Harper's Island
Napisano 12.07.2009 - |23:04|
Napisano 12.07.2009 - |23:54|
Co do zakończenie. Motyw Henry'ego jakoś mnie nie przekonuje. Zabija bo mamuśka go odtrąciła... Ok, może się mścić na niej, ale czym zawinili inni? Henry zbyt łatwo podporządkował się planom Wakefielda, odnośnie zabijania tych, których się kocha. Ot tak, jako młody chłopak wyrusza z ojcem do Seattle na swoisty trening mordowania. Owszem, czuł powiązanie z ojcem, czuł rządzę krwi, ale czy człowiek wychowywany przez spokojną, troskliwą rodzinę może tak łatwo się zmienić? Brakowało mi jakiegoś prania mózgu, tortur ze strony Wakefielda. Czegoś co wyjaśniałoby jego chorobę psychiczną. Wolałbym obejrzeć takie coś, niż denną gadkę z Abby.
Do tego jeszcze takie coś:
4. Pożaru nie było, Abby i Jimmy uciekają przed Henrym i Wakefieldem, na wyspie wciąz jest Shea i Madison. Przybywają gliny, tocza pojedynek z Wakefieldem, w tym samym czasie Henry morduje resztę gości... Umierająca Abby strzela do niego z shotguna, Henry umiera. Madison jest survivorem.
I byłoby bombastycznie!
Napisano 13.07.2009 - |13:15|
Genesis
Napisano 13.07.2009 - |13:25|
Widz od razu szuka zabójcy wśród tych najmniej podejrzanych i odrzuca tych najbardziej oczywistych. Gdyby twórcy zrobili z zabójcy np. JD to każdy by im zarzucał, że zbyt proste, oczywiste i płytkie. Jedynym rozwiązaniem chyba byłoby tak jak wcześniej pisano, że kogoś uśmiercili, ale nagle go ożywiają. Nie mam w tym aspekcie pretensji do twórców, ale błędem było pokazanie fotki Wakefielda w tej gazecie i denerwują mnie takie rzeczy jak "niezniszczalny Wakefield".
Chyba, że ewentualnie killerem byłaby Madison/Trish. To by mnie zaskoczyło.
Użytkownik cliffhanger edytował ten post 13.07.2009 - |13:34|
Napisano 13.07.2009 - |17:55|
Gdzieś do 8 czy 9 odcinka myślałem, że Henry to morderca (bo nikt inny nie pasował ze względu na alibi) i cieszę się, że to on się nim okazał. Tylko motyw jego czynów słabiutki... Przy 12 odcinku bałem się, że faktycznie Jimmy będzie pomagierem, ale na szczęście wtedy miło mnie zaskoczyli.
Serial polecam bo jakby nie było jest niezły, krótki, no i ma zakończenie. (co prawda mogło być lepsze, ale jest)
Napisano 13.07.2009 - |18:31|
A właśnie istotne jest to, że serial nie jest hororrem ale thillerem - a to różnica gatunkowa!
Ogólnie serial spoko wciąga i fajnie się ogląda oraz główny morderca to też fajny aktor - Oceniam całość na 8/10
P.S - Według mnie zakończenie powinno być takie:
Cal, Chloe, Sully i Danny ledwo uchodzą z życiem i uciekają z wyspy zabijając morderców i końcowa scena jest taka, że piją wspólnie piwo na imprezie
Użytkownik Azazell edytował ten post 13.07.2009 - |18:40|
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island
Napisano 13.07.2009 - |19:53|
Właśnie na Trish jako mordercę stawiałem tzn. bardzo chciałem, żeby tak się stało, bo mimo podejrzeń i tak byłbym cholernie zaskoczony... A tak, Henry... no cóż.Chyba, że ewentualnie killerem byłaby Madison/Trish. To by mnie zaskoczyło.
Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dziś to już chyba przesadziłem...
Napisano 13.07.2009 - |20:20|
Napisano 16.07.2009 - |11:51|
http://hollywoodinsi...iders-say-.html
Wiadomo już też, że 8 września Harper's Island zostanie wydane na dvd. Co ciekawe pod nazwą "Harper's Island - The DVD Edition", a nie pierwszy sezon czy kompletna seria. Wydanie ma zawierać komentarze twórców i obsady oraz sceny usunięte na żądanie CBS.
Osobiście mam nadzieję, że pojawi się też wersja unrated odcinków
Użytkownik Highlander edytował ten post 16.07.2009 - |11:57|
Napisano 07.08.2009 - |09:26|
Napisano 07.08.2009 - |17:49|
A odnośnie alternatywnych zakończeń to w moim ulubionym zakończeniu zabójcą byłby wujek Marty
Napisano 13.08.2009 - |11:03|
Już w niedziele o 22.00 na AXN 10 odcinek. Oj serial dobry naprawdę!!!
A Od 8 września na TVP1 we wtorek o 20.20 1 odcinek WYSPY HARPERA!
Użytkownik zagubiony4 edytował ten post 13.08.2009 - |11:04|
Napisano 13.08.2009 - |13:16|
Wiadomo było że chcieli zamieszać aby jak najtrudniej było zgadnąć kto jest mordercą. Ja ze zgadywaniem poczekał do 12 odcinka (czyli przedostatniego, w którym pod koniec poznajemyPrawie w ogóle tego forum nie czytam (tylko czasem zerknę czy ktoś też nie śledzi tak jak ja na AXN i dodaje komentarze), ze względu, że ja jestem na bieżąco z AXN i jestem po 9 odcinku. Tyle według mnie się dzieję, że trudno się w jakikolwiek sposób połapać co i jak. Mordercą w końcu nie wiem kto jest... A wydaje mi się, że jest ich 2: mianowicie, że szeryf jest mordercą i ktoś jeszcze.
Co do samego serialu to trochę za długi. Gdyby skrócili tą historię do 6, 7 odcinków to moim zdaniem wyszłoby to lepiej. Niemniej jednak końcowe odcinki mi się nawet spodobały. Było ciekawie i sporo się działo.
Zasłoniłem bo używając takiej formy można powiedzieć, że już zdradzasz mu część zagadki.
Na przyszłość proszę uważać co się pisze.
//biku
Użytkownik biku1 edytował ten post 13.08.2009 - |17:58|
Napisano 13.08.2009 - |17:06|
Pewnie za dużo horrorów się naoglądałem i takie rzeczy wyczuwam od razu.
A pewności w moich przypuszczeniach dodawał mi
Po prostu jak tą postać widziałem - to byłem pewien, że to właśnie morderca
Użytkownik biku1 edytował ten post 13.08.2009 - |17:57|
Napisano 25.08.2009 - |22:23|
Ogólnie wszystko bardzo in plus, cała długofalowa fabuła, jakby nie patrzeć, jest zaskakująca i tak naprawdę mało ludzi spodziewało się kto będzie ostatecznie mordercą, a na pewno bardzo bardzo mała część widzów była pewna. Tak więc brawa dla scenarzystów, bo umiejętnie mieszali wątki i de facto co odcinek coś się zmieniało i podejrzenie padało na kogo innego. Well done.
Serial jak to serial, miał lepsze i gorsze momenty, momenty bardziej i mniej realistyczne (oczywiście w takiej skali realizmu, o jakiej można mówić), ale ogółem nie nudził i oglądało się go z zainteresowaniem. Sporo znanych aktorów, dość dużo nastawionej na Amerykanów urody, szczególnie u dziewczyn - ale na szczęście nie przełożyło się to na aktorstwo, które ogółem było dobre. Jak wspomniał wcześniej SSJ, Katie Cassidy jako brunetka - well hot ;d Kilka twarzy znanych z Supernatural, pojedyńcze znajome mordki z Desperatek, House'a czy innych serialów. Ogólnie przyjemnie, tak rodzinnie haha
Ogółem, absolutnie nie żałuję, że obejrzałem. I z czystym sumieniem mogę polecić innym
Napisano 26.08.2009 - |17:01|
Przecież to, że "co odcinek coś się zmieniało i podejrzenie padało na kogo innego" nie było w żaden sposób zaskakujące. Dzięki temu tylko eliminowaliśmy poszczególnych kandydatów, bo wiadomym było, że nie można ujawnić mordercy na kilka odcinków przed końcem.
W ogóle uważam, że seriale nie powinny podawać liczby odcinków... Ach to zaskoczenie końcem
9 House, Ashes To Ashes, Lost Room
8 Life on Mars, Dexter, Mentalist
7 Heroes, The 4400, True Blood, Jericho, Leverage, Fringe
6 Dollhouse, Lie to Me
5 Prison Break, Kyle XY, Harper's Island
Napisano 26.08.2009 - |19:55|
Twoim tokiem myślenia (choć trochę słusznym) wyeliminowaliśmy Henry'ego (jak się okazało późniejszego mordercę!), bo przecież na koniec bodajże 1x07 rzucono podejrzenie na niego...Największym błędem tego serialu było podania liczby odcinków ;P
Przecież to, że "co odcinek coś się zmieniało i podejrzenie padało na kogo innego" nie było w żaden sposób zaskakujące. Dzięki temu tylko eliminowaliśmy poszczególnych kandydatów, bo wiadomym było, że nie można ujawnić mordercy na kilka odcinków przed końcem.
Już to widzę - oglądasz sobie Pilota, akcja się rozwija, rozwija i nagle scena typu WTF i koniec serialu .W ogóle uważam, że seriale nie powinny podawać liczby odcinków... Ach to zaskoczenie końcem
Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dziś to już chyba przesadziłem...
Napisano 27.08.2009 - |12:41|
Twoim tokiem myślenia (choć trochę słusznym) wyeliminowaliśmy Henry'ego (jak się okazało późniejszego mordercę!), bo przecież na koniec bodajże 1x07 rzucono podejrzenie na niego...
Masz na myśli ten odcinek, w którym JD umierał, a Henry sobie wyszedł zakrwawiony? To w sumie również niesamowicie ciekawe, bo JD (chyba nawet widząc brata) nie powiedział, że to on zabija. Co do samego podejrzenia - cóż... to trwało tylko kilka minut; następny już odcinek mówił o kimś innym (o szeryfie chyba). Tymczasem na innych uwaga była kierowana przez (co najmniej) jeden odcinek.
Dla mnie bomba ;PJuż to widzę - oglądasz sobie Pilota, akcja się rozwija, rozwija i nagle scena typu WTF i koniec serialu .
Użytkownik Berith edytował ten post 31.08.2009 - |08:32|
9 House, Ashes To Ashes, Lost Room
8 Life on Mars, Dexter, Mentalist
7 Heroes, The 4400, True Blood, Jericho, Leverage, Fringe
6 Dollhouse, Lie to Me
5 Prison Break, Kyle XY, Harper's Island
Napisano 29.08.2009 - |17:58|
Napisano 30.08.2009 - |15:38|
Startowało to zaraz na początku emisji HI w tv jako jedna z kilku stron "wspomagająca" marketingowo sam serial, podobnie było ze stroną gdzie mieliśmy przewidzieć kto jest mordercą.
Wygląda na to, że nie doczytałeś do końca bo spójrz na daty "odcinków" tego 1 sezonu - to już było i chyba chodzi o to co powyżej napisałem a do tego jest info "....Harper's Globe was originally slated to be called 'Harper's Gazette'....".
Użytkownik biku1 edytował ten post 30.08.2009 - |15:39|
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych