Psjodko duzo prawdy w tym co mowisz ale...zawsze jest jakies ale :)Bomba ktora spadla na Hiroszime (slynna "Little Boy")byla bomba uranowa ktora mimo swojej wielkiej wagi nie miala nawet 1/100 mocy jaka dysponuja dzisiejsze wodorowe bomby.Na Nagasaki spadl "Fatman" ktory byl bomba plutonowa i tak jak w przypadku "Little Boya" mial sile mniejsza niz 10 kt.
Nagasaki - 15 kt TNT
Hiroshima - 20 kt TNT
poza tym ok.
Jestem w 99,9% pewny ze odpowiednia ilosc(dajmy na to 6 sztuk) nookow bez problemu by sprawilo iz Stany Zjednoczony by "wyparowaly".Zalezy tez od taktyki obranej przez terrorystow.Mysle ze przed samym glownym atakiem wystarczylo by wyslac kilka/kilkanascie(nie wiem jak w tej chwili wyglada zasieg takiego sygnalu( glowic z EMP a reszta by byla tylko formalnoscia.
1.
Jezeli przyjmiemy, że jest to atak terrorystyczny to posiadanie przez terrorystów 6 bomb wodorowych (jak sam piszesz "odpowiednio wzmocnionych") jest nierealne.
A wystrzelenie jeszcze przez nich kilkunastu bomb aby wywołać lawinowy efekt EMP to już
science fiction w czystej postaci.
Bo nie dość że musza posiadać (zbudować ??) bomby to jeszcze systemy przenoszenia i centrum dowodzenia,
które zsynchronizowałoby to uderzenie.
Rzecz (wg mnie) absurdalna.
2.
Demonizujecie broń jadrową (jej użycie).
Największa bomba wodorowa na świecie to "Bomba Cara" (jak sama nazwa wskazuje - rosyjska) o sile 150 Mt TNT
(amerykanie nazywali ja City Killer - zabójca miast).
Taka bomba niszczy (teoretycznie) miasto wielkości Londynu. Czyli coś koło 1600 km2.
Naprawdę trzeba by wielu (na pewno nie 6) takich bomb aby zmienić USA w pustynie.
A użycie takiej bomby przez terrorystów jest niewyobrażalnie nieprawdopodbne.
Skonstruowano nawet specjalny samolot (Tu-95) do przewożenia tejże bomby - 1 bomby na 1 samolocie!
A i tak samolot musi lecieć z otwartymi lukami bombowymi. Bomba wystaje po prostu z samolotu.
Tym samym jest bajecznie prosty do zestrzelenia przez obrone powietrzną.
Nie da się tej bomby wystrzelić jako głowicy w rakiecie.
3.
W szczycie "zimnej wojny" USA posiadało ok. 35 000 głowic a ZSRR ok 45 000 głowic.
Do tego trzeba doliczyć ok. 1000 głowic Wielkiej Brytanii, Francji, Chin.
Użytkownik psjodko edytował ten post 29.10.2006 - |17:04|