Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przewodnik amazon.com, co.uk

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
267 odpowiedzi w tym temacie

#241 pajoj

pajoj

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 11.10.2011 - |21:05|

Pomoże ktoś? Próbuję zamówić kabel component na amazon.com i ciągle mi wyskakuje:

This item cannot be shipped to the address you selected. (Learn more.) You may either change the shipping address or remove the item by clicking Delete.

Moje dane, jakie podałem to:

Full Name: Krzysztof Gorecki
Address Line1: Slupska 16
City: Glowczyce
State/Province/Region: pomorskie
ZIP: 76-220
Country: POLAND

Co robię nie tak? Aha, kod pocztowy też normalny próbowałem. To samo wyskakuje, już nie mam pomysłów.

johnass: Dbaj o kulturę języka. Dotyczy to zarówno unikania wszelkich wulgaryzmów, niepotrzebnych obcojęzycznych wstawek jak i dbania o ortografię, gramatykę i interpunkcję. Pamiętaj, że jeden źle postawiony przecinek, może zmienić całkowicie znaczenie zdania. Staraj się pisać językiem jak najbardziej komunikatywnym.

Użytkownik johnass edytował ten post 11.10.2011 - |21:26|

• 0

#242 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 11.10.2011 - |22:40|

Adres podałeś prawidłowo tyle, że tak jak Ci napisali "...ten przedmiot nie zostanie wysłany na dany adres...".

Widocznie :
- albo kupujesz nie bezpośrednio od amazonu tylko od osoby/firmy wystawiającej ten kabel za ich pośrednictwem
- albo producent kabla nałoży na jego sprzedaż takie ograniczenie regionalne
- albo już nie pamiętam można sprawdzić w FAQ amazona czy w ogóle wysyłają takie przedmioty do Polski

I tego nie przeskoczysz, raczej poszukaj np. w europejskich oddziałach amazonu nie powinno być problemu ewentualnie na ebayu lub innych sklepach.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#243 pajoj

pajoj

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 12.10.2011 - |15:17|

Rzeczywiście, wcześniej nawet nie zauważyłem tego.
Pisze Available from these sellers a nie in Stock.
Wielkie dzięki i jescze raz przepraszam za błedy w poście
  • 0

#244 zygmuntlotos

zygmuntlotos

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 06.11.2011 - |00:27|

Witam chcę założyc konto na Amazon UK, mieszkam w Anglii i przy rejestracji wyskakuje ASW, nie wiem co to jest, czy to jest płatne? Czy prowadzenie konta na Amazonie też jest płatne?
  • 0

#245 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 06.11.2011 - |00:36|

ASW chodzi ci o Amazon Web Services? To zdaje się jest płatne. Oferują też część usług bez opłat przez rok, tu szczegóły http://aws.amazon.com/free/

Konto do zakupów na amazonie jest bezpłatne, płaci się tam tylko za zakupy.

#246 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 20.12.2011 - |14:26|

Mam taki problem. Złożyłem multum zamówień dla siebie i znajomych. Kilka z nich anulowałem. Amazon, tak przynajmniej twierdzi, pobiera kasę z karty w momencie wysyłki. Pisze nawet o tym w mailu powiadającym o anulacji. Jednak zauważyłem że robi to gdy towar zostaje przygotowywany do wysyłki. Minęło kilka dni i nie zgadza mi się stan pieniędzy na karcie dokładnie o te anulowane zamówienia. Pech w tym że skasowałem maile z anulacjami a tym konkretnych zamówień już nie ma w historii konta. Jakieś rady?
  • 0

#247 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 20.12.2011 - |15:20|

Amazon blokuje pieniądze na karcie w momencie przyjęcia zamówienia. Standardowa procedura sprawdzająca czy są środki do realizacji zamówienia. (Jak nie ma, lub z innego powodu blokada środków zostanie odrzucona, to z automatu wysyłają info do kupującego by sprawdził, dlaczego Amazon nie może pobrać pieniędzy.)

Kiedy już masz środki zablokowane, to sprzedający ma określony termin na ich pobranie (potwierdzenie, że mu się należą), nie jestem pewien ile on wynosi, chyba 8 dni roboczych. W tym czasie pieniądze są zablokowane i czekają. Możliwe, że gdy anulujesz zamówienie, Amazon nie będzie chciał ich, ale one i tak nadal będą zablokowane po stronie banku, na ten właśnie okres.

Sprawdź po prostu na koncie, operacje oczekujące na autoryzację (blokady), tam powinny być twoje zagubione sumy. Ale raczej nic nie zrobisz, póki nie minie regulaminowy czas.

Co do anulowanych zamówień, zaloguj się na swoje konto na stronie Amazonu, wejdź w historię ostatnich zamówień i tam masz ich status, łącznie z tymi anulowanymi, możesz też pobrać potwierdzenie zamówienia - informacje o anulowanych też będziesz tam miał.

Użytkownik Toudi edytował ten post 20.12.2011 - |15:23|

#248 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 20.12.2011 - |17:05|

Co do anulowanych zamówień, zaloguj się na swoje konto na stronie Amazonu, wejdź w historię ostatnich zamówień i tam masz ich status, łącznie z tymi anulowanymi, możesz też pobrać potwierdzenie zamówienia - informacje o anulowanych też będziesz tam miał.

Żeby to było takie łatwe. Szukam tej opcji drugi dzień i nic.
Ale dzięki za info. Uspokoiłeś mnie i wypada mi tylko czekać.
  • 0

#249 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 21.12.2011 - |15:51|

A to był który amazon?

Jeśli .com to możesz w Your Account ---> tam klikasz w Your Orders i po prawej stronie masz to co jest tu na niższym zdjęciu czyli opcje z wyborem zamówień z ostatnich 30 dni, 6 miesięcy jak i całego tego roku.
W angielskim pewnie jest podobnie.
W Your Accounts jest też coś co nazywają Download Order Reports i tam jest pewnie to co wspomniał Toudi o ściągnięciu sobie podsumowania swoich zamówień.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Użytkownik biku1 edytował ten post 21.12.2011 - |15:54|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#250 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 21.12.2011 - |17:40|

A to był który amazon?

Amazon.uk który nie ma takiej opcji.
Pojęcia nie mam czemu jej brak bo jest trochę potrzebna. Mało tego, nie działa Help, nie mogę anulować jednego z zamówień (error) i sprawdzić numeru przewozowego kilku innych zamówień (też error).

Użytkownik wergora edytował ten post 21.12.2011 - |17:43|

• 0

#251 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 21.12.2011 - |21:11|

wergora ależ na uk tez jest:

Order Placed:
28 May 2010
View Order Details | Printable Order Summary

I działa bez errorów.

Sprawdź może inną przeglądarką, inny system?

#252 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 21.12.2011 - |21:22|

Dołączona grafika

@wergora coś jest u Ciebie nie teges bo jak widać u mnie w amazon.uk też jest do wyboru po prawej ta opcja z 30 dni, 6 miesięcy i z całego roku.
Może zresetuj kompa, przeglądarkę, wyczyść jej ciasteczka do amazona i na "czysto" się podłącz i po prawej wejdź w Your Account ---> tam klikasz w Your Orders i powinieneś widzieć to co ja na tym obrazku.

A co do anulowania to chyba nie można jeśli już jest, że tak to ujmę "wysyłane aktualnie" zamówienie tylko można to było zrobić wcześniej przed wysłaniem.
Teraz jak już wyślą to pozostanie jedynie opcja "return".

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#253 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 22.12.2011 - |08:30|

@wergora coś jest u Ciebie nie teges bo jak widać u mnie w amazon.uk też jest do wyboru po prawej ta opcja z 30 dni, 6 miesięcy i z całego roku.

Też mam to okno. Nic mi ono nie daje. Jak pisałem mam nieścisłości na karcie na jakieś 900zł. Płatności dla Amazon.uk których nie powinno być. Wygląda jakby Amazon pobrał pieniądze za anulowane zamówienia. Poczekam tydzień a potem pojęcia nie mam co dalej.

Użytkownik wergora edytował ten post 22.12.2011 - |08:48|

• 0

#254 bidubi

bidubi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 36 postów

Napisano 22.12.2011 - |08:37|

Też mam to okno. Nic mi ono nie daje. Jak pisałem mam nieścisłości na karcie na jakieś 600-700zł. Płatności dla Amazon.uk których nie powinno być. Wygląda jakby Amazon pobrał pieniądze za anulowane zamówienia. Poczekam tydzień a potem pojęcia nie mam co dalej.

chyba lepiej niż pisac o tym na forum, napisac do ich boku :P
  • 0

#255 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 22.12.2011 - |09:12|

chyba lepiej niż pisac o tym na forum, napisac do ich boku :P

Widzę że nie czytałeś od początku.
Fora jako takie służą do pomocy. Być może ktoś się spotkał z takim problem jak ja. Wtedy droga działa nie jest krótsza. Dostałem odpowiedź że Amazon blokuje pieniądze na karcie. Na ich zwrot ma 8 dni. I tej myśli trzymam się jak brzytwy po 900zł debetu to jednak jest delikatny stres.
Nawet jeśli miałbym do nich pisać to nie mam o czym. Wpisuję numer anulowanego zamówienia w ich wyszukiwarkę i lipa. Coś takiego nie istnieje.
Jedyny wniosek to nie anulować zamówień bo może być gorąco. Póki co poczekam. Dwa dni temu na koncie pojawiła się w zadłużeniu karty pozycja +288zł. Dzisiaj zniknęła i nawet nie mam jej w transakcjach wymagających autoryzacji.
  • 0

#256 bidubi

bidubi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 36 postów

Napisano 28.12.2011 - |10:22|

Widzę że nie czytałeś od początku.

sorki :) i jak udało się zwrot wywalczyć? Mam nadzieję że tak :-)

Użytkownik johnass edytował ten post 28.12.2011 - |10:43|

• 0

#257 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 28.12.2011 - |22:40|

sorki :) i jak udało się zwrot wywalczyć? Mam nadzieję że tak :-)

Tak bez problemu. Natomiast z nerwów po ścianach maraton odstawiłem.
  • 0

#258 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 29.12.2011 - |13:30|

A jeśli można - to w końcu wyjaśniłeś sprawę z bankiem czy z amazonem?

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#259 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 29.12.2011 - |18:34|

A jeśli można - to w końcu wyjaśniłeś sprawę z bankiem czy z amazonem?

Dałem sobie na wstrzymanie. Postanowiłem poczekać kilka dni bo bez sensu by było wpaść do banku i robić trzodę. Jedynie zadzwoniłem na infolinię gdzie miła dziewczyna wytłumaczyła mi jak kretynowi że na stronie internetowej jest taka zakładka "Blokady płatności" i tam powinny być widoczne zamrożone środki. Na to ja jej wytłumaczyłem podobnym tonem że chyba pomyliła banki bo żadnej takiej zakładki nie ma. A pieniądze pewnego dnia pojawiły się na koncie i tyle.
  • 0

#260 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 30.12.2011 - |09:39|

To dobrze, że Ci się udało.
Znaczy się jak zwykle sprawdziła się cierpliwość.
Co do zakładki "blokada płatności" to wydaje mi się, że jest a przynajmniej powinna być w każdym banku.
Czasami jest ukryta jako jedna z podzakładek.

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych