Odcinek 23 sezon 2
Desmoud rozmawia z Saidem ten mówi, że chce się dostać na północny brzeg, a on powiedział chyba "Do wregiego plemienia". W tym odcinku nie powinien jeszcze raczej wiedzieć o innych urzycie tego wzrotu sugeruje według mnie nie to, że inni są źli i są wrogami, ale to, że rozbikowie są do nich wrogo nastawieni.
Moim zdaniem Desmound wie więcej niż myślimy. W końcu tyle siedział z Kelvinem może on też jest innym.
Pisałem już o tym dośc dawno. Wg mnie uzycie przez Kelvina, a potem przez Desa okreslenia "wrogowie" ("wrogię plemię" to interpretacja tłumacza) wobec grupy Bena, wskazuje na podział w Dharmie - przecież zarówno Kelvin jak i Ben są pracownikami Dharmy. Potwierdzeniem tej teorii jest późniejsza wypowiedź Michaiła o Czystce, w której jedna frakcja (Buntownicy Bena) wymordowała wszystkich , którzy się do nich nie przyłączyli, czyli Kontynuatorów. Buntownicy - tak ich nazywam, bo porzucili pierwotne cele Dharmy i opuścili stacje badawcze za wyjątkiem Flame'a i Hydry. Kontynuatorzy - tak ich nazywam, gdyż była to grupa, która się trzymała oryginalnych planów Dharmy.
Bardzo się cieszę, że pojawił się wątek liczenia ofiar przez Des'a. Podaję za Lostopedią oficjalny BODYCOUNT - Des ma oczywiście rację. Nie musi wcale trzymać z Innymi, żeby stwierdzić, że FAKTYCZNIE oni ponieśli więcej ofiar śmiertelnych w konfrontacji z nie tak niewinnymi rozbitkami.
ROZBITKOWIE ZABICI przez INNYCH:
Scott Jackson - prawdopodobnie zabity przez Ethana
Nathan (Sekcja ogonowa)- zabity przez Goodwina
//poza tym Shannon Rutherford - zabita przez Ana-Lucia'ę, można domniemywać, że do wypadku przyczynili sie Inni
//poza tym 'Monster' zabija pilota samolotu, ale nie wiadomo na ile można to łączyć z innymi.
**Do tego porwano:
- Sekcja ogonowa: porwano 3+9+Cindy+=13 osób
- próbowano porwać Claire i Aarona
- porwano Walta
- więziono Michaela, Jack'a, Kate, Sawyera
W sumie wśród rozbitków Inni zabili 2 osoby, 13-20 porwano lub więziono, 7 z nich jest z powrotem wolne
INNI ZABICI przez rozbitków:
Ethan Rom (zabity przez Charliego)
2 nieznani (przez Mr. Eko)
1 nieznana kobieta (przez Ana-Lucię)
1 nieznany Inny (przez Sawyera)
Colleen Pickett (przez Sun)
[do tego Danny Picket i Bea Klugh zabici przez Innych w wyniku konforntacji z rozbitkami - więc się nie liczą]
W sumie 6 trupów
[dodatkowo Juliet przygarnięta przez Lostowiczów
]
===
źródło:
http://www.lostpedia...wiki/Body_count
PS. brawo Balcer, to co napisałeś o rozmowie ze spadochroniarką to jak dla mnie najlepszy i najrozsądniejszy post ad. tego odcinka
Tak, Desmond ma rację. Zapomniałeś rozbitkom policzyć Goodwina

Ja bym to ujął trochę inaczej - zabici bezpośrednio i pośrednio:
1. Inni zabili bezpośrednio:
- Scott - prawdopodobnie przez Ethana
- Nathan - przez Goodwina
2. Inni zabili pośrednio:
- Shannon - zabiła ja Ana-Lucia w wyniku stresu i psychozy wywołanej przez Innych (porwania i zabójstwo)
- Ana-Luciję (jak to odmieniać ?!?) - zabil ją Michael , zeby odzyskac syna
- Libby - zabil ją Michael , zeby odzyskac syna
5 trupów.
3. Rozbitkowie zabili bezpośrednio:
- Ethan - zastrzelony przez Charliego
- 2 porywaczy - przez Eko
- porywacz - przez Ana-Luciję
- Goodwin - przez Ana-Luciję
- nieznany Inny - przez Sawyera
- Coleen - przez Sun
- możliwe, że w trakcie ucieczki z Alcatraz w odcinku 3x07 Sawyer zastrzelił kolejną osobę (około 12 min)
4. Rozbitkowie zabili pośrednio:
- Picket - zastrzelony przez Juliet, zeby Kate i Sawyer mogli uciec
- Bea Klugh - zastrzelona przez Michaiła, żeby nie trafić w ręce rozbitków
9 trupów , 1 prawdopodobny.
Pytanie co z Michaiłem ? Zginął czy nie ? Widzieliśmy naprawde jego , czy manifestację Dymku ? Na upartego mozna by w poczet ofiar Innych zaliczyc wszytskich, którzy zmarli z ran po katastrofie - Inni nie udzielili im pomocy.