Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 058 - S03E11 - Enter 77

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
294 odpowiedzi w tym temacie

#261 Vismund

Vismund

Kapral

• Email
  • 249 postów

Napisano 14.03.2007 - |14:57|

I tu się częściowo zgodzę. Retrospekcje nowych postaci były ciekawe (nawet ta feralna Rose i Bernarda dała nam teorię na temat wyspy). Ale takiego Charliego i Hugo, były słabe. Po prostu serial był przewidywany na 1 sezon, a postacie miały po jednej historii do opowiedzenia. Ciekawej historii, ale nie na 5 sezonów. sad.gif

Cała nadzieja w nowych postaciach. Czekam na Bena, balastów, a przede wszystkim Daniel.

Obawiam się, że możesz się mylić. O czym były by pozostałe 2 sezony? Kim są Inni i co z Dharmą dowiemy się pewnie w tym piątym krótkim. W między czasie zobaczymy jeszcze bal maturalny Kate, Locka jak sprzedawcę warzyw w sklepie ze zdrową żywnością w Hollywood, Jacka bawiącego się bąkiem i Sayida handlującego na bazarze w Marakeszu. Oraz wiele innych ciekawych flashbacków.

No ale zauważ, że jak na Lost to do tej pory co nieco się wyjaśniło, a to daje pewną nadzieję:D

Nie ważne co zobaczymy. Wazne w jaki sposób będzie to pokazane. Retrospekcje są esencja Lost i bez nich serial byłby niszowy, jak wszystkie współczesne SF. Ludzie (przynajmniej w USA) oczekują dramatu i tylko dramat dobrze się sprzedaje. Większości oglądających wogóle nie interesuje czym jest czarny dymek i każde wyjaśnienie jego natury będzie dobre. Ważniejsze są natomiast dzieje bohaterów. Dla tego paradoksalnie takie epizody jak 'Trisha Tanaka...", "Fire + Water" czy "Dave" w ogólnej populacji widzów zdobywają lepsza ocenę niz przeładowaną akcją lecz nie do końca zrozumiałe "Enter 77".

A nie można tych losów postaci ciekawie opowiedzieć i pogodzić to z rozwiązywaniem tajemnic?
  • 0
"Wiiiiiiiiiiith... a HERRING!"

#262 Jellyeater

Jellyeater

Plutonowy

• Użytkownik
  • 452 postów
  • Miastoz Odległych Rubierzy

Napisano 14.03.2007 - |15:59|

A nie można tych losów postaci ciekawie opowiedzieć i pogodzić to z rozwiązywaniem tajemnic?

Nudnych losów, wymyślanych na siłę, nie da się ciekawie pokazać co twórcy LOST udowodnili nam w 3 sezonie.

Ja bym te flashbacki nazwał nie dramatem, a tragedią.
  • 0
Wszsytko tłumaczy paradoks bliźniąt.

Thank you and Nestle!

#263 Emp

Emp

Kapral

• Użytkownik
  • 225 postów
  • MiastoKraków

Napisano 14.03.2007 - |17:24|

Tia stworzyli ściemę dla samych siebie. Zobaczyli kij Eko i stwierdzili, że razbitkowie pójdą kursem 30,5. Czymkolwiek była ta chata, była prawdziwa. Bo wcale nie musiała być flamem.

Co do "wioski i drzwi" to była to ściema na potrzeby Michaela. Nie wiedzieli, co on zrobi, musieli więc się jakoś zabezpieczyć. Z resztą Michael był tak tępy, że gdyby nie pokazali mu tej wioski to sam by tego nie wymyślił i nie mógł by wrzeszczeć "I saw them, I saw them! They are like animals, I saw them!".
..

Qrcze - jeśli ta szopa z odcinka to nie Flame, to rzeczywiście raczej Inni NIE mogli przewidzieć, że rozbitkowie dotrą tam w tym odcniku. To słaby punkt mojej teorii negowania znaczenia tej stacji. Jednak nie wiem, czy musieli cokolwiek przewidywać - the Door też nie powstało w pięć minut na potrzeby zaskoczenia Micheal'a - musiało istnieć wcześniej i pełnić jakieś funkcje. No i jest racja w tym co napisał na forum Eko: że odkrycie tej stacji lub pseudo stacji było przypadkowe, tj nie do końca po kursie z prayer - stick.

