Skocz do zawartości

Zdjęcie

Prison Break

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1005 odpowiedzi w tym temacie

#261 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 24.08.2006 - |12:35|

widze tutaj rzeke pochwal, do ktorej chetnie sie podepne :D Ale, mam kilka zastrzezen...

Pierwszy seson PB caly czas lawirowal na granicy zdrowego rozsadku i dobrego smaku. Niestety, drugi sezon, przynajmniej na razie ta granice niezdrowo przekroczyl. O ile jeszcze mozliwe bylo przezycie T-Baga po takim niehumanitarnym odcieciu reki, to juz sam pomysl na jej przyszycie jest mocno naciagany (taka operacja wymaga ekipy kilku chirurgow i dobrych paru godzin ostrej pracy), a jeszcze gdyby mial to z sukcesem dokonac weterynarz, to bedzie to przegiecie ciezka do przelkniecia.

Sprawa druga, niesamowite zbiegi okolicznosci. Starszy Scolfield dzwoni do Veronici akurat wtedy, gdy... No super wyczucie czasu, tylko prawdopodobne rownie mocno, jak wspomniane juz przyszycie reki przez weterynarza. Nie mniej naciagane jest, jak juz ktos wspomnial, to olsnienie detektywa z FBI, ktory od razu skumal co i jak i sie szybciutko na cmentarzu pojawil.

I w reszcie po trzecie, niedobrze sie dzieje, gdy tworcy probuja isc na skroty, i serwuja nam jakies genialne olsnienia, czy zwyczajnie, jak na samym poczatku, kpia sobie z logiki zdarzen. Bo skoro ucieczka udala sie okolo 20, poscig mogl trwac gora dwie godziny (do momentu na lotnisku), to jakim cudem nasi zbiedzy skutecznie uciekali przez 5-6 godzin do switu, gdzie rozpoczyna sie akcja drugiego sezonu? Tak samo Veronica, chyba musiala sie zdrzemnac w domu bylego prezydenta, by takze akcje podjac nad ranem ;) Jak cos tak wykrecili, to teraz, starym zwyczajem, powinni to sensownie odkrecic, a nie zaserwowac nam rozwiazanie rodem z telenowelii :/

PS tworcom tak lekko przychodzi zabijanie glownych bohaterow, ze powoli przestaje to na mnie robic jakiekolwiek wrazenie. A chyba nie o to chodzi ?;-)

Ocenianie filmu w kategoriach prawdziwego życia prowadzi właśnie do takich ocen. Serial telewizyjny rzadzi sie innymi prawami, inna logika innym nastepstwem zdarzeń. Stosując metode oceny przedmówcy Lost jest absolutną bzdurą a SG snem wariata.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#262 logic

logic

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów
  • MiastoŁomża

Napisano 24.08.2006 - |15:48|

Już jest!! Zwiastun 2x02 !!! Zapowiada się ciekawie... :D

http://www.youtube.c...M...pl/news.php
  • 0
The memory remains.

#263 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 24.08.2006 - |16:26|

Za jakikolwiek spoiler - Zabije ;P
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#264 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 24.08.2006 - |16:47|

Serial zdecydowanie trzyma poziom.

Keśli chodzi o T-Baga, to jeszcze mu tej ręki nie przyszyto i szczerze wątpię, aby operacja odniosła sukces.

Co do tego agenta FBI to całkiem możliwe, że ma to samo co Scofield. Chociaż z drugiej strony może też ćpać coś na mózg.

Za jakikolwiek spoiler - Zabije

Podpisuję się pod tą groźbą :).
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#265 ZimoN

ZimoN

Kapral

• Email
  • 165 postów

Napisano 24.08.2006 - |20:18|

oceniam ten odcinek na 9/10 i tak dobrze bo myslalem ze zrobia gorzej przejscie miedzy s1 i s2 czekamy na e2 Otis jeszcze 4 dni :afro: :afro: Zapowiada sie bosko bo ogladalem trailer wypas
  • 0
Nastepne odcinki Losta
» Click to show Spoiler - click again to hide... «

#266 mastered

mastered

Starszy szeregowy

• Email
  • 112 postów
  • MiastoKsięzyc

Napisano 24.08.2006 - |20:35|

Ocenianie filmu w kategoriach prawdziwego życia prowadzi właśnie do takich ocen. Serial telewizyjny rzadzi sie innymi prawami, inna logika innym nastepstwem zdarzeń. Stosując metode oceny przedmówcy Lost jest absolutną bzdurą a SG snem wariata.

Po czesci masz racje, a po czesci nie. Ja obstaje przy jednej wypowiedzi Umberto Eco (taki pisarz), ktory powiedzial, ze autor moze dowolnie ksztaltowac swiat w ktorym zyja jego bohaterowie (i tu masz racje, ze w sumie wszystko jest mozliwe i nie mozna tego przenosic/poruwnywac do naszego swiata), ale jak juz go stworzy to musi sie go konsekwentnie trzymac - a tu troche tworcy przesadzili. Pierwsza seria skonczyla sie ze wyladowali praktycznie otoczenia na pustym polu a w drugiej serii sa nie wiadomo gdzie i biegaja jakby byli jakimis robotami a nie ludzmi, choc nieraz bylo jednak pokazane ze dostawiali zadyszki w koncowce 1 serii. Troche przegieli, ale da sie to przezyc :) Serial i tak jest super.
  • 0

Jest pan ziobrem, panie zero.

#267 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 24.08.2006 - |23:25|

Wreszcie obejrzałem 2x01. I odcinek jest OK, chociaż początek jest tragiczny. Jedna nielogiczność goni drugą, czas im się przesunął, policja nagle oślepła itd, itp. Jednego im wybaczyć po prostu nie jestem w stanie: w ostatniej scenie I sezonu biegną chyżo przez lotnisko, radiowozy jadą ze wszystkich stron, a tu nagle pusto?! WTF ? Rozumiem, że scenarzyści chcieli "uciąć" historię w najbardziej dramatycznym momencie, ale trzeba było przygotować plan "co dalej". A tymczasem wszystko cacy, przebiegli sobie przez tory i po sprawie. Wyraźnie zabrakło pomysłu. Co do samej "drugosezonowej" historii, to wydaje się, że poziom będzie utrzymany. Pomysł z godnym przeciwnikiem dla Michaela jest bardzo dobry (do tego lubię tego aktora), akcja nadal jest dynamiczna, a pierwszy trup (trupka?) zapowiada, że będzie gorąco. Czekam na ciąg dalszy.
  • 0

#268 matlas

matlas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 402 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 25.08.2006 - |00:02|

Już jest!! Zwiastun 2x02 !!! Zapowiada się ciekawie... :D

http://www.youtube.c...M...pl/news.php

dzieki

no to sie bedzie dzialo:

• 0
O serialach i nie tylko: matlas blog
--- > Mój ranking seriali < ---

#269 Mixer

Mixer

Szeregowy

• Użytkownik
  • 48 postów

Napisano 25.08.2006 - |09:10|

No nareszcie obejrzalem :clap: hehe...jak poprzednicy oczywiscie moglnym sie doczepic do tego poczatku jak uciekaja z lotniska a tu nagle lasek...ale pozniej mi to wszystko zostalo wynagrodzone :aniolek: ...na szczescie zachowuje sie klimat pierwszego sezonu dzieki tatuazom Michael'a...jesli kazdy nastepny odcinek bedzie opatry na jakiejs tajemnicy zwiazanej z tatoo to mozemy oczekiwac ze bedzie sie dzialo tyle co w PB1. B) B) B)
  • 0

#270 ZimoN

ZimoN

Kapral

• Email
  • 165 postów

Napisano 25.08.2006 - |10:07|

zgadzam sie matlas z toba nastepny odcinek bedzie niesamowity

• 0
Nastepne odcinki Losta

#271 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 25.08.2006 - |10:08|

Co do tego przeskoku sprawa jest prosta:

1. Albo plan ucieczki polegał na tym, że biegną. I jakby zrobili 5 odcinków jak biegną przez las, to byście chyba powiesili twórców :)

2. Natomiat uważam, że przeskok jest zrobiony specjalnie. Bo nie wiadomo co się stało. I będzie można zrobić retrospekcje w następnych odcinkach ;), czyli coś co teraz każdy serial musi zawierać. (choć ja tego nie lubię).
  • 0
VeeDee

#272 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 25.08.2006 - |10:11|

2. Natomiat uważam, że przeskok jest zrobiony specjalnie. Bo nie wiadomo co się stało. I będzie można zrobić retrospekcje w następnych odcinkach ;), czyli coś co teraz każdy serial musi zawierać. (choć ja tego nie lubię).

To by było dobre tylko w przypadku gdyby np. grupa biegnąca przez las się uszczupliła o jednego człowieka czy coś w tym stylu. A tak co? Sama retrospekcja jak biegną przez las? Bez żartów.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#273 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 25.08.2006 - |10:44|

To by było dobre tylko w przypadku gdyby np. grupa biegnąca przez las się uszczupliła o jednego człowieka czy coś w tym stylu. A tak co? Sama retrospekcja jak biegną przez las? Bez żartów.

Ale wciąż pozostaje pytanie, dlaczego udalo im się zwiać :) Przecież na lotnisku byli prawie na wyciągnięcie ręki policjantów. Może Scolfield miał jakieś plany lotniska? Znał jakiś skrót? To mogliby pokazać :)
  • 0
VeeDee

#274 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 25.08.2006 - |10:50|

zgadzam sie matlas z toba nastepny odcinek bedzie niesamowity

A tu mój spoiler:

• 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#275 deathnoise

deathnoise

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów

Napisano 25.08.2006 - |14:47|

widze tutaj rzeke pochwal, do ktorej chetnie sie podepne :D Ale, mam kilka zastrzezen...

Pierwszy seson PB caly czas lawirowal na granicy zdrowego rozsadku i dobrego smaku. Niestety, drugi sezon, przynajmniej na razie ta granice niezdrowo przekroczyl. O ile jeszcze mozliwe bylo przezycie T-Baga po takim niehumanitarnym odcieciu reki, to juz sam pomysl na jej przyszycie jest mocno naciagany (taka operacja wymaga ekipy kilku chirurgow i dobrych paru godzin ostrej pracy), a jeszcze gdyby mial to z sukcesem dokonac weterynarz, to bedzie to przegiecie ciezka do przelkniecia.

No coz, o ile w przypadku neurochirurgii moglbym sie zgodzic, o tyle, jesli chodzi o "zwykla" chirurgie - to jest to mozliwe. Wiekszosc ssakow ma podobna budowe konczyn, struktury nerwowej.

Nie mniej naciagane jest, jak juz ktos wspomnial, to olsnienie detektywa z FBI, ktory od razu skumal co i jak i sie szybciutko na cmentarzu pojawil.

No, niezupelnie. Dla mnie do przelkniecia. Widac, ze osobnik jest inteligentny :]

Użytkownik deathnoise edytował ten post 26.08.2006 - |09:56|

• 0

#276 małpka

małpka

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 25.08.2006 - |14:50|

Sprawa druga, niesamowite zbiegi okolicznosci. Starszy Scolfield dzwoni do Veronici akurat wtedy, gdy... No super wyczucie czasu, tylko prawdopodobne rownie mocno, jak wspomniane juz przyszycie reki przez weterynarza. Nie mniej naciagane jest, jak juz ktos wspomnial, to olsnienie detektywa z FBI, ktory od razu skumal co i jak i sie szybciutko na cmentarzu pojawil.

I w reszcie po trzecie, niedobrze sie dzieje, gdy tworcy probuja isc na skroty, i serwuja nam jakies genialne olsnienia, czy zwyczajnie, jak na samym poczatku, kpia sobie z logiki zdarzen. Bo skoro ucieczka udala sie okolo 20, poscig mogl trwac gora dwie godziny (do momentu na lotnisku), to jakim cudem nasi zbiedzy skutecznie uciekali przez 5-6 godzin do switu, gdzie rozpoczyna sie akcja drugiego sezonu? Tak samo Veronica, chyba musiala sie zdrzemnac w domu bylego prezydenta, by takze akcje podjac nad ranem ;) Jak cos tak wykrecili, to teraz, starym zwyczajem, powinni to sensownie odkrecic, a nie zaserwowac nam rozwiazanie rodem z telenowelii :/

PS tworcom tak lekko przychodzi zabijanie glownych bohaterow, ze powoli przestaje to na mnie robic jakiekolwiek wrazenie. A chyba nie o to chodzi ?;-)

Oglądaj Big Brothera. Tam nie ma skrótów, uproszczeń ani nieścisłości. To serial TV, a nie symulacja rzeczywistości.
  • 0

#277 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 25.08.2006 - |14:52|

Ale wciąż pozostaje pytanie, dlaczego udalo im się zwiać :) Przecież na lotnisku byli prawie na wyciągnięcie ręki policjantów. Może Scolfield miał jakieś plany lotniska? Znał jakiś skrót? To mogliby pokazać :)

No tu akurat faktycznie ta sprawa pozostaje zagadką.
  • 0

#278 borderline

borderline

Starszy kapral

• Email
  • 250 postów

Napisano 25.08.2006 - |16:12|

Oglądaj Big Brothera. Tam nie ma skrótów, uproszczeń ani nieścisłości. To serial TV, a nie symulacja rzeczywistości.

a kolega ogladal pierwszy sezon? Dokladnie? Bo jesli tak, to na pewno zauwazyl, ze tworcy bardzo skrzetnie i dokladnie prowadzili akcje. Jak cos nasmrodzili, to potem to rozwiazywali, czasami w mocno wyszukany, wykrecony ale jednak logiczny sposob. Liczylem na to, ze 2 sezon bedzie pod tym wzgledem rownie dobry, ale juz na poczatku dostalem przekret z ucieczka, motyw z przyszywaniem reki i telefonowanie do Veroniki w dokladnie Tym momencie (jakby nie mozna bylo sprawic, ze bracia sie o tej smierci dowiedza w nastepnym odcinku - to wlasnie bylo jak z telenoweli).

Ktos juz wyzej napisal, cytujac Umberto Eco, ze tworca moze dowolnie ksztaltowac wymyslony przez siebie swiat, bohaterow i ich historie. Ale jesli w pierwszym sezonie utrzymana jest pewna konwencja i logiczna zgodnosc, to dlaczego nie ma tego i na poczatku drugiego sezonu? Tylko o to mi chodzi. Chcialbym, by PB trzymal poziom i byl ciagle genialny, a nie uciekal sie do tandentych rozwiazan...
  • 0

#279 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 25.08.2006 - |16:49|

Liczylem na to, ze 2 sezon bedzie pod tym wzgledem rownie dobry, ale juz na poczatku dostalem przekret z ucieczka, motyw z przyszywaniem reki

Spokojnie jeszcze nie wiadomo co z tej "operacji" wyjdzie.

i telefonowanie do Veroniki w dokladnie Tym momencie (jakby nie mozna bylo sprawic, ze bracia sie o tej smierci dowiedza w nastepnym odcinku - to wlasnie bylo jak z telenoweli).

Tutaj akurat uważam że to żaden zarzut. Czasem i w życiu zdarza się tak że ktoś ma niezłe wyczucie czasu. Dla mnie jak najbardziej mogło się tak wydarzyć że zatelefonował akurat w tym momencie i nie jest to dla mnie żaden minus.

No ale każdemu się podoba co innego :D.
  • 0

#280 borderline

borderline

Starszy kapral

• Email
  • 250 postów

Napisano 25.08.2006 - |16:54|

Spokojnie jeszcze nie wiadomo co z tej "operacji" wyjdzie.
Tutaj akurat uważam że to żaden zarzut. Czasem i w życiu zdarza się tak że ktoś ma niezłe wyczucie czasu. Dla mnie jak najbardziej mogło się tak wydarzyć że zatelefonował akurat w tym momencie i nie jest to dla mnie żaden minus.

No ale każdemu się podoba co innego :D.

heh, faktycznie moze troche zbyt wczesnie cala operacje skrytykowalem ;) Po prostu, cala ta sytuacja i tekst T-Baga o tym, ze chce miec zabieg na "zywca" mnie mocno negatywnie nastroily :) Ale tak jak mowisz, poczekajmy co bedzie dalej. Moje uwagi odnosily sie do 1 odcinka i wcale nie jest wykluczone, ze po drugim bede juz pial z zachwytow, czego bym sobie bardzo zyczyl :D
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych