Ulubiona broń
Napisano 12.04.2006 - |23:15|
W SG powinni używać nowych technologi.
Napisano 13.04.2006 - |17:10|
A co jest takiego w m-4?
Poprostu mi się podoba i tyle.
Grałeś może w San Andreas - wg mnie to najlepsza z tych "normanych" broni(czyl;i wyłączając Miniguna(okropna nazwa) itp.)
Napisano 13.04.2006 - |17:33|
BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out"
Napisano 13.04.2006 - |20:44|
ja bym wybral na akcje Herstal F2000. oto linki LINK1 , LINK2 .
jest to ta sama bron na obu linkach, jest ona bardzo uniwersalna i sprawdza sie w kazdych warunkach
pare osob sie juz pewnie o tym przekonalo
coś takiego naprawde istnieje ale jakoś wy to dziwnie nazywacie chyba że to są podobne bronie ale różnej produkcji... mój typ to XM-29 OICW
[dopisek w trakcie pisania posta] a przepraszam właśnie znalazłem waszego F2000 : D
Co do Kałacha i P-90...
Przedewszystki zwróćcię uwagę na pociski... AK-47 AKM strzela amunicją 7,62x39
pozatym Kałach to karabin a P90 to pistolet maszynowy... nie porównujcie 2 różnych klas broni...
a skoro przy P90 już jestem to amunicja 5.7x28mm więc energia kinetyczna pocisku będzie jakieś przynajmniej 300J mniejsza.
A skoro już chcecie porównywać to Rosjanie nie produkują niczego co przypominałoby belgijskiego FN P90... choć w asortymencie mają kilka pistoletów maszynowych... jeśli chodzi o zastosowanie i wymiary to jedynie można by dać przykład Vikhr SR-3 ale to też jest karabin tylko wersja micro ....
A jeśli porównujemy belgijskie produkty do kałacha to polecam FN FAL
To tyle o broni... niestety ze specyfikacją "staf'a" stronki nie znalazłem...
A dla zainteresowanych: M4/M4A1
Użytkownik Logan_R edytował ten post 13.04.2006 - |21:03|
Napisano 14.04.2006 - |07:48|
Co do występowanie takiej a nie innej broni w serialu - wydaje mi sie, że producenci wybierają broń, która się jeszcze nie "opatrzyła", nie zwracając specjalnej uwagi na jej właściwości bojowe.
Co do postu Logana - naboje stosowane w P90 mają mniejszą energię niż standardowe 5,56mm ale i tak nieźle radzą sobie z kamiezelkami i hełmami, nabój ten powstal do konkretnej broni a nie odwrotnie, więc musi spełniać pewne wymagania.
I jeszcze ciekawostka: na forum www.militaryphotos.net jeśli tylko ktoś zapyta o P90, pojawiają się komentarze w stylu "kolejny maniak SG1".
Dobre, prawda?
Pozdrawiam i wesołych świąt wszystkim
Napisano 14.04.2006 - |10:28|
Napisano 14.04.2006 - |12:59|
Zdecydowanie P-90
Ostatnio widzialem go w ulotce ASG(Air Soft Gun - zabawa w ASG polega na rozgrywaniu gier wojennych(chyba mozna tao tak nazwac) npo; w lesie. Sa to guny na kulki ale takie lepsze, kosztujace po kilkaset, nawet kilka tysiecy złotych. Moj kolega sie w to bawi) i przez to chyba zaczne sie w ASG bawic(z P-90 oczywiście).
Lubię też ZAT'y - małe, poręczne i skuteczne.
Dobry byl także Spas(Spas-12 chuyba) używany przez teal'ca w walce z replikatorami. T' się z nim wspaniale prezentował.
Zaluje ze w STARGATE nie uzywaja M-4 - obojetnie jakich
No cóż i całe szczęście że nie używają tam M4
Oni muszą działać z naprawde niezawodną bronią , lekką, celną i poręczną
Ważne jest również fakt że amunicja pistoletowa nie przebija ośmiu gości na raz jak np kałach .
Ma wystarczającą moc obalającą .
W sytacjach w jakich często dochodzi do pojedynków w Stargate ważne jest żeby przy strzeniy do Jaffa pociski po ich trafieniu nie rykoszetowały we wszystkich kierunkach :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: bo wtedy skład SG-1 musiałby się zmieniać 2 razy w sezonie
Wart podkreślenia jest fakt że policja i oddziały SWAT w kilku stanach USA wybrały P90 jako następce MP5
Chociaż muszę przyznać że P90 nie wzbudza mojego zachwytu.
Jak nim można naprawdę porządnie zdzielić kolbą ??
Użytkownik McPangrys edytował ten post 14.04.2006 - |13:01|
Napisano 16.04.2006 - |15:46|
spraw...lecz używają go głównie Antyterroryści...W Iraku mają same AK oraz M-16a1, a2 i M-16+M203(to jest wersja z granatnikiem 40mm).
Ja bym raczej użył AK-47...dlatego że jest niezawodny w przeciwieństwie do M-16 który się zacina...po 18
modifikacjach, niedał rady się sprawnie sprawować na polu walki... :hyhy:
Napisano 17.04.2006 - |07:27|
M-16 ale i M4.
AK-47 czy AK-74?
Chyba pomyliło ci się z czołgami.Racja do walk ulicznych nikt by nieużywał ciężkiej broni(taką jaką ja uwielbiam;>)bo była by ona mało skuteczna
Zobacz jak używano broni ciężkiej w Powstaniu Warszawskim. Moim zdaniem skutecznie.
Czy ktoś wie czy jankesi pracują nad czymś nowszym niż XM-8?
Napisano 18.04.2006 - |09:22|
Czy ktoś wie czy jankesi pracują nad czymś nowszym niż XM-8?
Znalazłem dziś ciekawą informację - otóż ze względu na koniecznośc korzystania przez amerykańskie siły specjalne ze znalezionej broni typu AK 47 czy 74 (np. po wyczerpaniu amunicji do M4) rozpoczęto produkcję adapterów do M4. Wygląd broni, układ bezpiecznika itd (czyli te elementy, których opanowanie ćwiczą przez lata) pozostaje niezmieniony, natomiast sama brojn zostaje pryzstosowana do strzelania amunicją 7,62x39 mm (adapter pozwala na uzywanie magazynków pudełkowych i bębnowych). Taka adaptacja pozwala na korzystanie ze znalezionych magazynków a jednocześnie daje pewność dzialania broni - w końcu taki operator z sił specjalnych woli miec swoją, zaufaną broń a nie ryzykować, że jakaś "znajda" wybuchnie mu w twarz.
Co do Twojego pytania - według mojej wiedzy pracują nad OICW jako przyszłą bronią, bez stadium pośedniego między OICW a M4. Dodatkowo, prowadzone są badania nad nowymi bombami i pociskami rakietowymi. Coraz więcej uwagi poświęca się wszelakiej maści środkom obrony i ochrony osobistej.
Napisano 18.04.2006 - |09:44|
Ale jak...M4) rozpoczęto produkcję adapterów do M4. Wygląd broni, układ bezpiecznika itd (czyli te elementy, których opanowanie ćwiczą przez lata) pozostaje niezmieniony, natomiast sama brojn zostaje pryzstosowana do strzelania amunicją 7,62x39 mm (adapter pozwala na
Przecież M4 jest 5,56. To raczej będą mogli strzelać amunicją z AK-74 czyli 5,45.
Z tego co wiem to wpierw zaczęły się prace nad OICW a potem nad XM8.Co do Twojego pytania - według mojej wiedzy pracują nad OICW jako przyszłą bronią, bez stadium pośedniego między OICW a M4. Dodatkowo, prowadzone są badania nad nowymi bombami i pociskami rakietowymi. Coraz więcej uwagi poświęca się wszelakiej maści środkom obrony i ochrony osobistej.
Takie badanie USA prowadzi równolegle.
Napisano 18.04.2006 - |09:49|
M4 to nie Medusa, kaliber musi być dostosowany, inaczej nic nie zdziałasz.Przecież M4 jest 5,56. To raczej będą mogli strzelać amunicją z AK-74 czyli 5,45.
Napisano 18.04.2006 - |09:57|
To odnosi się do mojej wypowiedzi czy radziora?M4 to nie Medusa, kaliber musi być dostosowany, inaczej nic nie zdziałasz.
Napisano 18.04.2006 - |10:04|
Co do XM8 - nie wejdzie raczej jako standardowe uzbrojenie. Jeśli już, to do wybranych oddziałów. OICW jest bardziej medialne i łatweij będzie na tę broń uzyskać fundusze od Kongresu. OICW jest elementem projektu "żołnierza przyszłości" i jako taki ma większe szanse.
Zapraszam na www.militaryphotos.net, można tam znaleźć wiele ciekawych informacji i tony zdjęć i filmów.
Pozdrawiam
Napisano 18.04.2006 - |10:39|
Ok. Nie zrozumiałam cię.
Napisano 18.04.2006 - |10:41|
broń to bez wątpienia najbardziej kosztowny i równocześnie najbardziej zaawansowany technologicznie karabin piechoty. Jest to mocno unowocześniony karabin OICW. Ten system to doskonała integracja siły ognia i najnowszych osiągnięć elektroniki. Powstała dopiero pierwsza seria licząca około 200 sztuk. Jeśli przejdzie testy pozytywni zostanie w niego uzbrojona przynajmniej część sił specjalnych i tajnych agencji USA oraz oddziały Militechu.
Broń ma wbudowany Wielofunkcyjny Elektryczny Mechanizm Spustowo-Odpalający (EMSO), w którym klasyczny spust i iglica zostały zastąpione przez elektronikę. Pozwala to korzystać z dwóch rodzajów amunicji - EnergoTermicznej oraz zwykłej. Zastosowanie ET uniemożliwia oddawanie strzałów szybsze niż 20-30 strzałów na minutę (w trybie półautomat), ale z zastosowaniem Bezwładnościowego Systemu Kontroli Ognia odkrywa niespotykane dotąd możliwości. Wykorzystuje on obraz z kamery wchodzącej w skład systemu celowniczego OICW. Rozpoczyna swoje działanie gdy w celowniku znajdzie się obiekt o kształcie odpowiadającym sylwetce ludzkiej. Jeśli strzelec podejmie decyzję o ostrzelaniu celu powinien oznaczyć cel dzięki przyciskowi umieszczonemu tuż przy spuście. Od tej chwili system będzie na bieżąco śledził dane z dalmierza laserowego i wiatromierza oraz wyliczy prędkość przesuwania się obiektu i gdy tylko znajdzie się on w miejscu w jaki celuje broń automatycznie odpali pojedynczy pocisk z karabinu. Praktycznie wygląda to tak że strzelec po oznaczeniu celu naciska spust i stara się wycelować karabin w kierunku celu. Jeśli chodź na chwilkę uda mu się zgrać wyliczony przez komputer tor lotu pocisku z celem karabin strzela sam. Przez cały proces celowania cel musi być widoczny w celowniku o polu widzenia zmniejszającym się wraz ze wzrostem powiększenia inaczej cały proces trzeba powtórzyć. Jest to największa wada systemu. Zastosowanie w tym trybie amunicji ET powoduje natychmiastowe wyeliminowanie przeciwnika - nie dając mu szansy na odpowiedź.
Oprócz kamery wideo celownik zawiera laserowy znacznik celu , dalmierz laserowy , wiatromierz elektroniczny , celownik nocny będący połączeniem termowizora z noktowizorem , kompas elektroniczny oraz cyfrowy celownik optyczny o zmiennym powiększeniu od 2x do 12x. Na życzenie użytkownika broń może zostać wyposażona w elektroniczny bezpiecznik uniemożliwiający strzelanie do nieuzbrojonych ludzi lub (wersja częściej stosowana) do ludzi wyposażonych w miniaturowe sygnalizatory. Zapobiega to ostrzelaniu wojsk własnych.
Cała broń waży nieco ponad 7 kilogramów bez amunicji. Karabin może być wyposażony w złącze strzeleckie. Po sprzęgnięciu strzelca z karabinem możliwe jest mentalne włączanie/wyłączanie wszystkich opcji celownika oraz błyskawiczne nastawianie długości serii przy pojedynczym naciśnięciu spustu w zakresie od 0 do 45 pocisków na rundę oraz mentalne programowanie zapalników do pocisków do działka (bez tego trzeba to robić ręcznie). Zapalniki pocisków do działka działają w trzech trybach: w trybie kontaktowym pocisk wybucha w chwili uderzenia w przeszkodę , w trybie penetracyjnym wybucha po przebiciu pancerza (idealne do wstrzeliwania pocisków odłamkowych do pomieszczeń przez zamknięte drzwi), trzeci tryb to wybuch napowietrzny. Polega on na tym że po wycelowaniu w mur za którym kryje się przeciwnik dalmierz laserowy mierzy odległość do niego a komputer oblicza czas dolotu pocisku do niego. Następnie programuje zapalnik w pocisku. Teraz wystarczy wystrzelić ponad przeszkodą a pocisk eksploduje dokładnie gdy będzie nad nią przelatywał. W praktyce pozwala to na efektywne atakowania osób za osłonami i w okopach. Do broni dołączanych jest sześć magazynków elektrycznie odpalanej amunicji bezłuskowej 5.56mm, dwa magazynki amunicji ET oraz dwa magazynki do działka a także pas transportowy, bagnet i zestaw przyborów do czyszczenia i konserwacji broni....
Dzięki za wysłuchane... :]
Co do przerubki broni to oczywiście że sie da przerobić lufę M4 na cal.7.62...Wymaga to trochę pracy ale da się...Jednak M4A1 została mu przeznaczona amunicja 5.56mm...I taką strzela...Amunicja 5.54mm moim zdaniem może mieć troszkę leprze zastosowanie(dlatego że im mniejszy pocisk i więcej materiału miotającego tym szybciej opuszcza lufę i leci szybciej...z drugiej strony zaś może mieć mniejszą energię kinetyczną...;(
Użytkownik Mr.Freemen edytował ten post 18.04.2006 - |10:42|
Napisano 18.04.2006 - |13:35|
? A co to za cudo?oddziały Militechu.
Skąd te dane ?
Chyba zbudować od nowa. A ma to już jakąś nazwę?Co do przerubki broni to oczywiście że sie da przerobić lufę M4 na cal.7.62...
Napisano 18.04.2006 - |17:16|
? A co to za cudo?
Skąd te dane ?
Chyba zbudować od nowa. A ma to już jakąś nazwę?
no właśnie, co to za cudo?
co do nazwy: KAC SR-47
http://www.quarterbo...m/kac/sr47.html
rozwiercanie lufy do pożądanego kalibru to idiotyzm, ta przeróbka to nowa lufa, komora nabojowa itd.
Napisano 19.04.2006 - |17:15|
XM-29 OICW to bardzo ciekawa broń(składa się z karabinu G-36 cal.5.56mm i Granatnika
cal.20mm-różnego typu naboi)... :hyhy: A XM-29 OICWa2...ooo to już jest cudeńko... ;]
Zdjęcie jest niezłe,podobny do swojego poprzednika...
Napisano 19.04.2006 - |17:27|
Program OICW zakładał różne cudeńka i był coraz bardziej przycinany, obecnie zakłada się uzbrajanie 4 z 9 żołnierzy w drużynie w OICW chociażby ze względu na cenę jednej sztuki.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych