Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 069/070 - S03E22/23 - Through The Looking Glass (1 & 2)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
815 odpowiedzi w tym temacie

#241 korowiow

korowiow

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 853 postów
  • MiastoKalwaria Zebrzydowska

Napisano 25.05.2007 - |11:30|

Czy ktoś wie jak skończyła się książka Alicja w krainie czarów.

Zakładam, że chodzi ci o część "Through the Looking Glass". Otóż Alicja budzi się ze snu (wszystko jej się przyśniło). Oskarża jednego ze swoich kociąt (ma dwa - czarnego i białego) o spowodowanie całej historii. Te dwa koty mają związek ze swoistą grą szachową, która Alicja prowadziła we wcześniejszej części książki z Królową Kier.

A tak w ogóle ciężko to wyjaśnić, bo książka jest zakręcona jak słoik na zimę. Widać jednak wyraźnie inspiracje w Loście.

Użytkownik korowiow edytował ten post 25.05.2007 - |11:35|

• 0

#242 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 25.05.2007 - |11:38|

Uwaga, uwaga, uwaga - znaleziony trup i pogrzeb - wg gazety:
- lostpedia
"The body of John Lantham of New York was found shortly after 4 am in the 4300 block of Grand Avenue.
Ted Worden, a doorman at the Tower Lofts complex, heard loud noises coming from the victim’s loft.
Concerned for tenants’ safety, he entered the loft and found the body hanging from a beam in the living room.
According to Jaime Ortiz, a police spokesman, the incident was deemed a suicide after medical tests. Latham (sic) is survived by one teenaged son.
Memorial services will be held at the Hoffs-Drawlar Funeral Home tomorrow evening."

Testy medyczne?????
Jack dostał ostrzeżenie, że jak się nie uratują z ekipą Naomi, to na wyspę zawita Mittelwerk i ich weźmie na testy... [dlatego Ben chce ich dłużej "przytrzymać" na wyspie] - teraz tak można zinterpretować flasha :P
A Jack - jako lekarz, będzie w tym bagnie uczestniczył...

@PeaceMaker --->down
To nie jest 100% "pewniak", tylko jedna z koncepcji, najbardziej pasująca kulturowo do opisu Atlantydy, pod względem znalezisk.
Nie powiesz mi chyba, że jakikolwiek poważny naukowiec przyjmuje, iż Atlantydę rzeczywiście zasiedlali potomkowie Posejdona z ziemskimi kobietami. Musiałby się chyba nazywać Erich von Daeniken :afro:
A jak wygląda mapa dna morskiego, żeby móc szukać wielkiego zatopionego kontynentu [gdziekolwiek]?
I sęk w tym, że paleoastronautyki absolutnie nikt nie traktuje poważnie :P
Badania, badania, Daeiniken też swego czasu latał z licznikami Geigera po ruinach niektórych starożytnych świątyń, żeby znaleźć ślady kosmitów i nic z tego.
Dobre do poczytania, do dyskusji są poważniejsze publikacje.

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 25.05.2007 - |11:53|

• 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#243 PeaceMaker

PeaceMaker

Kapral

• Użytkownik
  • 218 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 25.05.2007 - |11:45|

@Toudi
Pierwowzór Atlantydy [bo opowieść o niej to bajeczka-moralitet, a nie prawda] to wg ustaleń naukowych najprawdopodobniej Thera-Santorini [kształt wyspy się zgadza z opisem i sposób, w jaki została zniszczona].

Omg :) Wysepko teorie jakoby Thera-Santorini byłą Atlantydą obalono mniej więcej pod koniec lat 90-tych. Prosze was zacznijcie troche czytać na ten temat :/

Atlantydy to nigdy nie znajdziemy, bo po prostu nigdy nie istniała.

Bzdura. Przeczytajcie na temat ostatnich kompleksowych badań z 2005-2007 które obejmowały dokładnie 11 dziedzin nauki. Wszystkie wskazały na grzbiet Atlantycki. Ciekawe były zwłaszcza badania meteorologów. Poczytajcie o tym.

Wybaczcie za OFT, ale jako hobbysta i znawca tematu z zakresu paleoastronautyki po prostu nnie przegapiam okazji ;)

Użytkownik PeaceMaker edytował ten post 25.05.2007 - |11:50|

• 0
"Two players: one is black one is light" -------> John Locke

#244 Atrax

Atrax

Szeregowy

• W tr. aktywacji
  • 20 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 25.05.2007 - |11:50|

odcinek mi sie nie podobal.coraz wiecej zagadaek;/
zasiadajac przed lost,wiem ze nie bedzie odpowiedzi,ale wiecej pytan.na tym troche serial traci.juz sie gubie we wszystkich pytaniach(wiekszoc zapomnialem)

a jack pokazany w przyszlosci to troche naciagane.pokazali to tylko dlatego zeby zwiekszyc zainteresowanie nastepnym sezonem.nie sadze zeby zrobili z niego wariata
  • 0

#245 Armageddon89

Armageddon89

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 93 postów

Napisano 25.05.2007 - |11:58|

Ogólnie wszystko zrozumiale flashforward, doskonale pasujacy do odcinka mial ukazac desperacje Jacka w wyjsci z wyspy zmiane postepowania poswięcenia, pozwolenie na zabicie 3 osob wszystko aby za wszelka cene uciec z wyspy i tego konsekwencje przezycia na wyspie w pozniejszych sezonach beda pewnie dla niego tak traumatyczne ze skonczy jak cpun alkoholik, ostrzezenia Bena na bank sa prawdziwe bo Locke znowu dostał powołanie od wyspy juz wiemy dlaczego Ben mowi ze oni sa tymi dobrymi i wiemy dlaczego nie moze wypuscic nikogo z wyspy jakby nie patrzec duzo mozna domniewmywac z tego odcinka kazdy zintepretuje go w swoj sposó tylko pozostaja pytania:
1.Kogo pogrzeb.
2.Czy ojciec Jacka żyje.
3.Co się stało na wyspie albo poza nia ze Kate nie chce rozmawiac z Jackiem.
4.Kto jest na freighterze.
5.Jakie konsekwencje niesie za soba odkrycie wyspy.
6.Do jakiej świątyni kierują sie inni i co robia na wyspie.
7.I pewnie wiele innych które w najbliższym czasie zostana przeze mnie zadane tylko musze sie nad tym wszystkim bardziej zastanowic.
Z tymi Pytaniami zostajem przez 9 miesiecy.
  • 0

#246 marlicek

marlicek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 33 postów
  • MiastoMałyszyn

Napisano 25.05.2007 - |12:08|

no, przed chwila obejrzalem druga czesc finalu, i jak dla mnie to ten odcinek jest jednym z najlepszych (najlepszy wd. mnie byl 3x20 z Jacobem). najbardziej mnie chyba zdziwil ten koniec gdy kate rozmawia z jackiem, i dopiero wtedy sobie uswiadomilem ze to nie jest przeszlosc, tylko przyszlosc. ale dlaczego Jack sam nie wroci na te wsype skoro tak bardzo tego chce? czy musi miec ze soba ta sama paczke co na poczatku? i ciekawe czy bedzie w nastepnym sezonie jak ich ratuja, czyu odrazu pokaza to co sie bedzie dzialo w normalnym swiecie :) na odpowiedzi na te pytania poczekamy jeszcze 9 miechow...;/
odcinek 9.5/10

Użytkownik marlicek edytował ten post 25.05.2007 - |12:08|

• 0

#247 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 25.05.2007 - |12:10|

no, przed chwila obejrzalem druga czesc finalu, i jak dla mnie to ten odcinek jest jednym z najlepszych (najlepszy wd. mnie byl 3x20 z Jacobem). najbardziej mnie chyba zdziwil ten koniec gdy kate rozmawia z jackiem, i dopiero wtedy sobie uswiadomilem ze to nie jest przeszlosc, tylko przyszlosc. ale dlaczego Jack sam nie wroci na te wsype skoro tak bardzo tego chce? czy musi miec ze soba ta sama paczke co na poczatku? i ciekawe czy bedzie w nastepnym sezonie jak ich ratuja, czyu odrazu pokaza to co sie bedzie dzialo w normalnym swiecie :) na odpowiedzi na te pytania poczekamy jeszcze 9 miechow...;/
odcinek 9.5/10

Chce ale nie możeznaleźć wyspy.

Użytkownik Teoria spiskowa edytował ten post 25.05.2007 - |12:11|

• 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#248 Armageddon89

Armageddon89

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 93 postów

Napisano 25.05.2007 - |12:26|

Teoria spiskowa ma racje w wyniku jakis dzialan pewnie tylko on i Kate opuscili wyspe bo gdyby opuscili ja rowniez Desmond to pewnie by sie zwrocił do niego i Penny, ale dlaczego on chce wracac? Czemu Kate nie chce z nim gadac? Co z reszta? Zreszta twórcy dobrze to obkminili;) bo pozniej jak skonczy sie serial po paru latach moga zrobic kontynuacje, co sie działo po dlaczego Jack bierze i takie tam duperele. A poza tym wd mnie cały serial skonczy sie tak jak 3 sezon nic nie wyjasnione, pełno teorii i spekulacji aby serial byl dalej zywy i kasa sie sama robiła.
  • 0

#249 georn

georn

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 25.05.2007 - |12:30|

nikt o tym nie wspomniał co mnie zdziwiło ( albo było i nie zauważyłem więc sorki ) ale czy te fale nie oznacza, że Wyspa jest zaraz tuż Ameryki ? :)

Dołączona grafika

Faktycznie moglo by sie tak wydawac, ale spojrz z innej strony, ciezko by bylo zmienic prawdziwe polozenie aktorow, bo wiadomo ze trzyma go aktor, na hawajach bo tam kreca serial. a patrzac na ta mapke, fale rozchodza sie wlasnie w prawdziwej lokacji hawajow. ;) ot takie niedopatrzenie tworcow.
  • 0

#250 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 25.05.2007 - |12:31|

Zakładając, że nazwisko Lantham ktoś źle odczytał i tak naprawdę jest Latham można stwierdzić że trupem jest Michael (wskazywałaby na to także czarna dzielnica w której odbył się pogrzeb). Był kiedyś taki artysta John Latham. Może po powrocie Michael przybrał inne imię i nazwisko z bliżej nam nie znanych ( na razie) powodów.

dopisek - prawdopodobnie dlatego by ludzie nie dowiedzieli się że zabił anne lucię i libby.

ps. serial ma się zakończyć tak by nie można go było reaktywować.

ps 2 Armageddon89 - jack chce wrócić na wyspę ponieważ tam jego życie było lepsze. Tak jak powiedział Ben - w obecnym świecie nie ma do czego wracać.

Użytkownik Teoria spiskowa edytował ten post 25.05.2007 - |12:37|

• 0

#251 Armageddon89

Armageddon89

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 93 postów

Napisano 25.05.2007 - |12:36|

Zakładając, że nazwisko Lantham ktoś źle odczytał i tak naprawdę jest Latham można stwierdzić że trupem jest Michael (wskazywałaby na to także czarna dzielnica w której odbył się pogrzeb). Był kiedyś taki artysta John Latham. Może po powrocie Michael przybrał inne imię i nazwisko z bliżej nam nie znanych ( na razie) powodów.

ps. serial ma się zakończyć tak by nie można go było reaktywować.

ps 2 Armageddon89 - jack chce wrócić na wyspę ponieważ tam jego życie było lepsze. Tak jak powiedział Ben - w obecnym świecie nie ma do czego wracać.

Być moze ale watpie cos sie musiało stac, dlaczego nie rozmawia z Kate.
  • 0

#252 darou

darou

Szeregowy

• Email
  • 12 postów

Napisano 25.05.2007 - |12:40|

Finał mi sie bardzo podobał.Świetne ff Jacka pokazujące co z człowiekiem może zrobić poczucie winy.Według mnie będzie tak że ekipa ratunkowa faktycznie będzie.Przyleci helikopter weźmie Jacka, Kate i Claire z dzieckiem do domu.Jack obieca sprowadzić ratunek dla reszty rozbitków jednak zaraz po tym jak odlatują na wyspe trafia jakaś grupa szalonych naukowców.Dharma czy cuś.Następnie gdy ekipa ratunkowa wraca po reszte rozbitków nie mogą znaleźć tej wyspy.Jack ma wyrzuty sumienia i chce wrócić na wyspe żeby pomóc rozbitkom.Próbuje zlokalizować wyspy lecz nie potrafi więc postanawia sobie podróżować aby rozbić sie na niej.Przedstawia to Jacka w świetle desperata który jest w stanie zrobić wszystko aby uratować ludzi.
Oczywiście odpowiadałoby mi to bo z wyspy zniknełyby osoby których nie lubie.

Wracając do odcinka to Hurley zaimponował mi.Nie wiem czemu ale jak jechał to skojarzyło mi sie z Drużyną A :)
Sawyer po zabiciu Coopera już całkowicie przekroczył granice stając się bezwzględnym.Przy zabiciu Toma nawet sie nie zawachał.Charlie zachował sie jak bohater.Zamknął się przypominając sobie wizje Desmonda aby uratować Claire z dzieckiem.

ps.Co to jest TLE?Bo tak czytam i niektórzy piszą o tym TLE cały czas.
  • 0

#253 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 25.05.2007 - |12:42|

TLE = The Lost Experience
  • 0

#254 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 25.05.2007 - |12:44|

@Teoria spiskowa
Zauważ, że w tekście jest sugestia, iż jego samobójstwo to skutek testów medycznych.
A w serialu Othersi pobierali krew od Michaela [prawdopodobnie też i Walta]...
Wnioski nasuwają się same...

Do świata gdzie rozrabia Mittelwerk, używając wirusa - rzeczywiście nie ma po co wracać - prawdziwy Armageddon.
Ale... należy się postarać by temu zapobiec :P

Proste - na wyspę dotarły DWIE grupy - Dharma i Nowa Dharma [czyli Mittelwerk], Kate popłynęła z prawdziwymi Dharmersami, Jack - jako lekarz - zaufał Mittelwerkowi...
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#255 Armageddon89

Armageddon89

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 93 postów

Napisano 25.05.2007 - |12:48|

Finał mi sie bardzo podobał.Świetne ff Jacka pokazujące co z człowiekiem może zrobić poczucie winy.Według mnie będzie tak że ekipa ratunkowa faktycznie będzie.Przyleci helikopter weźmie Jacka, Kate i Claire z dzieckiem do domu.Jack obieca sprowadzić ratunek dla reszty rozbitków jednak zaraz po tym jak odlatują na wyspe trafia jakaś grupa szalonych naukowców.Dharma czy cuś.Następnie gdy ekipa ratunkowa wraca po reszte rozbitków nie mogą znaleźć tej wyspy.Jack ma wyrzuty sumienia i chce wrócić na wyspe żeby pomóc rozbitkom.Próbuje zlokalizować wyspy lecz nie potrafi więc postanawia sobie podróżować aby rozbić sie na niej.Przedstawia to Jacka w świetle desperata który jest w stanie zrobić wszystko aby uratować ludzi.
Oczywiście odpowiadałoby mi to bo z wyspy zniknełyby osoby których nie lubie.

Wracając do odcinka to Hurley zaimponował mi.Nie wiem czemu ale jak jechał to skojarzyło mi sie z Drużyną A :)
Sawyer po zabiciu Coopera już całkowicie przekroczył granice stając się bezwzględnym.Przy zabiciu Toma nawet sie nie zawachał.Charlie zachował sie jak bohater.Zamknął się przypominając sobie wizje Desmonda aby uratować Claire z dzieckiem.

ps.Co to jest TLE?Bo tak czytam i niektórzy piszą o tym TLE cały czas.

Bardzo dobra teoria.
  • 0

#256 gligorax

gligorax

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 25.05.2007 - |12:50|

"Świetne ff "

"jack chce wrócić na wyspę ponieważ tam jego życie było lepsze. Tak jak powiedział Ben - w obecnym świecie nie ma do czego wracać."

Ludzie!! Nie ma zadnych futuroflashy!(czy tam flashforwardow:))

Po 1.
Jest to nielogiczne. Z kad niby mamy mozliwosc ogladania wydarzen z przeszlosci?
A lost stara sie przynajmiej byc logiczny....

Po 2.

Tworcy mowili "Retrospekcjie Jacka wgniata nas w fotel, i bedziemy o nich dyskutowac przez cale wakacje".
Mowili tez cos o "mrocznej PRZESZLOSCI" Jacka

Po3.

Opcja ze to byly to retrospeckje jest WIELCE prawdopodobna!
Jack&Kate byli kiedys na wyspie. "Cos" tam przezyli. W tych retrospekcjach okazalo sie ze znali sie przed katastrofa.
Slowa jacka "musimy tam wrocic" moga swiadzczyc ze Zamierzali wrocic na wyspe, i katastrofa to dla nich zrobila:D

Moze Jack i Kate maja jakas specjalna, prywatna misje?
  • 0

#257 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 25.05.2007 - |12:50|

@Teoria spiskowa
Zauważ, że w tekście jest sugestia, iż jego samobójstwo to skutek testów medycznych.
A w serialu Othersi pobierali krew od Michaela [prawdopodobnie też i Walta]...
Wnioski nasuwają się same...

A także Kate Sawyera i Jacka.

Za dużo w tym TLE. Pożyjemy zobaczymy - 3 sezony przed nami :lol:

ps. tajemnicza wyspo znajomość angielskiego się kłania. Tam jest napisane że incydent został uznany za samobójstwo (po oględzinach medycznych, w domyśle po sekcji) a nie popełnił samobójstwo bo robili na nim testy

Użytkownik Teoria spiskowa edytował ten post 25.05.2007 - |12:56|

• 0

#258 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 25.05.2007 - |12:58|

@Teoria spiskowa
Wszyscy wierzą Wyłupiastookiemu :P
Jeszcze ich nie nauczyło, że to krętacz...
Że skoro tamci od Naomi i statku są BAD, to to jest ta "zła strona Mocy" z TLE :afro:
Dla mnie do tej pory wszystkie przesłanki w serialu wskazują, że Ben & Co są BAD.

Jak na mój gust - dużo może się wyjaśnić poprzez wprowadzenie do serialu Marvina Candle - i to "live", a nie poprzez filmiki instruktażowe. A wówczas TLE nie będzie potrzebne :afro:
Dlatego tak z tym zwlekają, bo by za szybko skończyli serial.

"Uznane za samobójstwo" - brzmi jeszcze ciekawiej :afro:
Jeśli śmierć jest uznawana za samobójstwo dopiero po oględzinach medycznych, a nie jest to jasne i oczywiste od razu, to sprawa conajmniej jest śmierdząca.
ps - fakt, mój błąd, bo też od razu - w związku z tym nastoletnim synem - pomyślałam o Michaelu i testach, bo mu przecież Othersi pobierali krew... Oraz o tajemniczej śmierci matki Walta...
A tak na logikę - jeśli wyrżnęli tych złych, czyli Dharmę, to czym się zajmują, skoro pobierają krew od ludzi?

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 25.05.2007 - |13:10|

• 0

#259 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 25.05.2007 - |13:09|

Uwaga, uwaga, uwaga - znaleziony trup i pogrzeb - wg gazety:
- lostpedia
"The body of John Lantham of New York was found shortly after 4 am in the 4300 block of Grand Avenue.
Ted Worden, a doorman at the Tower Lofts complex, heard loud noises coming from the victim’s loft.
Concerned for tenants’ safety, he entered the loft and found the body hanging from a beam in the living room.
According to Jaime Ortiz, a police spokesman, the incident was deemed a suicide after medical tests. Latham (sic) is survived by one teenaged son.
Memorial services will be held at the Hoffs-Drawlar Funeral Home tomorrow evening."

Ta prasowa notka leży głeboko, gęboko poniżej granicy nieistotności. Ma takie samo znaczenie jak koszulka Jednookiego.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#260 tiam

tiam

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 25.05.2007 - |13:11|

@Teoria spiskowa
Wszyscy wierzą Wyłupiastookiemu :P
Jeszcze ich nie nauczyło, że to krętacz...
Że skoro tamci od Naomi i statku są BAD, to to jest ta "zła strona Mocy" z TLE :afro:
Dla mnie do tej pory wszystkie przesłanki w serialu wskazują, że Ben & Co są BAD.

To ze Ben & Co są BAD nie przekresla faktu ze moga miec racje...bo dla Bena (jesli wszedl w uklad z Hostiles) to faktycznie bedzie koniec... co innego pierwotni, ktorzy znajda sobie kolejną ekipę do swych niecnych celów :D
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych