Gaw - masz rację - faktycznie matka Bena to nie może być dymek ze względu na barierę.
elektrownik - coś mi mówi że nie pierwszy raz Ben prowadzi kogoś do Jacoba, i wraca sam. Alex mogła to zauważyć, i dlatego dała Locke'owi broń. Pytanie: kogo jeszcze Ben mógł prowadzić do Jacoba by się go pozbyć?
jacekfreeman - "Our Company" Richarda to Mittelos w świecie zewnętrznym a na wyspie... hmm, grupka lekkoduchów pod światłym przewodnictwem Bena?
Wysnuto tu teorię, że Dharma stworzyła dymek, by wykończyć agresorów a do tego postawili barierę soniczną, by dymek nie obrócił się przeciw stwórcy. A JEŚLI JEST NA ODWRÓT? Jeśli to trzeci inni ("agresorzy") stworzyli dymek (bądź po prostu go udomowili), by wykańczał członków Dharmy, a Dharma zbudowała ogrodzenie przed dymkiem? Wydaje mi się to sensowniejsze że dymek trzyma z Agresorami niż z Dharmą. Dharma jest intruzem eksploatującym wyspę do celów naukowych, co czyni ją naturalnym wrogiem wyspy. A dymek wydaje się być tutaj rdzennym mieszkańcem. Podobnie jak Richard i Jacob.
Ale że też Richard nie zna Jacoba? Chyba że Ben i w tej kwestii Locke'a okłamał...
Drugie trzęsienie było spowodowane nie wpisaniem przez Desmonda liczb. Całkiem możliwe że pierwsze trzęsienie rozpoczynające atak agresorów było spowodowane przez Razinskiego. Możliwe że to wtedy gość się załamał i Razinsky sobie strzelił w łeb (pamiętacie plamę pokazaną przez Inmana Desmondowi w finale drugiego sezonu?) Akurat wtedy kiedy miał kod wpisać. Inman pewnie sobie spał, aż w końcu wszystko zaczęło się trząść. W końcu się obudził i ciut po czasie wpisał kod.
Ale to tylko moja teoria..
I jeszcze jedno: Rousseau to nie Anne. Rousseau przybyła na pokładzie Black Rock i kropka. Anne musiałaby mówić w retrospekcjach z francuskim akcentem żeby można było spekulować odnośnie Rousseau. A nie mówi. To pewnie córka któregoś z naukowców...
Namaste