Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ewolucja Goa'uldów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
294 odpowiedzi w tym temacie

#261 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 27.05.2004 - |11:56|

Wytlumacz mi prosze skąd w gałkach ocznych miałby się wziąść fosfor lub fluor? Z tego co wiem to związki tych pierwiastków występują w kościach a w szczególności w zębach! Jakim niby cudem mają się znaleźć w oczach? I jeszcze jedno czy naprawde sądzisz że zmiany metaboliczne w komórkch są tak proste do osiągnięcia?

A wiesz co to jest ATP, ADP lub AMP, czyli adenozyno trój, dwu i mono fosforany?

gulus
  • 0

#262 Thomass

Thomass

Plutonowy

• VIP
  • 424 postów
  • MiastoKraków

Napisano 27.05.2004 - |13:50|

:wacko: :blink: dobra ale mimo wszystko nie sadze zeby to byla wystarczajaca ilosc! jakby tak bylo to i bez pomocy gulda niektuzi ludzie swieciliby oczami!
  • 0
Nienawidze poniedzałku...

#263 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 27.05.2004 - |14:32|

Kolejna sprawa, to taka, że uwalnianie promieniowania elektromagnetycznego w częstotliwościach odbieranych przez nas, ludzi, jako światło widzialne, nie zawsze musi wymagać fosforu i fluoru ( fosforescencja i fluorescencja ), istnieje jeszcze tak zwana luminescencja rekombinacyjna, a wtedy, w odpowiednich warunkach świecić może prawie wszystko. A co my wiemy o biochemii Goaulda?

gulus
  • 0

#264 phrazes

phrazes

Szeregowy

• Użytkownik
  • 64 postów

Napisano 28.05.2004 - |00:03|

Wiemy tylko tyle ile sami wymyslimy, albo doszukamysie ( powodzenia ) w serialu.

Thomass:
CO JA NIE ZROBIE LASERA Z FOTORECEPTORA ?? JA NIE ZROBIE ??? JA??

A mały przenosny miotacz pociskow drewnianych to ty zostaw w spokoju. To juz jest przemyslane i wlasnie kresle plany konstrukcyjne. Nastepny na tapete, lub tez na stol konstrukcyjny, idzie fotoreceptor.
  • 0

#265 Toht

Toht

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 28.05.2004 - |07:33|

phrazes ? dlaczego wydaje mi się że zwiesz się Marcel???Nie wazne...
Ciekawe z tym całym fosforem...Ale ATP które świeci to ci dopiero!!! :P
Chociaż jestem ciekaw Ile woltów można władować w oko aby je nie uszkodzić???
Połączenia nerwowe są takie delikatne...Biedulki ^_^ A i jeszcze cza rozwalić ATP itym podobne...Bryy aż strach się bać :( ^_^

P.S. Nieuważacie że świetliste oczątka były by hitem wśród kobiet???
"Uwodż go spojżeniem" :rolleyes: :rolleyes:

Pa papa
Tocik psotnik... ^_^
  • 0

#266 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 28.05.2004 - |09:09|

Nie, adenozynotrójfosforan nie zaświeci, ale jest to główny "transporter" energii dla przemian w naszym organiźmie. Właśnie przekształcając się w ADP lub AMP dochodzi do uwolnienia energii, kto wie, może Goauld ma takie odpowiedniki, które pobudzane impulsem neuronowym emituje energię w strukturach ogólnie rozumianego oka, i świeci?

gulus
  • 0

#267 Thomass

Thomass

Plutonowy

• VIP
  • 424 postów
  • MiastoKraków

Napisano 28.05.2004 - |09:28|

Co do energii to zabardzo nie ma problemow. W serialu bylo powiedziane ze guldy wprowadzily do swojego ukladu krwionośnego naquadah po to by uzywac np: rekawicy albo uzadzen leczacych. Przy polaczeniu z nosicielem to naquadach trafia do krwioobiegu nosiciela. (mamy przyklad Carter)
Problem energii mamy rozwiazany. Ja sie tylko pytam (nikt mnie jeszcze ze swoja teoria nie przekonal) jak do ch**ry z oka w kturym sa receptory swiatloczule mozna zrobic żarówke?!
  • 0

#268 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 28.05.2004 - |09:41|

Thomass, to nie receptory mogłyby świeci. Oko to nie tylko siatkówka z czopkami i pręciakami. Tam jest te komora przednia, komora tylna, obie wypełnione płynem, w którym mogą być substanie świecące. Soczewka, w niej też mogą być metabolity Goaulda, które na odpowiednie bodźce nerwowe będą odpowiadać światłem. A całe zewnętrzne części oka? Jest sporo możliwości, fotoreceptory nie muszą brać w tym udziału.

gulus
  • 0

#269 Thomass

Thomass

Plutonowy

• VIP
  • 424 postów
  • MiastoKraków

Napisano 28.05.2004 - |11:04|

To juz mnie bardziej przekonuje. Ale zostaje kwestia taka ze jak sie zaswieci galka oczna to prawdopodobnie czopki i preciki zostalyby uszkodzone ze wzgledu na nadmierna absorbcje światła. W wyniku tego nosiciel zostalby jesli nie trwale to czasowo oslepiony.
  • 0

#270 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 28.05.2004 - |11:15|

Już była o tym mowa. Też sądzę, że doszłoby do czasowej ślepoty.

gulus
  • 0

#271 phrazes

phrazes

Szeregowy

• Użytkownik
  • 64 postów

Napisano 28.05.2004 - |15:36|

o ile pamietam to nigdzie nie mowilem ze fotoreceptor swieci, mowilem ze oko swiecie, i dzieki gulusowi mamy wszytko ladnie wyjasnione. Co sie tyczy ATP to wystarczy jaki kolwiek proces z zuzyciem energii ( np ruch miesni galek ocznych lub zamkniecie powiek ) i juz masz AMP i dwie reszty fosforanowe , ktore zaswiecic nie problem.

PS. toht, zle ci sie wydaje bynajmniej nie mam na imie marcel, a z tymi kobietami to jest niezla mysl, tylko w druga strone ;)
  • 0

#272 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 28.05.2004 - |15:53|

Co do ślepoty. Można by rozważyć teoretyczną obecność biologicznego lustra weneckiego w oku. Tak ad hoc przychodzi mi do głowy jeden pomysł: substancje świecące znajdują się w przedniej komorze oka. Dokładniej, to są tam wydzielane pod wpływem bodźca neuronalnego. Ten sam bodziec powoduje wydzielanie do soczewki oka ( czyli struktury, która znajduje się za komorą przednią, ale przed siatkówką z fotoreceptorami ) specjalnych substancji, które w znacznym stopniu rozpraszają promieniowanie widzialne. Spowodowałoby to, że tylko część światła z luminoforów przedostawałaby się poprzez soczewkę oka do czopków i pręcików. A to dałoby znaczne, ale raczej nie całkowite zapobieżenie czasowej ślepocie. Większość światła szłaby do przodu - świecące oczy.

gulus

Użytkownik gulus edytował ten post 28.05.2004 - |15:54|

• 0

#273 Thomass

Thomass

Plutonowy

• VIP
  • 424 postów
  • MiastoKraków

Napisano 28.05.2004 - |16:00|

Czyli mam to rozumiec tak:

guldzik sie podnieca i popuszcza jakas substancje
owa substancja trafia do oka
w oku wytwarzaja sie male reflektorki skierowane sa strone przednia
jak juz sobie chwilke poswieca to znikaja a oczy nie odnosza zadnego uszczerbku

dobrze podsumowalem te wypowiedzi?
  • 0

#274 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 28.05.2004 - |16:04|

Prawie.
Goauldzik się podnieca, popuszcza substancie do komory przedniej oka, te świecą we wszystkie strony, przy okazji popuszcza do soczewki substancje, które powodują, że większość światła, które wydzieliły te pierwsze , zostaje bądź odbita bądź rozproszona, tak że do fotoreceptorów dochodzi tylko ich nie wielka część.

gulus
  • 0

#275 Indeed

Indeed

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 29.11.2004 - |04:26|

Królowe Goa'uld skad sie biora?

Co tu pisac nie wiem to sie pytam . :P

Użytkownik Indeed edytował ten post 29.11.2004 - |04:27|

• 0

#276 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 29.11.2004 - |06:42|

Co tu pisac nie wiem to sie pytam . :P

Może rozpocząłbyś ten wątek od swojej teorii na ten temat????? To wyglądałoby o niebo lepiej niż obecnie...

Rozespany o tej godzinie mod.... ;)
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#277 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 29.11.2004 - |09:01|

Nie wiesz? Bocian je przynosi :>
Skąd się królowe biorą... skad sie biorą? Hmmm... zapewne z innej królowej. A co było pierwsze "jajko czy kura"? To sam nie wiem.

Nota moda: Ta tematyka powyższa chyba nie był wielkim polem do rozważań dlatego został podczepiony tutaj.||||
Log65: Happy camper

#278 Indeed

Indeed

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 29.11.2004 - |15:58|

jesli chodzi o teorie na ten temat, to nic zabardzo w seri nie widac zadnych faktow,
nic czego mozna by sie uczepic,
ale jezeli chodzi o taka prosto z glowy to nie ma spr.
Mianowicie zyly sobie tam gdzie chaka i jak jedno "dziecko",
kogos opanowalo to krolowa przeniesiono tam gdzie chciala.
takie napredce :D
  • 0

#279 Ogotai

Ogotai

Plutonowy

• VIP
  • 456 postów

Napisano 29.11.2004 - |19:14|

jesli chodzi o teorie na ten temat, to nic zabardzo w seri nie widac zadnych faktow,
nic czego mozna by sie uczepic,
ale jezeli chodzi o taka prosto z glowy to nie ma spr.
Mianowicie zyly sobie tam gdzie chaka i jak jedno "dziecko",
kogos opanowalo to krolowa przeniesiono tam gdzie chciala.
takie napredce :D

Ja rozumieć za bardzo nie :mellow:
  • 0

#280 Indeed

Indeed

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 30.11.2004 - |00:40|

:D
indeed
  • 0