Skocz do zawartości

Zdjęcie

PYTANKA TECHNICZNE!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1277 odpowiedzi w tym temacie

#261 Promethe

Promethe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 267 postów
  • Miasto.italy

Napisano 06.07.2004 - |09:01|

Ja swoją drogą również używam mocno zekstenszjonowanego i zthemowanego (bo jakoś domyślny temat Gericha nie przypadł mi do gustu) FireFox'a oraz Thunderbirda.
Teraz troszkę o moich przebojach z Łeb Brołserami i iMejl Klijentami ;)
Na początku bardzo długo korzystałem z IE (jak chyba każdy). Potem przypadkiem znalazłem Operę (wtedy to jeszcze było w wersji 5.11 i wyświetlało PL znaczki po zainstalowaniu poprawki Andrzeja Olaczka) i korzystałem z niej aż do wersji pre7 - kiedy zobaczyłem co zrobili z jedną z najszybszych i najlepszych przeglądarek (Opera w wersji 7 niebezpiecznie przypomina IE) poszukałem czegoś innego - wybór padł na nieco przestarzałą Operę 6 - pasowała mi, aż do czasu kiedy wydali Phoenix'a 0.5 (czyli pierwowzór dzisiejszego Firefox'a). Potem był Firebird, i skonczyło się na FireFoxie 0.9.
Jako klienta poczty bardzo długo używałem OE, potem przerzuciłem się na The Bat!, ale jakoś nie przypadł mi do gustu. Zainstalowałem więc MS Outlook - korzystałem z niego, aż do wersji XP, potem przezrzuciłem się na znacznie wygodniejszego i lepszego Thunderbird'a...
To tak gwoli wspominek :)

Użytkownik Promethe edytował ten post 06.07.2004 - |09:02|

• 0
Dołączona grafika

#262 Gosiek

Gosiek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów
  • MiastoWarszawka

Napisano 06.07.2004 - |16:14|

Ja z przeglądarek używam Mozilli 1.6 PL i jeżeli ją zmienię, to tylko na wyższą wersję. :P Dla mnie Mozilla ma 2 proste funkcje, które sprawiają, że IE nigdy jej nie dorówna - blokadę pop-up'ów i otwieranie nowych stron w panelach. Trzeba też pamiętać, że jest szybsza i zajmuje mniej miejsca na dysku niż IE. Co do dostarczanych z nią w komplecie programu pocztowego, edytora stron czy Chatzilli to jakoś nie mam przekonania. Wolę the Bat!. Pajączka i mIrca. :> Ale sama przeglądarka jest świetna. :D
  • 0
Blood is life
Blood is the truth...

Interesuje Cię Star Trek? Zapraszam na: www.trek.pl

#263 bahari

bahari

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 118 postów
  • MiastoGród Kraka

Napisano 06.07.2004 - |16:24|

mozilla wyszla juz 1.7 ---> http://www.mozilla.o...cts/mozilla1.x/

i ja tak jakos wole firefoxa od mozilli zwyklej...
  • 0

#264 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 06.07.2004 - |17:21|

Skoro już się chwalimy tym co mamy, to ja używam Opery 7.23. Próbowałem też wersji 7,5, ale nie spodobała mi się ze względów estetycznych.
Drugą przeglądarką jaką próbowałem zastąpić IE była Mozilla 1.6. (Nie żebym miał coś do Opery. Zwykła ciekawość.) Mogę tylko powiedzieć, że się z nią męczyłem. Chodziła tak jakoś ociężale. No i do samego wyglądu miałem mieszane uczucia.
Teraz bawię się Firefoksem. Zmieniłem już na 0.9. Podoba mi się idea tej przeglądarki. Masz tylko przeglądarkę. Gdyż takie rzeczy jak program pocztowy, zazwyczaj każdy dobiera sobie na własną rękę. A jak coś potrzebujesz dołączyć do FF. to można to pobrać jako dodatek i zainstalować. Ja już pobrałem gesty myszy. Brak mi tylko możliwości zapisania sesji, czy otwierania wszystkich paneli, które się zamknęło razem z przeglądarką.
  • 0

#265 bahari

bahari

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 118 postów
  • MiastoGród Kraka

Napisano 06.07.2004 - |17:46|

http://www.spuler.us...inglewindow.htm - czasem po kliknieciu na link otiwiera sie on w nowym oknie zamiast w zakladce. ten extension to poprawia.
http://www.pikey.me.uk/mozilla/ - tutaj mamy session saver [czyli zapisywanie tabow] oraz bookmark backup.

ja polecam jeszcze zassac sobie przedewszystkiem firefoxa0.91 bo poprawili troche burakow [nie krzaczy sie tak z niektorymi extensionami jak 0.9] a z dodatkow to Paste and Go (coby nie trzebabylo klikac tego entera co chwile po wklejeniu linka) chromedit (mozna sobie wtedy jeszcze bardziej podrasowac wizualnie firefoxa) download manager tweatk (jesli ktos nie korzysta z flashgetow i innych tylko z firefoxowego dl menagera to polecam) i oczywiscie cutemenus :) ja uzywam ich do skina smoke :)
  • 0

#266 AtroN

AtroN

Starszy kapral

• VIP
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 06.07.2004 - |21:33|

Mam takie pytanko.
Dostałem SMSa wysłanego przez GG przez bramkę. Nie ma żadnego podpisu. Jest tylko na końcu nadawca i jakiś numer kilkunastocyfrowy. Podobno jest to numer bramki.
Czy jest mozliwość sprawdzenia kto puścił SMSa???????
  • 0
Ogniu, krocz za mną!

Dołączona grafika

#267 Grinch

Grinch

Nie będziesz mi tu przebywał obok stopy!

• Administrator
  • 1 304 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 06.07.2004 - |23:36|

Mam takie pytanko.
Dostałem SMSa wysłanego przez GG przez bramkę. Nie ma żadnego podpisu. Jest tylko na końcu nadawca i jakiś numer kilkunastocyfrowy. Podobno jest to numer bramki.
Czy jest mozliwość sprawdzenia kto puścił SMSa???????

Pewnie jest, ale nei dla zwyklego smiertelnika. :bag:
  • www.gwrota.com

#268 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 07.07.2004 - |21:33|

mam takie pytanie: potrzebuje programu którym mógłbym kontrolować zdalnie inny komputer... Mam kompa A który ma monitor a komputer B nie ma monitora, i chciałbym komputerem A uruchamiać na komp. B programy czy inne rzeczy czarowac. Jest taki program moze ?. Dodam że komunikacja odbywała by sie po sieci LAN
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#269 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 07.07.2004 - |21:57|

mam takie pytanie: potrzebuje programu którym mógłbym kontrolować zdalnie inny komputer... Mam kompa A który ma monitor a komputer B nie ma monitora, i chciałbym komputerem A uruchamiać na komp. B programy czy inne rzeczy czarowac. Jest taki program moze ?. Dodam że komunikacja odbywała by sie po sieci LAN

Hmmm.... a na jaka platforme potrzebujesz????

Jak na windowsa - to mam takie cos - nazywa sie Remote Administrator (ja mam w wersji 2.0). Po zainstalowaniu na obu kompach i ustawieniu hasel - laczysz sie po lanie i widzisz w oknie pulpit drugiego kompa - masz do niego pelen dostep.

Jesli na obu kompach masz XP - to mozesz uzyc uslugi jaka ten system oferuje - podlaczenie pulpitu zdalnego.

Jesli to inna platforma - to nie wiem nic na ten temat :(
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#270 ujemny

ujemny

Starszy plutonowy

• VIP
  • 556 postów

Napisano 07.07.2004 - |22:00|

To ja moge polecic Real VNC fajny program tez instalujesz tu i tu laczysz sie przez hasleko i masz kontrole nad kompem myszka ruszasz wszystko smiga. Ja wlasnie tak w krytyzcnych sytuacjach administratuje kompa hubowego na LANie :P

PEACE :P
  • 0

#271 Raptorek

Raptorek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 538 postów

Napisano 08.07.2004 - |08:09|

Chciałbym troszke zmienic temat czy ktoś używa peer guardiana ??
I powiedzcie mi czy to dziala tylko na emuklu biit tarencie edonky
ja uzywam tylko dc i nie wiem czy ma sens trzymanie guardiana czy dc tez jest przeszukiwane ??
  • 0

#272 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 08.07.2004 - |08:20|

a ja powróce do mojego pytanka....
dzieki wszystkim za odpowiedz a zapomniałem wczoraj dodać ze mam windowsa ale nie XP, wiedziałem ze costam jest takiego w XP ale chodziło mi o coś pod 2k

Ale thx za pomoc
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#273 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 08.07.2004 - |09:10|

a ja powróce do mojego pytanka....
dzieki wszystkim za odpowiedz a zapomniałem wczoraj dodać ze mam windowsa ale nie XP, wiedziałem ze costam jest takiego w XP ale chodziło mi o coś pod 2k

Ale thx za pomoc

Wspomniany przeze mnie program dziala na 2000. Nie wiem jak jest z 98 - nie sprawdzalem - ale sadze ze tez bedzie dzialac :D
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#274 Grinch

Grinch

Nie będziesz mi tu przebywał obok stopy!

• Administrator
  • 1 304 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 08.07.2004 - |09:25|

Wspomniany przeze mnie program dziala na 2000. Nie wiem jak jest z 98 - nie sprawdzalem - ale sadze ze tez bedzie dzialac :D

Dziala dziala i na win98 i na 2k. :hyhy:

Wszystkie adminowo podobnew programy mozna znalesc na stronie http://download.chip.pl/ :)
  • www.gwrota.com

#275 Ogotai

Ogotai

Plutonowy

• VIP
  • 456 postów

Napisano 08.07.2004 - |09:34|

To ja moge polecic Real VNC

Również poleciłbym RealVNC. Co prawda używałem go tylko pod win98, ale sprawował się bez zarzutu. Przypuszczam, że pod w2k czy xp również nie będzie żadnych problemów. Jedyną jego wadą jest brak kompresji danych, ale po lokalanej to nie przeszkadza. W dodatku istnieje również wersja linuksowa VNC (można zarządzać win z linuksa i na odwrót). Namiary na program:
http://www.realvnc.com/download.html
  • 0

#276 ujemny

ujemny

Starszy plutonowy

• VIP
  • 556 postów

Napisano 08.07.2004 - |13:41|

Zgadza sie VNC dziala na wszystkich systemach (tych znanych) ja mam XP hub stoi na 98 i nie ma problemu co do kompresji danych to na kablu nie ma problemu jakbys dziala na swoim pulpicie. Ja laczac sie przez radio mam opuznienie takie 200-300ms w stosunku do ruchu myszka ale moze byc te to wina kompa bo to P133 :P i moze nie wyrabiac z przesylaniem :D

PEACE :P
  • 0

#277 AtroN

AtroN

Starszy kapral

• VIP
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 08.07.2004 - |16:50|

Chciałbym troszke zmienic temat czy ktoś używa peer guardiana ??
I powiedzcie mi czy to dziala tylko na emuklu biit tarencie edonky
ja uzywam tylko dc i nie wiem czy ma sens trzymanie guardiana czy dc tez jest przeszukiwane ??

Działa też z DC. PG jest pewnego rodzaju zaporą ogniową.
Jest też programik ProtoWall podobne działanie. Różnicę w tych programach możesz zobaczyć tutaj. Dzisiaj go sobie ściągnąłem i mam zamiar przetestować.

Użytkownik AtroN edytował ten post 08.07.2004 - |16:51|

• 0
Ogniu, krocz za mną!

Dołączona grafika

#278 Proteus

Proteus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów

Napisano 08.07.2004 - |19:38|

Zastanawiam się czy Norton internet security 2004 nie ma podobnego działania , a jest prosty w obsłudze.
  • 0

#279 Gosiek

Gosiek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów
  • MiastoWarszawka

Napisano 08.07.2004 - |19:52|

Zastanawiam się czy Norton internet security 2004 nie ma podobnego działania

Podobne w tym sensie, że jest zaporą ogniową to tak. Ale peer guardian blokuje połączenia z określonych ip należących do organizacji typu RIAA itp. A w obsłudze jest banalny. Ma tylko jedną, ale za to istotną wadę - potrafi zabić nawet bardzo wydajny procesor. Ale to ma się podobno zmienić w kolejnej wersji - oby tak było.
  • 0
Blood is life
Blood is the truth...

Interesuje Cię Star Trek? Zapraszam na: www.trek.pl

#280 bahari

bahari

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 118 postów
  • MiastoGród Kraka

Napisano 08.07.2004 - |19:57|

i dlatego wlasnie protowall jest lepszy :) bo to jest peerguardian tyle ze nie zjada zasobow prawie wogole gdyz instalowany jest jako usluga sieciowa :) do tego jeszcze polecam blocklist manager zeby byc up-to-date.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych