Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 045 - S02E21 - ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
279 odpowiedzi w tym temacie

#261 Vol 7

Vol 7

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 16.05.2006 - |19:47|

Odnośnie bytności na wyspie lostowiczów dziwi mnie fakt, że nie podjeli proby przejscia sie brzegiem do okola, moze trafili by na jakis luskusowy osrodek wypoczynkowy??.., dodatkowo kabel tez powinien doczekac sie jakiejs eksploracji. Uważam też że Lock powinien powiedziec o rysunku na grodzi w bunkrze i wydaje mi sie ze powinni ją jakoś opuscic i obejrzec dokładnie co jest na niej narysowane. Szkoda tez ze nie powlaczali wszystkich TV w Perle...

nie obeszli wyspy na około bo wydawało im się to zbyt niebezpieczne, a zarazem bezowocne ( mogli nie znaleźć wody )...

kabel już jakby był troszkę eksplorowany - wycieczka Sayid'a

po co mówić, skoro i tak nic z tym nie zrobią... przecież powiedział kiedyś o bunkrze, więc moze powie i o mapce...

włączyli wszystkie telewizory tylko, że nie działały :/
  • 0

Dołączona grafika

#262 Silver

Silver

Kapral

• Użytkownik
  • 231 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 16.05.2006 - |20:23|

To nie lepiej, żeby naukowcy oglądali filmy ?? A nie czyjeś spostrzezenia. Skoro ci w perle nie wiedzieli co robia w łabędziu, to mogli nie wypłapać najważniejszych chwil (np rozterka nad wcisnieciem przycisku, a notować co kto ile zjadł...). Według mnie perła to ściema, a w łabędziu coś się dzieje

Może ściema to nie, ale na pewno miało to jakiś cel (jakiś eksperyment). Bo gdyby ci w Perle byli tylko żeby filmy wysyłać, to rzeczywiście bez sensu. Przecież naukowcy mogliby se w swoim prawdziwym laboratorium zamontować te monitory i se oglądać. Tak więc Perła też miała jakiś cel...

Odnośnie bytności na wyspie lostowiczów dziwi mnie fakt, że nie podjeli proby przejscia sie brzegiem do okola, moze trafili by na jakis luskusowy osrodek wypoczynkowy??

Beka, bo chyba ktoś wcześniej podobne spostrzeżenie napisał (ośrodek wypoczynkowy mi to przypomniał :D )
Ale tak jak wpomniał Vol 7 taka ekspedycja byłaby zbyt ryzkowna, zwłaszcza, że pewnie bali sie po tym jak "coś" zaczęło drzewa wyrywać. Zresztą tam gdzie są chyba nie jest najgorzej :)
  • 0
Milcz - albo powiedz coś, co lepsze jest niż milczenie.
E. J. Walten

#263 ziggy

ziggy

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 16.05.2006 - |23:31|

Szkoda że nie działały inne tv. Może było by widać co dzieje się w innych bunkrach. Zresztą ciekawe dlaczego nie bylo obrazu z reszty bunkrów, może zostały zniszczone. A może siedzą w nich othersi, i wiedząc o wszechobecnym monitoringu zniszczyli kamery.
  • 0

#264 Kanalia

Kanalia

Szeregowy

• Email
  • 8 postów

Napisano 17.05.2006 - |00:16|

Szkoda że nie działały inne tv. Może było by widać co dzieje się w innych bunkrach. Zresztą ciekawe dlaczego nie bylo obrazu z reszty bunkrów, może zostały zniszczone. A może siedzą w nich othersi, i wiedząc o wszechobecnym monitoringu zniszczyli kamery.

TV z perly pokazuja tylko obraz ze Swana. Mowil o tym koreaman w filmie instruktazowym. Chodzi tylko o jeden bunkier. Reszta telewizorkow sluzy do pokazywania innych pomieszczen jednego bunkra. Czemu nie dzialaja? Bo Locke nie umial wyregulowac dwoch wlacznikow.
  • 0

#265 gietek

gietek

Kapral

• Użytkownik
  • 157 postów

Napisano 17.05.2006 - |14:45|

TV z perly pokazuja tylko obraz ze Swana. Mowil o tym koreaman w filmie instruktazowym. Chodzi tylko o jeden bunkier. Reszta telewizorkow sluzy do pokazywania innych pomieszczen jednego bunkra. Czemu nie dzialaja? Bo Locke nie umial wyregulowac dwoch wlacznikow.

34:20 minuta odcinka, gdy po lewej stronie skośnookiego górny ekran wyświetla obraz.
Wydaje Ci się, że to Swan? Bo jakoś nie mogę sobie skojarzyć tego widoku.
Obstawiałbym, że to inny bunkier.
  • 0

#266 Vasco

Vasco

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów

Napisano 17.05.2006 - |15:14|

34:20 minuta odcinka, gdy po lewej stronie skośnookiego górny ekran wyświetla obraz.
Wydaje Ci się, że to Swan? Bo jakoś nie mogę sobie skojarzyć tego widoku.
Obstawiałbym, że to inny bunkier.

Ale ciężko obserwować pracę w bunkrze mając tylko jedną statyczną kamerę :/
  • 0

#267 logic

logic

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów
  • MiastoŁomża

Napisano 17.05.2006 - |16:22|

Mnie też się wydaje, że Perła ma wgląd na inne bunry... To że mają obserwować tylko Swana to inna sprawa... Ale ten obraz na filmiku jest podejrzany...
  • 0
The memory remains.

#268 Stix

Stix

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 17.05.2006 - |17:07|

No co wy? Przeciez ten monitor po jego lewej stronie sluzy do obserwacji pomieszczenia z komputerem do ktorego wpisuje sie kod :] przynajmniej mi to na to wyglada. A tak wogole to Koreaniec sam mowi ze beda obserwowac tylko swana.
  • 0

#269 Vol 7

Vol 7

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 17.05.2006 - |17:15|

No co wy? Przeciez ten monitor po jego lewej stronie sluzy do obserwacji pomieszczenia z komputerem do ktorego wpisuje sie kod :] przynajmniej mi to na to wyglada. A tak wogole to Koreaniec sam mowi ze beda obserwowac tylko swana.

to wcale nie jest głupi pomysł - skoro Swan miał być tylko eksperymentem to przecież nawet "ciężko" byłoby im obserwowac kolejne bunkry...
  • 0

Dołączona grafika

#270 gietek

gietek

Kapral

• Użytkownik
  • 157 postów

Napisano 17.05.2006 - |18:18|

To po co Perła znajduje się w centrum wyspy i ma połączenie z innymi bunkrami? Co jest tak wyjątkowego w Łabędziu, że musi być on monitorowany przez 8 kamer przez dwóch 'strażników' i w takim razie czego nie mają pozostałe stacje badawcze, że można je olać? Czyżby eksperyment psychologiczny obejmował tylko Łabędzia? Zatem po co Perłę umieszczać tak daleko od Łabędzia i po kiego grzyba łączyć ją z pozostałymi?

Użytkownik Jonasz edytował ten post 17.05.2006 - |19:03|

• 0

#271 Stix

Stix

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 17.05.2006 - |18:58|

No wiesz, twoje pytanie jest wazne ale i trudne, bo tego sie raczej dopiero dowiemy albo i nie dowiemy. Wkazdym razie moze byc tez tak, ze tam po prostu jest jakas rozdzielnia pradu :hyhy: no i tak przy okazji se zrobili z tego bunkier w ktorym beda siedziec kroliki doswiadczalne, ktorzy beda obserwowac innych ale i oni beda obserwowani. Taki sobie pomysl :D
  • 0

#272 Wuszczur

Wuszczur

Szeregowy

• Email
  • 58 postów
  • MiastoCieszyn

Napisano 17.05.2006 - |21:06|

A jak dla mnie perła to nie jest pytajnik. Na mapie z bunkra jest pytajnik, a z boku jest napis"pearl?"( przynajmniej w tłumaczeniach), a jak dla mnie w środku musi być coś ważniejszego. Z drugiej strony punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, więc może dla tego kto rysował mapę było to bardzo ważne, bo domyślał się że go obserwują a dla całej dharmy jest to jeden z eksperymentów. Znowu nie wydaje mi się żeby Swan był tak daleko od Perły. W pierwszym sezonie mogło się wydawać że nigeryjski samolot i plaża lostowiczów są za miedzą. Może nazwa odcinka jest myląca, może sny miały zmylić Ecko by zaspokoił ciekawość Locka, by ten nie szukał już faktycznego centrum wyspy. W każdym razie ja mam przeczucie że Perła to nie jest faktyczny "?".

PS. jakoś dużo mi wyszło słowa "wydawać" w tym poście, ale w Lost tak jest

Użytkownik Wuszczur edytował ten post 17.05.2006 - |21:07|

• 0

#273 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 17.05.2006 - |21:08|

po obejrzeniu tego odcinka zaintrygowala mnie jedna rzecz. skoro perla miala obserwowac inne bunkry, i byly zmiany podgladaczy to wychodzi na to ze mieli obserwowac innych 24/h a wiec wyobrazcie sobie ile to pradu bedzie zzerac. gdzie sa wiec jakies generatory? czy to mozliwe zeby na wyspie byla jakas elektrownia jadrowa czy cos? bo przeciez skoro komp w labedziu dziala 24/h przez tyle lat to jakos trzeba ich zaopatrywac w prad. skoro lodz podwodna moze miec naped nuklearny ktory smialo starcza na ok 20 lat to moze cos takiego jest na wyspie?
  • 0

#274 olorin669

olorin669

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 17.05.2006 - |21:30|

A jak dla mnie perła to nie jest pytajnik. Na mapie z bunkra jest pytajnik, a z boku jest napis"pearl?"( przynajmniej w tłumaczeniach), a jak dla mnie w środku musi być coś ważniejszego. Z drugiej strony punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, więc może dla tego kto rysował mapę było to bardzo ważne, bo domyślał się że go obserwują a dla całej dharmy jest to jeden z eksperymentów. Znowu nie wydaje mi się żeby Swan był tak daleko od Perły. W pierwszym sezonie mogło się wydawać że nigeryjski samolot i plaża lostowiczów są za miedzą. Może nazwa odcinka jest myląca, może sny miały zmylić Ecko by zaspokoił ciekawość Locka, by ten nie szukał już faktycznego centrum wyspy. W każdym razie ja mam przeczucie że Perła to nie jest faktyczny "?".

PS. jakoś dużo mi wyszło słowa "wydawać" w tym poście, ale w Lost tak jest

mozesz zalaczyć zdjecie mapy na ktorym to co napisałeś jest widoczne?
  • 0

#275 Sha

Sha

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 17.05.2006 - |21:36|

Na pewno tam ich coś napędza, jakaś mała elektrownia czy większy generator, albo prąd płynie kablem z jakiegoś innego miejsca, sami doktorkowie na rowerach z dynamem by nie uradzili tego wszystkiego napędzić nawet pedałując synchronicznie na trzy zmiany.

Być może żródło energii znajduje się w obozie "othersów" lub w jednym z pozostałych nie znanych nam jeszcze bunkrów. Nie wiemy przecież jak są duże, ich rysunki na mapie były tylko schematyzne, osoba która je robiła nie wiedziała jak wyglądają w środku ani jakie mają przeznaczenie, znała tylko wygląd i zawartość "Swan'a".
  • 0

#276 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 17.05.2006 - |21:56|

moze ta elektrownia znajduje sie w tym bunkrze, ktory znajduje sie w obozie othersow (zdjecia na lost.gwrota.com) ?
ponoc sezon ma zakonczyc sie niesamowicie wiec mam nadzieje ze troche tajemnic zostanei wyjasnonych zamiast dawac tylko nowe i nowe :)
  • 0

#277 WayDac

WayDac

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów
  • Miastopodbeskidzie :)

Napisano 18.05.2006 - |10:49|

TV z perly pokazuja tylko obraz ze Swana. Mowil o tym koreaman w filmie instruktazowym. Chodzi tylko o jeden bunkier.

Nie wydaje mi się że Perła służy tylko do podgądania tego co się dzieje w Swanie. Może ja źle zrozumiałem ale ok 34 min. koreaniec mówi coś takiego: "Waszym zadaniem jest obserwacja drużyn w innych stacjach na wyspie." Czy jakoś tak.

Druga rzecz która mi w ogóle nie pasuje to to, ze Perła to raczej na pewno nie "?" ze srodka mapy Locka.
Trochę by to było bez sensu, że wszystkie bunkry były połączone z bunkrem w którym jest "tylko" monitoring.
Locke i Mr. Eko znaleźli jakiś bunkier ale to na pewno nie jest "?". To jest po prostu Perła :)
Poza tym to trochę blisko mieli do tej Perły. Na tej mapie (która przygniotła Locka) wyglądała jak by była na środku wyspy i wyglądała 2 razy większa niż Łabędź!! A Perła to taka mała klitka w porównianiu do Łabędzia!!
Na mapce którą znalezłem pare postów wcześniej jest napisane że Perła to prawdopodobie CV IV lub CV III

To taka moja teoria więc prosze nie krzyczeć :D
Pozdro!
  • 0

«Każda dostatecznie zaawansowana technologia
Jest nieodróżnialna od Magii»

Arthur C. Clarke

#278 wro_bel

wro_bel

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 18.05.2006 - |11:02|

Nie wydaje mi się że Perła służy tylko do podgądania tego co się dzieje w Swanie. Może ja źle zrozumiałem ale ok 34 min. koreaniec mówi coś takiego: "Waszym zadaniem jest obserwacja drużyn w innych stacjach na wyspie." Czy jakoś tak.

Druga rzecz która mi w ogóle nie pasuje to to, ze Perła to raczej na pewno nie "?" ze srodka mapy Locka.
Trochę by to było bez sensu, że wszystkie bunkry były połączone z bunkrem w którym jest "tylko" monitoring.
Locke i Mr. Eko znaleźli jakiś bunkier ale to na pewno nie jest "?". To jest po prostu Perła :)
Poza tym to trochę blisko mieli do tej Perły. Na tej mapie (która przygniotła Locka) wyglądała jak by była na środku wyspy i wyglądała 2 razy większa niż Łabędź!! A Perła to taka mała klitka w porównianiu do Łabędzia!!
Na mapce którą znalezłem pare postów wcześniej jest napisane że Perła to prawdopodobie CV IV lub CV III

To taka moja teoria więc prosze nie krzyczeć :D
Pozdro!

no i tu sie zgadzam. gdzies na wyspie jest hatch "matka" polaczony z bunkrami "dziecmi", ale na pewno nie jest to perla, bo byla ona zbyt blisko swana i poza tym rzeczywiscie, jak napisal WayDac, perła jest za mała na glowna siedzibe (chociaz znajac serial mozliwe jest ze poszli w niekonwencjonalna wersje HQ). moze sie wszystko wyjasni. czkema az sie zassa wersja LOL odcinka 22, bo sciagnalem juz wersje XOR po czym okazalo sie ze jest zahaslowana i nienajlepszej jakosci. ale jeszcze tylko jakies 2 godzinki i juz bedzie nowy odcinek.
  • 0

#279 zorija

zorija

Szeregowy

• Użytkownik
  • 36 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 21.06.2006 - |07:32|

Wreszcie mam z kim pogadać, bo u mnie w domu tylko ja oglądam "Lost". Za niedługo się okaże, iż katastrofa samolotu została spowodowana przez bandę socjologów chcących przeprowadzić eksperyment :afro: A może ta kaseta to zmyłka "tamtych"? Szkoda mi Libby, zaczęłam ją lubić. I biedny Hugo. Jeszcze się cieszy, że Michael'owi nic nie jest! Ciekawe, czy "nasi" w końcu domyślą się kto jest mordercą? Byle do niedzieli.
  • 0

#280 robercik

robercik

Plutonowy

• Użytkownik
  • 393 postów
  • MiastoWLKP

Napisano 16.03.2007 - |07:51|

Baraki. "Dom" Bena, miejsce pobytu Innych. Czy jest możliwe, by Baraki były słynnym Znakiem Zapytania, który Locke ujrzał na drzwiach w Łabędziu w 2x17? Przy '?' dopisano "Powiązanie z DHARMĄ - nieznane". Radzinsky chodził po wyspie i na podstawie obserwacji tworzył mapę. Gdy dotarł do "Płotu Obronnego" bał się go przekroczyć. Nie wiedział co jest za nim, dlatego oznaczył go wielkim znakiem zapytania. Nie wiedział też, czy ma to jakiś związek z DHARMĄ.

Też tak myślę... już dawno pisałem tutaj, że są dwa znaki zapytania i pewnie ten mniejszy byl tym "?" na ziemi przy Perle! Ale ta teoria przeszła byz większego echa... jak widać miałem rację!
  • 0

mieć wszystko to za mało

DOBRY ZE MNIE CHŁOPAK

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych