@Metalfish
Troszkę naprawdę dziwnie rozumiesz wiarę. Ślepa wiara w dogmaty bez wiedzy o nich (i zadawania pytań), to właśnie "moherek" czy afgański talib.
To tak jak w polskim kościele - przykład wręcz idealny - jedni ubierają moherowy beret, słuchają pewnej rozgłośni z Torunia i wszędzie szukają żydowskich spisków, drudzy - czytają "Tygodnik Powszechny", jeżdżą do Łagiewnik i wykładnią nauk Kościoła jest dla nich Benedykt XVI. Dla prawdziwego katolika pytanie o nielogiczności w Biblii jest punktem zaczepienia do merytorycznej dyskusji, może poszerzenia swojej wiedzy. Dla "mohera" to atak na kościół, a reakcja z jego strony to wrzaski i wyzywanie adwersarza od Antychrystów.
Właśnie postępowanie Jacka w kwestii butów - ma ewidentne znamiona "moherstwa". Pozostali też pomału zaczynają iść w tym kierunku.
Zresztą, w jednym z poprzednich odcinków (sezon 4) Ben wyśmiewał oddawanie kultu plamie na ścianie w kształcie Matki Boskiej. Jest to akurat wspomniany fakt autentyczny: z Matki Boskiej Naszybnej (z Florydy) był ubaw na całego w samym Watykanie
Co więcej - był to dowód, że "Mohery" mają zasięg ogólnoświatowy.
No, ale Ben jest w tym momencie po prostu śmieszny. Wyśmiewa jednych, a jego "wiara"jest dokładnie na tym samym poziomie: nie zadawaj pytań o wyspę, masz wierzyć.
Człowiek Wiary wierzy, ale ma wątpliwości, zadaje pytania, poszukuje, chce wiedzieć. Taki po części był Locke na początku serialu. Dlatego późniejsza przemiana Locke'a w durnia, ślepo wierzącego Benowi, wybitnie mi się nie podobała. I dlatego nie podoba mi się to, co robią teraz z Jacka. To nie jest przemiana, to są płycizny. Jack w ten sposób nie stanie się Człowiekiem Wiary, wystarczy drobiazg, który tą wiarą zachwieje i on tę wiarę utraci.
Teoria, że Sawyer i dziadek Jacka to jedna i ta sama osoba? Przy takich skokach w czasie możemy rzeczywiście dojść do takich paradoksów. Choć w tym przypadku, to ja obawiam się dużo gorszej rzeczy. Pamiętasz, jak nieprzytomny Sawyer w bunkrze powiedział do Kate "Dlaczego mnie zabiłaś", a we flashbacku widzieliśmy, jak Kate odesłała swojego tatusia w niebyt? Dopowiedz sobie do tego resztę (kim może być Sawyer), choć jest z lekka niesmaczna.
TLE i wyjaśnienia paru zagadek z historii Dharmy i Hanso Foundation. Ponieważ wiele osób nie zna TLE, właśnie wypadałoby wyjaśnić parę rzeczy w serialu. Wbrew pozorom, to właśnie buty i odtwarzanie lotu 815 zostały na całego obśmiane na wielu forach. Więcej ludzi na świecie, nie tylko ja (i mała grupka z tego forum) oczekuje naprawdę sensownych wyjaśnień. A jeśli to nie miały być buty, tylko inna rzecz, to jeszcze gorzej, bo przed nami perspektywa kolejnego gniota, z tematem głównym "Co miało być zamiast butów?" Jeśli twórcy twierdzą, że kwestia butów, to "najbardziej palące pytania fanów", to najwyraźniej zaklinają rzeczywistość, to dla naprawdę wielu osób jest wątek poboczny. A robienie z tego głównego tematu odcinka, jest robieniem z widza idioty i sugerowaniem mu, że powinien interesować się w serialu mało znaczącymi szczegółami.
Rys psychologiczny postaci w serialu? O ile na początku miało to sens, tak teraz jest to płyciutkie jak kałuża.
@korowiow
Przyznam szczerze - od pewnego czasu (początek piątego sezonu mniej więcej) wyłączam mózg i oglądam Losta bez zagłębiania się w szczególiki - to moim zdaniem jedyny sposób, żeby przetrawić te niedorzeczności, jakimi ostatnio karmią nas autorzy.
Coś mi się zdaje, że pomału zmierzam do etapu, gdy Losta nie da się już oglądać na trzeźwo. Po zakończeniu serialu twórcy będą mi wówczas winni koszty kuracji odwykowej.
A teraz coś, o czym jak do tej pory nikt nawet się nie zająknął:
1. Wyspa skacze - OK, Dharma znalazła wyspę w latach 70-tych dzięki stacji - OK. A jak znaleźli ją żołnierzyki w latach 50-tych? Na ślepo? Wątpię, bo na zdjęciu przylepionym do tablicy jest napis TOP SECRET, a tego typu operacje są planowane, a nie powierzane ślepemu losowi. Czyli też musieli wiedzieć, jak znaleźć wyspę.
2. Jeśli jedyna droga na wyspę prowadzi poprzez Stację Lamppost, to czemu służyła stacja, gdzie siedzieli polarnicy Penny? Dwie stacje służące namierzaniu wyspy?
3. Jest więcej takich miejsc na świecie (no przecież to wiemy od 02x19). Jeśli tak, to skąd pewność, że ktoś jeszcze nie wie, że w ten sposób można namierzyć wyspę? I skąd pewność, że sama Dharma nie zostawiła sobie furtki?
4. A jak na wyspę dostawali się Starożytni budowniczowie stopki czy kółka? Wiadomo, że mieli jakieś kontakty ze starożytnymi Egipcjanami, a teleport pod "Orchidem" najwyraźniej działa w jedną stronę.
Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 24.02.2009 - |08:51|