Parę argumentów zwiększających prawdopodobieństwo, że stacja z odcinka to jednak nie Flame:
- niezgodność z mapą UV
- możliwość stworzenia kamuflażu, którego celem było odciągnięcia uwagi od prawdziwej stacji Flame, która może skrywać prawdziwe tajemnice/lostowe skarby
- inne tego typu kamuflaże już były: the Door oraz the Staff (ten udawany pokój dziecięcy)
- gra w szachy mogła być kiedyś dodana przez Rosjanina, w celu zamaskowania oczywistego zastosowania tego komputera = centrum komunikacji a nie domowe centrum rozrywki - po prostu trudniej dostać się do menu niż pierwotnie, zwłaszcza że Rusek mógł uwielbiać szachy (nie tylko alkohol)
- żeby kamuflaż był skuteczny, należało namalować odpowiednie znaki na ścianach i przenieść dokumentacji i kombinezony - realne, ale kłopotliwe

Natomiast patrząc z drugiej strony: ta szopa nie była jednak byle czym - dawała kontakt ze światem (prawdziwy skarb na takiej Wyspie) oraz miała sporo dokumentacji. Nie pamiętam też jak do tego ma sie mapa znaleziona przez Said'a. Konkluzja - jest możliwość, że szopa to tylko centrum komunikacji, a prawdziwe Flame jest tam gdzie to wskazuje mapa UV. Of course może być też tak, że niezgodność z mapą UV to przypadek/niedoróbka. Tradycyjnie, pożyjemy, zobaczymy.

Użytkownik Emp edytował ten post 14.03.2007 - |17:27|

• 0
"It only ends once. Anything that happens before that is just progress."
ΘΞΟΙ ΤΟΣΑ ΔΟΙΞΝ ΟΣΑΦΡΞΣΙ ΣΗΣΙ ΜΞΝΟΙΝΑΖ. The fire pit burns brightly to ash
"What lies in the shadow of the statue?" - "Ille qui nos omnes servabit"
8+15=23; 4+15+23=42 || Empty Existence

#264 lucasd

lucasd

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 125 postów

Napisano 14.03.2007 - |17:56|

Wypowiedz Eko i kursie LOL jeszcze ktos to kupil,
patrzac na zasade dzialania kompasu

" Each degree offset moves the course about 18 meters to the right or left for each 1,000 meters traveled."

Zakladajac wiec blad 1 stopnia i iscie 2 (dni) po 8 godzin z predkoscia 2km/h =32km
blad by wyniosl 576 metrow

Czyli wszystko sie zgadza....
  • 0

#265 Vismund

Vismund

Kapral

• Email
  • 249 postów

Napisano 14.03.2007 - |18:29|

Ja bym te flashbacki nazwał nie dramatem, a tragedią.

Ja też tak uważam chociaż są pewne wyjątki w 3 sezonie. A niektórzy uważają, że te flashbacki są wyśmienite np. moja mama :D
  • 0

#266 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 14.03.2007 - |18:35|

Ja też tak uważam chociaż są pewne wyjątki w 3 sezonie. A niektórzy uważają, że te flashbacki są wyśmienite np. moja mama :D

Masz bardzo madrą mame. Powinnes być z niej dumny.

Wypowiedz Eko i kursie LOL jeszcze ktos to kupil,
patrzac na zasade dzialania kompasu

" Each degree offset moves the course about 18 meters to the right or left for each 1,000 meters traveled."

Zakladajac wiec blad 1 stopnia i iscie 2 (dni) po 8 godzin z predkoscia 2km/h =32km
blad by wyniosl 576 metrow

Czyli wszystko sie zgadza....

Ta ocena jest pewnei przesadzona. 2km na godzine w marszy przez dżungle, to bardzo optymistyczne. Po drugie szli mniej niz dwa dni. Był drugi dzien marszu gdy natkneli się na Flame a był to środek dnia. Oceniałbym to na 20 km czyli nie wiecej niz 360 m zboczenia z kursu.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 14.03.2007 - |18:55|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#267 Vismund

Vismund

Kapral

• Email
  • 249 postów

Napisano 14.03.2007 - |19:16|

Jestem, jestem :D Zgadzam się z tym, że retrospekcje są esencją Lost, ale czy nie mogłoby być troszkę ciekawsze? Przyznaj :)
  • 0

#268 Jellyeater

Jellyeater

Plutonowy

• Użytkownik
  • 452 postów
  • Miastoz Odległych Rubierzy

Napisano 14.03.2007 - |19:24|

A moja mądra mama stwierdziła w połowie drugiego sezonu, że LOST jest coraz słabszy. Dotrwała jednak do jego końca. Trzeciego jej nie proponowałem, bo wstyd mi było. :( Ale nie licytujmy się na matki, bo to żadna zasługa jaką się ma. Przypadek. Z resztą z rodziców trzeba być dumnym, tak czy siak.

Co do zamaskowanej wioski to fakt musiała być wcześniej.

Jestem, jestem Zgadzam się z tym, że retrospekcje są esencją Lost, ale czy nie mogłoby być troszkę ciekawsze? Przyznaj

Były w pierwszym sezonie. Teraz są zwyczajną zapchajdziurą. I musiały by dotyczyć nowych postaci, bo o te które już znamy wykazały się już swoją jednowymarowością. I starczy.

Co do wioski Innych, to w sumie rzeczywiście nie powstała w czasie jednego dnia. Więc w sumie po co była? Zwłaszcza te drzwi...
  • 0
Wszsytko tłumaczy paradoks bliźniąt.

Thank you and Nestle!

#269 Mercenor

Mercenor

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 14.03.2007 - |19:47|

Ja największą nadzieje pokładam w restrospekcje Locka... jak one zawioda.... to zrobie laleczke voodo rezyserow... NIektóre restrospekcje nie są już tak ciekawe jak w s1 bo twórcom już się prawdopodobnie kończą pomysły...

@down

Dzięki, pisałem na szybko... ;)

Użytkownik Mercenor edytował ten post 14.03.2007 - |20:13|

• 0

#270 Eko

Eko

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 14.03.2007 - |19:50|

Co do wioski Innych, to w sumie rzeczywiście nie powstała w czasie jednego dnia. Więc w sumie po co była? Zwłaszcza te drzwi...

Ty, Jellyeater się pytasz? Stary, rozczarowujesz mnie. Przecież ta "wioska innych" to jeszcze jeden dowód na beznadziejność LOSTa, zapychacz, coś co zostało tam wsadzone żeby udawać że twórcy wiedzą o co chodzi i tak dalej, i tak dalej...

bo twórcą już się prawdopodobnie kończą pomysły....

twórcOM!!!!

Użytkownik Eko edytował ten post 14.03.2007 - |19:51|

• 0

#271 robercik

robercik

Plutonowy

• Użytkownik
  • 393 postów
  • MiastoWLKP

Napisano 14.03.2007 - |19:51|

Obrażasz mamę kolegi? Nieladnie...

Proponuję wszystkim, którzy psioczą na retrospekcje 3 sezonu obejrzeć sobie jeszcze raz 2 sezon- wcale nie są lepsze.

O tym pisałem...są wyjątki...(ogólnie)

Qrcze - jeśli ta szopa z odcinka to nie Flame, to rzeczywiście raczej Inni NIE mogli przewidzieć, że rozbitkowie dotrą tam w tym odcniku. To słaby punkt mojej teorii negowania znaczenia tej stacji. Jednak nie wiem, czy musieli cokolwiek przewidywać - the Door też nie powstało w pięć minut na potrzeby zaskoczenia Micheal'a - musiało istnieć wcześniej i pełnić jakieś funkcje. No i jest racja w tym co napisał na forum Eko: że odkrycie tej stacji lub pseudo stacji było przypadkowe, tj nie do końca po kursie z prayer - stick.

Oczekiwaliscie wszyscy, że Flame będzie niewiadomo czym, cieszyliście sie jak dzieci na odcinek w którym ta stacje pokarzą, a teraz gdy ja pokazali (i nie spełniła waszych wygórowanych oczekiwań) twierdzicie, że to nie jest Płomień! Jeśli będziecie dalej tak dyskutować (wy i ludzie z innych na zagranicznych forach) to niedługo twórcy dla świętego spokoju zrobią nowa stację Flame i powiedzą że ta był udawana... dostaniecie to czego chcieliście, a serial straci...
  • 0

mieć wszystko to za mało

DOBRY ZE MNIE CHŁOPAK

#272 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 14.03.2007 - |19:59|

Obrażasz mamę kolegi? Nieladnie...

Robercik, taka jest twoja percepcja. Ja ogladam Lost od poczatku i ciągle mi sie podoba - takze i retrospekcje. Jak to skomentujesz?
  • 0
Genesis

#273 robercik

robercik

Plutonowy

• Użytkownik
  • 393 postów
  • MiastoWLKP

Napisano 14.03.2007 - |20:17|

Jak skomentuję? Otóż flaschbacki stoje na słabym ostatnio poziomie, nie wnoszą nic nowego, pokazuja tylko, że wszyscy umieja kłamać i oszukiwać...

Ale skoro Ci sie one podobają wszystko jest w porządku, bo ja gdybym napisał powyższe zdanie trzeba było by je odebrać jako obrazę...
  • 0

mieć wszystko to za mało

DOBRY ZE MNIE CHŁOPAK

#274 Mercenor

Mercenor

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 14.03.2007 - |20:19|

Oczekiwaliscie wszyscy, że Flame będzie niewiadomo czym, cieszyliście sie jak dzieci na odcinek w którym ta stacje pokarzą, a teraz gdy ja pokazali (i nie spełniła waszych wygórowanych oczekiwań) twierdzicie, że to nie jest Płomień! Jeśli będziecie dalej tak dyskutować (wy i ludzie z innych na zagranicznych forach) to niedługo twórcy dla świętego spokoju zrobią nowa stację Flame i powiedzą że ta był udawana... dostaniecie to czego chcieliście, a serial straci...

Hm... nie pisz "wszyscy" , bo ja naprzykład jestem zadowolony z wyglądu Flame i nie jestem zawiedziony tym odcinkiem, coz, ja zawsze się cieszyłem z tego co mam.

Ty, Jellyeater się pytasz? Stary, rozczarowujesz mnie. Przecież ta "wioska innych" to jeszcze jeden dowód na beznadziejność LOSTa, zapychacz, coś co zostało tam wsadzone żeby udawać że twórcy wiedzą o co chodzi i tak dalej, i tak dalej...

Nie zgadzam się. Wioska innych, jest ok, czego się spodziwaliście? Ogromnego kompleksu bunkrów? Mi pasuje, bo pasuje do klimatu serialu (według mnie) i według mnie od początku miała mieć taki wygląd...

Jak skomentuję? Otóż flaschbacki stoje na słabym ostatnio poziomie, nie wnoszą nic nowego, pokazuja tylko, że wszyscy umieja kłamać i oszukiwać...

To własnie potem może się okazać pomocne, dlaczego? Powiedzą coś i będziemy musieli się zastanawiać czy skłamał, czy powiedział prawde i będzie przynajmniej zabawnie...

Użytkownik Mercenor edytował ten post 14.03.2007 - |20:23|

• 0

#275 Eko

Eko

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 14.03.2007 - |20:23|

Nie zgadzam się. Wioska innych, jest ok, czego się spodziwaliście?

To co napisałem to sarkazm w kierunku Jellyeatera, nie mam nic do fałszywej wioski.

A stacja Flame jest świetna, ma fajny klimat, zupełnie różni się od Swana.

Poza tym, porównajcie sobie Swan i Flame.

Swan - zero dokumentów, nic.
Flame - mnóstwo pudeł i segregatorów, w tym mapa prowadząca (na to wygląda) do wioski Innych.

Flame fałszywką? Jasne...
  • 0

#276 Mercenor

Mercenor

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 14.03.2007 - |20:26|

To co napisałem to sarkazm w kierunku Jellyeatera, nie mam nic do fałszywej wioski.

A stacja Flame jest świetna, ma fajny klimat, zupełnie różni się od Swana.

w takim razie przepraszam :D Respekt...

Poza tym, porównajcie sobie Swan i Flame.

Swan - zero dokumentów, nic.
Flame - mnóstwo pudeł i segregatorów, w tym mapa prowadząca (na to wygląda) do wioski Innych.

Flame fałszywką? Jasne...

Zgadzam się z tobą... W Flame była chyba cała dokumentacja programu Dharma... Niestety była... Lock jak zawsze musiał coś pokręcić... :buu:
  • 0

#277 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 14.03.2007 - |20:31|

Ale skoro Ci sie one podobają wszystko jest w porządku, bo ja gdybym napisał powyższe zdanie trzeba było by je odebrać jako obrazę...

No to inteligentnie z tego wybrnołes. Dobry z Ciebie chłopak.
  • 0
Genesis

#278 Emp

Emp

Kapral

• Użytkownik
  • 225 postów
  • MiastoKraków

Napisano 14.03.2007 - |21:34|

Cóż, nie wszyscy - wyobraź sobie, że nie wszyscy ogladają spoilery i zapowiedzi. Wyobraź sobie, że nie miałem żadnych oczekiwać do Flame przed tym i wcześniejszymi odcinkami. Więc źle to odczytałeś - to nie rozgoryczenie, raczej powątpiewanie - skoro już wielu mówiło, że coś się nie zgadza z tą lokalizacją, to ja zastanowiłem się co by było gdyby ... No i czemu się dziwisz, że dotychczasowe zachowanie Innych każe mi wątpić we wszystko co ich dotyczy?

Mercenor: śmiem twierdzić, że wszystkie te segragatory dotyczyły tylko Flame, bo te dwa 'losowo' wyciągnięte przez Saida miały takie napisy. Ale równie dobrze mogły tam być materiały dot. zabójstwa Kennedyego. Zostały jednak za'Lock'owane :/

Użytkownik Emp edytował ten post 14.03.2007 - |21:36|

• 0
"It only ends once. Anything that happens before that is just progress."
ΘΞΟΙ ΤΟΣΑ ΔΟΙΞΝ ΟΣΑΦΡΞΣΙ ΣΗΣΙ ΜΞΝΟΙΝΑΖ. The fire pit burns brightly to ash
"What lies in the shadow of the statue?" - "Ille qui nos omnes servabit"
8+15=23; 4+15+23=42 || Empty Existence

#279 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 15.03.2007 - |07:29|

@robercik - wystarczy naprawde popatrzeć na mape UV [a nie sugerowac sie spojlerami i Bóg wie czym] żeby stwierdzić, że cos tu się nie trzyma qpy... A przy oglądaniu odcinków uzywac rozumu, a nie bezmyślnie łykać papkę...
Odkryliśmy Flame, która jest centrum Dharmatela, a nie tym, co Radziński oznaczył jako Flame i co ma najprawdopodobniej zupełnie inne przeznaczenie.
Więc moim zdaniem odkryjemy jeszcze jedną stację [choć może niekoniecznie w tym sezonie], która będzie tym Flame z mapy - choc wcale nie musi nazywać sie "Flame" [jak dobrze popatrzeć symbol "Flame" z mapy to "oko" - obrócone bokiem - a nie płomyk]. Dopiero to może być rozwiązaniem zagadki wyspy, bo na razie dostaliśmy zgrabną bajeczkę, jak to Inni wybili naukowców Dharmy, oczywiście oszczędzając Michaiła - jasne... Zepsuta antena, uszkodzony sonar...

I zgadzam sie z Emp, że dotychczasowe zachowanie Innych każe mi wątpić we wszystko co ich dotyczy!
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#280 robercik

robercik

Plutonowy

• Użytkownik
  • 393 postów
  • MiastoWLKP

Napisano 15.03.2007 - |08:07|

Patrzyłem na różne mapki i według nich sie nie zgadza... tak jak dużo innych rzeczy! Tyle że Wy na siłe się doszukujecie czegoś! Po co oni mieliby się fatygować, żeby zrobić tam stację Flame (fałszywą)? Może ta stopa też jest fałszywa i zrobiona tylko po to, żeby Said i Jin sobie na nią popatrzyli?
Jak dla mnie to te mapy to ściema...według jednej wyspa na 250 km długości-fajnie, że Sawyer i Kate tak szybko się uwinęli z jednego końca na drugi... Według innej Staff jest nad Flame, a raczej by Aarona na tydzień nie zostawiła!
Z drugiej strony pomyśl sobie że mapa z bunkra jest źle narysowana... może Swan powinien być po lewej stronie w miejscu Staff, albo C IV? O tym nie pomyślałaś prawda?

A przy oglądaniu odcinków uzywac rozumu, a nie bezmyślnie łykać papkę...

Sugerujesz, że nie myślę?
  • 0

mieć wszystko to za mało

DOBRY ZE MNIE CHŁOPAK

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych