Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ile wiemy o prawdziwym kosmosie?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
603 odpowiedzi w tym temacie

#261 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 04.02.2008 - |17:11|

dokladnie
zgadza sie
:)
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#262 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 04.02.2008 - |20:42|

Dlaczego w momencie kiedy kosmici znajdą sondy Voyager 1 i 2, będą śmiali się z Polaków?
  • 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#263 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 04.02.2008 - |21:01|

"witajcie istoty z zaświatów" - ROFL
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#264 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 04.02.2008 - |21:05|

witajcie

istoty z zaświatów.

hehehehehehe

spoznilem sie
ale to ze smiechu

Użytkownik thrawn1972 edytował ten post 04.02.2008 - |21:06|

• 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#265 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 04.02.2008 - |21:08|

Dobrze Hans Olo.

Kicha jakich mało. Muszę to skomentować. Polską wersję nagrania robili pewnie "Polacy" z dziada-pradziada mieszkający w USA, którzy język polski znają tylko z opowiadań. Ciekaw jestem, czy podobne błędy występują też w innych "egzotycznych" językach, w których nagrane są pozdrowienia? Na przykładzie tego nagrania widać jak ważna jest pielęgnacja języka :P

Jeśli ktoś jeszcze nie wie w czym rzecz, to zapraszam do odsłuchu. Potrzeby Quick Time Player.

Hans Olo - zadajesz pytanie.

EDIT:
A tutaj można posłuchać pozdrowień w innych językach.

Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 04.02.2008 - |21:17|

• 0
Dołączona grafika

Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

#266 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 10.02.2008 - |09:29|

dobra; to ja zajmę miejsce Hansa, skoro nie wrzuca pytania(wybacz Hans, jeśli chciałeś zadać pytanie to Ci potem moją kolejkę ustąpię);

zaobserwowano(lata 70. i 80. XX wieku), że siły grawitacyjne wewnątrz galaktyk i między nimi są inne niż można by się spodziewać; proszę podać dwa możliwe wytłumaczenia tego faktu; jedno z nich musi być w jakiś sposób połączone z sondami Voyager 1 i 2 oraz Pioneer 10; proszę jeszcze wyjaśnić sposób tego związku;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#267 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 10.02.2008 - |10:31|

ciezko tu wytlumaczyc to wlasnymi slowami aby sie nie zakrecic i nie platac czego wiec moze zacytuje tu inna strona www.

W latach 70. i 80. XX wieku liczne obserwacje, zwłaszcza krzywych rotacji galaktyk wykazały, że masa obserwowanej materii we Wszechświecie jest niewystarczająca, aby wytłumaczyć istniejące siły grawitacji wewnątrz galaktyk i pomiędzy nimi. W szczególności gwiazdy na obrzeżach galaktyk poruszają się znacznie szybciej niż wynikałoby to z przyciągania przez obserwowaną materię. Tę sytuację próbowano tłumaczyć m.in. zakładając że grawitacja na dużych odległościach działa inaczej niż wynika z mechaniki klasycznej (patrz MOND), albo że galaktyki otacza niewidoczne dla nas halo, zawierające brakującą masę.

Początkowo, termin ciemna materia był bardzo kontrowersyjny, gdyż sprawiał wrażenie typowej hipotezy stworzonej ad-hoc. Obserwacje soczewkowania grawitacyjnego umożliwiły z czasem określenie prawdopodobnego rozkładu nieobserwowanej materii, co przekonało do jej istnienia większość środowiska naukowego.[2]

Za koronny dowód jej istnienia przyjmuje się dane obserwacyjne gromady galaktyk Pocisk, opublikowane w sierpniu 2006 roku. Obok miejsca zderzenia dwóch gromad galaktyk znajdują się tam obszary soczewkujące grawitacyjnie, w których nie znajdują się gwiazdy ani gaz. Zawierają one prawdopodobnie materię nie oddziałującą ze zwykłą materią, która nie została wyhamowana w czasie zderzenia.[3] [4][5]

Zgodnie ze współczesnymi hipotezami, ciemna materia występuje w całym Wszechświecie, zarówno w przestrzeni międzygwiezdnej wewnątrz galaktyk jak i między galaktykami. Nie świeci ona i nie wywiera ciśnienia. Wpływa w istotny sposób na powstawanie galaktyk, anizotropię mikrofalowego promieniowania tła i ewolucję Wszechświata.

Ciemna materia nie musi być zbudowana z jednego rodzaju cząstek. Przypuszcza się istnienie kilku typów ciemnej materii.

Barionowa ciemna materia - czyli zbudowana z protonów i neutronów. Częścią ciemnej materii mogą być masywne nieświecące obiekty MACHO i brązowe karły.

Niebarionowa ciemna materia:
gorąca ciemna materia - zbudowana z cząstek poruszających się prędkościami relatywistycznymi. Takimi cząstkami mogą np. być neutrina, choć według obecnej wiedzy nie mogą stanowić całej ciemnej materii.

zimna ciemna materia - zbudowana z nieoddziałujących elektromagnetycznie masywnych cząstek poruszających się z mniejszymi prędkościami (WIMP). Nie odkryto dotychczas cząstek które spełniałyby te wymagania.

Jedynymi znanymi cząstkami niebarionowej ciemnej materii są neutrina. Prawdopodobne wydają się aksjony, WIMPy i ciemna materia Kaluzy-Kleina (ang. Kaluza-Klein Dark Matter, zob. teoria Kaluzy-Kleina). Rozważa się też takie cząstki, jak neutrino sterylne, WIMPzilla i LIMPy.

to chyba na tyle :) materialy pochodza z wikipedii
  • 0

#268 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 10.02.2008 - |10:37|

dobra, podałeś 2 możliwe rozwiązania
1)ciemna materia
2)MOND

ale dalej nie ma związku z sondami; na razie 0,5 pkt.;
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#269 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 10.02.2008 - |10:44|

Materia międzygwiazdowa, choć stanowi zaledwie 10% masy Galaktyki, odgrywa wielką rolę w jej ewolucji. Nie możemy obserwować jej bezpośrednio, ponieważ wiatr słoneczny skutecznie broni jej dostępu do obszaru Układu Słonecznego. Jest szansa, że jeżeli któraś z sond Pioneer czy Voyager zachowa sprawność dostatecznie długo, to dotrze poza obszar wpływów Słońca i prześle bezpośrednie informacje o ośrodku międzygwiazdowym.
  • 0

#270 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 10.02.2008 - |11:03|

heh; nie :P;

wskazówka:
Spoiler

• 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#271 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 10.02.2008 - |11:22|

Zapewne chodzi o to, że trajektorie wymienionych sond nie zgadzają się z trajektoriami wyliczonymi teoretycznie. Naukowcy nie wiedzą co jest tego sprawcą, a ja podejrzewam, że może chodzić o te właśnie anomalie grawitacyjne.
  • 0
Dołączona grafika

*

#272 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 10.02.2008 - |12:34|

no o tym to nie pomyslalem
ale wydaje mi sie ze moja odpowiedz takze ma jakis sens i takze daje duzo do myslenia
:)
  • 0

#273 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 10.02.2008 - |12:46|

zgadzam się, thrawn1972, ale chodziło mi właśnie o odchylenia od toru lotu, co zadziwiająco jest zgodne z MOND;

0.5 pkt. i Twoje pytanie Lucas;
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#274 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 10.02.2008 - |12:54|

W zawiązku z remisem przekazuję pałeczkę. thrawn1972 zadawaj pytanie. Mnie głowa boli :).
  • 0
Dołączona grafika

*

#275 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 10.02.2008 - |13:13|

jaim typem gwiazdy jest syriusz.

napewno bardzo proste pytanie

i bardzo dziekuje Lucas

Użytkownik thrawn1972 edytował ten post 10.02.2008 - |13:13|

• 0

#276 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 10.02.2008 - |13:40|

wcale nie takie latwe :P
chodzi ci o to, ze jest gwiazda podwojna ? (niektorzy twierdza, ze potrojna... :) )
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#277 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 10.02.2008 - |13:53|

dokladnie chodzi o gwazde podwoja
  • 0

#278 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 10.02.2008 - |13:57|

aha bo juz weszylam jakis podstep :)
no to kontynuujmy temat Syriusza: kto wie, jak , gdzie (i kiedy) mozna go znalezc na niebie? :)
  • 0

#279 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 10.02.2008 - |14:13|

hmmmmm

Syriusza gołym okiem widać niemal z całej kuli ziemskiej i na półkuli północnej stanowi on jeden z wierzchołków trójkąta zimowego. W sprzyjających warunkach można go zaobserwować gołym okiem nawet w ciągu dnia.[1]

mozna powiedziec ze jak znajdziemy pas oriona i go przedluzymy w dol troszecze na prawo jest syriusz hmmmm szkoda ze nie mozna wstawic fotki

Użytkownik thrawn1972 edytował ten post 10.02.2008 - |14:14|

• 0

#280 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 10.02.2008 - |14:37|

ok, :)
Syriusz lezy na przedluzeniu pasa Oriona, jak napisales. a widoczny jest najlepiej w zimie....
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych