Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 098-099 - S05E16-E17 The Incident

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
489 odpowiedzi w tym temacie

#241 TróFan

TróFan

Szeregowy

• Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 16.05.2009 - |21:51|

No właśnie, a te same drzwi są zaraz za odwiertem i przetrwały eksplozję jądrową??

Przecież nie wiemy jeszcze jak wyglądała eksplozja. Może Faraday miał rację i energia eksplozji oraz elektomagnetyzm się zanichilowały i na powierzchni wybuch nie był wogóle odczuwalny.
  • 0
destination annihilation

#242 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 16.05.2009 - |22:24|

No właśnie, a te same drzwi są zaraz za odwiertem i przetrwały eksplozję jądrową??

Przecież nie wiemy jeszcze jak wyglądała eksplozja. Może Faraday miał rację i energia eksplozji oraz elektomagnetyzm się zanichilowały i na powierzchni wybuch nie był wogóle odczuwalny.

Dokładnie to samo pisałem jakiś czas temu kilka razy. Nie wiem czemu wszyscy uparcie to pomijają spodziewając się grzybka atomowego nad wyspą. Po pierwsze bomba jest dość głęboko pod ziemią. Po drugie to już nie jest termojądrówka. Poderzewam, że siła detonacji samego zapalnika byłaby co najwyżej zbliżona do Hiroszimy. Wiem jak brzmi to "co najwyżej" w tym kontekście, ale przecież to tylko kilkanaście kiloton - o zniszczeniu wyspy nie ma mowy. Po trzecie i najważniejsze... No właśnie - Dan dość wyraźnie użył słowa "anihilacja" i już to powinno nam dać do myślenia. Być może obszar realnych zniszczeń ograniczy się do tego pomieszczenia zalanego później betonem.
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#243 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 16.05.2009 - |22:33|

Jeżeli, ktoś boi się o Juliet, że przy skoku w czasie zostanie pod ziemią, to przypominam, że w 2007 jest tam teraz wielka dziura po implozji bunkra.

Świetna uwaga ;) Czyli Juliet nie zintegruje się z glebą :lol:
  • 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#244 Blah

Blah

Plutonowy

• Użytkownik
  • 372 postów

Napisano 16.05.2009 - |22:39|

Świetna uwaga ;) Czyli Juliet nie zintegruje się z glebą :lol:

Skad ta pewnosc?:P
moze podczas robienia bunkra wylali kilka metrow cementu na to:P
  • 0

#245 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 17.05.2009 - |06:31|

Ktos napisał, ze wyjasniło sie co Dharma roibła na wyspie, moze mnie ktos oswiecic, przeciez nie było o tym nawet jednego słowa.

Przecież można się domyślić, chociażby z filmów instruktażowych i z tego co pokazano w 5 sezonie.
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#246 amst

amst

Szeregowy

• Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 17.05.2009 - |09:39|

Przepraszam, czy ktoś gdzieś wyjasniał kwestię greckich napisów na tkaninie robionej przez Jacoba? co oznaczają? Nie mogę się doszukać tu w watku...
Ok znalazłam sama, jakby kogoś interesowało:

http://3.bp.blogspot...translation.jpg

(Poprawiłam link, bo obrazek nie chciał się wyświetlać, nawet w autozminiejszonej wersji)

Użytkownik amst edytował ten post 17.05.2009 - |11:54|

• 0

#247 margoq

margoq

Kapral

• Użytkownik
  • 156 postów
  • Miastosie wzial dymek?

Napisano 17.05.2009 - |10:01|

Przepraszam, czy ktoś gdzieś wyjasniał kwestię greckich napisów na tkaninie robionej przez Jacoba? co oznaczają? Nie mogę się doszukać tu w watku...

na makatce sa dwa napisy, oba sa cytatami pochodzymi z Odysei Homera:

pierwszy ΘΕΟΙ ΤΟΣΑ ΔΟΙΕΝ ΟΣΑ ΦΡΕΣΙ ΣΗΣΙ ΜΕΝΟΙΝΑΣ = "may the gods grant thee all that thy heart desires" 'niech bogowie obdarza cie tym czego twe serca porzada'

drugi, nie pokazany w calosci - ΘΕΟΙ ΔΕ ΤΟΙ ΟΛΒΙΑ ΔΟΙΕΝ = "may the gods grant thee happiness" - 'niech bogowie obdarza cie szczesciem'

EDIT: amst, cos problemy sa z tym co podales, nie pokazuje sie. W koncu wrzucilam link w wyszukiwarke - ok, widze, ze podaja tam tylko jeden cytat i porownanie do przekladu z Odysei - i wciaz obstawiam przy swojej wersji 'bogowie' zamiast 'niebo' - w starozytnej grecji mieli politeizm i nie istnialo pojecie jednego 'nieba', co najwyzej Olimp ;)

Użytkownik margoq edytował ten post 17.05.2009 - |10:07|

• 0

#248 Mumin

Mumin

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów
  • MiastoGórny Ślonsk

Napisano 17.05.2009 - |10:16|

Co do tego co spowoduje eksplozja bomby, najbardziej prawdopodobne wydaje mi się to co mówił Miles. Wybuch bomby spowoduje incydent, który z kolei doprowadzi później do rozbicia LOSTowego samolotu. A co do tego jak wszyscy przeżyją wybuch i jak wyspa przetrwa- potężna energia Swana zneutralizuje wybuch.
  • 0

#249 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 17.05.2009 - |10:29|

1. O co chodzi z Dotykiem Jacoba? Co może dawać jego błogosławieństwo? Widać, że jest to ważne, gdyż Jacob usilnie starał się wszystkich dotknąć.
2. Bardzo interesujący jest motyw znalezienia pierścienia Drive Shaft. Jakoś nie chce mi się wierzyć, by ta scena nie miała jakiegoś większego sensu, może to taki mini-spoiler na sezon szósty? Hurley niesie gitarkę, Sun pierścień...
3. Ciekawe co jadł Jacob's Enemy, że nie chciał ryby. Ponadto stwierdził, że nie musi pytać o nic nowo przybyłych. ImO pożywił się ekipą z szalupy zwiadowczej Black Rock :D
  • 0

#250 wojto16

wojto16

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 17.05.2009 - |11:22|

Istotne w postaci Jacoba jest nie tylko dotyk, ale też słowa skierowane do Jacka ("Wystarczy tylko lekko popchnąć"). Pełni on identyczną rolę jak Abaddon i Eloise Hawking, czyli pilnowanie by pewne niezwykle ważne wydarzenia w przeszłości i przyszłości na pewno się wydarzyły. Abaddon posłał Johna na tą wycieczkę, Eloise zmuszała Dana do edukacji kosztem życia prywatnego oraz doprowadziła do rozstania się Desmonda z Penny (żeby nic go nie trzymało). Jacob zaś ocalił Saiyda kosztem Nadii (identyczny powód jak u Desa), ocalił Kate przed rozpoczęciem kryminalnej kariery już w dzieciństwie, Hurleya przekonał do lotu. Nie wiadomo tylko dlaczego spotkał się z Jinem i Sun oraz dlaczego załatwił batonik dla Jacka. Może w tym batoniku była możliwość wygranej darmowego biletu linii Oceanic:)?

To właśnie Jacob wynajął Ilanę żeby sprowadziła na pokład samolotu buńczucznego Saiyda, a to ze zleceniem rodziny Avellino to zwykła bujda mająca uwiarygodnić tę historię. I dlatego nie szukała ona zaginionego zbiega, bo miała tylko go sprowadzić na Wyspę, by mógł zrealizować swoje zadanie (postrzelenie Bena, przemontowanie bomby). Podejrzewam, że Jacob posiada zdolność leczenia (Locke wyglądał na niemal martwego nim dotknął go Jacob), tak samo Ilana w tym szpitalu wyglądała okropnie, a potem nie miała już żadnych uszkodzeń ciała. Zgodziła się pomóc, a on w nagrodę ją wyleczył.

Takie moje świeże spostrzeżenia.
  • 0

#251 zerus88

zerus88

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów
  • MiastoOlsztyn

Napisano 17.05.2009 - |11:23|

1.
Błogosławieństwo czy klątwa? Gdyby Jacob nie spotkał Kate czy Sawyera to być może da dwójka nigdy nie wsiadła by na pokład samolotu, i nie rozbili się na wyspie.

2.
Raczej Sun znalazła pierścień na wyspie, żeby można to było połączyć ze sceną ślubu. Inaczej żeby scena na wyspie spójnie przeszła we flashback. A póki co, to Hurley ma tylko futerał na gitarę, którego zawartość nie jest znana (chyba). Po drugie natomiast to taki smaczek od twórców dla fanów, tak samo jak Juliet wypowiadająca :"live together, die alone"

3.
Nie mam pojęcia.

Wracając do odwiedzin Jacoba, to cholernie przypadkowe one były. Odwiedził małą Kate i młodego Jamesa, ale Hurleya odwiedził na chwilę przed odlotem lotu 316. Również Sayida odwedza już po powrocie O6. Natomiast Locke'a , Jacka, Jin i Sun odwiedza, gdy ci byłi już dorośli, ale przed katastrofą lotu 816. Dodakowo Jacob u Iliany. Mam takie wrażenie że w 6 sezonie będziemy takie spotkania oglądać znacznie częściej. A co, jeśli Kubuś odwiedził każdego z rozbitków, zapoczątkowując w mniejszym lub większym stopniu ciąg zdarzeń, co w rezultacie skończyło się tym, że każdy z "dotkniętych" rozbił się na wyspie?

EDIT:

Jacob zaś ocalił Saiyda kosztem Nadii (identyczny powód jak u Desa), ocalił Kate przed rozpoczęciem kryminalnej kariery już w dzieciństwie, Hurleya przekonał do lotu. Nie wiadomo tylko dlaczego spotkał się z Jinem i Sun oraz dlaczego załatwił batonik dla Jacka. Może w tym batoniku była możliwość wygranej darmowego biletu linii Oceanic:)?

Ja raczej uważąm, że Jaco pomógł Kate w jej kryminalnej karierze. Gdyby nie zapłacił za pudełko, po Kate przyjechałaby jej matka, zganiła ją, że nie wolna zabierać cudzej własności (a zwłaszcza życia). Płacąc za pudełko, Jacob pokazał Kate, że zbrodnie mogą ujść na sucho i że czasami można dostać to czego się pragnie, nie poświęcając nic. Co to batonka? Nie wiem o co chodzi z batonikiem, ale zobaczcie, kiedy ta scena ma miejsce. To byla pierwsza operacja Jacka w szpitalu, gdzie chirurgiem był jego ojciec. Gdyby Jack się poddał/wkurzył (niepotrzebne skreśl) to zmienił by szpital, został chirurgiem gdzieś indziej. Wtedy nie widziałby, że jego ojciec pije w pracy, nie doprowadził do zwolnienia go. Wtedy Christian nie poleciałby z AL do Australii i nie umarłby tam. A gdyby nie umarł, to Jack nie leciałby po trumnę. Być może o to chodziła z tym lekkim popychaniem.

Użytkownik zerus88 edytował ten post 17.05.2009 - |11:39|

• 0

#252 margoq

margoq

Kapral

• Użytkownik
  • 156 postów
  • Miastosie wzial dymek?

Napisano 17.05.2009 - |11:31|

co do Jacoba i Ilany - nie przypominam sobie, zeby gosciu ja dotykal. Moim zdaniem brak blizn po oparzeniach to raczej efekt chirurgii, juz bardziej uwierzylabym w to, ze Ilana robi to dla Jacoba, bo ten np zaplacil za te operacje...
  • 0

#253 amst

amst

Szeregowy

• Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 17.05.2009 - |12:01|

3. Ciekawe co jadł Jacob's Enemy, że nie chciał ryby. Ponadto stwierdził, że nie musi pytać o nic nowo przybyłych. ImO pożywił się ekipą z szalupy zwiadowczej Black Rock :D

Nie wiem na ile jest sens zagrzebywać się w odniesienia biblijne, ale Ezaw (brat biblijnego Jakuba) sprzedał swoją pierworodność młodszemu bratu (Jakubowi) za miskę soczewicy
  • 0

#254 Mumin

Mumin

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów
  • MiastoGórny Ślonsk

Napisano 17.05.2009 - |12:06|

Czy wie ktoś w jakim języku mówili do siebie Jackob i Ilana? Cały czas powraca pytanie- co oznacza dla reszty zabójstwo Jakuba i fakt przejęcia władzy przez Samuela... Przy okazji- skąd wzieliście to imię?
  • 0

#255 margoq

margoq

Kapral

• Użytkownik
  • 156 postów
  • Miastosie wzial dymek?

Napisano 17.05.2009 - |12:15|

Mumin - zanim cos napiszesz, PRZECZYTAJ, odpowiedzi na Twoje pytania przewinely sie dziesiatki razy!
Jacob rozmawial i Ilana po rosyjsku.
Co do Samuela - to nie jest jego imie NA 100%, ale jakos nazywac go trzeba, a biblijnie sie zgadza (choc, jak juz mozna bylo doczytac, jest wiele postaci religijnych, do ktorych mozna przypasowac Jacoba i jego przeciwnika)
  • 0

#256 gopher

gopher

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 101 postów
  • MiastoWlkp.

Napisano 17.05.2009 - |12:33|

A co do hipotezy, że Juliet podobnie jak Desmond, przeżyła - oznacza to że zobaczymy ją w przyszłym sezonie biegającą nago po wyspie. ;)

Już wolałbym, żeby nie przeżyła, niż ma "hasać na golasa"... Mam nadzieję, że twórcy zadbają o dobre samopoczucie widzów i ona nie przeżyje =) Ciekawe, co przyniesie 6 sezon oprócz nowych zagadek.
  • 0

#257 zerus88

zerus88

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów
  • MiastoOlsztyn

Napisano 17.05.2009 - |12:45|

Wcale bym się nie zdiwił, jakby Juliet przeżyła, ale przeniosła się w czasie do roku 2030, i tam spotkała córkę Sun, Charliego Huma, Aarona i Walta :D . A i jeszcze córkę Sawyera. I cała epika szukała by wyspy, żeby jeszcze raz przekręcić koło. Ewentualnie wszystkie "rozbitkowe: dzieci w przyszłości będą pracować w DHARMIE. :D
  • 0

#258 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 17.05.2009 - |14:50|

Podejrzewam, że Jacob posiada zdolność leczenia (Locke wyglądał na niemal martwego nim dotknął go Jacob), tak samo Ilana w tym szpitalu wyglądała okropnie, a potem nie miała już żadnych uszkodzeń ciała. Zgodziła się pomóc, a on w nagrodę ją wyleczył.

Ciekawe co się stało Ilanie, że wygląda jak wygląda?

Użytkownik Teoria spiskowa edytował ten post 17.05.2009 - |14:51|

• 0

#259 ashlon

ashlon

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 17.05.2009 - |15:51|

Kij z Ilana, ja wolalbym, zeby Sayid (jako jedna z najbardziej charakterystycznych postaci) przezyl. Zamiast niego mogliby odstrzelic np. Kate.
  • 0

#260 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 17.05.2009 - |18:48|

Kij z Ilana, ja wolalbym, zeby Sayid (jako jedna z najbardziej charakterystycznych postaci) przezyl. Zamiast niego mogliby odstrzelic np. Kate.

Historia Sayida już się wczerpała natomiast Kate potrzebna jest do trójkąta. :P
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych