kilka slow o pradawnych.
Z gory prosze jezelli ktos nie zrozumial tekstu ponizej niech sie 3 razy zastanowi zanim odpisze.
Pomoze to uniknac niepotrzebnego bicia piany:)
Ogladajac SG1 8x18 bylem wsiekly na postawe pradawnych. O ich brak ingerencji w sprawy istot zywych w naszej i nie tylko galaktyce ( Pegazus )
Wkurzyla mnie ta obejetnosc na losy ludzi ktorych poniekad sami stworzyli. Pomyslalem jak tak zaawansowana rasa moze tak przygladac sie zagladzie zycia.
A 18 odcinek przeszedl niczym dreszcz po moim ciele. Jak mozna karac cala galaktyke za poczynania jednej osoby? ( i to jeszcze pradawnej)
Tak zachowuje sie rasa nizej rozwinieta. Powiedzialbym nawet nizej niz ziemska. Porownujac to do stanu emecjonalnego naturalnym wydaje sie slowo PARANOJA.
Postanowilem podzielic sie tym ( prosze sie nie smiac

) Z osoba ktora jest psychologiem. Majac nadzieje na burze mozgow w tym temacie.
I co sie okazalo.........?
Scenarzysci nie popelnili bledu. Powiem wiecej musieli kozystac z porad filozofow i psychologow co do postepowania tak wysoko rozwinietej rasy.
Ciekawe?
Okazuje sie, ze pradawni w calej swej madrosci( jaka zapewne posiadaja ) musieli dosjsc ( i tu uwaga ) w sposob nawet ewolucyjny do niepodwazalnej prawdy
" Nie istnieje mniejsze i wieksze zlo " Tak jak " nie istnieja tak popularne okreslenia jak odcienie szarosci" kazda ingerencja jest zla ( dla jakiejs strony) - |dlatego z definicji wydaje sie byc zla|
Wiem, ze malo osob to zakuma, moze wiec maly przyklad:
Wyobrazmy sobie, ze terrorysci opanowuja wyrzutnie rakiet balistycznych w rosji. Odpalaja rakiety w kierunku USA. Zostali zlapani, ale przedtem zablokowali mechanizm zmiany kierunku lotu. Mozna tylko detonowac glowice.
Powiedzmy, ze tor lotu przebiega przez chiny, japonie no i ma dotrzrec do usa.
W chinach nie mozna odpalic, za duzo ludzi ja zamieszkuje. USA to tez duzy kraj, no i pomyslmy ile uczynily dla pokoju na swiecie ( inroniczny smiech ) sa kolebka demokracji.
Pozostaje jedyny logiczny wybor JAPONIA.
Ale co na to japonczycy? Czemu oni sa winni? Dla nich ten wybor jest poprostu zly. Niepogodza sie z tym.
To byl prymitywny przyklad, ale mysle, ze daje jakis obraz. Pradawni ktorzy sa tak rozwinieci napewno wiedza, ze pojecie mniejszego zla jest tylko po to by nizsze rasy mogly usprawiedliwiac przed samymi soba wybory.
Dlatego uslyszalem i musze sie z tym zgodzic, ze postwa pradawnych jest bardzo dojrzala i odpowiedzialna. My jej poprostu ( jeszcze ) nie rozumiemy i ciezko jest nam pogodzic sie z tym faktem ( mowa oczywiscie o postaciach z serialu

)
Im wyzej rozwinieta cywilizacja tym bardziej nastawiona pokojowa i nie mieszajaca sie w sprawy innych nacji.
Troche sie rozpisalem. Mam nadzieje, ze doda to troche smaczku w ogladaniu kolejnych odcinkow SGA i SG1. Chociaz na te pierwsze przyjdzie troche poczekac jeszcze
Z gory sorki za bledy - pisze wykozystujac projektor a nie monitor, jest pozno i niechce mi sie przestawiac ani sprawdzac moich wypocin. Czesc..