Skocz do zawartości

Zdjęcie

Technologia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
529 odpowiedzi w tym temacie

#241 ugluk

ugluk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 28.09.2003 - |00:23|

Jesli zs chodzi o fotony - jesli dobrze zrozumialem uznales iz te czastki o masie dynamicznej (spoczynkowej nie maja) sa medium transmisyjnym energii. Nie jest tak chyba - fala EM niesie energie nie poprzez fotony a poprzez zmienne pole EM, natomiast energia ta nie jest nieskonczona lecz zalezy od enegrii promieniowanej przez nadajnik.

Nie zebym sie znal, leniwy tez jestem i nie chce mi sie szukac fragmentu gdzie to wyczytalem, ale zgodnie z encyklopedia onetu:
"Fale elektromagnetyczne, zaburzenie pola elektromagnetycznego (e-m). W pustej przestrzeni pole e-m opisane jest układem równań Maxwella o postaci równania falowego:" potem jest duzo wzorow i belkotu ;) ale najciekawsza jest koncowka:
"W ujęciu kwantowym, zgodnie z zasadą dualizmu korpuskularno-falowego, fale elektromagnetyczne o częstotliwości ν są strumieniami fotonów o energii E = hν, gdzie h – stała Plancka."

Jezeli jednak cos zle rozumiem to sorry :D
  • 0

#242 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 28.09.2003 - |07:59|

Jesli zs chodzi o fotony - jesli dobrze zrozumialem uznales iz te czastki o masie dynamicznej (spoczynkowej nie maja) sa medium transmisyjnym energii. Nie jest tak chyba - fala EM niesie energie nie poprzez fotony a poprzez zmienne pole EM, natomiast energia ta nie jest nieskonczona lecz zalezy od enegrii promieniowanej przez nadajnik.

Nie zebym sie znal, leniwy tez jestem i nie chce mi sie szukac fragmentu gdzie to wyczytalem, ale zgodnie z encyklopedia onetu:
"Fale elektromagnetyczne, zaburzenie pola elektromagnetycznego (e-m). W pustej przestrzeni pole e-m opisane jest układem równań Maxwella o postaci równania falowego:" potem jest duzo wzorow i belkotu ;) ale najciekawsza jest koncowka:
"W ujęciu kwantowym, zgodnie z zasadą dualizmu korpuskularno-falowego, fale elektromagnetyczne o częstotliwości ν są strumieniami fotonów o energii E = hν, gdzie h – stała Plancka."

Jezeli jednak cos zle rozumiem to sorry :D

Spoko - to z fotonami to z fizyki :) ja sie nie czepiam - wlasnie dzisiaj mam exam z tej matematyki i belkotu co je pominales :) i rownan Maxwella i wektroa Poyntinga itp - wiec na wszystko patrze z punktu teorii pola :D - sorry fiza zostala daleko za mna :D Z tym ze jesli przyjmiemy ta teorie to tym bardziej przeslona powinna zatrzymywac fale EM :D wkoncu zatrzymuje wszelkie czastki a chyba fotony sa wieksze od czastek wykorzystanych przez Sokara.

Użytkownik Katharn edytował ten post 28.09.2003 - |08:00|

Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#243 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 28.09.2003 - |10:38|

Czy sugerujesz, że przysłona potrafi podejmować logiczne decyzje?  Po za tym foton to fala świetlna, a fale radiowe światłem nie są.

To nie chodzi o inteligencje przesłony :D , lecz o to że jest szczelina popmiędzy nią , a horyzontem i tam jest dużo miejsca na materializacje fotonów które zasadniczo są bez rozmiaru , tak jak i innych cząstek energetycznych .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#244 ugluk

ugluk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 28.09.2003 - |15:36|

Z tym ze jesli przyjmiemy ta teorie to tym bardziej przeslona powinna zatrzymywac fale EM  wkoncu zatrzymuje wszelkie czastki a chyba fotony sa wieksze od czastek wykorzystanych przez Sokara.

Hmm co do wielkosci to raczej odwrotnie ;)
Ale sie zgodze, fale radiowe raczej nie maja szans zeby przeniknac przez przeslone.
O antenach wielkosci paru nanometrow takze nie slyszalem, co oczywiscie nie znaczy ze ich nie ma :D
  • 0

#245 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 28.09.2003 - |18:50|

O antenach wielkosci paru nanometrow takze nie slyszalem, co oczywiscie nie znaczy ze ich nie ma :D

No wiec powiedzmy o antenach slow kilka. Wielkosc anteny zalezy od czestotliwosci fali EM jaka chcemy emitowac. Skoro od czestotliwosci to takze od dlugosci fali. Powszechnie (optymalnie) przyjmuje sie iz antena (mam tu na mysli antene dipolowa) powinna byc 2x wieksza od dlugosci fali emitowanej. Przyklad - anteny amerykanskiej floty podwodnej do komunikowania sie z lodziami podwodnymi w glebokim zanurzeniu (fale strasznie dlugie - ogromnie niska czestotliwosc) maja nawet do 4 km dlugosci (moze nawet wiecej - brak dokladnych danych) spowodowane jest to tym iz woda ma bardzo mala glebokosc wnikania dla duzych czestotliwosci.

Odrebna dzialka to anteny paraboliczne - stosowane w radioliniach :) ale nie chce zanudzac wiec o nich nie powiem :D

#246 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 28.09.2003 - |19:44|

A może po prostu stwierdzimy że częstotliwość radiowa jest tak dobrana , aby przesłona jej nie zatrzymywała lub po prosty przesłona (po rozłożeniu ) dorabia jako antena - bo chyba nie problem podłączyć do niej przewód antenowy ??
Mi czasem się zdażało ( w zamieżchłej przeszłości :D ) podczepiać przewód antenowy do karnisza i zawsze po takiej operacji radio lepiej odbierało .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#247 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 28.09.2003 - |20:02|

A może po prostu stwierdzimy że częstotliwość radiowa jest tak dobrana  , aby  przesłona jej nie zatrzymywała  lub po prosty przesłona (po rozłożeniu )  dorabia jako antena - bo chyba nie problem podłączyć do niej przewód antenowy ??
Mi czasem się zdażało ( w zamieżchłej przeszłości :D ) podczepiać przewód antenowy do karnisza i zawsze po takiej operacji radio lepiej odbierało .

Widzisz - ja sie nie chce zaglebiac w teorie anten :) - zreszta za malo sie jeszcze znam :) - byc moze przeslona moglaby spelnac role anteny - ale bylaby to antena paraboliczna - a taka do lacznosci radiowej (takie przenosne radia jakich SG uzywaja) z tego co wiem sie nie bardzo nadaje.
Natomiast jesli chodzi o anteny - to aby zrobic antene wystarczy ze wezmiesz kawal drutu lub wieszak na ubrania (taki z szafy :D) metalowy przetniesz poprzeczke w jednym miejscu i juz masz godowa antene dipolowa (fakt - cudownych osiagow to ona miec nie bedzie :D)
Jesli chodzi o teorie przepuszczania przez przeslone - z ta nowa wzbogacona trinium - moze byc ciezko sprawdzic (wkoncu trinium nie ma w zadnych tablicach :) - chodzio przenikalnosci elektr., magn. i konduktywnosc :)) - ale sprawdze jak to bylo z tytanowa, oblicze i zapodam czestotliwosci :)

Użytkownik Katharn edytował ten post 28.09.2003 - |20:04|

#248 ugluk

ugluk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 28.09.2003 - |20:15|

A może po prostu stwierdzimy że częstotliwość radiowa jest tak dobrana  , aby  przesłona jej nie zatrzymywała

Czyzbys sugerowal, ze uzywaja czestotliwosci fal gamma? :D
Chociaz wlasciwie nie wiem jakie dlugosci fal przenikaja przez metale, ale na pewno beda one dosyc krotkie.
Wg mnie GDO i cala lacznosc radiowa odbywa sie na czestotliwosciach rzedu paru GHz. Teal'ca ciagnacego za soba 4km anteny takze nie zauwazylem :D

lub po prosty przesłona (po rozłożeniu )  dorabia jako antena - bo chyba nie problem podłączyć do niej przewód antenowy ??

Mysle ze bardziej by to wytlumaczyl Katharn (chyba ze stosuje zasade 3Z ;) ) ale sprobuje:
Wydaje mi sie, ze jest to niemozliwe, poniewaz na takiej plaskiej powierzchni powstawalo by wiele pradow wirowych, ktore znieksztalcilyby sygnal radiowy (jezeli nie zupelnie zniwelowaly). Albo dobra, niech to Katharn wytlumaczy :rolleyes:
  • 0

#249 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 28.09.2003 - |20:25|

Natomiast jesli chodzi o anteny - to aby zrobic antene wystarczy ze wezmiesz kawal drutu lub wieszak na ubrania (taki z szafy ) metalowy przetniesz poprzeczke w jednym miejscu i juz masz godowa antene dipolowa (fakt - cudownych osiagow to ona miec nie bedzie )

Pozwól Katharn, że zapytam: po co przecinać? Nie żebym krytykował to co powiedziałeś, po prostu mnie to ciekawi. Cały wieszak nie może być?
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#250 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 28.09.2003 - |20:35|

Natomiast jesli chodzi o anteny - to aby zrobic antene wystarczy ze wezmiesz kawal drutu lub wieszak na ubrania (taki z szafy ) metalowy przetniesz poprzeczke w jednym miejscu i juz masz godowa antene dipolowa (fakt - cudownych osiagow to ona miec nie bedzie )

Pozwól Katharn, że zapytam: po co przecinać? Nie żebym krytykował to co powiedziałeś, po prostu mnie to ciekawi. Cały wieszak nie może być?

Chodzi to o antene nadawcza :) - aby zrobic antene dipolowa musisz miec kawalek drutu o dwoch koncach - zasada dzialania takiej anteny opiera sie na wielokrotnej zmianie biegunowosci tego kawalka drutu (przeplyw pradu itd - Boze ale ja upraszczam :D - mam nadzieje ze po tych uproszczeniach nie stracilo to slusznosci :D) - jesli interesuje cie to bardziej to poszukaj ksiazek z Teorii Anten, Podstaw Radiokomunikacji oraz Teorii Pola w Telekomunikacji - mam na mysli skrypty i podreczniki akademickie (2 ostatnie z wymienionych przedmiotow juz mialem a pierwszy - Teoria anten bede mial w tym semestrze).
Wieszak z szafy zazwyczaj (metalowy) jest zbudowany z jednego kawalka - wiec jak sie ma zmieniac rozlozenie ladunkow?
W przypadku anteny odbiorczej - obi podpinal do karnisza i lepiej mu radio gralo - po prostu wydluzyl sobie antene - a wlasciwie zwiekszyl jej powierzchnie uzyteczna.

Jesli chodzi o czestotliwosc lub dlugosc fali EM przenikajacej przez tytan - szukam danych potrzebnych do obliczen - moze sie jutro na wydziale zapytam :) - jednym slowem - jak policze umieszcze tutaj :D

Użytkownik Katharn edytował ten post 28.09.2003 - |20:40|

#251 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 28.09.2003 - |20:53|

Pewnie bym nie zrozumiał nawet słowa z wymienionych przez Ciebie książek. Dzięki za wyjaśnienie od dzisiaj będę robił anteny. :D
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#252 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 28.09.2003 - |20:57|

Jesli chodzi o czestotliwosc lub dlugosc fali EM przenikajacej przez tytan - szukam danych potrzebnych do obliczen - moze sie jutro na wydziale zapytam  - jednym slowem - jak policze umieszcze tutaj 

Ok czekamy , wstrzymam się z teoriami do jutra :D .

Czyzbys sugerowal, ze uzywaja czestotliwosci fal gamma?
Chociaz wlasciwie nie wiem jakie dlugosci fal przenikaja przez metale, ale na pewno beda one dosyc krotkie.
Wg mnie GDO i cala lacznosc radiowa odbywa sie na czestotliwosciach rzedu paru GHz. Teal'ca ciagnacego za soba 4km anteny takze nie zauwazylem

A wziełeś pod uwage że to może być szpulka bardzo cienkiego drutu o długości raptem kilku kilomertów :D . Wojskowi używają takich szpulek do komunikacji i strerowania niektórymi pociskami i tam są troche wieksze odległości niz 4km .
I nie widaćjej w pocisku do puki się nie rozwinie wtedy się po prostu o nią potykasz :D , wciąż nie widzisz podwójnego przewodu .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#253 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 28.09.2003 - |21:29|

Czyzbys sugerowal, ze uzywaja czestotliwosci fal gamma?
Wg mnie GDO i cala lacznosc radiowa odbywa sie na czestotliwosciach rzedu paru GHz. Teal'ca ciagnacego za soba 4km anteny takze nie zauwazylem

A wziełeś pod uwage że to może być szpulka bardzo cienkiego drutu o długości raptem kilku kilomertów :D . Wojskowi używają takich szpulek do komunikacji i strerowania niektórymi pociskami i tam są troche wieksze odległości niz 4km .
I nie widaćjej w pocisku do puki się nie rozwinie wtedy się po prostu o nią potykasz :D , wciąż nie widzisz podwójnego przewodu .

pozwole sobie jeszcze cos dodac - przyklad ktory podalem - antena o dlugosci 4 km - sluzy do nadawania komunikatow do lodzi podwodnych zanurzonych na glebokosc okolo 100m. Nadawanie samego komunikatu odbywa sie za pomoca kodu literowego - sa to grupy po trzy litery. W kazdym przekazie sa 3 takie grupy - nadawanie takie i odbior zabiera bardzo duzo czasu.

Do lacznosci w serialu uzywane za czestotliwosci (tak na oko powiem) mikrofalowe z pasm okolo UHF, L, LS (czyli tak od 0,7 do 3 GHz) - moze troszke wiecej. Takie wlasnie czestotliwosci sa powszechnie wykorzystywane do lacznosci krotkodystansowej.
Dla porownania podam iz fala radiowa o wymienionej czestotliwosci wniknie w wode na glebokosc max 10 cm. :D

To tyle wtracenia :D

Użytkownik Katharn edytował ten post 28.09.2003 - |21:31|

#254 Lustro

Lustro

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów
  • MiastoKraków

Napisano 29.09.2003 - |09:50|

Ludzie opracowali różne metody komunikacji na odległość. Kiedy korzystamy z łączności laserowej lub na podczerwień, urządzenia odbiorczo- nadawcze muszą się "widzieć". Ale kiedy korzystamy z fal radiowych, morzemy się porozumiewać stojąc po dwuch różnych stronach góry. Fale radiowe poprostu są bardziej przenikliwe. Chyba o to chodzi.

Nie jestem specjalistą z dziedziny mat-fiz-chem itp., ale jeżeli fale radiowe przechodzą przez przesłonę, to co z innymi falami, co z promieniowaniem – też? Czy fale np. o dużej częstotliwości mogą być użyte jako broń?
  • 0

#255 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 29.09.2003 - |10:15|

Czy fale np. o dużej częstotliwości mogą być użyte jako broń?

Przeciez sa uzywanie :D - swiatlo to tez fala EM :D no i lasery sa stosowane - moze jeszcze nie bezposrednio na polu walki - znaczy my ich jeszcze nie uzywamy ze wzgledu na brak porecznego malego i efektywnego zrodla energii, ale kto wie moze wkoncu przyswoimy obca technologie :) Jak na razie stosujemy lasery do naprowadzania.
Promieniowanie EM - fal radiowych takze jest wykorzystywane na wspolczenych polach walki (tutaj mowa o konfliktach czysto ludzkich :D) - np.: amerykanskie samoloty typu AWACS i PROWLER sa wyposazone w generatory bialego szumu i inne urzadzenia zaklocajace :)
Na ten temat moznaby duzo jeszcze napisac :)

#256 Lustro

Lustro

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów
  • MiastoKraków

Napisano 29.09.2003 - |10:57|

Jeszcze co do wiru – w pierwszym odcinku serialu, kiedy Apophis przybywa na ziemie z Jaffa – gdy odchodzą nie tworzy się wir przynajmniej nie jest pokazany, ale i przed i po otwarciu wszyscy stoją na pomoście, (dobra, zbiegli i wybiegli gdy montażysta pokazał biegnących żołnierzy).
I jeszcze jedno – jak Apophis otworzył wrota? Rozgryzł w dwie minuty program sterujący wrotami. A był w sterownin ?

Użytkownik Lustro edytował ten post 29.09.2003 - |11:02|

• 0

#257 JoVisH

JoVisH

Starszy kapral

• VIP
  • 336 postów

Napisano 29.09.2003 - |13:14|

I jeszcze jedno – jak Apophis otworzył wrota? Rozgryzł w dwie minuty program sterujący wrotami. A był w sterownin ?

Taaa... była już o tym debata. Zarówno na starym jak i na nowym forum. Wyjaśnień było co najmniej kilka i każde równie prawdopodobne :). Sam jako nowy user na starym forum przyczepiłem się do tego błedu. Bo co by nie pisać to jest to błąd scenarzystów. Niewielki ale zawsze :).
  • 0
"...something takes a part of me..."

#258 ugluk

ugluk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 29.09.2003 - |13:28|

Nie jestem specjalistą z dziedziny mat-fiz-chem itp., ale jeżeli fale radiowe przechodzą przez przesłonę, to co z innymi falami, co z promieniowaniem – też? Czy fale np. o dużej częstotliwości mogą być użyte jako broń?

Prawdopodobnie przeslona nie przepuszcza fal radiowych, ale czym wieksza czestotliwosc tym bedzie miala coraz wieksze trudnosci i np. fale gamma przepusci.
A czy mozna zastosowac to jako bron? Hmm w jakims sensie tak, tyle ze pracownicy SGC zaczeliby umierac na ... chorobe popromienna ;)

Inna sprawa to lasery, czy przypadkiem odpowiednio mocnym laserem nie mozna przepalic tytanu? Bo o trinium trudno powiedziec.
EMP takze jest ciekawym pomyslem na wykonczenie SGC :D
  • 0

#259 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 29.09.2003 - |14:18|

A może po prostu stwierdzimy że częstotliwość radiowa jest tak dobrana , aby przesłona jej nie zatrzymywała lub po prosty przesłona (po rozłożeniu ) dorabia jako antena - bo chyba nie problem podłączyć do niej przewód antenowy ??

Moim zdaniem przysłona nie ma większego wpływu na łączność radiową. B)
Teraz powołam się na jeden odcinek.
W jednym z odcinków Jack pilotował bezzałogowy myśliwiec jakiejś bardziej zaawansowanej koloni ludzkiej. Toczyła się tam wojna między kontynentami. Na początku tego odcinka, ktoś kilka razy otwierał tunel. SGC wykryło, że ktoś nadaje sygnały. Dostroili aparaturę do jakiejś tam częstotliwości i nawiązali kontakt.
Gdybym wiedział, który to odcinek to bym wstawił cytat z tekstu.

Właściwości fal E-M zależą od ich częstości i długości. Katharn wcześniej to lepiej opisywał. Wszystkie są jakąś formą promieniowania. Weźmy pod uwagę promieniowanie jonizujące. Promieniowanie alfa, można powstrzymać zwykłą kartką papieru. Do powstrzymania promieniowania beta potrzebna jest stalowa płyta. Aby powstrzymać promieniowanie gamma, będziemy potrzebować płyty ołowiowej o niezłej średnicy.
W odcinku, o którym pisałem wyżej, było powiedziane na jakiej częstotliwości została nawiązana łączność. Jak ktoś mi poda tytuł, albo numer to sprawdzę.
A teraz wojskowe zastosowania fal E-M. :D Pierwsze to chyba radary. Potem różne urządzenia zagłuszające. Np. armia amerykańska do niszczenia irackich radarów używała Impulsu Radiowego Wysokiej Częstotliwości. :) Jego zadaniem było przepalenie systemów elektronicznych stacji radiolokacyjnej. Kilka lat temu przeczytałem w gazecie, że armia niemiecka próbuje opracować laser pracujący w nadfiolecie, do uszkadzania elektroniki czołgów wroga. A ze dwa, trzy tygodnie temu usłyszałem w radiu, że jakaś amerykańska firma opracowała broń energetyczną do obezwładniania ludzi. :rolleyes: Używa mikrofal do podgrzewania wody w ludzkim organizmie, co powoduje obezwładnienie ofiary. Może być stosowane wobec osób z rozrusznikiem serca, nie powoduje skutków ubocznych, oprócz silnego bólu. :( Amerykańscy marins, których się używa do tłumienia demonstracji, już zamówili kilka egzemplarzy.
Robi się kosmicznie, prawda?

Użytkownik M.M edytował ten post 29.09.2003 - |15:27|

• 0

#260 Lustro

Lustro

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów
  • MiastoKraków

Napisano 29.09.2003 - |14:20|

A czy mozna zastosowac to jako bron? Hmm w jakims sensie tak, tyle ze pracownicy SGC zaczeliby umierac na ... chorobe popromienna ;)

I właśnie o to chodzi. Jeżeli przyjmiemy że fale radiowe mogą przeniknąć przez przysłonę, to czemu nie inne (lub promieniowanie). Czyli można by użyć innych fal, promieniowania – do ataku na bazę (przez którą ze stron, nie ma w tej chwili znaczenia).
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych