane rowniez nam jako Ziemia :)
  • 0

#285 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 09.03.2006 - |13:32|

Co do symboli: sa to symbole oznaczajace konstelacje gwiazd widziane planety "glownej" Pradawnych, Midgadu znane rowniez nam jako Ziemia :)

Tylko dlaczego te symbole odwzorowują OBECNY wygląd tych konstelacji a nie wygląd sprzed 4,5,6 mln lat ?

PS.
Po głębszym zastanowieniu postanowiłem połączyć ten topic z juz istniejącym aby po raz kolejny nie powtarzać argumentów już uzytych w dyskusji.

Użytkownik psjodko edytował ten post 09.03.2006 - |13:33|

#286 Karel

Karel

Kapral

• Użytkownik
  • 188 postów

Napisano 09.03.2006 - |13:53|

Każda planeta ma "symbol wyjścia".
Ten sam "symbol wyjścia" nie może być przypisany jednocześnie do różnych planet.
Wyobrażacie sobie alfabet złożony z co najmniej 2 mld liter ?
No i to by było na tyle...

Fakt, nie wziolem tego pod uwage.

Co do dokladnego okreslenia polozenia obiektu potrzeba 6 punktow. A co okresla dokladne polozenie tych 6 punktów?? Przeciez to jest przestrzen kosmiczna, i konstelacje sa rozleglymi ukladami roznych gwiazd, jezeli nie okresli sie dokladnego polozenia tych 6 punktow, linie nigdy sie nie przetna - nie bedziemy znali polozenia obiektu..

heh, jak dla mnie obie wersje sa naciagane ( i ta z alfabetem i ta z konstelacjami). Moze poslugiwali sie taka matematyka w ktorej uzywali takich znakow dla okreslenia jakis skomplikowanych rownan ??? (tak jak w naszej PI)
  • 0
„Jak każde dzieło i człowiek jest częścią całości, którą nazywamy Wszechświatem i jest tylko na zewnątrz ograniczany czasem i przestrzenią. Przeżywa sam siebie, jakby był oddzielony od pozostałych, ale jest to tylko pewien rodzaj optycznej iluzji powszechnej świadomości.“
Albert Einstein

#287 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 11.03.2006 - |18:31|

Mam z tym trochę w plecy więc nie jedźcie po mnie za bardzo za to pytanie.

Po przejęciu przez Rosjan wrót, w SGC korzystano z tych znalezionych na Antarktydzie. Dlaczego podczas powrotu z innych planet, nie otwierały się wrota znajdujące się w rękach rosjan tylko te w SGC?

Problem ten został rozstrzygnięty w jednym z odcinków. Nie będę Ci odbierał przyjemności.

Fakt, nie wziolem tego pod uwage.
Co do dokladnego okreslenia polozenia obiektu potrzeba 6 punktow. A co okresla dokladne polozenie tych 6 punktów?? Przeciez to jest przestrzen kosmiczna, i konstelacje sa rozleglymi ukladami roznych gwiazd, jezeli nie okresli sie dokladnego polozenia tych 6 punktow, linie nigdy sie nie przetna - nie bedziemy znali polozenia obiektu..

heh, jak dla mnie obie wersje sa naciagane ( i ta z alfabetem i ta z konstelacjami). Moze poslugiwali sie taka matematyka w ktorej uzywali takich znakow dla okreslenia jakis skomplikowanych rownan ??? (tak jak w naszej PI)

Do określenia celu jest potrzebny punkt wyjścia. Wrota przyjmują siebie za środek układu współrzędnych i korzystając prawdopodobnie z rachunku tensorowego i równań różniczkowych określają trasę. Chyba już o tym pisałem. We Wszechświecie wszystko jest względne i aby coś określić należy przyjąć pewien punkt odniesienia i punkt wyjścia jest ze strony twórców bardzo dobrym przykładem ich dbałości o szczegóły.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#288 Thor`s Hammer

Thor`s Hammer

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 11.03.2006 - |21:16|

Pewnie ta kwestia byla juz poruszana ale przy takiej ilosci postow ciezko wszystko przeczytac i sprawdzic. Jesli juz byla o tym mowa to prosze mnie tylko odeslac do wlasciwego miejsca dyskusji. Chodzi o taka kwestie. Chyba cos przekombinowano ustalajac ze jeden ZPM wystarczy na podroz w jedna strone do Pegaza. Dedalus lata w ta i z powrotem dwa razy w miesiacu i jest oki, a przeciez zasilany jest reaktorami naquadria. Nawet jesli korzysta z kilku a korzysta na pewno to nie powinno byc problemem ustanowienie korytarza do Atlantis przy pomocy kilku reaktorow.
  • 0

#289 Wąski.

Wąski.

Szeregowy

• VIP
  • 68 postów

Napisano 11.03.2006 - |21:21|

Pewnie ta kwestia byla juz poruszana ale przy takiej ilosci postow ciezko wszystko przeczytac i sprawdzic. Jesli juz byla o tym mowa to prosze mnie tylko odeslac do wlasciwego miejsca dyskusji. Chodzi o taka kwestie. Chyba cos przekombinowano ustalajac ze jeden ZPM wystarczy na podroz w jedna strone do Pegaza. Dedalus lata w ta i z powrotem dwa razy w miesiacu i jest oki, a przeciez zasilany jest reaktorami naquadria. Nawet jesli korzysta z kilku a korzysta na pewno to nie powinno byc problemem ustanowienie korytarza do Atlantis przy pomocy kilku reaktorow.

I to prawda, ale takie połączenie nie trwa długo. Odcinek Letter from Pegasus.
  • 0
Dołączona grafika

#290 Thor`s Hammer

Thor`s Hammer

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 11.03.2006 - |21:34|

Ale i tak nie wyjasnia to dlaczego wrota do pegaza potrzebuja ZPM a statek, ktory rowniez potrzebuje ogromnych ilosci energii na kilkunastodniowa podroz w hiperspace juz nie.
  • 0

#291 Wąski.

Wąski.

Szeregowy

• VIP
  • 68 postów

Napisano 11.03.2006 - |21:48|

Ale i tak nie wyjasnia to dlaczego wrota do pegaza potrzebuja ZPM a statek, ktory rowniez potrzebuje ogromnych ilosci energii na kilkunastodniowa podroz w hiperspace juz nie.

We wrotach część energii idzie na otwarcie tunelu, a reszta na jego utrzymanie i przesłanie strumienia materii z jednych wrót do drugich, a statek przebywa tą drogę z o wiele mniejszą prędkością,
  • 0
Dołączona grafika

#292 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 12.03.2006 - |10:16|

"Mechanika" wyboru adresu wrót od dłuższego czasu mnie zastanawiała.
Do tego dochodzi problem z rozstrzygnięciem czy symbole na wrotach i odpowiadającym
im DHD są jakimś alfabetem, odwzorowaniem gwiazdozbiorów czy czymś innym.
Po przemyśleniach i przeczytaniu tego wątku (i skompilowaniu kilku przedstawionych teorii)
stawiam następująca hipotezę:

A. Teoria Daniela (rozwinięta później przez Sam o dryft gwiezdny) jest niesłuszna.
B. Symbole przedstawione na wrotach i DHD są po prostu symbolami ułatwiającymi zapamiętanie adresu.

a teraz dokładniej:

Założenia:
1. Wrota (i DHD) mają 39 symboli.
2. Każde wrota posiadają stały 7-znakowy adres.
2. Wrota mają 1 symbol odróżniający je od innych wrót (symbol wejścia).
a ) Symbol ten jest jednorazowy i nie może się powtarzać na żadnych innych wrotach.
b ) Symbol wejścia jest wprowadzany jako ostatni symbol adresu.

Wniosek:
- Symbol wejścia nie jest przypisany do planety ale do wrót.
- Wygląd symboli nie ma żadnego znaczenia dla poprawnego wybrania adresu.
- Pierwszym zadaniem drużyny (a raczej sondy MALP) po przybyciu na jakąkolwiek planetę jest rozpoznanie "symbolu wejścia". Bo to on determinuje pozostałą cześć adresu.
- Należy jedynie zapamiętać położenie pozostałych symboli (np. pierwszy symbol to trzecie pole na prawo od symbolu wejścia, drugi symbol to 7 pole na lewo od "symbolu wejścia" itd aż do ostatniego czyli
"symbolu wejścia")

W związku z powyższym nie ma potrzeby (jak to argumentowano w jednym z odcinków), że wrota "przekalibrowują" się w zależności od położenia itp. Można przenosić wrota z planety na planetę.
Można używac na jednej planecie kilku wrót. Można używac wrót na pokładzie statku kosmicznego. Co
więcej to wyjaśnia w prosty sposób istnienie wrót w przestrzeni kosmicznej (vide Atlantis).
Niestotny dla poprawnego wyboru adresu jest również dryft gwiezdny. Czy też poprawianie przy pomocy
komputera współrzędnych. Przecież na innych planetach nie ma komputera a jakoś sobie radzą z
wybieraniem adresów....

Teraz co do udanego połączenia z Abydos.
Jedynym wyjaśnieniem jest przypadek i szczęście.
Szczęście, którego drużynie SG1 niegdy nie brakuje... :>

Użytkownik psjodko edytował ten post 12.03.2006 - |10:17|

#293 Penegal

Penegal

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 12.03.2006 - |17:47|

Wszystko ladnie, pieknie, ale co z wybieraniem na 8 symbolach? mozliwosc wybierania adresow do innych galaktyk tylko potwierdza ze symbole to wbrew teorii z filmu nie konstelacje tylko jakies symbole uniwersalne (wzglednie) za ktorymi stoi wyższa astrofizyka , ale nawet jesli przyjmiemy "teorie uniwersalną" to pojawiaja sie 2 problemy:
1. symbole z Pegaza i Drogi mlecznej są inne
2. co z 8. symbolem?
1-6 to adres, 7. to wrota z ktorych wybieramy adres, a 8??

Użytkownik Penegal edytował ten post 12.03.2006 - |17:51|

• 0

#294 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 12.03.2006 - |18:16|

1. symbole z Pegaza i Drogi mlecznej są inne

No to co ?
Dla mnie nieistotny jest wygląd symbolu ale miejsce jakie zajmuje na wrotach
w stosunku do punktu wejścia.

2. co z 8. symbolem?
1-6 to adres, 7. to wrota z ktorych wybieramy adres, a 8??

O to wiekszy problem :)
O ile mnie pamięć nie myli w serialu dwukrotnie wybierano inna galaktykę:
- galaktyka Asgardu (nie pamiętam w tej chwili nazwy)
- galaktyka Pegaza (Atlantis)
I teraz pytanie: Jaki był 8 symbol ? Bo ja nie pamiętam...
Jeżeli taki sam (a wg mnie powinien taki być - choc w serialu niekoniecznie o to mogli zadbać)
to problem z głowy. Do adresu wewnątrzgalaktycznego dodajemy "drugi punkt wejścia" - symbol
naszej galaktyki.
To by tylko znaczyło, że na wszystkich wrotach jeden symbol musi się powtarzać.

#295 Saifer

Saifer

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 20.03.2006 - |17:30|

Przeszukałem forum z grubsza i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie dlaczego na wtorach z atlantis jest tylko 7 chevron'ow - na ziemnskich 9. A do połączenia sie z inną galaktyką potrzebne jest 8 symbolów.

No ok jest jakiś tam kryształ ale on tylko to umożliwia, ale na wrotach nie ma miejsca gdzie wyświetlić adres miedzygalaktyczny. Jeśli cos przegapiłem albo niedoogladnąłem prosiłbym o wytłumaczenie.
  • 0

#296 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 20.03.2006 - |18:13|

Przeszukałem forum z grubsza i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie dlaczego na wtorach z atlantis jest tylko 7 chevron'ow - na ziemnskich 9. A do połączenia sie z inną galaktyką potrzebne jest 8 symbolów.

Wrota na Atlandydzie , jak i w tej galaktyce , to inny nowszy model . A jako że nie posiadają takich klamer jak te w naszej galaktyce , to niepotrafimy dokładnie powiedzieć ile mają szewronów. Wedłóg mnie , w razie potrzeby 8 ( jak i 9 ) bez wiekszego problemu się włączy , po prostu zmiejszy się odległość pomiędzy pozostałymi znakami .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#297 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 20.03.2006 - |18:38|

a tutaj moje pytanie:
skoro pegazianskie wrota nie mają wewnętrznego obracającego się okręgu to czy można je włączyć bez DHD tak jak to nie raz robiono z tymi w drodze mlecznej? pewnie nie...
to teraz moje drugie pytanie: co sie zmieniło że budując siec wrót w pegazie zrezygnowano z tej możliwości natomiast we wrotach w naszej galaktyce ją pozostawiono? (o ile Pradawni w ogole brali pod uwagę taki awaryjny 'rozruch' wrót...)
swoją drogą - czekam tylko aż scenarzysci zaprezentują nam wrota z galaktyki ori... muszą być one jeszcze starsze (tzn ich projekt) niż te z drogi mlecznej... więc mielibysmy kolejne ogniwo w ewolucji wrót - galaktyka ori - droga mleczna - pegaz.
pozdr
  • 0

#298 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 20.03.2006 - |18:47|

Możliwe, że zadecydowało o tym umieszczenie wielu wrót na orbicie. Jakoś nie wyobrażam sobie kilku Pradawnych w skafadrach ręcznie wybierających sekwencje w przestrzeni kosmicznej. Szybciej i chyba łatwiej było w razie awarii wrót wezwać pomoc i odlecieć Aurorą albo jakimś Orionem. Poza tym zanim Wraith rozpracowali działanie wrót, brak możliwości ręcznego wybierania adresu mógł stanowić obronę przed rozprzestrzenianiem się robaczków.
  • 0

#299 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 20.03.2006 - |21:18|

skoro pegazianskie wrota nie mają wewnętrznego obracającego się okręgu to czy można je włączyć bez DHD tak jak to nie raz robiono z tymi w drodze mlecznej? pewnie nie...

Podejżewam że da się je jakoś ręcznie odpalić . Możliwe że trzeba tylko nacisnąć na odpowiedni symbol i go przesunąć na pozycję . Czy jakoś tak .

Możliwe, że zadecydowało o tym umieszczenie wielu wrót na orbicie. Jakoś nie wyobrażam sobie kilku Pradawnych w skafadrach ręcznie wybierających sekwencje w przestrzeni kosmicznej. Szybciej i chyba łatwiej było w razie awarii wrót wezwać pomoc i odlecieć Aurorą albo jakimś Orionem.

Weż pod uwagę że na orbicie znajduje się tak na prawdę niewiele wrót . Na razie były to chyba 2 sztuki. A co do wezwania statku, to pamiętaj że prędkość w nadprzestrzeni też jest ograniczona . Dużo szybszym sposobem jest jednak przejście przez wrota .

Poza tym zanim Wraith rozpracowali działanie wrót, brak możliwości ręcznego wybierania adresu mógł stanowić obronę przed rozprzestrzenianiem się robaczków.

Weż pod uwagę , że każda odpowiedno zaawansowana rasa sama zaczyna kożystać z pozostawionych wrót , wiec nie tylko robaczki rozgryzły działanie wrót . Zresztą oni mają Hyperdriva , wolnieszego niż pradawnych , ale jednak jest .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#300 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 22.03.2006 - |12:58|

Na wrotach w galaktyce Pegaza jest 9 chevronów po prostu w Atlantis pozostałe 2 są ukryte pod podłogą, można je zobaczyć na wrotach znajdujących się w przestrzeni. Nie wiem tylko dlaczego po wyborze adresu zostają aktywowane wszystkie.

Użytkownik Tom_Logan edytował ten post 22.03.2006 - |12:58|

• 0
don't try

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych