A może po prostu stwierdzimy że częstotliwość radiowa jest tak dobrana , aby przesłona jej nie zatrzymywała lub po prosty przesłona (po rozłożeniu ) dorabia jako antena - bo chyba nie problem podłączyć do niej przewód antenowy ??
Moim zdaniem przysłona nie ma większego wpływu na łączność radiową.
Teraz powołam się na jeden odcinek.
W jednym z odcinków Jack pilotował bezzałogowy myśliwiec jakiejś bardziej zaawansowanej koloni ludzkiej. Toczyła się tam wojna między kontynentami. Na początku tego odcinka, ktoś kilka razy otwierał tunel. SGC wykryło, że ktoś nadaje sygnały. Dostroili aparaturę do jakiejś tam częstotliwości i nawiązali kontakt.
Gdybym wiedział, który to odcinek to bym wstawił cytat z tekstu.
Nie jestem specjalistą z dziedziny mat-fiz-chem itp., ale jeżeli fale radiowe przechodzą przez przesłonę, to co z innymi falami, co z promieniowaniem – też? Czy fale np. o dużej częstotliwości mogą być użyte jako broń?
Właściwości fal E-M zależą od ich częstości i długości. Katharn wcześniej to lepiej opisywał. Wszystkie są jakąś formą promieniowania. Weźmy pod uwagę promieniowanie jonizujące. Promieniowanie alfa, można powstrzymać zwykłą kartką papieru. Do powstrzymania promieniowania beta potrzebna jest stalowa płyta. Aby powstrzymać promieniowanie gamma, będziemy potrzebować płyty ołowiowej o niezłej średnicy.
W odcinku, o którym pisałem wyżej, było powiedziane na jakiej częstotliwości została nawiązana łączność. Jak ktoś mi poda tytuł, albo numer to sprawdzę.
A teraz wojskowe zastosowania fal E-M.

Pierwsze to chyba radary. Potem różne urządzenia zagłuszające. Np. armia amerykańska do niszczenia irackich radarów używała Impulsu Radiowego Wysokiej Częstotliwości.

Jego zadaniem było przepalenie systemów elektronicznych stacji radiolokacyjnej. Kilka lat temu przeczytałem w gazecie, że armia niemiecka próbuje opracować laser pracujący w nadfiolecie, do uszkadzania elektroniki czołgów wroga. A ze dwa, trzy tygodnie temu usłyszałem w radiu, że jakaś amerykańska firma opracowała broń energetyczną do obezwładniania ludzi.

Używa mikrofal do podgrzewania wody w ludzkim organizmie, co powoduje obezwładnienie ofiary. Może być stosowane wobec osób z rozrusznikiem serca, nie powoduje skutków ubocznych, oprócz silnego bólu.

Amerykańscy marins, których się używa do tłumienia demonstracji, już zamówili kilka egzemplarzy.
Robi się kosmicznie, prawda?
Użytkownik M.M edytował ten post 29.09.2003 - |15:27|