Skocz do zawartości

Zdjęcie

No to zaczynamy dyskusje.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
418 odpowiedzi w tym temacie

#241 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 24.03.2007 - |09:42|

Stargate Universe

Według Gateworld taki tytuł roboczy ma trzeci serial. Stargate Universe na razie jest jednostronnym zarysem historii i postaci. Jest zupełnie nowym tworem oddzielonym od pozostałych serii. Znacznie bardziej niż Atlantis, który narodził się z SG-1. Projekt na którym powstanie nowy serial według Roberta C. Coopera zrodził się już jakiś czasu temu i miał on posłużyć jako materiał na film będący historią w świecie Stargate, ale niezwiązaną zarówno z SG-1 i Atlantis. Serial będzie wpasowywał się w mitologię która już została ustanowiona w Stargate, jednak do niczego nie będzie bezpośrednich odwołań.
Stargate Universe nie będzie działo się w przyszłości, ani w przeszłości. Cooper mówi:
„Nie jestem fanem prequeli. Nie sądzę by zdawały one swój egzamin i nie rozumiem ludzi którzy tak myślą. Wśród rzeczy za które kochamy Stargate jest – nasze wojsko, nasi naukowcy, nasi ludzie – wyruszają w galaktykę badają wszechświat odkrywają wszystkie cuda które tam są, stawiają czoła naszym ograniczeniom przeciwko rzeczą które są znacznie bardziej zaawansowane od nas”.
Cooper i Brad Wright planują poświęcić więcej czasu nowemu serialowi potem jak skończą pracę nad dwoma filmami SG-1.

Użytkownik SGTokar edytował ten post 24.03.2007 - |21:39|

Log65: Happy camper

#242 Manik

Manik

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 24.03.2007 - |21:11|

Stargate Universe ??

No to chyba nas czeka coś na wzór Star Treka......
  • 0

#243 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 25.03.2007 - |10:00|

Zagadka dziewiątego chevronu

W trzecim serialu ostatni dziewiąty chevron gwiezdnych wrót będzie odgrywał istotną rolę. Standardowo do podróży w galaktyce używa się siedmiu chevronów. Ósmy służy do podróży na dalsze odległości (do innych galaktyk). Tymczasem dziewiąty był zagadką od 10 lat. Teraz Cooper na konwencji w Vancouver twierdzi że odpowiedź na tą zagadkę poznamy w tym właśnie serialu.
Tymczasem na samo Stargate Universe MGM już organizuje pieniądze. Celem ich jest wydanie serialu na początku roku 2008 co dla scenarzystów oznacza natychmiastowe rozpoczęcie prac nad serialem, jak tylko skończą produkcje dwóch filmów SG-1. Jeszcze raz podkreślili że Universe nie będzie spin-off’em ani SG-1, ani Atlantis (tak jak to było w przypadku Atlantis względem SG-1).

#244 Shinad

Shinad

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 25.03.2007 - |12:47|

Czarno to widzę... Wydaje mi się, że mogą przedobrzyć. A nie związanie z poprzednimi serialami nie jest moim zdaniem plusem, może uchroni to przed skostnieniem nowej serii, ale odbiera jej zaplecze i silne podstawy, nie samymi wrotami człowiek żyje
  • 0

#245 baloo

baloo

Plutonowy

• Użytkownik
  • 350 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 25.03.2007 - |13:32|

Nowe doniesienia mówią, że nic nie mówią.
Z przetoczonych fragmentów nic konkretnego nie wynika. Możemy wnioskować tylko, że serial będzie inny niż dotychczasowe produkcje. Ja rozumiem to jako odejście od klasycznej wizji sf, jaka panowała do tej pory. Możliwe, że nowy serial będzie kładł większy nacisk na ludzi- to znaczy głębsze zarysowanie charakterów, więcej polityki, religii (która to była całkowicie pomijana, tudzież nie brana całkowicie na serio), sprawy społeczne mogą odgrywać większą rolę. Daniel ma być główną postacią, co by pasowało.
Daniel mógłby zostać przedstawicielem Ziemi z ramenia IOA, uczestniczyć w negocjacjach między Jaffa, Lucjanami i innymi ludzmi rozproszonymi po galaktyce. Zaprowadzenie pożądku po tych 10 latach wojen, w trakcie których wszystko legło w gruzach- cała struktura władzy i ładu (chociaż krwawego, ale zawsze ładu).
Stargate Universe całkiem posuje ten tytuł do moich dywagacji. Podsymowując dużo nowych kultur i ich głębsze przedstawienie oraz stare nacje- Ziemia strażnik pokoju w galtyce (czy tego gdzieś już nie było:)).
Taki serial na pewno nie przypadłby do gustu wszystkim fanom SG-1, ale twórcy poszkują chyba nowego gruntu, dla starych wyjadaczy na pewno pozostanie Atlantis.

Za ponad rok zobaczymy jak wypada moja dedukcja. Kurde minęły niespełna dwa tygodnie od końca SG-1, a chce się więcej już teraz.
  • 0

#246 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 25.03.2007 - |22:57|

Inny? Raczej wątpię, gdyż powtarzane jest że dalej będzie akcja w teraźniejszości, dalej pewnie będzie wojsko.
Dziewiąty chevron wydaje mi się że powinen posłużyć do komunikacji pomiędzy gromadami galaktyk! Jakie potrzebne jest do tego zasilanie?
Daniel miałby być główną postacią? Skąd ten fakt. Strasznie wątpliwe to.

#247 elantra

elantra

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 26.03.2007 - |12:09|

przyłączam się do tego, że Daniel powinien być główną postacią nowego serialu. W/g mnie zaprzepaszczono w SG1 wątku historycznego Ziemi i innych Ras. Wiele niedopowiedzeń jest w tym temacie. Jestem po 4 sezonie. Polecam Wszystkim miłośnikom serialu taki powrót do korzeni.

"tylko umarli znają koniec wojny"
Platon
  • 0
"tylko umarli znają koniec wojny"
Platon

#248 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 26.03.2007 - |15:24|

Spraw Daniela w trzecim serialu była gdzieś poruszana i przedstawiana jako "prawdopodobny fakt" w njusach w portalu.

Jeżeli to prawda, to obecność Daniela jako głównej postaci mogłaby popchnąć serial w trochę mniej militarną stronę zyskując tym samym więcej miejsca dla samych badań naukowych i rozwinięcia wątków mitologicznych. Kto jak kto, ale Daniel zna się na takich sprawach najlepiej. W SG-1 wraz z rozwijaniem sie fabuły coraz mniej miejsca poświęcało się rozwijaniu historii bóstw ziemskich. W Atlantis w ogóle czegoś takiego nie było. Tam technika wzięła górę nad historią i spłyciła cały wątek, a przecież pochodzenie Pradawnych i Wraitch można było tak pięknie rozwinąć. Teraz skończył się trzeci sezon Atlantis, o Wraitch wiemy tyle samo co na początku a scenarzyści już nam szukają nowego wroga bo nie wyszło im z historią Replikatorów w Pegazie.

Mam nadzieję, że trzeci serial nie będzie opierał się głównie na wojskowej części jak poprzednie seriale, bo co tu mówić, taki układ sprawia, że trzeba widzowi zapewniać wciąż nową dawkę adrenaliny żeby nie marudził a pomysły szybko się kończą, tak jak Wraitch, którzy w trzecim sezonie prawie się nie pojawiali a ich miejsce zajęli Replikatorzy.
Nowy serial mógłby być bardziej do myślenia niż do kibicowania drużynom.

Oczywiście w pełni zgadzam się z tym, ze powinien się dziać teraz a nie w przeszłości czy w przyszłości.

Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 26.03.2007 - |15:24|

• 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#249 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 26.03.2007 - |16:20|

Czemu nikt jeszcze nie zmienił nazwy działu trzeciego serialu? Nazwa trzeciego serialu jest znana http://gateworld.net...te_univer.shtml
  • 0

Dołączona grafika

#250 cyzyk

cyzyk

Destiny Crew Member

• Użytkownik
  • 41 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 26.03.2007 - |16:35|

Czemu nikt jeszcze nie zmienił nazwy działu trzeciego serialu? Nazwa trzeciego serialu jest znana http://gateworld.net...te_univer.shtml

Przecież jest w tym temacie, na tej stronie, 7 postów powyżej...
  • 0

#251 Sokar

Sokar

snapik.com

• VIP
  • 1 337 postów
  • MiastoOleśnica

Napisano 27.03.2007 - |17:38|

W trzecim serialu ostatni dziewiąty chevron gwiezdnych wrót będzie odgrywał istotną rolę. Standardowo do podróży w galaktyce używa się siedmiu chevronów. Ósmy służy do podróży na dalsze odległości (do innych galaktyk). Tymczasem dziewiąty był zagadką od 10 lat. Teraz Cooper na konwencji w Vancouver twierdzi że odpowiedź na tą zagadkę poznamy w tym właśnie serialu.
Tymczasem na samo Stargate Universe MGM już organizuje pieniądze. Celem ich jest wydanie serialu na początku roku 2008 co dla scenarzystów oznacza natychmiastowe rozpoczęcie prac nad serialem, jak tylko skończą produkcje dwóch filmów SG-1. Jeszcze raz podkreślili że Universe nie będzie spin-off’em ani SG-1, ani Atlantis (tak jak to było w przypadku Atlantis względem SG-1).

Według Gateworld taki tytuł roboczy ma trzeci serial. Stargate Universe na razie jest jednostronnym zarysem historii i postaci. Jest zupełnie nowym tworem oddzielonym od pozostałych serii. Znacznie bardziej Atlantis, który narodził się z SG-1. Projekt na którym powstanie nowy serial według Roberta C. Coopera zrodził się już jakiś czasu temu i miał on posłużyć jako materiał na film będący historią w świecie Stargate, ale niezwiązaną zarówno z SG-1 i Atlantis. Serial będzie wpasowywał się w mitologię która już została ustanowiona w Stargate, jednak do niczego nie będzie bezpośrednich odwołań.
Stargate Universe nie będzie działo się w przyszłości, ani w przeszłości. Cooper mówi:
„Nie jestem fanem prequeli. Nie sądzę by zdawały one swój egzamin i nie rozumiem ludzi którzy tak myślą. Wśród rzeczy za które kochamy Stargate jest – nasze wojsko, nasi naukowcy, nasi ludzie – wyruszają w galaktykę badają wszechświat odkrywają wszystkie cuda które tam są, stawiają czoła naszym ograniczeniom przeciwko rzeczą które są znacznie bardziej zaawansowane od nas”.
Cooper i Brad Wright planują poświęcić więcej czasu nowemu serialowi potem jak skończą pracę nad dwoma filmami SG-1.

info by SGTokar
  • 0

#252 Semko

Semko

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 28.03.2007 - |07:20|

Coraz bardziej mi to posmiarduje podrozami w czasie...
  • 0
"Well take this for what little it will profit you. As I look at you, Ambassador Mollari, I see a great hand reaching out of the stars. The hand is your hand. And I hear sounds. The sounds of billions of people calling your name."

"My followers?"

"Your victims."

#253 Jeh'rahl

Jeh'rahl

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów
  • MiastoWałbrzych

Napisano 29.03.2007 - |00:30|

Ja uważam, że skoro serial ma się nazywać Universe i ma zostać w nim wykorzystany ostatni szewron, to może będzie to coś na wzór "The One" z Jetem Li, czyli o podróżach do wszechświatów równoległych...
  • 0

#254 derg

derg

Szeregowy

• Email
  • 3 postów
  • MiastoWielkopolska

Napisano 29.03.2007 - |11:05|

Ja uważam, że skoro serial ma się nazywać Universe i ma zostać w nim wykorzystany ostatni szewron, to może będzie to coś na wzór "The One" z Jetem Li, czyli o podróżach do wszechświatów równoległych...

W swiecie stargate wszystko jest mozliwe, ale nie wydaje mi sie ze zdecydowano sie na swiaty rownolegle. Wymagalo by to pojawianie sie w wiekszosci (jak nie we wszystkich) odcinkow "starej druzyny" :) [sg1, Jack, Hammond czy dr Fraiser]. Z tego co wiemy swiaty rownolegle, pod wzgledem załogi sgc, sa podobne. Wziec za kazdym razem po przejsciu przez wrota do swiata rownoleglego powinni nas witac "starzy znajomi" :) Sczerze mowiac, nie mial bym nic przeciwko temu, zeby znowu zobaczyc gen. Hammonda z Teksasu witajacego "przybysza", w ambulatorium Dr Janet Fraiser oraz sg1 wraz z dowodca - plk O'Neillem :), ale z tego co wiemy z obecnej obsady do nowego serialu ma przejsc tylko Michael Shanks. Chyba, ze zdecydowano by sie na takie podroze, ale nie przechodzono by na Ziemie tylko na inna planete :)
  • 0

#255 Beliskner

Beliskner

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 29.03.2007 - |16:37|

Ja mam nadzieję, że to niepowiązanie z SG-1 i SGA będzie polegało na niepowiązaniu ściśle ze sobą (czyli bez rzeczy typu Pegasus Project, przesyłanie ZPM-ów z jednej galaktyki do drugiej, dość częstych wzmianek, wspominania Sam przez McKay'a itp., a nie na zupełnej odmienności fabuły z zachowaniem podobnych elemetów. Czyli by nie pojawiały się sprzeczności pomiędzy serialami pomimo braku ścisłych powiązań. Jak dla mnie byłoby to mądre rozwiązanie, gdyż jednocześnie pozwalałoby na przyciągnięcie nowych fanów nieznających SG-1 i SGA, a jednocześnie nie powodowałoby zamieszania u dawnych fanów. I mam nadzieję, że będzie się to działo powiedzmy w innej gromadzie galaktyk (tak odległej, że okręty z zabawkami Asgard leciałyby wiele lat) a nie byłoby innyc wymiarów czy podróży w czasie.
» Click to show Spoiler - click again to hide... «

Aha, słyszałem również, że oprócz Shanksa ma tam grać także
» Click to show Spoiler - click again to hide... «

• 0

#256 arius

arius

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 29.03.2007 - |23:39|

Błagam, tylko nie on, mam nadzieję, że źle słyszałeś. Chętnie dopisałbym się na jakąś stronę co do całkowitego opuszczenia przez niego wszelkich Stargate'ów.

I jednak bardziej jestem za równoległymi światami - osobne wrota, osobna baza (moze nawet poza USA), inni ludzie.
  • 0

#257 Beliskner

Beliskner

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 29.03.2007 - |23:48|

I jednak bardziej jestem za równoległymi światami - osobne wrota, osobna baza (moze nawet poza USA), inni ludzie.

Na osobną bazę i osobnych ludzi chyba nie ma za bardzo co liczyć, bo pieniędzy na aktorów i dekorację za mało. Można to zauważyć w SG-1, gdzie chyba nie ma wieśniaka, który nie pojawiłby się na co najmniej dwóch planetach (no, trochę przesadzam). Dekoracje również się "recyklinguje" ;)

A co do tego "onego" to zdaje mi się, że mówił o tym jeden z starszych newsów, może nieaktualny.
  • 0

#258 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 30.03.2007 - |12:07|

Na osobną bazę i osobnych ludzi chyba nie ma za bardzo co liczyć, bo pieniędzy na aktorów i dekorację za mało.

Ja bym stawiał że Chińczycy zrobią to co już planowali czyli zabiorą wrota USA i stworzą międzynarodową bazę na terenie Chin pod zwierzchnictwem AIO (Daniel by pasował bo ambasador Chin (czy kim ona tam była) pytała się Daniela czy gdyby to Chiny a nie USA znaleźli wrota czy dalej by chciał uczestniczyć w programie)
Jeśli chodzi o zmianę konwencji serialu to może nie będzie wroga? Z konwencji "walczymy i szukamy super broni" zmieni się na "rozwiązujemy zagadki/tajemnice"?

Użytkownik michal_zxc edytował ten post 30.03.2007 - |12:14|

• 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#259 Beliskner

Beliskner

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 30.03.2007 - |12:24|

Nawet jeśli Chińczycy zabiorą wrota to co to zmienia? USA przeniosą bazę operacyjną do Bazy Alfa i stamtąd będą prowadzić badania, a komunikować mogą się statkami. Albo mogą zabrać wrota z innej planety, tylko, że wtedy byłby problem z blokowaniem drugich wrót. USA jak dla mnie nie odpuści i niezbyt chętnie zrzekłyby się własnego programu. A na pewno Pentagon nie byłby ku temu chętny, wiedząc, jakie technologie można znaleść w kosmosie.
No, chyba, że to naprawdę będzie jakaś alternatywna rzeczywistość, ten sam wątek ale inne universum. Ale mam nadzieję, że nie.
  • 0

#260 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 30.03.2007 - |12:49|

Nawet jeśli Chińczycy zabiorą wrota to co to zmienia? USA przeniosą bazę operacyjną do Bazy Alfa i stamtąd będą prowadzić badania, a komunikować mogą się statkami. Albo mogą zabrać wrota z innej planety, tylko, że wtedy byłby problem z blokowaniem drugich wrót. USA jak dla mnie nie odpuści i niezbyt chętnie zrzekłyby się własnego programu. A na pewno Pentagon nie byłby ku temu chętny, wiedząc, jakie technologie można znaleść w kosmosie.
No, chyba, że to naprawdę będzie jakaś alternatywna rzeczywistość, ten sam wątek ale inne universum. Ale mam nadzieję, że nie.

To detal powiedział bym "techniczny".
Najważniejsze co chciałem powiedzieć to "ucywilnienie" programu Stargate i nie tworzenie nowego wroga. Zakładam że film rozwiąże problem pałętających się Ori i w jakiś sposób zapanuje względny pokój w galaktyce. Nowy serial by się nie zajmował sprawami "walki o przetrwanie", "wojny" ale "rozwiązywaniem tajemnic" i "zagadek". -> To by była główna zmiana w konwencji. W jaki sposób pozbędą się naszej ekipy i sprawią że tylko Daniel zostanie - to może się stać na wiele sposobów. Wymyśliłem pierwszy lepszy ale może być też odwrotnie. Wrota zostaną w USA a poza ziemią AIO zbuduje sobie międzynarodową NAUKOWĄ i NIEMILITARNĄ bazę.
Wydaje mi się że zmieni się konwencja. Czyli żadnych (albo prawie żadnych) wrogów ale rozwiązywanie zagadek i poznawanie jakiś tajemnic.

Użytkownik michal_zxc edytował ten post 30.03.2007 - |12:51|

• 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych